Lido 3 İnceleme

'El Değirmenleri' forumunda Aslanbek tarafından 29 Nis 2017 tarihinde açılan konu

  1. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Merhabalar,

    Forumda Lido 3 ile ilgili bir inceleme başlığı olmadığı için ben açmak istedim. Yaklaşık iki aydır Lido 3 adlı değirmeni kullanıyorum ve artık forum için bir inceleme yapmanın vakti geldi diye düşündüm :)

    Lido 3 ün özelliklerine genel olarak bakarsak:
    - 48 mm İsviçre'de üretilen konik çelik dişlier kullanılmış
    - Türk kahvesinde french press e kadar öğütüm yapabilmek üzere tasarlanmış (ve gerçekten de öğütebiliyor)
    - Tek seferde 70 gram çekirdek öğütülebilen
    - Çok hızlı bir öğütüm yapabilen (ben 40 gram light roast kahveyi 50-60 sn de öğütüyorum)
    - Ömür boyu kullanım mottosuyla satılan (ben bütün değirmenlerin belirli bir ömrü olduğunu düşündüğüm için abartılı buluyorum bu iddiayı)
    - Seyahatlarda kullanıma uygun olarak tasarlanan (yaklaşık 900 gram ağırlık ve uzun boyu ile sırt çantası ile çıkılan bir gezi için bence çok büyük ama valiz ile gidilen bir seyahata uygun)

    gibi özellikleri olan bir el değirmeni diye özetleyebiliriz.

    Değirmen seyahat çantası, kalan kahve atıklarını temizlemek için fırçası ve gerektiğinde tüm parçalarına kadar sökülüp takılabilmesi için bir tornavida ile geliyor.
    [​IMG]

    Değirmenin bütün ve kahve haznesinin ayrılmış halini aşağıda görebilirsiniz. Kahve haznesi anti-static malzemeden yapılmış ve bu yüzden kahvenin topaklanması gibi bir problem hiç olmuyor. Genel olarak değirmende açık renkli gri olarak görülen kısım plastikten, koyu siyah renkli yerler de metal den yapılmış.
    [​IMG]

    Değirmende çekilecek kahve boyutunu ayarlamak için değişik bir ayar mekanizması var. Aşağıda resimde görüldüğü gibi ayar kısmında üçlü halkadan en üstteki mavi kısım referans noktası oluyor. Orta halkayı gevşettikten sonra aşağıdaki halkayı saat yönünde çevirerek ayarı yapıyorsunuz. Fotoda iki mavi çizgi aynı hizada, yani şu an 0. çentikte. Bu ayar türk kahvesi için yani çok ince çekiyor. Alttaki mavi çizgi üstteki mavi çizgiden uzaklaştıkça kahve kalınlığı artıyor. Anlatınca karmaşık geliyor ama uygulaması kolay :)
    [​IMG]

    Benim altıncı çentikte V60 da kullanılmak üzere çekilen kahveyi aşağıda görebilirsiniz. Sonuçlar (bence) oldukça başarılı. Kruve ile kahveyi elediğimde elek altı için %10-20 arası, elek üstü için de yine %10-20 arası bir kahve ayrılıyor. Elek altı ve elek üstü olmasında öğütüm derecesi, kahve cinsi, kahve kavurum çeşidi vs etkili oluyor o yüzden genel bir fikir vermesi açısından bir aralık verdim, ama bu aralığın altında ve üstünde olabilir unutmamak lazım.
    [​IMG]

    Özet olarak üst düzey bir el değirmeni diyebilirim ve almayı düşünenlere tavsiye ederim. Sorularınız, merak ettikleriniz olursa da elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım...
     
    Bisikletgezgini bunu beğendi.
  2. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    [MENTION=25]Aslanbek[/MENTION] hocam maşallah tam bir canavar. Güzel günlerde kullanın.
     
  3. fatihonder

    fatihonder Aktif Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    Nereden aldınız ne kadar ödediniz? Hayırlı olsun
     
  4. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    Hocam yurtdışında iken aldım yani Türkiye'den sipariş vermedim. Fiyat olarak yaklaşık 200 dolara maloldu diyebilirim.
     
  5. fatihonder

    fatihonder Aktif Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    Teşekkür ederim güle güle kullanın benim de yurtdışı işim gerçekleşirse alabilirin.
     
  6. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    Çok güzelmiş. Güle güle kullanın.
     
  7. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    Çok güzel harika bir değirmen.Türkiyede olsa alınabilir.Değer yani.Çok da şık.Güle güle kullanın.
     
  8. merrtk

    merrtk Aktif Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    hocam hayırlı olsun. açıkcası kaliteli duruyor ürün.
     
  9. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    çok teşekkürler, şu ana kadar ben çok memnunum. uzun vadede düşüncelerim değişir mi bilmiyorum ama uzun süreli kullananların yorumlarını incelediğimde de hep olumlu olduğunu gördüm.
     
  10. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    çok teşekkürler hocam. ben Türkiye'de kahve kültürünün giderek arttığını düşünüyorum, dolayısıyla böyle ürünlere talep de var. o yüzden yakın zamanda gelecektir diye düşünüyorum (umuyorum).
     
  11. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    Hocam ben lidoyu 2 yıl falan taktım kafaya. Çok uğraştım didindim, ama nasip değilmiş. Anladığım kadarıyla orphan espresso şirket politikası olarak 15-20 ürünle toplu satış gerçekleştirmiyor. Hal böyle olunca Türkiye'de satıcılar çok yüksek rakamlarla ürün çekmeye korkuyorlar. Ama dediğiniz gibi talep arttı. Adil ticaret düsturuna sahip biri bu ürünü getirip satarsa çok iyi gider. Fiyat/Performans olarak bakıldığında sınıfında lider bir ürün.
     
  12. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme


    [MENTION=949]adolate[/MENTION] hocam kesinlikle katiliyorum size. comandante bu konuda yatirimcilara guzel ornek oldu, stoklar tukendi ve pek cok kisi de stoklara girsin de alayim diye bekliyor. yani yurt disi fiyatlarina yakin abartilmamis fiyatlar ile satildiginda kahve ile ilgili basarili ekipmanlarin alicisi var ulkemizde. bu surecte cesur hamleler yapan yatirimcilar kazanacak bence :)
     
  13. orkuncetin

    orkuncetin Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    [MENTION=25]Aslanbek[/MENTION] siz hangi ülkeden almıştınız? İşim gereği yurtdışına çıkıyorum ara sıra ama satan yeri denk getirmek gerekecek.
     
  14. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme


    Hocam ben Amerika'dan aldim. Ureticileri Orphan espresso Amerika'da oldugu icin burada Lido urunlerine ulasmak kolay. Gecmiste Avrupada satan yerler gormustum (ingiltere mesela). Ama guncel olarak hangi ulkelerde satiliyor tam bilgim yok. Orphan espressoya mail atarsaniz onlar daha detayli bilgi verebilir.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  15. orkuncetin

    orkuncetin Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    Ben baktım, yolu düşen olırsa Hong kong ve Singapurda fiyatlar Amerika fiyatlarından daha uygun ama tek bir dükkan sattığı için yolunuzun düşmesi lazım. Uzun konaklamalarda online olarak da alınabilir tabi.
     
  16. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme


    Cok iyiymis hocam. Isterseniz satan yerin bilgilerini linkini vs paylasin oralara yolu dusen ve almak isteyen kisilere yardimci olur.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  17. orkuncetin

    orkuncetin Isınmaya Başlayan Üye

  18. orkuncetin

    orkuncetin Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    [MENTION=949]adolate[/MENTION] hocam siz lido 3'ü araştırmışsınız o yüzden soruyorum; şu an lido da comandante de ülkede yok diyelimki yurtdışında denk geldik satın almak adına hangisi tercih edilmeli? Ya da ikisi de birbirine çok yakın olup herhangi biri olabilir mi? Benim anladığım kadarıyla lido 3 comandante den daha hızlı öğütüyor. Bu da manuel bir değirmen için çok önemli bir özellik ama diğer konularda birbirlerine karşı bariz bir üstünlükleri var mıdır?
     
  19. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    Hocam şimdi bu zor bir soru. Herkesin öncelikleri farklı. Önce şunu söyleyeyim. Seyyar kullanamayacaksanız ve lido pharos bulursanız kesin olarak lido pharos. Ama lido pharos şirketin elinde kalmamış sanırım. O yüzden şöyle açıklayalım.

    Çağatay bey ilk comandanteyi duyurduğunda kendisinin lido kullanıcısı olduğunu bildiğimden farklarını sordum sizinde bahsettiğiniz süreden bahsetti. Ama şu var ki comandante zaten çok hızlı. Lido daha da hızlı ama bu tercih farkı oluşturmaz. Bence aradaki en önemli fark comandantenin hiç bir bölümünde alüminyum olmaması. Sağlığa zararsız alüminyum falan deniyor ama ben pek anlamıyorum o işlerden. Comandante sınıfındaki ürünlere kıyasla alüminyum içermeyen tek değirmen. Comandante çok küçük. Hario miniden bile kısa çok kalında sayılmaz. Güzel bir çanta yapıp taşınabilir geldi bana.

    Öğütüm kalitesi bakımından yaptıpım araştırmalara göre şunu söyleyebilirim. Biliyorsunuz hangi değirmeni kullanırsak kullanalım bize 3 tip parçacık verecek. 1- asıl hedeflediğimiz parçalar 2- gereğinden küçük tozlar 3- gereğinden büyük parçacıklar

    İki değirmenin bu noktada öne çıkan özellikleri farklı. Comandante lidoya göre birazcık daha tozlu öğütürken, lido ise gereğinden büyük parçalar konusunda bir tık önde. Ama bu farkları %3-5 civarında olduğundan çok çok hassas testler hariç hissedilebilir değil. Çok ciddi ve profesyonellerin incelemesine baktım. Tada dayalı bir fark almadıkları yazıyordu. Comandantenin yedek parça politikası ve fiyatlarının çpk iyi olduğunu okudum. Ama bu konuda lidonun tutumunu araştırmadım. Açıkcası şu anki bilgimle birini alacak olsam hangisini alırdım bilmiyorum. Sanırım gıda ile alüminyum teması takıntımdan dolayı tercihim comandante olurdu, ama belkide olmazdı. Bu çok zor bir ikilem. Ama şu an bu sınıfta helor, feldgrind, lido ve comandante var. Bu sınıf arasında kesinlikle comandante yada lido alırdım. Diğer ikisini düşünmezdim bile.

    Not: birde ürünün yıpranması konusunda comandantenin özel alaşım iddiası var. Ama ben şu ana kadar ne lido nede comandante için benim burrlar aşınıdı artık iyi öğütmüyor diyenini görmedim.
     
    Son düzenleme: 1 May 2017
  20. orkuncetin

    orkuncetin Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Lido 3 İnceleme

    Çok teşekkürler hocam, bir de incelediğim kadarıyla comandantenin satış ağı daha geniş. Daha çok ülkede ve bayide satışı var. Karşımıza çıkma olasılığı fazla ,yedek parça sorunu nispeten daha az olur gibi geliyor. Anladığım kadarıyla yok birbirlerinden farkları pek. Yukarıda yazdığım ülkerden birinde mzellikle Hong Kongdan alınabilirse lido3 700 tl gibi bir fiyata geliyor ve çok iyi bence umarım iki ürünü de adil bir fiyat politikasıyla ve bol stokla bir an önce ülkemizde görürüz.