Has Bean Coffee

'Online Satış Siteleri' forumunda adolate tarafından 7 May 2016 tarihinde açılan konu

  1. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Selamlar, Has Bean coffee hakkında derli toplu bir başlık olmadığını fark ettiğim için başlık açma gereği duydum. Birbirimizle bu başlık içinde fikir alışverişinde bulunabiliriz.

    İnternet adresleri şu şekilde : https://www.hasbean.co.uk

    Bir süredir yurt içinden aldığım çekirdeklerden fazlasıyla istenmeyen kötü tatlar almam sonucu yüzümü yurt dışına çevirdim. Ülkemizde kendisini kahve gurusu olarak görmesine rağmen fazlasıyla istenmeyen tatlar veren yerler beni fazlasıyla kahve dökmeye mecbur bıraktı. İstisnalar elbet ki var fakat bu istisnalarında yurt dışı fiyatlarından daha pahalı olduğunu var sayarsak ben siparişimi onlar yerine yurt dışından verdim bu sefer.

    Öncelikle siparişin hızı beni oldukça memnun etti. 3 Mayıs akşamı verdiğim sipariş 4 mayıs sabahı kavruldu ve kargoya verildi. Kargo seçeneğini "takib edilebilir" olarak seçtiğim için biraz önce ilimde bulunan posta işlem merkezine geldiğini gördüm ve zaten yol üstü olduğu için aldım. Kahve daha kavrulmasının 3. günü olduğu için şirkete kahvenin dinlenme süresi ile ilgili ne kadar beklemem gerektiğini sordum. Eğer filtre kullanacaksam içmeye başlayabileceğimi fakat basınç ile yapacaksam(espresso yada mokapot vb) 5 ila 7. günden sonra içmemi söylediler. 3 çeşit kahve 1de cascara sipariş etmiştim(cascara ile ilgili hem demlenmesi hemde tat profili ile ilgili ayrı bir başlık açağım)
    Aldığım kahveler şunlar;

    El Salvador Finca Santa Petrona Washed Pacamara
    Colombia El Meridiano Rioblanco Washed
    Rwanda Karongi Mubuga Washed Bourbon

    Cascara ise şu
    Bolivia Finca David Vilca Cascara

    [​IMG]

    Kahveleri içtikçe tat profilleri hakkında yorum atarım. İlk açtığım paket şu;

    El Salvador Finca Santa Petrona

    V60

    11 klik hario mini ile öğütülmüş ve çok hafif elenmiş 18 gram kahve
    300 gram su
    30 gram su ile ön demleme
    tüm suyu 3 part halinde döktüm.
    akış 3.40 civarı tamamlandı

    Eskiden içtiğim yanık starbucks kahvelerini saymazsak içtiğim en koyu kavrulmuş kahveydi diyebilirim, yoğun bir karamel kokusu çok net bir şekilde hissediliyor. İçimde ise çikolata notalarının daha net olduğunu söyleyebilirim, açık ara çikolata notalarını bu kadar net aldığım tek kahve oldu. Kahve sert hatta çok sert(sanırım bu sertliği azaltmak için kahveyi biraz daha eleyip akış süresini 3 dakika altına indirmeliyim). Fakat bu sertlik kesinlikle acı değil. Kahveden yer yer karameli andıran bir tatlılık geliyor. Beni bu kahvede en çok şaşırtan şey asiditesi oldu. Öyle ki Amerika kahvelerinden genelde belirgin bir asidite almazdım. Fakat bu kahveyi içerken çok alttan gelen ve ethiopia kahvelerini andıran bir asidite hissettim ve bundan kesinlikle çok keyif aldığımı söyleyebilirim.Sonuç olarak bu çekirdekle ilgili söyleyebileceğim en net şey çok karakteristik bir kahve oluşudur.


    EK 1. Kahveyi biraz önce woodneck ile demledim. Sonuç şöyle oldu.

    Woodneck

    16.5 gram hario mini ile 12 klik öğütülmüş kahve(yaklaşık 20-21 gram kahveden elenerek elde edildi)
    273 gram su
    35 gram ile ön demleme
    90 derece su ile üç part su döküldü
    topram demleme süresi 2.30

    Gerek 1 klik daha kalın öğütmem, gerek ise tozdan daha fazla arındırılmış olunması kahveyi oldukça iyi yönlü etkiledi. Kahveyi tat olarak yorumlamak gerekirse karamel dolgulu bitter çikolata diyebilirim. Tat çok net ve çok zarif. Kahve hala sert fakat çok pürüzsüz ve net. Çok derin bir baharat alt notası aldım. Gerçekten çok ama çok zarif bir sonuç verdi. Kahvenin kendi tadım notalarında yazan "kafaya dikilebilir" tanımlaması çok doğru. İnsan kahveyi lıkır lıkır içmek istiyor.

    Aeropress-Able Fine Filtre ile

    Hario mini ile 11 klik hafif elenmiş
    16.3 gram kahve
    aeropressin 3. aşamasına kadar 20 sn blooming
    toplamda son aşamanın sonuna kadar su
    50. saniye basmaya başla
    1.30 dakika toplam süre

    Esasında yüksek gövdeli olan bu kahve able fine ile gövdesiz bir hale geldi. Sonuç oldukça temiz ve pürüzsüz. Gevrek tatlar ön planda oldu. Fakat bu kahve sahip olduğu gövde ile güzel. Woodneck deneyimimden sonra bu çekirdeğe gövdesizlik ve gevrek bir tada sahip olmaması yakışmamış. Ne bileyim o çikolata aroması su gibi olunca benim tamak tadıma çok uymadı.

    Sonuç olarak bu kahve benim şu ana kadar içtiğim ve en çok beğendiğim çikolata ve karamel aromalarına sahip kahve haline geldi. 3.00-3.30 dakikalık pour over demlemelerinde bitter çikolata ağırlıklı 2.30 dakikayı geçmeyenlerde ise karamelli çikolata ağırlıklı tatlar veriyor ki genelde bu tatlara sahip olan kahvelerde oluşan topraksı tatlar hiç ama hiç yok. Oldukça temiz bir kahve.

    Colombia El Meridiano Rioblanco Washed


    Colombia kahvelerine oldum olası ısınamamıştım. Hasbean belki bu durumu değiştirir demiştim. Fakat değişmedi. Çekirdekleri beğenmedim. Bu kötü kavrulduğunu göstermiyor. Tatlı bir kahve fakat benim damak tadıma uymadı. Dilimin gerisinde bana hoş gelmeyen bir ağırlık yaratıyor. Hangi yöntemle demlersem demleyeyim pek beğenmedim. Bu yüzden bu çekirdeği yorumlamam sağlıklı olmayabilir. Bu çekirdeğin kötü olduğu algısı yaratabilir, Colombia kahvesine ön yargılarımdan dolayı yanlış yorum yapmak istemiyorum. Bu yüzden bu çekirdek hakkında yorum yapmayacağım.


    Konuyu Has Bean Coffee'nin kendi sloganıyla bitirelim
    Hayat kötü kahve için çok kısa!
     
    Son düzenleme: 12 May 2016
  2. kahvemehmet

    kahvemehmet Yeni Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Çok faydalı bir bligi olmuş. Elinize sağlık. Birkaç sorum olacak:
    1) Kargo ne kadar tuttu?
    2) Tek seferde toplam kaç gr sipariş verdiniz ve kahve sipariş etmek gümrük problemi yaratmıyor mu?

    Teşekkürler
     
  3. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Hocam toplamda 50 tl civarı bir kargo parası ödedeim. Fakat 1 kilo kahve ve kargonun toplamda 140 tl civarı tuttuğunu düşünürsek ve yurt içinde "nitelikli" kahve satan ve sorunsuz tatlar alabileceğim yerlerde de kahvenin kilo fiyatının 135-140 tl olduğunu düşünürsek sonuç aynıya geliyor.

    Bir seferde verdiğim sipariş 1 kilo. Bir sıkıntı olmadı bende. Ama prosedür nedir nasıl işler hiç bir fikrim yok. Bende yaratmadı, başka yorumlar okumuştum onlarda da yaratmamış ama bu herkes sorunsuz alacak demek değil. Gümrük işlerinden anlayan birine sormak lazım.
     
  4. kahvemehmet

    kahvemehmet Yeni Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Peki sipariş verirken Aeropress ve Hario V60 için aşağıdakilerden hangisini seçmek daha doğrudur:

    a) Roasted whole beans

    b) Roasted ground fo filter

    c) Roasted for jug
     
  5. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Has Bean Coffee


    Eğer kendiniz öğütecekseniz a yı seçin. Diğerleri öğütme seçenekleri. Farklı demleme yöntemleri için farkı kavurma profilleri yok. Cupping notes başlığında good filter:yes yazıyorsa yeterli.
     
  6. atabora

    atabora Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    A öğütülmemiş çekirdek öğütücünüz varsa en mantıklısı bu ancak öğütücünüz yoksa b yani filtre inceliği daha mantıklı olur . C ise sanırım french presse uygun ama olmayabilir de :)
     
    Son düzenleme: 7 May 2016
  7. Fatih

    Fatih Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Has Bean candir. Turkiye'de daha Kahvefabrikasi, Kronotrop, Petra, vs.. gibi yerler yokken biz kahveleri Has Bean'den alirdik. Artik ben pek almiyorum, Turkiye'deki kavuruculari destekleyeyim diye. Fakat soylediginiz gibi, bazen gercekten cok kotu kahve verdikleri oluyor. Bence Kahve sektorunun hala yolu var turkiye'de, guzel girisimler var ve bu gelisecek diye dusunuyorum. Has Bean de bu anlamda guzel bir yer. Ayrica sahibi Turkiye'deki insanlari iyi bilir ve sorun oldugunda tekrardan kahveleri yollar bedavaya :) Cok iyi bir insandir, kahveye gonul vermis bir insandir, sirf bu yuzden bile alinabilir!
     
  8. Gogo

    Gogo Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Verdiğiniz para aynı ancak aldığınız çekirdek Türkiye dekilere göre 50 TL daha ucuz, buna rağmen adığınız çekirdeğin de daha kaliteli çekirdek olduğunu ya da daha iyi kavrulduğunumu düşünüyorsunuz?
     
  9. borayz

    borayz Yeni Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Zaten kargo farkı olmasa buradaki kavurucular o fiyatlarla biraz zor satarlar.
     
  10. Gogo

    Gogo Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Aslında ben de onu öğrenmek istiyorum, sonuçta her fiyata çekirdek var, çekirdeğin fyatını kalitesi belirliyor ise, yurtiçinde satılanlar kalitesine göre yüksek fiyattan mı satılıyor?
     
  11. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Çekirdek daha mı kaliteli yoksa daha iyi bir kavurum yapılıyor mu ben bunun ayırdımına varamam. Bu büyük bir eğitim, araştırma ve deneyim gerektiren bir iş. Benim ayırdımına varacağım tek şey lezzet. Kendimce damak tadıma güvenen biri olarak söyleyebilirim ki malesef o 50 Liralık farka rağmen Türkiyeden aldığım bazı çekirdeklerden son derece sorunlu tatlar aldım. Türkiye de de sorunsuz tatlar aldığım yerler elbet ki var ama malesef fiyat aynıya geliyor. Bunun tek sebebi bence kar marjı ile açıklanamaz. Sonuçta Türkiye'de ki firmalar çekirdeklerini aracıdan alıyor. Hasbean da anladığım kadarı ile Stive bizzat çiftliğe gidiyor seçiyor numune alıp deniyor beğenirse satın alıyor. Bu durum yeşil çekirdek maliyetinde eminim fiyatı etkiliyordur. Ama nolursa olsun tüketici olarak bu hesapları düşünmekten ziyade aldığım tada öncelik verdim ve 50 TL kargoya rağmen aldığım tattan memnunum. Türkiye de malesef aynı fiyata bu tadı alamadığım oldu. Elbetki daha iyi tatlar aldığım yer(ler) de oldu. Ama istisnalar kaideyi bozmuyor.
     
    Son düzenleme: 10 May 2016
  12. borayz

    borayz Yeni Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Kendi kahvesini ithal etmeyen, ya da miktardan dolayı avantajla almayan küçük işletmeler değil belki ama diğerleri kesinlikle pahalı bana göre.
     
  13. kahvemehmet

    kahvemehmet Yeni Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Has Bean'den siparişimi verdim. Deneyimlerimi paylaşırım.

    Bu arada nereden alırsanız alın Türkiye'ye gelen çekirdeğin 3., 4. sınıf olduğunu, kalitelileri Avrupa ve ABD'li firmaların topladığını söyleyenler var. Bu ne kadar doğrudur, bilgisi olan var mı?


    Ayrıca sözlükten bir paylaşımı buraya aktarayım dedim. Bu firmalara ilişkin deneyimlerimizi de paylaşalım mı?

    ülkelere göre nitelikli kahve satan yada kavuran cafe ve/veya kavurucuların bazıları (genelde en bilinenleri)

    kuzey amerika:

    --> intelligentsia - Intelligentsia Coffee
    --> the coffee klatch - Wholesale Coffee Company | Special Coffee Roaster | Klatch Coffee Inc
    --> ritual roasters - Ritual Coffee Roasters
    --> ecco cafe - Ecco Caffe
    --> caffe fresco - Caffe Fresco - Artisan coffee roaster of fine, freshly roasted specialty grade arabica coffees and espresso. www.caffefresco.us
    --> gimme! coffee - http://www.gimmecoffee.com/
    --> counter culture coffee - http://www.counterculturecoffee.com/
    --> barefoot roasters - http://www.barefootcoffeeroasters.com/
    --> paradise roasters - http://www.paradiseroasters.com/
    --> sweet maria's - http://www.sweetmarias.com/
    --> metropolis - http://www.metropoliscoffee.com/
    --> zoka coffee & tea - http://www.zokacoffee.com/
    --> vivace cafe - http://www.espressovivace.com/
    --> mocha joes - http://www.mochajoes.com/
    --> pt's coffee - http://www.ptscoffee.com/
    --> barrington coffee roasters - http://www.barringtoncoffee.com/
    --> blue bottle coffee roasters - http://www.bluebottlecoffee.net/
    --> terroir coffee - http://www.terroircoffee.com/
    --> stumptown roasters - http://www.stumptowncoffee.com/
    --> atomic cafe - http://www.shopatomicafe.com/
    --> veltons coffee - http://www.veltonscoffee.com/
    --> verve coffee roasters - http://www.vervecoffeeroasters.com/
    --> victrola coffee - http://www.victrolacoffee.com/
    --> doubleshot coffee comp. - http://www.doubleshotcoffee.com/

    kanada:

    --> 49 parallel coffee roasters - http://www.49thparallelroasters.com/

    ingiltere:

    --> hasbean coffee - http://www.hasbean.co.uk/
    --> squaremile coffee - http://www.squaremilecoffee.com/

    danimarka:

    --> the coffee collective - http://www.coffeecollective.dk/

    norveç:

    --> tim wendelboe - http://www.timwendelboe.no/
    --> kaffe brenneriet - http://www.kaffebrenneriet.com/
    --> temperato - http://www.temperato.no/
     
    Moderatör tarafından düzenlendi: 14 May 2016
  14. borayz

    borayz Yeni Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    3. 4. kalite kısmını an itibarıyla abartı buluyorum, çünkü artık bizde de iyi kahve hak ettiği talebi görmeye başladı, sorun bence iyi kahve bulmak değil, iyi kahveye çok para vermek. 250gr. nitelikli kahve alıyorsunuz, kilosu 150TL'ye geliyor.
    O zaman öğlenleri de ekmek arası havyara başlayalım, daha pahalı değil !!!
     
    experienced bunu beğendi.
  15. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    250 gram kahvenin 30 lira civarını aşmaması gerektiğini düşünüyorum. aslında yurtdışında nitelikli kahve ucuz(oranın alım gücüne göre) bizim paramız da dolar karşısında çok değersiz olduğu için uygun ve nitelikli kahve bulmak kolay olmuyor türkiyede.
    bence roasterlar uzun dönemli abonelik sistemi ve maliyeti düşürecek seçeneklerle ( ucuz ambalaj, az reklam giderleri, internet satışı vb gibi) daha rekabetçi fiyatlar vermeliler.
    şuan en kaliteli kahveler 10-11 dolar civarı kilosu. 30 tl+kavurma kaybı ile 40 tl civarına geliyor kilosu. tabi ulaşım, dükkan, makine giderleri, çalışan maaşları vb hakkında pek yorum yapamıyorum. bunları minimize edilerek daha uygun fiyatlar verilirse belki alıcı kitle genişletilebilir.
    ben hem öğrenci hem de çok kahve tüketen birisiyim. 250 gramı 40 liralara dayanmış kahvelerden almaya kalksam çıkacak masraf, yemek masrafımı geçecek. 250 gram alıp 1 ayda bitiren adamlar değiliz sonuçta. hadi gerçekten kaliteli kahveler için 30 lira gözden çıkarılabilir, ama bu fiyat arttırma politikasının tadını kaçırdılar.

    lezzet subjektif birşey, ortada belli bir kriter yok. bu yüzden pahalı kahve = kaliteli algısını kullanma amaçlı bir pazarlama politikası olduğunu düşünüyorum bu artan fiyatların.
    Deli gibi artan dolar kurunun da etkisi var tabi.
     
  16. borayz

    borayz Yeni Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Biraz bize de iş düşüyor, iyi kahveyi daha ucuza satanları desteklememiz lazım, kimse kusura bakmasın ama işletmelerine alengirli adlar takınca etiketi ikiye katlayabileceklerini düşünüyorlar ve bir şekilde satıyorlar.
     
  17. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Has Bean Coffee


    Bu noktada kahvenin adının yanında yazanlar yada açıklama belirleyici oluyor. Türkiye'de sadece 3. sınıf yeşil çekirdek var genellemesine karşıyım. Fakat ülkedeki yeşil çekirdekler çok da iyi demek yanlış olur. Bence Türkiye'de birinci sınıf çekirdekleri satan yerler var[tek tük olsa bile]. Bunu yapanlar zaten kahvenin açıklamalar kısmında bunu belirtiyor. Ama bu durum büyük ihtimalle 1-2 yer için mevcut. Genelde kahvenin adı yazılıyor ve tadım notlarına yer veriliyor. Bu yüzden satıcı sitesinde kahvenin cinsi, yüksekliği, hasat dönemi ve toprağın yapısı hakkında bilgi verince bana doğrudan bir güven veriyor. Hatta bazıları yeşil çekirdek tedarikçisini de paylaşıyor ki bu kesinlikle çok güzel bir hareket. Ama bunu yapanlar genelde az. Genelde ülke ve bölge adı verilip geçiliyor. Çok zorlarsak bazen çiftlik adı. Ama ben aldığım kahvenin yetiştiği yerin toprak özelliğini görmeyi seviyorum. Yada meyvenin cinsini. İşin nerdlerine temiz bilgi sunan yerler, arada kötü tatlar da verseler Türkiye'nin iyi kahvesinin geleceği adına umut verici.
     
  18. kahvemehmet

    kahvemehmet Yeni Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Açıkcası bir noktadan sonra hangi çekirdeğin iyi hangisinin kötü olduğuna karar verecek bilgim, deneyimim yok. Sadece bu konuyla haşır neşir olanların söylediklerini aktarıyorum ve tanıdığım, takip ettiğim kişiler sadece yurt dışından çekirdek aldıklarını söylüyor. (Bakınız ekteki resim)

    Ancak bu toptancı yaklaşım TÜrkiyede iyi iş yapmaya çalışanları da baltalıyor mu? Olabilir.
    O zaman şöyle yapalım mı? Kötüleri söylemeyelim, iyi örnekleri öne çıkartalım.

    Türkiyede aromasından bağımsız olarak, dünya standartlarında (ne diyelim artık 1. kalite mi diyelim, çizgi üstü mü diyelim bilemedim) kahve markalarını ve kahve çeşitlerini söyleyelim. İlgili kahvenin kalitesine ilişkin bilgi sahibi olan arkadaşlar fikirlerini paylaşsın.
     

    Ekli dosyalar:

  19. Ogre

    Ogre Oğuz Cengiz

    Cevap: Has Bean Coffee

    Bu ay ben de kahvemi Has Bean'dan içeyim dedim ve uzun zamandır istediğim Clever Dripper ile beraber 2 adet kahve 1 adette Cascara sipariş ettim. 500Gr Ana sora Guji Natural(meyve bombası diyolar az sonra demleyeceğim.) , 250 Gram da Costa rika Honey process aldım. Hediye olarakta Kahve çuvalı göndermişler :)
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  20. danjamem

    danjamem Yeni Üye

    Cevap: Has Bean Coffee

    Kalita Kantan benim de oldukça merak ettiğim bir ürün. Deneyimleriniz sonucunu bekliyorum