Su Arıtma Cihazı Topladım, Anlatıyorum

PisMoruk

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
5 May 2024
Eryaman, Ankaradayım hocam. Burası hakkında bilginiz varmıdır ? Çok güzel bilgiler veriyorsunuz eksik olmayın.
Valla Ankara konusunda bi bilgim yok. Fakat ASKİ sitesinden su kalite raporlarına ulaşabilirsiniz.

Ama bir sorun olmayacaktır diye tahmin ediyorum. Kıyı köşe tanrının unuttuğu bi taşra kasabası olsa güvenmem ama ASKİ, İSKİ, İZSU ve vesair büyükşehir sular idarelerinin yalan ya da saptırılmış beyanda bulunacaklarını sanmam. Öttürürler kurumu. Ama binanızın tesisatı da önemli. Eski sistem demir mi? Yeni sistem pprc mi? gibi gibi.
 

Berhan

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Eyl 2022
Konum
Bucharest
Valla Ankara konusunda bi bilgim yok. Fakat ASKİ sitesinden su kalite raporlarına ulaşabilirsiniz.

Ama bir sorun olmayacaktır diye tahmin ediyorum. Kıyı köşe tanrının unuttuğu bi taşra kasabası olsa güvenmem ama ASKİ, İSKİ, İZSU ve vesair büyükşehir sular idarelerinin yalan ya da saptırılmış beyanda bulunacaklarını sanmam. Öttürürler kurumu. Ama binanızın tesisatı da önemli. Eski sistem demir mi? Yeni sistem pprc mi? gibi gibi.
Aaa tamda şöyle juicy komplo teorilerine gireriz ne bileyim sulara floroid koyup bizi uysallaştırıyorlar diye başlarız sanıyordum :D yokmu onlardan hiç?
 

PisMoruk

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
5 May 2024
Aaa tamda şöyle juicy komplo teorilerine gireriz ne bileyim sulara floroid koyup bizi uysallaştırıyorlar diye başlarız sanıyordum :D yokmu onlardan hiç?
Büyük moleküllerde, organik hidrokarbonlarda falan sorun yok hocam. RO da UF de döver hepsini😁
 

umrdmr

Yeni Demleyici
Katılım
9 Ocak 2020
Ortalama 15 yıldır hatta daha uzun süredir evimizde bu sistem var, sürekli olarak kullanıyoruz ve ciddi anlamda piyasadaki hazır suların tatları cidden bunun gibi olmuyor. Filtreleri düzenli değiştirirseniz, dikkat ederseniz bütün parçaları ömürlük bir sistem. Atık su tarafında gözlemlediğimiz ve denediğimiz en mantıklı olan 2 yada 3 adet membran filtre kullanmak. Atık su miktarını ne kadar düşürmek istiyorsanız o kadar membran filtre ekleyip ondan sonrasında mineral ve tatlandırıcıları takıp direkt musluktan akar gibi su alma şansınız var. Giriş filtreleri için kesin şunlar iyidir demek bana düşmez, o kadar detaylı araştırma yapıp denemedim açıkçası. Biz genelde aqualine filtrelerinden alıp değiştiriyoruz 5mikron sediment, aktif karbon, blok karbon olarak. Ondan sonrası sırayla 2 membran filtreden geçip mineral tatlandırıcıdan geçiyor ve tank yok anlık arıtıp alıyoruz suyu.

Bir ara aklımızda harici olarak shell kabı alıp içerisini tamamen aktif karbonla doldurma fikri vardı, taktığımız karbon filtre tamamen dolu değil, belki yarısına kadar dolu. Onun yerine kendimiz shell kabı alıp doldursak nasıl olur diye düşündük ama hayata geçirmedik haala aklımızda duran bir projedir kendisi.

Membran filtrelerde diğerleri gibi 5-6 ay sonrasında direkt değişecek diye bir kural yok bu zamana kadar denk geldiğim yazılarda ama filtre değişimi yaptığınız zaman hazır bağlantıları sökmüşken membran filtrenin çıkış tarafına hat girişi bağlayıp normalden biraz fazla basınçlı su vererek (eğer basınç düşürücü varsa) 2-3 dakika tersine temizleme yapmanızı öneriyorlar. Çıkış tarafı dediğim de atık su ve mineral filtreye yada tanka giden tarafı. Bunun da sebebi çok katmanlı örgü bir filtre olduğu için olası tıkanıklıkları biraz basınçla normal bağlantıda ilk denk gelen yerler üst yüzeyler olduğu için en son çıkışından giriş tarafına doğru açmak diyebilirim. Bu filtre için de 2 yıl kullanılabilir diyen var 4 yıl kullanılabilir diyen var, şebeke suyunun durumuna göre değerlendirmek en iyisi olur diye düşünüyorum. Biz 2 yılda bir değiştiriyoruz genellikle.

İllaki çok daha farklı şeyler vardır, bu kadar yıldır kullanıyorum en iyisini ben bilirim de diyemem, denemediğim çok şey var. @umrdmr hocamınız eline koluna sağlık çok güzel bir kaynak oluşturmuş. Eminim bu bahsettiğim shell kabı ve çoklu membran olayının daha fazla detayını biliyordur. Ben sadece kendim değiştirebildiğim için üzerindeki marka neyse ondan alıp değiştiriyordum. Daha sonrasında şunu söyle yapsak nasıl olur, bunu böyle yapsak nasıl olur diye aklıma takılanları araştırarak bu bahsettiğim bilgilere ulaştım ve sadece böyle bir ekleme yaptım. Yıllardır da aynı düzende devam ediyor sistem.

Merhaba,

Çoklu membran sistemini okumuştum, ama filmtec membran kullanınca atık suyum zaten 1'e 0,75-1 arasına düşüyor. Bunun daha altına inmek gibi de bir kaygım olmadığı için hiç bir zaman denemedim. Tabi bir de olayın maliyet tarafı var. Filmtec membran ın tanesi 1300 lira, bu noktada takacağım 1300 liralık ekstra membran filtre muhtemelen atık su miktarını ne kadar düşürürse düşürsün, fiyatını çıkaramayacaktır diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:

umrdmr

Yeni Demleyici
Katılım
9 Ocak 2020
Yeni görüşme yaptım. Bu şekilde toplama yapmaktan hazır sistemi almak daha mantıklı gelir dediler . 15 16 k civarına denk geliyor .
O kadarı verdikten sonra 18 19 verip hazır kurulu sistem almak daha mantıklı olur
Bu aralar odaklanma sorunu yaşıyorum. Kahve demlemelerim bile tutarsız. Bir yerlerde kafamı kurcalayan birsey var . Onu bulup çözmem gerekiyor . Biraz beklemem gerekiyor. Kendime reset atmam lazım bu konuya girmeden önce.


En yüksek maliyetinz filtre onu da servis hizmeti ile birlikte alsanız 7250 liraya geliyor.

1500 lira diğer malzemeler tutsa,


8 litre de tank alsanız maks 10500 tutar. Ben bu siteden tank almıştım, site güvenilir.

Ben mi yanlış hesapladım bilmiyorum, ama 15-16 tutmaz kolay kolay. Ki çok yüksek yazdım, ıvır zıvır şeyler 1500 tutmaya bilir de.
 

bbeight

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Eki 2022
Merhaba,

Çoklu membran sistemini okudum biliyorum, ama filmtec membran kullanınca atık suyum zaten 1'e 0,75-1 arasına düşüyor. Bunun daha altına inmek gibi de bir kaygım olmadığı için hiç bir zaman denemedim. Tabi bir de olayın maliyet tarafı var. Filmtec membran ın tanesi 1300 lira, bu noktada takacağım 1300 liralık ekstra membran filtre muhtemelen atık su miktarını ne kadar düşürürse düşürsün, fiyatını çıkaramayacaktır diye düşünüyorum.
Tabi onda maliyet tarafı işleri değiştirir, totale bakınca büyük etkisi olmaz. Biz lg chem membran kullanıyoruz, onun 2 tanesi maliyet olarak filmtec'ten daha düşük oluyor bu piyasada bile.
 

ByVoLkAn

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Mar 2024
Konum
Sakarya
arkadaşlar tek bir ürün linki yok mu alalım eve gelip kursunlar, burası toplama pc gibi olmuş ama benim gibi acemiler nasıl yapacak
 

toy01

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
8 Haz 2024
Konum
Adana
arkadaşlar tek bir ürün linki yok mu alalım eve gelip kursunlar, burası toplama pc gibi olmuş ama benim gibi acemiler nasıl yapacak
Hocam merhaba
Bu konuda cok araştırmalarım oldu .bwt marka arıtma sistemleri en tutarlı sonuç veren marka imiş. Ben şahsen ondan almayı düşünüyorum.
 

aaztekk

Aktif Demleyici
Katılım
27 Kas 2024
Hocam bu modeli severek kullanıyorum kurulum vesaire çok ilgililer eğer sonradan
suya mineralleme yapacaksanız post karbon (tatlılık filtresi diye de geçiyor) çıkış almanız yeterli.
5ppm su alıyorum sabit (4 - 6 nadir oluyor)
+ 35ppm mineral Sweet mineral kiti
Bu şekilde oldukça ekonomik ve güzel 👍🏻
Aosmith Daisy
 

onurcoskun

Profesyonel Demleyici
Katılım
23 Şub 2024
İhlas Aura Cebillon Unique memnunum. Su kalitesi iyi. Akdeniz’in kireçli suyuna rağmen 9 ppm değeri var. AoSmith de güzel ürün ama festivalde içtim suyunu kahve demlemede de fark yarattığını söyleyen kavurucular vardı.
 

RedRightHand

Tecrübeli Demleyici
Katılım
10 Eyl 2020
Hocam sanirim kurulum için de geliyorlar net bilgim yok ama . Camianın önde gelen kurucuları ile yaptığım sohbet üzerine araştırmaya başlamıştım. Malum bende arıtma sistemi kuracağım ve net bunu almayi düşünüyorum.
eğer net olarak öğrenirseniz bilgi verebilir misiniz? Ben de alabilirim eğer gelip kurulumu yapıyorlarsa
 

marjinalist

Yeni Demleyici
Katılım
11 Haz 2018
Konum
ankara
Arıtma cihazının bir esprisi yok, bir tank ve filtre. Önemli olan filtrenin kalitesi. Ankara İstanbul gibi şebeke suyunun fena olmadığı yerlerde sıradan filtreler bile suyu tatlı hale getiriyor. Bilerek tatlı kelimesini kullandım, eğer binanın su tesisatı iyiyse Ankara gibi yerlerde şebeke suyunu direk kullanmak arıtma sisteminden geçirmeden kullanmaktan sağlık açısından daha iyi.
Aritmalarda tüm mineraller gidiyor sonra suyu tatlandırıcı ile tatlandiriyorlar. V60 demlemelerinde arıtmayı kullanmıyorum. Direk şebeke ya da hazır su daha lezzetli oluyor. Espressoda makina kireçlenmesin diye mecburen arıtıcı kullanıyorum.
 

PisMoruk

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
5 May 2024
arkadaşlar tek bir ürün linki yok mu alalım eve gelip kursunlar, burası toplama pc gibi olmuş ama benim gibi acemiler nasıl yapacak
Ohooo...

Bir de hackintosh muhabbetleri vardı. Elma motoroladan intele geçinde iyice azıttımıştık biz pi si'ciler. Pardon ya; arıtıcı konusuna saçma kaçtı hackintosh makintoş ama toplama ve pc kelimelerini bi arada görünce sinapslar bu yönde ateşledi, ben needem...
 

enginocal

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Ağu 2022
Aşağıdaki mesaja katılıyorum (tabii çok üst seviye bir cihaz düşünmüyorsanız). Yanına bir de pompa eklenmesi bence mantıklı olur. Benim gibi araştırma yapmaktan sıkılanlar ve bütçesi yetmeyenler için faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Kendi araştırmalarım ve ChatGPT ile yaptığım uzun yazışmalar sonucunda, sistemi tek tek toplamaktansa hazır bir sistem almanın daha mantıklı olduğuna karar verdim. montajı tamamen kendim yapacak kadar vaktim olmadığını düşündüm. Sonrasında piyasadaki cihazları karşılaştırdım. AO Smith ve İhlas’ın üst segment cihazları 25–30 bin TL bandında olduğundan, bütçeme uygun değildi ve alternatiflere yöneldim.

Öncelikle bulunduğum bölgede bu işi yapan biri var mı diye araştırdım. Seyyar olarak çalışan bir kişiyle görüştüm; Esli markasının ürünlerini sattığını ve kurulum için YouTube’dan bir video paylaştı (farklı bir firmanın videosuydu). Ürünü alacaktım ancak pompasız fiyatı pompalı zannetmişim, farkı öğrenince vazgeçtim.

Bu nedenle hazır, kapalı kasa bir sistem almaya karar verdim. @PisMoruk hocamla konuşmamdan sonra da pompalı ve 12 litrelik sistemleri araştırdım. “En kötü filtreleri beğenmesem bile kasa, tank, pompa ve musluk elimde kalır” diye düşündüm.

Sonunda bir model seçtim. Başta 5.000 TL civarındaydı, ancak 3.600 TL’ye düşünce ilk aldığımı iade edip bu modeli tercih ettim. Tam olarak kafamdaki sisteme denk geldi. (Bu arada evde şarjlı matkabım da yoktu, bu sayede ona da bütçe açılmış oldu.)

Kendi mermerini delecek arkadaşlar için küçük bir not: darbeli matkap ve standart uçlarla bu işlem olmuyor. Bu iş için mutlaka mermer delme panç ucu almanız gerekiyor.

Aldığım modeli şimdilik paylaşmayacağım çünkü henüz 2 gün oldu; yanlış yönlendirmek istemem. Ancak 160 TDS’lik suyu 10–20 TDS seviyesine kadar düşürdüğünü söyleyebilirim.

Kasım indirimleri bitmeden böyle bir sistem düşünebilirsiniz. Benim mantığım şu şekildeydi: AO Smith’in filtre değişimi 4.000 TL civarındaydı. Ben de “bu verdiğim parayla en kötü 6 ay kullanırım” diyerek bu yola girdim. Bu cihazların temel mantığı (ya da ana “keyword”ü diyelim) filtreler, membran, pompa ve tank üçlüsüdür. Diğer şeylerde eklenebilir ama benim gibi toplamaktansa, hazır almayı seçecek olanlar için diyorum.
Arıtma cihazının bir esprisi yok, bir tank ve filtre. Önemli olan filtrenin kalitesi.
 

cakmabarista

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Şub 2023
Ben bunda karar kıldım
Gastronomi icin tasarlanmış ürün dünya genelinde kendini kanıtlamış bir firma .

Abi zaten bize bu tip bir şey lazım. Yoksa bu kadar kafa patlatmaya gerek yok gerçekten. Bende de İhlas'ın Cebilion modeli temel bir RO sistem var, 1-5 ppm arası çıktı veriyor mis gibi. Gittim İhlas'a, gelin temel bir sistem kurun dedim, kurdular. Ama asıl sorun bu değil ki, asıl sorun iyi kahve için iyi suya ulaşmak... BWT de bunu hedefliyor sanırım. Brita'nın da buna benzer sistemleri var. Benim kafam iyice çorba oldu. Şöyle ki;

Benim şebeke suyum 25-35 ppm arası değişiyor. Dolayısıyla bypass'lı sistemler sanıyorumki bana uygun değil. Bunun yerine RO suyu yeniden minerallendiren yani kahve için optimum hale getiren çözümlere ihtiyacım var. Tabii ki mineral kitleri vs. iş görüyor ama uzun vadede pratik değil. Buna yönelik yani RO suyu kahve için optimize edecek (RO'nun son aşamasına takılacak) bir ürün/çözüm tavsiye edecek var mı?
 
Son düzenleme:

toy01

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
8 Haz 2024
Konum
Adana
Abi zaten bize bu tip bir şey lazım. Yoksa bu kadar kafa patlatmaya gerek yok gerçekten. Bende de İhlas'ın Cebilion modeli temel bir RO sistem var, 1-5 ppm arası çıktı veriyor mis gibi. Gittim İhlas'a, gelin temel bir sistem kurun dedim, kurdular. Ama asıl sorun bu değil ki, asıl sorun iyi kahve için iyi suya ulaşmak... BWT de bunu hedefliyor sanırım. Brita'nın da buna benzer sistemleri var. Benim kafam iyice çorba oldu. Şöyle ki;

Benim şebeke suyum 25-35 ppm arası değişiyor. Dolayısıyla bypass'lı sistemler sanıyorumki bana uygun değil. Bunun yerine RO suyu yeniden minerallendiren yani kahve için optimum hale getiren çözümlere ihtiyacım var. Tabii ki mineral kitleri vs. iş görüyor ama uzun vadede pratik değil. Buna yönelik yani RO suyu kahve için optimize edecek (RO'nun son aşamasına takılacak) bir ürün/çözüm tavsiye edecek var mı?
Almak henuz kısmet olmadı ama ben bunda karar kıldım. Aslında henuz dukkan dizaynı tam oturmadı. Ama cok arastirma yapmıştım. En son kavurucu ve baristalarla yaptığım sohbet sonucunda bunda karar kıldım
 
Üst