[Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

'El Değirmenleri' forumunda adolate tarafından 17 Mar 2016 tarihinde açılan konu

  1. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Bir süredir öğütücüler konusunda sıkıntılı bir süreç geçirmekte olduğum için ve sanırım Türkiye koşullarında en çok arada kalınan iki değirmen bunlar olduğu için bir karşılaştırma yazısı yazmak istedim. Umarım arada kalanlar için fayfalı bir yazı olur;

    Sözende her ürün arasında farklılıklar olduğu için sözen için sağlıklı bir değerlendirme olmayabilir. Belki başkalarının sözen değirmeninde benimki gibi sorunları yoktur. Ancak elimdeki ürünü baz alırsak şu şekilde karşılaştırabilirim.

    French Press Performansı

    Sözen vidayı tamamen çıkarttığımda ve hario miniyi yaklaşık olarak 13-14 klik ayarladığımda benzer boyutlarda öğütüyor. Hatta o kadar benzer ki aynı görünümde iki farklı tabağa aynı miktarda kahve koydum. Birinci tabakta hario ile öğütülmüş ikinci tabakta ise sözen ile öğütülmüş olan kahve vardı. Farkı ayırmak imkansız gibiydi. Arkadaşımdan tabakların yerlerini değiştirmesini istedim. İyice inceledim ve tabakları arkadaşım karıştırdı. Aradaki farkı anlamak çok zordu. Çok dikkatli baktığımda sözeni bıraktığı aşırı büyük 1-2 parça sayesinde tanıyabildim. Bu sebepten homojenlik kalitesi french press boyutunda pek değişmediğini söylemeliyim. Sanırım aradaki tek fark sözenin aynı miktar öğüttüğümde arada çok büyük 4-5 parça bırakması.

    İkinci olarak aynı miktarda çekilmiş kahveleri, her sabah yaptığım üzere çay eleğinden 1-2 kere sallayarak eledim. İşte bu noktada arada biraz fark oldu diyebilirim. Öyle ki aynı miktar kahve aynı sayıda sallandığında sözenden fark edilebilir derecede fazla toz döküldü. Hariodan hiç mi dökülmedi ? Tabi ki hayır. Ondan da döküldü. Sadece sözen daha fazla toz bıraktı.(bardağın dibindeki tozda fark edilebilir derecede değişti)

    Yaklaşık 3 gündür sözenle çektiğim bonarriden almış olduğum Guatemala Antiguayı içiyordum. Bu gün ise yine aynı kahveyi hario ile çekip içtim. Düne göre hiç bir tad farkı aldığımı söyleyemem.

    V60- Aeropress Performansı

    French presste her ne kadar aynı tadı yakalamış olsam da iş daha orta ayarlarda çekimlere gelince kendini birden değiştirdi. Sözenle aeropress ve v60 kullanmak, benim gibi amatör evde kendi kahvesini yapan biri için çok zordu. Öyle ki önce önüme gerekli çekim ayarları ile ilgili fotoğraflar açıyor, sözenin ayar vidasını sıkarak her seferinde 15-20 çekirdekle o fotoğrafı yakalamaya çalışıyordum. Göz kararı o ayara ulaştığımda ise o kahve ile aeropress yapıyordum. Bazen çok güzel tatlar alıyor olsam bile, genellikle almış olduğum tatlar acı oluyordu. Çünkü bir fotoğrafa bakarak aynı ayarı bulmak gerçekten çok zor. Bu sırada deneme amaçlı olarak heba ettiğim güzel kahve çekirdekleri de cabası. Ama hario bu noktada farkını belli etti. internetten kısa bir araştırma sonucu bu sabah v60 için olan ayarın 8-10 klik aralığı olduğunu öğrendim. Hemen 9 klik vidasını gevşettim ve gerekli miktarda kahveyi hızla öğüterek Kenya Nyeri AA tip bonarriden alınmış kahvemi demledim. İtiraf etmeliyim. Hayatımda içtiğim en güzel kahveydi. Açık ara. Belki aynı ayarı sözen ilede bulabilirdim. Fakat bunun için en az 1 avuç kahveyi fotoğraflara bakarak heba etmem gerekecek. Buna rağmen ayarlayamama ihtimalim sonucu aşırı sulu yada acı bir kahve içme ihtimalim olacaktı.

    Son olarak ise değinmek istediğim konu çevirme sayısı ve rahatlığı. Bir çok insan harionun sözenden daha rahat çevrildiğine değinmiş. Ben pek öyle düşünmüyorum. Sözen sanki el ergonomisine daha uygun idi(en az 1 saat yıkasan bile elinden geçmeyen kokuyu saymazsak tabi) hario ile çevirmek o kadar basit değildi benim için. Ama iş çevirme sayısına geçince hario hemen fark edilir derecede öne geçti diyebilirim. Öyle ki aynı miktarda koyduğum aynı türden costa rica tarrzu çekirdeklerini hario 50 turda tamamen öğütmesine rağmen, sözen ile 76-80 tur civarında öğüttüm ve buna rağmen her zaman olduğu gibi hazende öğütülmemiş 3-4 çekirdek kalmıştı.

    Sonuç olarak hario mini, evde kendisi için amatör bazda kahve demleyenler için kesinlikle tercih edilebilir bir ürün. Amatör olarak evinde kendisine kahve demeyen birinin damak tadında fark edilebilir bir homojenlik farkı yok. Fakat iş rahat ayar yapmak ve çeşitli demleme yöntemlerini gün içerisinde denemek ise hario mini muhteşem bir seçim. Fakat evde tek tip bir kahve için kullanacaksanız sözen almak ve ayarını hiç değiştirmeden kullanmak daha akılcı olabilir. Benim deneyimim bu yönde oldu.

    Saygılarımla
    Doğan
     
    Son düzenleme: 17 Mar 2016
    pazartesi bunu beğendi.
  2. zekimert

    zekimert Yeni Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Yazı çok faydalı olmuş bence, teşekkürler.

    Yalnız iki değirmen bende de var, çevirme zorluğu ve tur sayısı bakımından ben tam tersini deneyimliyorum:
    - Sözen güç gerektiriyor ancak az turda öğütebiliyor
    - Hario daha kolay çevriliyor ancak daha fazla tur çevirmek gerekiyor
     
  3. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Ben porlexle karsilastirdigimda porlexe göre daha iyi öğüttüğünü gördüm. Çok fark yok tabi. Ayar mekanizması kolaylaştırılsa cok daha iyi bir alet olacak sözen.
     
  4. borayz

    borayz Yeni Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Türk kahvesi hariç bu üçünden Porlex en iyisi diye biliyordum, hayallerimi yıktınız... :(
     
  5. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Ben Hario Miniyi almadan önce el değirmenleri ile ilgili yurt dışında yazılan kaynakları ve hemen hemen tüm yorumları okudum. Genel kanı, porlexde coarse boyutlarının biraz daha tutarlı olduğu yönünde, ama durum medium veya fine olunca aradaki farkı anlamak mümkün değilmiş, bütün bunlara rağmen coarsede en tutarlı el değirmeni lido 2 isimli bir ürün. Malesef amazonda bile mevcut bulamadım. İleride profesyonel bir öğütücü alma planımdan dolayı ben tercihimi hariodan yana kullanmıştım.

    Çevirme sayısına gelecek olursak bu gün tekrar denedim. Kesinlikle hario farkı hissettiriyor. Ama sözeni tutması ve çevirmesi daha rahat. Ama sanırım bunun en büyük sebebi yukarıda da bahsetmiş olduğum her sözenin el yapımı olmasından kaynaklı durumlar.
     
    Son düzenleme: 18 Mar 2016
  6. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Evet sözen daha iyi, ama porlex varken kullanmıyorum dogru duzgun :) sözenin ayar mekanizmasını ayarlamak zor, ağır ve ince ogutumlerde fazla güç istiyor. Kullanım kolayligi olarak porlex önde.
     
  7. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Espresso moka pot gibi işlerde hario kullanıyorum memnunum.Aeropress Türk kahvesi için sözeni.Hario kullandığımdan beri hep akış aldım.Homojen öğüttüğü söylenebilir.Sözen de güzel ama ayar yapmak çok zor ve zahmetli.
     
  8. poseidon81

    poseidon81 Yeni Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Evimde motorlu sözen var. espresso için gayet keyifle kullanıyorum. Ayarını değiştrmek zor oluyor diye Amazondan hario mini almıştım. Geldiğinde bir heves kullandım ama o kadar kötü ve kararlı olmayarak öğütüyorduki gözlerime inamamıştım. Bir kenarda duruyordu sonra yabancı forumlarda modifikasyonlarını gördüm ve uyguladım şimdi sonuç bence gayet iyi ama sözen espresso öğütümü için hala daha kararlı öğütüyor bence. Biz sözenin ayar vidasına laf atarken japonlar hertarafı ayrı oynayan değirmen yapmışlar. Birçok yerine bant sararak şimdi kullanabiliyorum. Ayar vidasının kademeli olması avantaj böylece ayarı değiştirdiğinizde eski ayarınızı bulabiliyorsunuz.

    Sözün özü ikisinide almak lazım bence; sadece tek ayarda sadece espresso için sözen kullanıyorum gerektiğinde espressoda ince ayar için ayarı değiştiriyorum. Hario ise farklı boyutta öğütme gerektiğinde kullanıyorum.

    "Hangisini almalı" başlığında "ikisinide" şeklinde bir yorumda sadece kahve forumuna yakışır bence :)))))
     
  9. qumpas

    qumpas Yeni Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Merhaba arkadaşlar forumda yeniyim. Forumda öğütücü araştırmalarım sonunda espresso için Hario Mini almaya karar verdim. Sizce şuradaki ürün alınır mı? Fiyatı nasıl?

    https://kahhve.com/hario-mini-mill-skerton-ogutucu-kahve-degirmenleri

    Açıkçası yurtdışı ile uğraşmak istemiyorum, bariz bir fiyat farkı yoksa..
     
  10. kbere

    kbere Paylaşımcı Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    sadece bu ürünü alacaksanız çok fark yapmıyor. amazondan 80 liraya geliyor. 10 gün fazladan beklemeye değmez derseniz, bence uygun bir fiyat. uğraşma açısından hiçbir farkları yok. amazondan da sipariş verdiğinizde hiç sorun olmadan kapınıza kadar geliyor.
     
  11. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper


    Hocam kesin karar verdiysen hario mini için, kahhve.com iyi bence. Bende oradan aldım 24 saat geçmeden elimdeydi. Fiyat olarak yurt dışına göre pahalı olsa da yurt içine göre fiyatları ehvenişer.
     
  12. qumpas

    qumpas Yeni Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Teşekkürler alıp geçiyorum ozaman :)
     
  13. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Ben de oradan aldım.Yurt dışı falan uğraşmadım hiç.Bir gün sonra geldi.Memnunum harika bir değirmen.
     
  14. coffeelovers

    coffeelovers Yeni Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    ben el değirmenleriyle uğraşmak istemediğim için delonghi K79 sipariş ettim. Şimdi bunları okuyunca kafam karıştı iptal mi etsem :(
     
  15. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Öğütme ve Toz

    Selam;

    Hario mini mill kullanıcısıyım. French press için bıraktığı toz çok aşırı değil süzgeçte çok hafif silkeliyorum ve tozun az bir kısmını eledikten sonra kullanıyorum. Fakat v60 için durumun nasıl olması gerektiğini öğrenme arzusundayım? V60 için 10-11 klik civarı kullanıyorum. Mevcut parçalar son derece homojen ama birde Türk kahvesi boyutunda tozlar var. Sizce bu tozlar tatsal sıkıntı yaratıyor mu? Yoksa olması gerekir mi?


    Saygılarımla
    Doğan
     
  16. poseidon81

    poseidon81 Yeni Üye

    Cevap: Öğütme ve Toz

    Harionuzu modifiye etmeyi denediniz mi? Ben çok faydasını görmüştüm homojen öğütmeme konusunda.
     
  17. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Öğütme ve Toz

    Evet Scotch Tape alacağım modifikasyon için, unutuyorum hep. Ama benim sorunum homojenlikten ziyade toz. Yani mevcut parçalar ziyadesiyle homojen geliyor bana. Ama o homojen parçalar sanki bir tozun içinde yüzüyor izlenimi yaratıyor bende. Mod işlemi toz durumunu da düzeltir mi?

    Edit: Ayrıca yurt dışında bantla yapılan modda bir süre sonra bantın aşındığını ve kahvenin içine kaçmaya başladığından şikayetçi olanlar var. Bu yüzden elemek daha mantıklı geliyor bana. Elenen kahve boşa gitmez evde Türk kahvesi tüketimine gider. Ama elemek doğru olur mu tüm tozu v60 için?
     
    Son düzenleme: 25 Mar 2016
  18. poseidon81

    poseidon81 Yeni Üye

    Cevap: Öğütme ve Toz

    Bende çok işe yaradı ve toz olayını azalttı ama sıfıra inmedi tabiki.

    Mod yaptıktan sonra farkettim ki aslında çok boşluk varmış değirmende. O kadar öğütmesi bile mucizeymiş. kesinlikle modsuz kullanmamak lazım.
     
  19. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Öğütme ve Toz

    Anladım, aklımda bu mod olayı. Ama dediğim gibi plastiğin aşınıp kahveme düşmesinden endişe etmiyor değilim. Masanın üzerine sıkı bir şekilde bastırarak döndürdüğümde güzel sonuç alıyorum ama dediğim gibi toz miktarı beni endişelendiriyor. Bu tozdan elekle de kurtulabilirim. Ama benim merak ettiğim esas soru bu tozdan kurtulmak gerekiyor mu? Gerekiyorsa hiç tozsuz mu olmalı yoksa çok hafif elemek ve toz miktarını azaltmak yeterli mi?

    Not: orta çekimlerde bile çamurumsu telve bırakıyor. V60 filtresinde çamurumsu kalıntı yapıyor. Yarın elekten geçirip sonucu paylaşacaģim.
     
    Moderatör tarafından düzenlendi: 25 Mar 2016
  20. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill- Sözen Süper

    Bir gün içinde harionun ayarını çok değiştiriyorum aeropress moka pot espresso arası gidip geliyor.Bozulur diye ödüm kopuyor.Bırak modifiye yapmayı her klik attığında korkuyorum.Daha önce kg 79 yakan biri olarak öğütücüden yana şansım güler gibi oldu.