Bir kilo kahve neden 200 lira?

'Kahve Bahane Sohbet Şahane' forumunda Urikasit tarafından 20 Nis 2017 tarihinde açılan konu

  1. Urikasit

    Urikasit Isınmaya Başlayan Üye

    Geçen gün İstanbul'daki ünlü bir kavurucunun kahvesinden deneyeyim diye bayiisi olduğunu öğrendiğim Çayyolu'nda bir kafeye girdim. 250 gram kahve 50 TL.
    Okuduğum bir yazı geldi aklıma. Dünya kahve üretiminin çoğu 25 milyon fakir köylünün emeğiyle elde ediliyormuş. Her 350 $ karşılığı sadece 2 $ kazanabiliyorlar. Kabaca kiloda 20 kuruş diye hesap ettim. Al, yıka, kurut, kavur, taşı, paketle olsun 200 Lira.
    Kahvenin Keyfi bir yana, ciddi bir sömürü düzeninin de aracı olduğu aşikar.
     
    erkannhl bunu beğendi.
  2. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Hangi yörenin kahvesi bu ?
     
  3. Urikasit

    Urikasit Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    250 gr.lık tüm paketler 50 TL idi. Değişik yörelerden.
     
  4. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Cafe koymuştur bence üzerine baya. 50 abartı. Olabilecek kahveler vardir ama hepsi mi o kadar olur :) kavurucu kaça satıyor ona bakmak lazım

    SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  5. moretimeforcoffee

    moretimeforcoffee Aktif Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Marka petra, satan da kraz cafe mi :)

    SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  6. Urikasit

    Urikasit Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Kavurucusu paketi 35 lira civarına yani 140-150 liraya satıyor, Ankara'da oluyor sana 200 TL.
    Üreticisinin 20 kuruş kazandığı Dünyada 10 lira bile fazla bana göre.
     
    CoffeeBosnjak bunu beğendi.
  7. muraty

    muraty Yeni Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Hangi cafe ve kavurucu olduğunu öğrenebilir miyiz acaba? Ankara için aklımızda bulunsun.

    Diğer taraftan sömürü olduğu konusunda size katılıyorum. Kaldı ki doğal kaynaklar konusunda afrika ve benzeri gelişmekte olan bölgelerde kahve ile sınırlı olmayan müthiş bir sömürü var. İnsan acaba bu kaynaklar Avrupa veya Kuzey Amerikada olsa idi ne olurdu diye düşünmeden edemiyor.
     
  8. Urikasit

    Urikasit Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    isim vermek istemedim, sonuçta yasak yok, isteyen istediği fiyata satar. Yukarıda bir arkadaşımın tahminde tam isabet ettirdiğini belirtmek isterim sadece.
     
  9. muraty

    muraty Yeni Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Ben de geçen hafta Emekte Şerif hocanın açtığı coffee projecti tavsiye edeyim size o zaman. Kahve satıyorlar mı bilmiyorum ama satıyorlarsa bile asla 50 TL değildir.
     
  10. manzanilla

    manzanilla Yeni Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Küresel ısınmadan etkilenen kahve yetiştirilen alanların yeni plantasyonlar açılarak daha yüksek rakımlara taşındığını okumuştum( bu da küresel ısınmayı hızlandırıyor, kısır döngü yani). Dünyada kahve yetiştirilen "kemer"in, kuzey yarımkürede yukarı güney yarımkürede güneye doğru kayarak genişlemesi öngörülüyor. Olur da bir gün kahve iklim sebebiyle İskandinav ülkelerinde yetiştirilir hale gelirse tahminen o nesil kahvenin tadını bilmeyerek yaşayacak aşırı lüks tüketim malı olacağından:)
     
  11. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Aldığınız kahvenin yeşil fiyatlarını internetten araştırarak öğrenebilirsiniz. Veya doğrudan aldığınız yerden yeşil tedariğini öğrenmek bence en büyük hakkımız. Yeşil/kavrulmuş farkı 2 kata kadar idare edilebilir bir durum, dükkan kirası personel vs( gerçi internet alışverişinde adamın dükkan kirasını yansıtması doğru değil ya neyse) idare edilenilir. Ben genelde aldığım yerin kahvesini araştırıp yurtdışı muadil fiyatlarıyla karşılaştorum. Yeşil tedarikçinin yaklaşımına dikkat ediyorum. Ülkede direk ticaret kahveleri yavaş yavaşta olsa var artık. Ama malesef sömürünüm parçası oluyoruz. Özellikle 35-40 tl kahvelerin %90 ı o parayo hak etmiyor! 28 liralık kenya 40 liralıktan farksız? Bakıyorum adil ticaret yok, tat desen 12 liralık ayırtedilebilir bir durum yok. Birde üstüne 40 lira olanı daha çok fire veriyor. E bu durumda bu sömürünüm bir parçası olmaktan bir adım daha öteye giderek kazıklanmış oluyoruz. Piyasada kilosunu yeşilden 70 liraya alıp 150-160 TLye satan yerler var. Zaten gerçekten "nitelikli" lafını hak eden onlar. Birde daha ticari çekirdeğini iyi ayıklayıp özenli kavurup nitelik kazandırıp uygun fiyata satanlanlar var. Onlara da saygım sonsuz. Ama birde kilosu 10-12 TL olan kahveyi "nitelikliYMİŞ" gibi kakalayıp saygı bekleyen şarkatanlar var ki, onlar ve bu işe kahvenin "k" si anlamadan bu piyasaya sadece para için girmişlerle bu sektörün kanserleri. Bunlar yüzünden bir çok kişi "ekşilik" ve "asiditeyi" aynı şey sanıyor. Neyse çok atarlandım ama durum bundan ibaret...
     
    paradise83 bunu beğendi.
  12. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Aslında aldığınız kahvenin fiyatı nasıl belirlenir kime ne kadar para gidiyor diye bir video çekme fikrim vardı belki öne alabilirim.
    Küçük bir örnek üzerinden gelelim. Türkiye'deki çoğu ithalatçının alış yaptığı Hollanda merkezli bir çekirdek sağlayıcısının bana gelen en son fiyat listesi bu şekilde;
    https://gallery.mailchimp.com/15516...26b/Trabocca_Pricelist_EU_April_18th_2017.pdf

    Tamam ithalat gideri, işletme gideri var ama 50 lira nedir abi.
    Bir başkasıda burada;
    http://www.cafeimports.com//files/s...3.Apr.2017&utm_campaign=CIE+&utm_medium=email
    Aynısı bizim içinde geçerli biraz "niteklikli" bir çekirdek almaya kalktığımızda fiyatlar uçuyor. Ben Yirgacheffe Konga'ya 30+ fiyat verirken baya düşündüm ama "kurtarmıyor aga" moduna giriyoruz mecburen bizde. Kendi çektikleri çekirdekere büyük firmalar bence yüksek fiyat uygulamamalı. Biz ithalatçıdan alıyoruz üzerine birşeyler biniyor fazladan. Umarım tüketim seviyesi gidip direk çiftçinin elini sıkıp alabileceğimiz seviyede olur ileride. Aradaki adamlara vereceğime aynı parayı çiftçiye vermeyi tercih ederim. Hatta mesut ve bahtiyar olurum.
     
    paradise83 bunu beğendi.
  13. aedemirci

    aedemirci Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Türkiye'deki sağlam ithalatçılar kimler? Ben sadece Del Fiano'yu biliyorum.
     
  14. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Nitelikli anlamda onlar var. Ama onlardan daha fazla ithalat yapan yerler var(Rio minas ağrılıklı). Birlik Baharat, Aydoğanlar gibi büyük firmalar var. Ellerinde kolay takip edilemeyen çekirdekler var. Ama özen gösterdiğiniz zaman çok iyi bir fincan kahve çıkabiliyor. Lot numarası ve biraz (baya çok:D) elçilik yazışması ile nerenden geldiğini bulmak mümkün olabiliyor :D
     
  15. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Yeşil fiyatları iyi oldu, elimde çok yeşil fiyat linki var bir ara ekleyeyim onları bende. Bu arada bu yılın tekliflerine bakınca kenyalarda geçen yıla göre 10$'dan 17$ civarına artış gözlemliyorum. Aynı kahvenin 1 yıllık hasat farkı yeşilde bu kadar fark ediyorsa kilosunu 4-5$'dan aldığı kenyayı 250 gramını 40 TL'ye satan seneye bize kilosunu 100 TLye satar. Dolar falanda bahane edilir. En iyisi ben home roast işine yavaştan eğileyim. İkawalar'da gözüm yok değil.
     
  16. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Hocam Kenya'nın bazı bölgeleri hiç tekin yerler değil; Yanında silahlı adamlar olmadan bir beyazın dolaşabileceği yerler değil. Sürekli iç savaş, kabile savaşı, siyah-beyaz nefreti yarın ne olacağı belli değil. Kaç lira ikawa ? Baya bildiğin popcorn makinasından hallice birşey o ya. Ben yaparım ondan. :D Mobil profil filan herşeyi tutar yani xD Yoğunluktan elektra yatıyor hala. Onu bitirip 5kg kavurma makinası restorasyon projem var. Onu yaparken bir taraftan popcorn makinası modifiye edebilirim aslında. Aynı sistem nasılsa.
     
  17. aedemirci

    aedemirci Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Ikawa için çok iyi şeyler duydum ama sorun şu: 850 pound ön sipariş fiyatı var ve sadece 60 gr kapasitesi var. Kapasitesine göre çok dengesiz bir fiyat.
     
  18. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Ohoo tr ye girene kadar 1000 pound olur. Biz bunu yaparız Pet şişeden :D

    SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  19. aedemirci

    aedemirci Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Bizi böyle çözümler üretmek zorunda bırakanlar utansın :mad: Neyse yaratıcılığımız gelişiyor :) Herşeye öyle kolay ulaşsaydık, şu forumdaki nice yaratıcı çözümü göremezdik. Herşey lüks algılanıyor ülkede.
     
  20. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Bir kilo kahve neden 200 lira?

    Hepsi evrimin parçası dostum. Yakında kafein sentezleyen çip yapıp takarız kendimize. :D

    SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi