Ankara'da Espresso içilecek mekanlar

ArslanOZCAN

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Mar 2016
Yaklaşık 2 yıldır Ankara’da iyi bir espresso’nun peşinde olan biri olarak şimdiye kadarki tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Ankara’da olan veya yolu düşen espresso severlerin işine yarar umarım. Bu yazıda espressolarını beğendiğim mekânlar ile ilgili yorum yazmaya çalıştım, diğer kahve çeşitlerini yorumlamayı başka arkadaşlara bırakıyorum.

Grano Coffee and Sandwiches
Ankara’da içtiğim en iyi espressoyu yapan ve aynı zamanda en ucuza satan mekân (single 2,5 tl-Nisan 2016). Düşük asiditeli gerçek İtalyan espressosu içmek isteyenler için doğru adres. İyi bir espressoda olması gereken hafif koyu renkte yoğun kreması, ağır gövdesi, hafif asiditesi, dengeli tadı ve beni en çok etkileyen muazzam aftertaste etkisiyle her fırsatta uğradığım bir mekândır. Bur espressoyu içtikten sonra en az 1 saat daha o güzel tat ağzımda kalıyor, hiçbir şey yiyip içesim gelmiyor. Bu güzel kahveyi çekirdek olarak almak istediğinizde ise haberler pekiyi değil, 100 gr espresso çekirdeği için yanlış hatırlamıyorsam 24 tl telep etmişlerdi. Espressolarını oraya gidip içmek ve güzel tasarlanmış cafenin tadını çıkartmak en iyi seçenek olarak görünüyor.
Mekân sahipleri aynı zamanda baristalık yapıyor ve kahve konusunda da gayet bilgililer.

Koala Coffee Shop
Yüksek asiditeli espresso severler için doğru adres Koala olacaktır. Bu asiditeye sebep olan şey kullandıkları blend in içinde az miktarda da olsa Ethiopia Yirgacheffe çekirdekleri olması. Mekân sahibinin söylediğine göre 3000 farklı harman denemesinden sonra ulaştıkları bu espresso’nun çok kaliteli bir espresso olduğunu, gayet dengeli bir tadı olduğunu düşünüyorum. Kullandıkları La Marzocco marka makinenin, gayet bilgili ve tecrübeli mekân sahibi ve baristalarının da bu kalitede etkisi büyük. Karakteristik bir lezzet elde etmişler, o espressoyu gözlerim kapalı içsem Koala’dan çıkma olduğunu anlayabilirim diye düşünüyorum. Denemenizi tavsiye ederim.

Arabica Coffee House
Amerikan kökenli bu cafe zincirinin Türkiye’deki franchise şubesi. Şimdilik 2 şubesi var: Tepe Prime (ilk şubesi) ve Sinpaş Oran şubesi. Yeni şubelerin hazırlıklarını da yaptıklarını belirteyim, Söğütözü ve Bahçeli şubeleri şimdilik öğrenebildiklerim. Meşhur Victoria Ardunio marka espresso makinelerini görünce daha sipariş vermeden beklentiniz yükseliyor. Sinpaş Oran şubelerinde Mart 2016 tarihinde henüz bu makineden alınmamıştı, otomatik makineleriyle de doğal olarak başarılı bir sonuç alamamışlardı, o yüzden yorumlarımı asıl şubeleri olan Tepe prime üzerinden yapıyorum. Espresso için Mart 2016’ya kadar kullandıkları blend benim damak tadıma daha uygundu, yüksek gövdeli ve düşük asiditeli idi. Bu blend i değiştirme kararı aldılar ve orta-yüksek asiditeli bir espresso yapmaya başladılar. Benim zevkimden biraz uzaklaşsa da gayet dengeli bir tada sahip kaliteli bir espresso sunuyorlar. Bu kadar yorum yapmışken baristalarından Yusuf ve Hakan’la tanışmanızı ve mümkünse onların elinden kahvenizi içmenizi tavsiye ederim. Çekirdek olarak kahve satın almak ta mümkün ve fiyatları da piyasa ortalaması diyebilirim.

Espressamente Illy
Bir İtalyan efsanesi olan Illy, Ankara’da pek kıymeti bilinen bir mekân değil diye düşünüyorum. Armada hayat sokağının girişinde bulunan bu küçük mekânda gayet başarılı bir İtalyan espressosu içmek mümkün. Baristaların hepsi aynı kalitede değil ve bu da her gittiğinizde az da olsa farklı bir tat almanıza sebep olabiliyor. Yumuşak içimli, düşük asiditeli ve yüksek gövdeli bu espresso İtalyan espressosu karakterini güzel bir şekilde yansıtıyor. Yumuşak ve yüksek viskoziteli espresso sevenler için güzel bir adres. Çekirdek olarak kahve satışları maalesef yok. Metal tenekelerde çekirdek kahve alabilirsiniz fakat kavurma tarihinin yeni olması pek olası değil.

Yukarıda yorum yaptıklarımı dışına Ankara’daki çoğu kahveciye gidip espressolarını tatmaya çalıştım. Sadece beğendiğim ve tavsiye edeceklerimle ilgili yorumlar yazdım. Grano’nun yerinin bende ayrı olduğunu tekrar vurgulamadan edemeyeceğim.

Denediğim diğer mekânlar: Eagles, Coffee Mania, Mocaco, Lungo, Prod, Coffee Lab. Meşhur kahve zincirlerini bu listeye eklemiyorum, zaten nitelikli bir espresso da sunmuyorlar.

Bunlar dışında Ankara’da güzel espresso içilebilecek mekân tavsiyesi olan varsa memnuniyetle denerim.

Selamlar.
 

kaveci

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Ara 2015
Cevap: Ankara'da Espresso içilecek mekanlar

Teşekkürler değerli fikirlerinizi paylaştığınız için. Ben de adresi olmayan ilk iki mekanın adreslerini yazayım.

Grano Coffee and Sandwiches: Emek 8.cad. 3. sok. 5/A Ankara
Koala Coffee Shop : Barbaros Mahallesi Bülten Sokak No: 21-C (Tunalı Caddesi), Ankara, Türkiye
 

muraty

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Eki 2014
Cevap: Ankara'da Espresso içilecek mekanlar

Bülten sokak üzerinde 100 m içinde 4 tane 3. dalga cafe var. Denemek isteyenler ardı ardına hepsine girip karşılaştırma yapabilirler.
 

baristaburak

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Mar 2016
Cevap: Ankara'da Espresso içilecek mekanlar

Çayyoluna yolunuz düşerse kraz derim. Petra'nın özel espresso harmanı ve onu iyi yapabilen ben varım :D
 

ArslanOZCAN

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Mar 2016
Cevap: Ankara'da Espresso içilecek mekanlar

Petra'dan daha önce ACME blendlerini alıp kendim yapmayı denedim fakat bir türlü hoş bir tat çıkartamadım. Kavurma felsefeleri gereği kahveyi az kavurmayı tercih ediyorlar, böyle olunca da yüksek asiditeli bir kahve çıkıyor ortaya. İyi bir makinem olmamasına rağmen dare edecek bir tadı çoğu çekirdekte elde edebiliyorken bu çekirdekle sonuca ulaşamadım. Kraz'a fırsat olunca gelip bu harmanın iyi yapıldığında nasıl bir tat verdiğini görmek istiyorum, fakat genel olarak az kavrulmuş çekirdekten yapılmış espressoları çok beğenmediğim için önyargılıyım.
 

zumrutkaraca

Firma Yetkilisi
Katılım
11 Şub 2016
Cevap: Ankara'da Espresso içilecek mekanlar

100 gr. i 24 lira olan cekirdekten yapilan kahveyi 2.5 tl ye nasil satiyorlar peki
 

berkinberks

Yeni Kahvesever
Katılım
5 May 2016
Cevap: Ankara'da Espresso içilecek mekanlar

Geçen hafta Grano'ya ben de uğradım, hatta burası nasıl gözümüzden kaçmış falan diye de mekandaki arkadaşla sohbet ettik. Espressosu nitelikli, dolgun ve aftertaste etkisi cidden güzel. Double için 5 veya 5,5 verdim tam hatırlamıyorum ki bence normal. Yani shot için 2,5 veya 3 alması normal. Çekirdek satarken basit bir satış stratejisi yapıyor çünkü bir miktar Baristocrat'tan alıyorum dedi arkadaş, üstüne koyarak satması makul karşılanır ki mekanda gelip ucuza kahve içilsin, mekan da sirküle edilsin böylece.
 
Son düzenleme:

burak

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Kas 2014
Cevap: Ankara'da Espresso içilecek mekanlar

Federal Coffee Company

Aslında aylardır gitmek istediğim bir mekandı ama aşağı inip uğramak zor geldi sanırım :D
Via Flat Yaşam Sokağı'nda yer alıyor. Bilmeyenler için Armada Yaşam sokağının devamı olarak söyleyebilirim.

İlk olarak iki gün önce uğradım. V60'ta Küba denedim ama bölgesini hatırlamıyorum şu an. Onur isimli barista arkadaş oldukça ilgiliydi. Sohbet eşliğinde demledi, 14gr kahve/230 ml su üzerinden. Berrak, temiz içimli ve dengeli bir kahveydi. Oldukça beğendim.

Yine kendi harmanlarından bir shot espresso ikram etti. Bunu da gerçekten çok beğendim. Guetamala ağırlıklıymış.


Bugün de Chemexte Limu içtim. Küba'ya göre daha gövdeli bir kahveydi.

Ancak her çekirdeğinin güzel olmadığını tahmin ediyorum. Zira Sidamo'lar çok kötü görünüyordu. Kavrulması oldukça başarısızdı. Zaten kaldıracaklarmış artık Sidamo'yu.

Genel olarak beğendiğim bir mekan oldu. Denemenizi tavsiye ederim. Ama mutlaka baristalarla sohbet edin, öneri alın. Kahve hakkında biraz bir şeyler bildiğinizi belli ederseniz, sizinle daha fazla ilgileneceklerine eminim.

Ayrıca mekanı ziyaret etmek isteyenler bana ulaşırsa onlara eşlik edebilirim :D Çünkü Federal Coffee'nin bulunduğu iş merkezindeyim.

Keyifli kahveler...
 

hacitalha

Yeni Demleyici
Katılım
11 Ara 2017
Konum
Ankara
Merhaba arkadaşlar. Ankara'da 3. dalga kahveci diye aratınca epey sonuç çıktı. Karar veremedim açıkçası. Espresso işini hakkıyla yapan bir yere gitmek istiyorum. Tavsiyelere açığım.
 

zumrutkaraca

Firma Yetkilisi
Katılım
11 Şub 2016
Merhaba arkadaşlar. Ankara'da 3. dalga kahveci diye aratınca epey sonuç çıktı. Karar veremedim açıkçası. Espresso işini hakkıyla yapan bir yere gitmek istiyorum. Tavsiyelere açığım.

True Specialty Coffe barista Ufuk tavsiye ederim.. Bahçelievler 49. sokak (eski 3.cadde ptt yanından giriş).. Ayrıca yakında çıkacak olan blendlerimizden ilkini de tadabilirsiniz ..
 

Erencan

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Ocak 2017
F451 şu anda espresso'da CD Brezilya Lilith, ROR ise kendi kavrumları olan Guetemala Antigua kullanıyor. Benim Ankara'da favorilerim bu ikisi.
 

hacitalha

Yeni Demleyici
Katılım
11 Ara 2017
Konum
Ankara
The Coffee Grinder

Kızılay - Olgunlar'da küçük bir kafe. La Marzocco kullanıyorlar. Vitrinde probador colectiva'nın kahveleri vardı. Kendi kullandıkları kahveyi de oradan alıyorlar galiba. Latte 9,75 liraydı.

Harita bağlantısı: https://goo.gl/WJbBeH
 

kahvetrip

Tecrübeli Demleyici
Katılım
1 May 2018
Konum
Ankara
Evime de yakın olması sebebiyle espresso bazlı içeceksem Amelie's Garden'ı tercih ediyorum. Sanırım "federal" kullanıyorlar çekirdek olarak. Dengeli bir kupa çıkıyor. Espresso damak tadım çok güvenilir olmayabilir ama en azından düzgün süt köpürtme ve latte art var :D
 

Kemtuz

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Eki 2018
Ankara'ya yolum düşünce bu başlığa göre espresso içtim.
Arabica coffee house sanırım iki yıl içinde her yere şube açmış . Bahçelievler de iki tane gördüm. Her şubenin yanıbaşında da Starbucks var. V60 CHEMEX şifon gibi demlemeler de vardı ama aynen bir Starbucks gibi seri kremalı alli pullu kahveler satıyordu. Çok kalabalikti. İki cekim espresso 7 TL ve kesinlikle Starbucks dan fersah fersah iyiydi. Yanık kömür tadı yoktu.
İlly konu açan arkadaşın bahsettiği gibi en sevdiğim espresso tarzında yumusyu içimli ve düşük asiditeli idi. Teneke kutulari görünce kavrum tarihlerinin çok eski olduğunu anladim ama tadı çok iyiydi. Cafe bulunduğu AVM ye göre çok garibandi
Grano küçük kendi halinde ama lezzetli espresso yapan bir mekandi
 

hallemon

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Nis 2016
yıldız tarafında coffa coffee truck var 365avm önüne park ediyor, fiyatları acayip uygun, kahveler taze kavrum ve acayip lezzetli
 

ArslanOZCAN

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Mar 2016
Başlığı açalı uzun zaman olmuş. Listeye eklenecek mekanlar olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle Federal Coffee Company'yi tekrar not düşüyorum. Övgüyü hakediyorlar.
Roast'n Berry ile ilgili de forumda başlık var. İnceleyip denemenizi tavsiye ediyorum. Kendilerine özgü bir tarz yakalamışlar.
Coffe Craft Town son zamanlarda iyice popüler oldu. Ümitköy'de. Kaliteli çekirdek ve güzel demlemeler sunuyorlar.
Coffee Project ara sokakta kalan çoğu kişinin görmediği bir mekan. Tecrübeli barista Hakan mekana değer katıyor. Kaliteli çekirdekler ve bilgili baristasıyla öne çıkıyor.
Listeden çıkartılacak bir mekan da var malesef : Arabica. Çok hızlı büyüyüp Starbucks gibi yayıldılar. Ama barista eğitimlerini ihmal ettiler. Çekirdek kaliteleri de artık tatmin edici değil.
Afiyet olsun. Selamlar.
 

zumrutkaraca

Firma Yetkilisi
Katılım
11 Şub 2016
Zümrüt Karaca Coffee Roastery

Bahçelievlerler 77. Sokak 1/C de yeni dükkanımız.
Ankara'da espressonun adresi olarak rahatlıkla söyleyebiliriz. Yalnızca nitelikli çekirdeklerden tek yöre tek çiftlik ve en kaliteli çekirdeklerden espresso deneyimleyebileceğiniz bir kahve dükkanıdır.

Ankaralı ve diğer tüm kahveseverleri ağırlamaktan mutluluk duyarız.
 

theramma

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Ara 2019
Ankara'da yaşamıyorum ama yolum düşerse Olmadık Kahveler Atölyesi'ne uğrarım kahve almak için. İstanbul'da da Bağdat Caddesi'nde var aynı zamanda.
 
Üst