[Karşılaştırma] Hario Mini Mill vs Sözen Vol II

adolate

Aktif Demleyici
Katılım
22 Şub 2016
Selamlar

Daha önce şu konuda genel bir karşılaştırma yapmıştım. Orada tozları karşılaştırmıştım fakat gramaja dayalı ayrıntılı bir karşılaştırma değildi. Kullandığım elekte pek kullanışlı değildi. Bu ara toz elek işlerine çok kafayı taktığım için iki değirmenin toz karşılaştırmasını yapmak istiyordum ama çöpe kahve gitmesin diye kıyamamıştım kahvelerime. Bu gün 1 ay önce kavrulmuş ve benim ağzını açık unuttuğum 20 gram Malawi AA yı fark edince hemen ikisine de onar gram kahve öğüttüm. Öğütümü v60 için yaptım. İkisinde de aynı ayarda tuttum. Eleme sonrası miktarlar, toplamdan az oldu. Muhtemelen öğütücüde kalan fireden kaynaklanıyor. Sonuç şu:

Hario Mini mill- 10 gram

Tutarlı Parçacık Miktarı: 5.3 gram
Elek altı fine miktarı: 4.2 gram

Sözen Uzun- 10 gram

Tutarlı Parçacık Miktarı: 3.2 gram
Elek Altı fine miktarı: 6.4 gram

Sonuç olarak toz miktarı sözende fark edilir derecede değişiyor. Toz temelli düşündüğümüzde tozun fazla olmasının bitter/sour tatları arttırdığını düşünürsek hariodan daha iyi sonuç alınabilir görünüyor. Fakat bunun sadece v60 için olduğunu ve sözenin el yapımı olduğundan üründen ürüne değiştiğini göz önünde bulundurun. Yani başka bir sözende daha az toz çıkabilir.
Resim elek üstünde kalan kahvelerin karşılaştırması. Alttaki Hario üstteki ise sözen. Parçacıklar arasında pek fark yok.

IMG_3895.jpg
 
Son düzenleme:

shagrath

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Ağu 2016
Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill vs Sözen Vol II

Hario'nun mekanızmasını incelemedim fakat Sözen'in en büyük handikapı yataklama olmaması.Sadece üstte bir sac ile merkez sağlayamıyor. Biz kolu çevirirken o aksi istikamette dış parçaya yakınlaşıyor ve bu noktada ince öğütüm yaparken diğer taraftan büyük parçalar düşüyor. Öğütümü ne kadar arttırırsanız sonuç o kadar kötü. Lakin Türk kahvesi çekmek isterseniz sonuç harika. Çünkü konik değirmen merkezleme yapıyor.
 

DessoEldest

Yeni Demleyici
Katılım
18 Ara 2016
Konum
Kayseri
Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill vs Sözen Vol II

Daha önce bir konuya yazmıştım. Sözenin üst kapağının üstüne 6001 rulmanı silikon ile sabitledim. Eskisine nazaran öğütme daha bir eşit oldu gibi. Vaktim olmadığı için ayrıntılı inceleme yapıp foruma koyamıyorum. Bu işlerden daha iyi anlayan bir arkadaş deneyip sonucu tescillerse sözen çağ atlamış olur.
 

shagrath

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Ağu 2016
Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill vs Sözen Vol II

Ben firmayla görüşmüştüm. Daha öncesinde alt kısma da bir sabitleyici koymuşlar ama sonra vazgeçmişler. Zor oluyor olabilir ama yıllar geçtikçe herşey gelişiyor. Sözen'de kendini geliştirmez ise unutulup gidebilir.
 

DessoEldest

Yeni Demleyici
Katılım
18 Ara 2016
Konum
Kayseri
Cevap: [Karşılaştırma] Hario Mini Mill vs Sözen Vol II

Biraz önce denedim. 20 gr kahveden 4.8 gr elek altı çıktı sözende. Rulmansız denedim. Elediğim kahveyi brikkada denedim. Normalde elemeden yaptığım kahvede aşırı bir bitterlik olur. Elediğimde ise çok daha yumuşak çok daha rahat içimli oldu. Ancak elemediğim zamanlar bardakta çok az telve kalırdı. Şimdi telve türk kahvesi kadar olmasa da telve dibe birikmiş durumda. Ayrıca farkettiğim diğer konuda her zamanki kadar su koymama rağmen bu sefer çıkan kahve miktarının daha fazla olması. Her denememle çok ilginç durumlarla karşılaşıyorum. Mükemmelliğe ulaşana kadar denemelere devam. :D
 
Üst