Sözen MOD_v2.1

'El Değirmenleri' forumunda besir tarafından 1 Eyl 2016 tarihinde açılan konu

  1. besir

    besir Ahmet Ceyhan

    Merhabalar.
    Uzun bir çalışma sonrası Sözen değirmeni otomatikleştirerek günlük hayatta rahatça kullanılabilir seviyeye getirmiş bulunuyoruz. Umarım konuyu doğru yere açmışımdır, artık el değirmeni değil bu :)

    Önceki versiyonlarda içe siner bir görüntü ve performans olmadığı için onları burada paylaşmıyorum.

    Öğütücüye gelirsek;
    Büyük Sözen değirmenin arabalarda kullanılan cam motoru ile döndürülmesine dayanan klasik yöntem üzerinden gittik.

    Yenilik olarak ayar vidası ve ayar vidasının üstüne kahve akışı için bir parça ekledik.
    Ayar vidası mekanizması matkaplar için üretilmiş olan mandren ucundan ve dişlilerden oluşuyor. Sözen değirmenlerin ayarı alttan yapıldığı için mecburen ayar mekanizması altta kaldı .Kahve öğütüldükten sonra yandan akıyor ancak 1-2 gram kahve kalıyor içeride ve biraz tıklatınca akıyor hepsi. Kahvenin aktığı kısımı Kurukahveci Mehmet Efendi Türk Kahvesi teneke kutusunu kaynatarak yaptık.

    Kırmızı anahtar motora güç vermek için. Siyah anahtar ise yaylı olup olası tıkanmada değirmeni ters yönde döndürmek için.

    İçeride kahve kalma ihtimaline karşı iki kez ölçüyorum kahve ağırlığını. Kullanırken önce öğütmek isteğim miktarda kahvemi yukarıdan boşaltıyorum. Öğütülmüş kahvenin tam döküldüğü yere mutfak tartısı koyarak ölçüm yapıyorum. İçeride kalanı biraz vurarak akıtıyorum.

    Maliyeti hesaplayamıyorum çünkü bir çok değişiklik yaptık bu hale getirene kadar. Kabaca Sozen Değirmen + Cam motoru + Mandren + elektrık butonları + tahtalar + motor için soğutucu fan + Kurukahveci Mehmet Efendi Türk Kahvesi teneke kutusu + ayar vidası çevresi yapışkan sticker.

    Bunlar da fotoğrafları;

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. merrtk

    merrtk Aktif Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    evde canavar yaratmışsın gerçekten çok iyi görünüyor :D tebrik ederim.
     
  3. intelligenc

    intelligenc Paylaşımcı Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    güzel olmuş emeğinize sağlık.. yalnız kahveyi nereden döküyorsunuz onu anlayamadım veya fotodan tam belli olmamış..
     
  4. besir

    besir Ahmet Ceyhan

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Sondan bir önceki resimde gözüken sigara küllüğü gibi duran yuvarlak yere döküyorum kahveyi.
     
  5. Horizon

    Horizon Yeni Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Tasarım ve renk kombinayonu çok başarılı duruyor tebrik ederim . Cam motoru ile çevirdiginizi söylemissiniz benim merak ettigim süre olarak 14-15 gr kahveyi ne kadar sürede öğütügü. Acaba elle cevirme hızını yakalayabiliyormusunuz ?
     
    Son düzenleme: 1 Eyl 2016
  6. intelligenc

    intelligenc Paylaşımcı Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    bir ara ben de cam kaldırma motoru ile basit bir düzenek yapmıştım.. yaklaşık el ile çevirme hızında oluyor.. en büyük avantajı yorulmuyorsun :)




     
  7. intelligenc

    intelligenc Paylaşımcı Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    bu arada gösterge ibresine bayıldım.. süpersiniz
     
  8. besir

    besir Ahmet Ceyhan

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Teşekkür ederim. Birlikte yaptığımız arkadaşım Endüstriyel tasarımcı. Tasarım kısmı ona, mühendislik isteyen kısımları bana ait.

    14gr espresso inceliğinde tam 90 saniyede öğütüyor.
    İsterseniz Türk Kahvesi yada French Press inceliklerinde de deneme yapabilirim.

    Akış hızı bu şekilde;
    https://youtu.be/Js_cfOPWnxs
     
  9. besir

    besir Ahmet Ceyhan

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Gösterge ibresinin eksik olduğunu geç fark ettim, klips taktım şimdilik :)
     
  10. borayz

    borayz Yeni Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Başarılı bir çalışma olmuş, bravo
     
  11. Hcan

    Hcan H. Can YILDIRIM

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Tebrikler ... Videoyu da izledim. Elinize sağlık.
     
  12. barisk

    barisk Yeni Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Tebrikler estetik açıdan da güzel olmuş.
     
  13. Ender

    Ender Yeni Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Harika olmuş elinize emeğinize sağlık.Seri üretim ne zaman,ön sipariş alıyor musunuz ☺☺☺
     
  14. besir

    besir Ahmet Ceyhan

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Teşekkür ederim :)

    Planladığım gibi giderse yaza doğru sipariş almaya başlarım.

    Geliştirmeye çalışıyorum ancak çok vakit ayıramıyorum dersler yüzünden.
    Çinden malzeme siparişi vermiştim. Gelmeyen parçalar var. Gelen parçaların bir kısmı istediğim gibi çıkmadı. Bir parçayı modifiye etmek için keserken ufak bir dikkatsizlik yüzünden parmaklarımı kestim, dikiş atıldı parmaklarıma. Tek elimi kullanabildiğim için bir süredir filtre kahve dışında kahve içemiyordum :)

    Bir değirmen için değmez ama geliştirme sürecinin verdiği zevk için değer tüm bunlara :D
     
  15. shagrath

    shagrath Yeni Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    GEçmiş olsun. Başarılı bir çalışma. Bir iki tavsiye vermek isterim.
    Sözen firmasıyla da konuşmuştum bu konuyu. Değirmen milini üst kısımdan bir sac ile merkezlerken alt kısımda merkezlemeyi sağlayan tek şey konik dişli kısım. Yanı bu kısım birbirine sürtünerek çalışıyor. Bunun sonucunda devir ne olursa olsun sürtünen iki parça aşınacak ve dökülen partiküller kahveye karışacaktır.

    Bana söyledikleri alt kısıma da bir sac ile yataklama yaptıkları ama sonra bundan vazgeçtikleri oldu. Gerek maliyet gerek imalat sırasında ki zorlukları sıraladılar.
    Sözen geçmişinden gelen tecrübeleriyle konik bıçak mekanizması da dahil paslanmaz krom malzemeden ve rulman yataklamalarıyla ömürlük bir değirmen yapabilir.
    Sizde eğer yapabilirseniz Sözen'e alt yataklama yapmanızı tavsiye ederim. Alt yataklama olmadığı için öğütümlerde konik bıçak merkezden kaçarak bir tarafta daha az boşluk bırakıp diğer tarafta daha kalın öğütüm gerçekleştiriyor. Sonuç olarak homojenlikten uzak öğütülmüş bir kahve elde ediyoruz.
     
  16. albati

    albati Yeni Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Bunn G2 olmuş resmen hem de daha sessiz :))
    Şimdiye kadar gördüğüm en şık motorlu Sözen çalışması olmuş, tebrikler.

    Dolar kuru böyle giderse insanlar kendi değirmenlerini yapmaya başlayacak sanırım.
    Geçen yıl 1400 liraya pahalı bulup almadığımız Vario home bile 2000 lirayı geçti.
    Allah sonumuzu hayır etsin, ülkede kimse önünü göremiyor artık.
     
  17. besir

    besir Ahmet Ceyhan

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Dediğiniz gibi öğütme boyu arttıkça homojenlik azalıyor.
    Uzun süredir dediğiniz meseleyi araştırıyorum aslında. Daha kaliteli konik dişli bulabilir miyim diye araştırdım ancak çok pahalılar.

    Sözeni geliştirmek en mantıklısı. Konik değirmenin ayar vidası değen kısmına ayar vidasının genişliği kadar bir delik açıp sabitlemeyi düşünüyorum ancak sürtünmeden aşınma olabilir, belki ufak bir rulman takabilirim. Şimdilik araştırma sürecindeyim.

    Aklınıza gelen her türlü fikre/tavsiyeye açığım.
    Finallerim bitene kadarki sürede araştırma yapma kararı verdim.
     
  18. shagrath

    shagrath Yeni Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    O ebatlarda rulman bulmak zor olacaktır. Benimde Karaköy'de imalathanem var. Değirmenin ayar vidasının ucunu sivri yapıp konik kısmını da matkapla yuva açacaktım. Fakat aşağı yukarı boşluktan sebep hareket ettiği için yapmaktan vazgeçmiştim. Eğer yukarı hareketi sabirlerseniz o zaman homojenliği sağlayacaktır. Sürtünmeden dolayı aşınma yinede gerçekleşecektir.
    Bir diğer seçenekte iki ucada matkapla oyuk açıp ortalarına bir adet bilya koymak olur.
    Üst kısımda ise mil boyunu 3 cm kadar uzatıp oraya bir rulman ekleyebilirsiniz.
     
  19. symbol

    symbol Yeni Üye

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Öncelikle elinize sağlık yorumlara bakılırsa epey emek harcanmış ancak ben fotoğrafları göremiyorum :/

    Buarada elektronik işinden az çok anlıyorum, motorun dönme hızı zamanlayıcı vs işleri gerekirse yazılım ve donanım kısmında bende katkıda bulunmak isterim.

    Örneği 1 shotlık espresso için kaç sn çalışması gerektiği bellidir biz seçeriz o kadar süre çalışır durur. Yada sıkışma olduğünda motoru ters çevirip tekrar normal yönde çeviririz, bu sayede tıkanmayı ve motorun yüksek akım çekmesini engelleriz. Alttaki ayar bölümünü servo motor ile hassas ayar ile kontrol edebiliriz gibi gibi ...

     
  20. besir

    besir Ahmet Ceyhan

    Cevap: Sözen MOD_v2.1

    Teşekkür ederim. Şu anda sıkışırsa ters dönmesi için bir anahtar bulunmakta. MG995 servo motor aldım, 360 derece için modifiye ettim. Aklımda çok özellik bulunuyor ancak çok yoğun olduğum için ilgilenemedim uzun süredir. ESP8266, amoled ekran vs. bir sürü ıvır zıvır çoktan aldım. Yakın zamanda 3D printer alıyoruz. 3D printer geldiğinde daha çok olanağım olacağı için onu bekliyorum.

    Bilgisayar mühendisliğinde olduğum için yazılım sorunum olmaz sanırım. Ancak cam motorundan daha hızlı ve yüksek torklu motor alternatiflerine ihtiyacım var.

    Bu arada Breville BCG820 aldım ve baştan sona inceledim. Güzel ilham kaynağı oldu :)
    BCG820 de bulunan özellikleri direkt yada geliştirip koymayı düşünüyorum. Hatta eğer tasarımını yapabilirsem öğütülen miktarı süre ile değil de tartı ile yapmayı düşünüyorum. BCG80 de çok başarılı bulmadım süre ile öğütmeyi, ayar değiştirirken süre değişimi çok geniş paylara ayrılmış.

    Fotoğraflarda sıkıntı yok ancak sizin bağlantı sağlayıcınız photobucket.com'u engellemiş olabilir.