kavurma denemeleri hk.

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
selamlar,
mısır patlatma ile denemelerime başladım. sinbo makine ile 100-75-50 gr denemelerim oldu. en kolay ve göze hoş gelen kavurmayı plastik kağağı kapalı üstten sürekli karıştırma ile 50gr da aldım. yaklaşık süre 3dk 1.çıt 5dk dolmadan 2.çıt şeklindeydi. ancak farklı bir sorunum var, yeşil kahve çekirdeklerinde ki o ot kokusu kavrulsa bile geçmiyor. resimde ki çekirdeklerden hiç bir şekilde kavrulmuş kahve kokusu alamadım. ben de mi bir kusur var çekirdekler mi sorunlu anlayamadım. tavada denemelerim de oldu hatta kavurduğum kahveyi filtre makinede denedim tadını beğenmedim ama onda da koku beş gün geçmesine rağmen çok azdı.
 
Son düzenleme:
Z

ziyaretci5

Guest
Cevap: kavurma denemeleri hk.

Bahsettiğiniz süreler aşırı hızlı. ilk çıtı 9-10 dak. civarında almalısınız. Çekirdek miktarını arttırarak doğru zamanlamayı tutturabilirsiniz.

Bahsettiğiniz koku kavurmak yerine çekirdekleri hızlı bir şekilde pişirdiğiniz için geçmiyordur muhtemelen. Kimyasal reaksiyonlar için yeterince zaman vermiyorsunuz çekirdeğe.
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

sürelerde sıkıntı olabilir. sinbo üzeinde değişiklik yapabilirim teknik bilgim var. fakat fırında yaptığım denemede 18dk sonlandırdım bahettiğiniz sürelerin az üzeinde olmasına rağmen koku yine aynıydı. öncelikle çekirdeklerimden emin olmaya çalışıyorum. kısa sürede kavrulmasına rağmen az da olsa kahve kokusu almamam bana garip geliyor.
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

forum çok ıssız çıktı. sesim yankı yapıyor :D
Bugün sinbo üzerinde ısıtıcı ile fanın anahtarlarını ayırma işlemi yaptım ve kavurma sırasında da ısı ölçümleri yaptım. makine üzerinde mevcutta termostat var sanırım. maximum 205 dereceyi görüyorum sonrasında 165 dereceye düşüyor ve sonra tekrar yükseliyor. çekirdekler 11. dakikada ilk çıtlamayı yaptı 20 dakikaya kadar bir daha ses almadım ve rengi koyulaştığında aldım kahve kokusu yine yok.
son olarak Cem marka ikiz balık tavasında ocak üzerinde deneme yaptım. ilk çıt 8.dk 2 si 13 civarı geldi 15dk. sonlandırdım. şimdiye kadarki en homojen kavurma oldu. bilindik kahve kokusu az da olsa geliyor. dinlenmeye alıcam şimdi.
 

kahvemen

Yeni Demleyici
Katılım
26 Eki 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

Denemen tabiki çok güzel bende benzer şekilde ve vok tavasında denemiştim ama profesyonel makinalar bile bazı durumlarda yetersiz kalırken o basınç ve hassasiyeti evle yakalayamıcağımı anlayıp bıraktım.İlerde gerçek bir kavurma makinasıyla denemek daha mantıklı olacaktır.
 
Z

ziyaretci5

Guest
Cevap: kavurma denemeleri hk.

Bazı kavurma profillerinde 5 -10 derecelik düşüşler bilerek yapılsada genelde kavurma işlemi esnasında ısının düşürülmemesi aksine devamlı olarak arttırılması gerekir. 205 dereceye ulaştığında başlayan reaksiyonlar sıcaklık 165 e düştüğünde duraklamaya uğrayacaktır ve muhtemelen ne kadar beklerseniz bekleyin ikinci çıtı duyamayacaksınız. Termostatı iptal etmeli ve kontrolü siz yapmalısınız. Kullandığım bir profili paylaşıyorum kafanızda daha net oturması için.

 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

mısır patlatma ile bu şekilde sonuç alamıcam bu belli . ikiz tava ile kavurma bana daha güzel geldi çift tava olduğu için sallaması sorun oluyor ama kahvenin bekleme sonunda ki neticesine göre çevirme aparatı yapabilirim.
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

bugün ikiz tava denememi 100gr ile tekrarladım ve fotoğrafladım. ocağın ısısını 3.30sn de 7.dk ve 10.dk arttırdım.ilk sefere göre daha güzel oldu. derece ölçümleri direk olarak çekirdek üzerinden ölçtüm. kavurma sonunda 85gr kaldı.

3dk30sn:140C--7DK:175C--10dk:200C (1.çıt)--13dk:230C(2.çıt)--13dk40sn sonlandırma.

Görsel görüntüleniyor 8WVw2.jpg - Imageto image upload hosting - Imageto resim yükleme hizmeti
Görsel görüntüleniyor R32iY.jpg - Imageto image upload hosting - Imageto resim yükleme hizmeti
Görsel görüntüleniyor 3HX4B.jpg - Imageto image upload hosting - Imageto resim yükleme hizmeti
Görsel görüntüleniyor XBVxu.jpg - Imageto image upload hosting - Imageto resim yükleme hizmeti
 
Son düzenleme:

Akurgal

Yeni Kahvesever
Katılım
3 May 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

Ben yıllardır tavada kavuruyorum aslında büyük cezvede kavuruyorum tava pek sayılmaz. Her defasında 230gr şeklinde kavurma yaparım çok fazla kaybım olmaz her 100 gramda ortalama 10 gram kadar kahve hafifliyor ve ortalama 12 ila 17 dakika arası kavurma alırım bu kahvenin cinsine göre değişiyor ayrıca kahvenin nemi önemli. Mesela her defasında aldığınız kahve aynı bölge olsa bile farklı tarihte ve çiflikte toplanmış ola biliyor buda nemi etkiliyor sonuçta örneğin iki ayrı firmanın Supremo kahvesini kavurup aynı ısı ve her defasında aynı miktarda kahve kullansanız dahi zaman farklılık göstere biliyor. Onlarca farklı kahve kavurdum sonuçlar iyi. Size ne önere bilirim kahveyi yakmanızı öneririm ;) kahveyi yakın kontrollü bir şekilde. Sonra içmek için tekrar bir kavurma yapın doğru sonucu alacaksınız. Ben tavayı ateşe temas ettirmiyorum Ve gür alavde kavurma yapıyorum kendimi bibldim bileli böyle kavuruyorum anne anne tekniği ;) bir saate bir kilo kadar kahve kavurdugum oluyor. Cok fazla kahve kavuruyorum evet. :D fakat ayda ortalama bir buçuk-iki kilo kendim tüketirim bir kaç kiloda satıyorum. Sonuç olarak içtiğim kahve kaliteli oluyor ve kavurma yaptığım içinde bedava içmiş oluyorum. En güzeli her defasında kilolarca farklı bölge kahvesi satın ala bilmeniz tadımı yaptığınız çeşitlilik artıyor kavurma çeşidinizde Ve unutmadan nasıl demleyecekseniz ona göre kavurun deneme yapın korkmayın varsın yansın yanmışı bilmeden yanmamışı bilemezsin iyi kahveyi kötü kahve içmeden anlayamazsın! Harman yapın harman sizin dir harman demek kendinizi kahveye katmanız demektir. Bugün benden kahve satın alan insanların nedeni bence benim çok muhteşem kahve kavurmam değildir çok kötü kahve içmelerinin neticesidir. Bu sadece bizim toplumumuzla alakalıda değil zira ben avrupayada kahve gönderiyorum. Dipnot bunu ticari yapmıyorum sadece içtiğim kahvenin karşılığında yaptığım bir şey.

Aşağıda yukarıdaki teknikle iki gün önce kavurulmuş Dominic Barahona AA

DSC6861.jpg
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

önerileriniz için teşekkürler. son mesajımdan sonrada kavurmaya devam ettim ama DH forumdan paylaşım yaptım. en son az gramajlı 4 çeşit çekirdek siparişi verdim ve kavurmaya devam ettim, bir seferde yaklaşık 200gr ve artık çekirdek türlerinin kavrulma tavsiyelerine dikkat ediyorum. örneğin guatemala santa rose çekirdeği 2. çıtlama öncesinde aldım, india palantion çekirdeği french seviyesine kadar kavurdum. 2 türünde tek başına içimini beğendim daha fazla sipariş vericem. bu 2 çekirdeği %50-50 harman olarak daha çok beğendim.cumartesi günü sumatra ve nicaragua çekirdekleri kavurucam. genel olarak asya ve america yöresi kahveleri beğeniyorum, çiçeksi limonsu tatlar bana göre değil. çekirdeleri nereden temin ediyorsunuz? ben en son benner ve hammaddeler sitesinden sipariş verdim.
 

Akurgal

Yeni Kahvesever
Katılım
3 May 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

Güzel ben şunu da yapıyorum mesela 100gr kahveye ihtiyacım var ama ayar kaçırrım ağırlık farkı çelik bilye çekirdeklerin arasına bırakıyorum sonuç 230 gr :D kavrulan 100gr sürekli kullanmıyorum. Harmanlarda genelde 3 kahve kullanıyorum ve bunu üst orta ve alt nota şeklinde ayarlıyorum üst nota baskın orta nota belirsiz alt nota uzun tad bırakacak. Deneme ve yanılma şeklinde çalışıyorum. Gramajları buna göre ayarlıyorum kavururken oynuyorumda mesela bazen harmanda aynı oranda kavrulmamış kahve kullanıyorum daha açık kavrulan kahveyi ortaya yerleşitiriyorum. bunun gibi şeyler sonra denemeye bırakıyorum insanların yorumlarına. Ben kahveleri cinsiyete ayırsam Afrika dişi Amerika erkek Asya eşcinsel şeklinde olur. ikili bir harmanda içecek kişinin cinsiyetine göre harman değişirsen beğenmemesi imkansızdır. En iyi kahveyi yapan kişi sizi tanıyan kişidir mesela doğduğunuz bölge cinsiyetiniz gibi faktörler kahveyi değiştirir siz buna göre kavurur buna göre harmanlar ve iyi demlerseniz iyi sonuç alırsınız. Sizi en iyi tanıyan kişi de sizin ta kendiniz :D İnternetten alırsam etiyopya ve kolombiya Sanal baharat'tan ürünleri bu güne kadar fire vermedi çokta ilgili arkadaşlar. Yukarıdaki benner ürünü fiyatlarda zam yapmada biraz hızlılar en son 360 Tl alım yapacaktım sepete ekledim bir kaç gün sonra alayım dedim satın alacağım gün genel toplam 400 üzeri olmuştu bende almadım. İzmire giderseniz alternatif çok aslında. fakat şuan için en geniş seçenek benner Tanıdık kahvecilerde yarımcı oluyor onlar çuval alıyor sana kilo olarak veriyorlar onun harici yurt dışından arkadaşlarım bulup gönderiyorlar. Şimdilik güzel bence dahada gelişecek türkiye'de daha önce Kahve desen eline rio minas veriyolardı :D rio da rio. Bu büyük bir pasta aslında bir çok toptancı internette satış yapacak uyanmaları zaman alıyor sadece. Yani çok fazla kahve deniyorum sebebi aslında aradığım tadı bulmak bu diye bileceğim çok özel bir harman parfümün dansı kitabındaki mesele gibi ;) Hayat denemek ve öğrenmektir daha çok yolum var benim bir toper kavurucu alacağım mesela yolum çok daha. :D sevgiler.
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

harmanlamayı şuan sadece elde kalanlar ile deniyorum, şuan sadece hoşlanacağım tipte kahveleri keşfetmeye çalışıyorum.sanalbaharattan kavrulmuş etiyopya sipariş etmiştim, ilk demlemelerde tazelikten dolayı içim iyiydi gün geçtikçe kahve gitgide kakaoya döndü sanki sulu kakao içiyormuş gibi oldu son kısmını içemedim. hammaddeler sitesine de göz atın ben şuan oradan aldıklarımı deniyorum. 50gr lık seçenekleri var. listedeki çekirdekler benner ile ortak gibi duruyor. tedarikçisi benner olabilir. tavsiye için tekrar teşekkürler..
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

merhaba,
dominic barahona için hiç bir yerde niteliklerine dair bilgi bulamadım. kavurduğunuz çekirdekleri denediniz mi?
 

Akurgal

Yeni Kahvesever
Katılım
3 May 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

Barahona Jamaika birinci sınıf kahvelerine benzerlik gösterdiği düşünülen bir kahve Dominik Cumhuriyetinin en iyi gurme kahvesi olarak kabul görmüştür. Yüksek asitli zengin aromasıyla dikkat çeker. Tadım Notları: Zarif, toprak tonları, kakao ipuçları ve orta asidilik ile dolu gövdeli.
Kolombia supremo seven biri olarak bana onu anımsattı ve fakat ondan daha güçlü bana artık Supremo'ile ayrılık zamanımın geldiğini söyleyen kaliteli kahve.
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

1 kilo sipariş verdim. resimde ki kavrulma orta koyu 2. çıtlama öncesi gibi duruyor. kavurma süresi ve 1. çıtlama ortalama kaç dk sürüyor
 

Akurgal

Yeni Kahvesever
Katılım
3 May 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

14 dk birinci çatlama toplam Kavurma süresi 16 dk 230 gr french press için kavruldu. Espresso için deneme fırsatım olmadı hala fakat iyi sonuç verir sanırım. Fakat sizde süre farklılık göstere bilir ben ince çelik'te ateşe temas ettirmeden kavuruyorum. Bu aralar basit bir makina hazırlama fikrindeyim küçük bir motorla çalışan ve ısı kontrollerini yapa bileceğim ve sanırım bilgisayara bağlayacağım bir basit kavurucu. Böylece kol kaslarım dinlene bilecek :D :D

https://www.youtube.com/watch?v=uGkGZ4RPQ0I
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

5kg yakın sipariş verdim çeşitli türlerden. geldiğinde 100gr ile başlıyorum 90 gr kalıyor 30 grdan 3 defa tadım yapıyorum beğendiğim seviyede kavurmaya devam ediyorum. videodakine benzer bir plan bende de var aliexpressten malzeme sipariş verdim gelen ürünlere göre tencere seçicem(çelik-döküm-emaye karar veremedim daha) benim ki şarjlı matkap ile karıştırılacak.
 
Son düzenleme:

Akurgal

Yeni Kahvesever
Katılım
3 May 2016
Cevap: kavurma denemeleri hk.

İyi fikir :D bu iyi dediğiniz olursa buraya yazarsanız deneme şansımız olur. Espresso için bulursanız Maragogype deneye bilirsiniz oldukça iyi bir kahve fakat yurt dışından almanız gereke bilir. iri "burada" olduğundan hatta dünyanın en iri kahvesi fil kahvesi adıyla biliniyor fakat Black Ivory'ile bir ilgisi yok o nedenle alına bilir fiyatta oluyor ve ivory gibi zorlama bir kahve değil. Makinada asıl amacım Artisan programını öğrenmek Toper cafemino bir kavurucu alacağım o zaman'a kadar teknik kavurma öğrenmem iyi olur. Ki toper kendi bilgisayar platformunu kullanıyor cihazlarında fakat çokta başarılı bir program olmadığını biliyorum amacım cafemino'yu Artisan'a bağlamak. Bunun içinde gerekirse toperin elektronik sistemini değiştirmek. Yani kısaca kavurucunun çalışma pırensiplerini öğrenmek gerekiyor ki değişiklik yapa bilelim yada Diy bir kavurucu geliştire bilelim. Tüm bunlarda iyi kahve kavurmaya yol açacaktır diye umuyorum :D :D

Örnek bir diy Kahve kavurucu projesi : Projede kavurucu fan ve kazan ısı kontrolleri Artisan yardımıyla yapıla bilmekte.

https://www.youtube.com/watch?v=2_qmsigDspI
 
Üst