Espresso çekirdek önerisi

amadeusoul

Yeni Kahvesever
Katılım
18 Kas 2018
mehmetaksit' Alıntı:
Okumadan önce size kavrulma tarihlerini soracağım, bir çok kisi de bunu soracaktir. Ona gore okuyacağım...
Şu şekilde (paketler üzerindeki tarihlerin fotoğrafını çektim);


Tükettiğim tarih ise; 1 Ekim- 15 Kasım Arası . Paket üzerindeki "Best Before:" yazan tarihten önce tükettim.
kahvemen' Alıntı:
Starbucks'ın orta kavrulmuşu siyahın tomlarından biri maalesef :D
Evet, diğer markaları henüz denemedim ama dediğin görüş yaygın yani orta kavrulmuşları da koyu gibi diyorlar.

bigvocate' Alıntı:
Tam da bu konuyu açacaktım ki açılmış, starbucks tan çekirdek önerisi olan var mı?
Ben şurada dediğimi öneririm;

Şu sıralar Starbucks'tan 5 farklı çekirdek kahve denedim, şöyle bir sıralama yaptım;
http://faikaydin.blogspot.com/2018/11/hangi-cekirdek-kahve-daha-iyi-ve-lezzetli.html

Kısaca koyu kavrulmuşta starbucks sumatra, orta kavrulmuşta ise starbucks kenya olanı bana güzel geldi.

Diğer marka ve bölgelerin kahvelerini henüz denemedim ama denedikten sonra yukarıdaki yazıyı güncelleyebilirim.

Bu arada starbucks'tan daha iyisini denemiş olanlar öneri yazarsa sevinirim.
 
Son düzenleme:

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Tükettiğim tarih ise; 1 Ekim- 15 Kasım Arası . Paket üzerindeki "Best Before:" yazan tarihten önce tükettim.

Hocam selamlar,

Tukettiginiz kahveler taze değil birincisi bunun farkına varmanızı isterim. Best before dedigi tarihten 8 ay önce kavrulmuş kahve taze olamaz. Sizden forumu biraz gezmenizi ve taze kahve nedir, ne değildir biraz incelemenizi rica edeceğim. Eger okursanız, size bayat kahve icirdiklerini anlarsınız(zamanında hepimize icirdiler) ve bir daha o paketlere 35 ila 60 tl arasi fiyatları vermez taze kavuruculardan kahvenizi alirsiniz.

İkinci olarak da Starbucks yanmış çekirdekleri resmen iteliyor. Benim diyen kahve gurmesi bu cekirdek gercekten şudur diyemez, çünkü yanınca kahvenin varyetesinin bir anlami pek kalmıyor.

Son olarak, ben sütlü kahve dışında dışarıda kahve içmemeye çalışıyorum, zira siz de forumda takilirsaniz evde 2-3 tlye mal ettiginiz kahvenin daha kötüsüne 14-15 tl vermek istemiyorsunuz. Sadece zaruri durumlarda disarida kahve iciyorum. Starbucks, caribou gibi zincir kahvecilerde ise bitki cayi, chai tea latte vs. iciyorum.

Saygılar,
 

amadeusoul

Yeni Kahvesever
Katılım
18 Kas 2018
Tukettiginiz kahveler taze değil
"bayat"da diyemeyiz ve ayrıca daha taze olanı daha lezzetli çıkmadıki? denediklerim içerisnde en eski tarihli olanı daha lezzetliydi bence. daha taze olmadan da aralarındaki fark anlaşılabilir bence.

sonuçta kapalı paket, flavor locked yapılmış, taa okyanus ötesinden anadoluda raflara ulaşmış, 1 seneden az süre verilmiş "best before" diye uyarılmış, daha ne yapabilirler? ve gönül isterdiki üretildiği hafta gelsin rafta 3 ay içinde bitsin lakin o hız herzaman heryerde mümkün değil. O kadar taze olması çok fark çıkarsaydı tahminimce kahveyi satmaktan vazgeçerlerdi çünkü üretimle tüketim arasındaki süre çok kısıtlı ve kahve her mevsim çıkmıyor.

Sonuçta belirtildiği "best before" tarihi içerisinde paketi açar açmaz kendim öğütüp kullandım yani böyle bir durum sözkonusuyken forumu baştan gezmem için bir sebep göremedim.

İkinci olarak da Starbucks yanmış çekirdekleri resmen iteliyor.
bence de, kahveleri koyu. hele sumatra kömür gibiydi.

tüm kahveleri denemedim henüz ama epey bir kahve denedim denemişken sıralama yaptım.

evde 2-3 tlye mal ettiginiz kahvenin daha kötüsüne 14-15 tl vermek istemiyorsunuz.
Aynen. Starbucks'a gidene kadar çekirdek kahvesini aldım. En lezzetlisi kahveyi bulunca sürekli o kahveden alırım. Şuan araştırıyorum.

Aslında benim yaptığım gibi bir sıralamayı daha imkanı olanların da (örneğin baristaların) yapıp yayınlaması lazım.
sitede anket açılmasını öneririm, herkes ankete katılsın sonuç çıksın ortaya.
tahminimce ülkemizde lezzetli kahve arayışı var fakat çok az test sonucu yayınlanıyor.
 
Son düzenleme:

mertberkegr

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Nis 2017
Konum
Istanbul
"bayat"da diyemeyiz ve ayrıca daha taze olanı daha lezzetli çıkmadıki? denediklerimde en eski tarihlisi daha lezzetliydi bence. daha taze olmadan da aralarındaki fark anlaşılabilir bence.
Tükettiğiniz en taze kahve de aşırı şekilde bayat maalesef dediğiniz paketleme durumu da bayatlamasinin önüne geçmiyor . Belki o paketler biraz daha uzatır taze kalmasını ama 6 ay kadar degil . Kavrulma tarihinden 1 ay geçmiş kahvelere kabaca artık bayatlamış diyebiliriz ve nitelikli kahveye gönül vermiş kişiler olarak tercih etmiyoruz

Starbucks çekirdekleri yukarıda da dendiği gibi aşırı koyu kavrulmuş fiyatını kesinlikle hakketmeyen kahveler, ama siz bunları tüketmekten zevk alıyorsunuzdur , yenisini denemek istemiyorsunuzdur ona bir şey diyemem . Ama ondan cok daha iyileri var ve çok uzakta değiller . Forumu incelemenizi ve Coffee department , petra , probador gibi yerlerde en azından gidip bir kahve içmenizi tavsiye ederim .
 

amadeusoul

Yeni Kahvesever
Katılım
18 Kas 2018
aşırı şekilde bayat
bence abartıyorsun çünkü kavrulma tarihinden 1 ay geçince bayatlayan kahveyi nasıl satabilirlerki? o kadar hızlı nasıl ulaştırsınlar, o kadar hızla tüketen müşteri yok ve kahve her mevsim çıkmıyor. yani zaten taze olana ulaşmak için ayrıca bir çaba gerekiyor. Bence "best before" tarihi geçmiş, flavor locked yapılmamış veya paketi açık olan bir kahveye "bayat" kelimesini kullanmak daha mantıklı. Paket kapalıydı, rahatsız edici bir bayatlık göremedim ve çok kahve denedim (italya da bile) yani ne içtiğimi biliyorum.

ben lezzet farkını bi bileyim ondan sonra tazelik konusunda daha öte olanı da denerim.

aranızda çok denemişler bi test sıralaması yapsın "şu kahve lezzetlidir" diye, hâla benim yaptığım gibi liste yapan göremedim, halbuki konuda yeni olanlar teknik detay okumaktan karar veremiyor hangi çekirdek kahveyi alacağına. Bilenlerin saadete gelmesi ve "işte şu kahve" diye belirtmesi lazım.
 
Son düzenleme:

agumrah

Aktif Demleyici
Katılım
11 Nis 2018
bence abartıyorsun çünkü kavrulma tarihinden 1 ay geçince bayatlayan kahveyi nasıl satabilirlerki? o kadar hızlı nasıl ulaştırsınlar, o kadar hızla tüketen müşteri yok ve kahve her mevsim çıkmıyor. yani zaten taze olana ulaşmak için ayrıca bir çaba gerekiyor. Bence "best before" tarihi geçmiş, flavor locked yapılmamış veya paketi açık olan bir kahveye "bayat" kelimesini kullanmak daha mantıklı.
Kahvenin ne kadar süre sonunda tazeliğini kaybettiği ile ilgili tartışmaya hiç girmeyeceğim. Orası işin teknik detay kısmı ve zaten tatmin edici cevaplar geldi ve gelmeye devam edecektir. Ancak, yukarıdaki cümlelerden anladığım şey şu: Starbucks vs. gibi devasa zincirler (canavarlar), para kazanma amacı olmayan, sadece müşterilerinin çıkarlarını düşünen ve hayır kurumu gibi çalışan sivil toplum kuruluşlarıdır. Hatta o kadar iyi niyetlidirler ki, bayatlamış kahveyi satmazlar.
Bu bakış açısına itiraz ediyorum. Öyle bir ekonomik ve siyasal ve sosyal düzen (tüm dünyada geçerli) içinde yaşıyoruz ki, böyle büyük şirketlerin iyi niyetli olduklarını düşünmek safdillik olur.
Saygılarımla...
 

amadeusoul

Yeni Kahvesever
Katılım
18 Kas 2018
iyi niyetli olduklarını düşünmek safdillik olur.
Starbucks ilk denediğim marka ve sırayla gidiyorum. Bu safdilik falan değil hatta bunların mitolojide sakıncalı bir karakter olan siren sembolü falan kullanması beni şüphelendiriyor sanki kahve yoluyla sinsi bi amaçları var gibi geldi bana. Pahalı olmaları da iyi değil bence. Kısacası onları övmüyorum. Süresi geçmemiş bişeye "aşırı bayat" demeni abartılı buldum. Taze kahveyi espressonun anavatanında denedim gördüm zaten. Benim merak ettiğim lezzetlerindeki fark, aromasındaki vs. Sanırım 4 defa bunu tekrar ettim. Tazelik 2. Aşamada özeneceğim bi konu. İmkan olsa makinesini alır kendim kavururum. Şuan yöreyi ve markayı merak ettim. Örneğin kenya ve sumatra iyi çıktı. Tazesine imkan olursa bakarım.

Sizler de sevdiğiniz çekirdek kahveleri sıralayın veya bir Anket olsaydı daha pratik sonuçlanırdı konu.
 
Son düzenleme:

sefffax

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eyl 2012
Starbucks ilk denediğim marka ve sırayla gidiyorum. Bu safdilik falan değil hatta bunların mitolojide sakıncalı bir karakter olan siren sembolü falan kullanması beni şüphelendiriyor sanki kahve yoluyla sinsi bi amaçları var gibi geldi bana. Onları övmüyorum. Süresi geçmemiş bişeye aşırı bayat demeni abartılı buldum. Taze kahveyi espressonun anavatanında denedim gördüm zaten. Benim merak ettiğim lezzetlerindeki fark, aromasındaki vs. Sanırım 4 defa bunu tekrar ettim. Tazelik 2. Aşamada özeneceğim bi konu. İmkan olsa makinesini alır kendim kavururum. Şuan yöreyi ve markayı merak ettim. Örneğin kenya ve sumatra iyi çıktı. Tazesine imkan olursa bakarım.

Sizler de sevdiğiniz çekirdek kahveleri sıralayın veya bir Anket olsaydı daha pratik sonuçlanırdı konu.
Starbucksta aroma alip farklari anlayabiliyorsaniz iyi gercekten. Kenya nasildi peki asidik mi ?
 

playdead

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Kas 2016
Son kullanım tarihlerinin gıda standartları ve sağlık açısından belirlendiğini düşünüyorum. Lezzet konusunda ise daha önce arkadaşların belirttiği gibi, kavrulduktan sonra 20-30 günden fazlası ciddi kayba yol açıyor. Kahve çekirdeklerinin belirli dönemlerde çıktığı doğru ama, makul süreler dahilinde kavrulana kadar lezzetten pek bir kayıp yaşanmadığı biliniyor. Dolayısıyla istenildiğinde herhangi bir çekirdekle yılın her döneminde taze kahve kavurmak mümkün.
 

amadeusoul

Yeni Kahvesever
Katılım
18 Kas 2018
sefffax' Alıntı:
Starbucksta aroma alip farklari anlayabiliyorsaniz iyi gercekten. Kenya nasildi peki asidik mi ?
Starbucks ilk denediğim çekirdek kahve, diğer kahvelere sıra gelir tabiki ama starbucks'da olsa diğer kahveler arasındaki lezzetine bakınca insan aşağı yukarı hangisi iyi farkedebiliyor.
Neden "asitik mi" falan diye alaylı konuşuyorsunki? yeni başlayan biri tahminimce "asitik" falan demenize bakmayacak daha kestirme olarak birkaç ürün işaret etmenizi isteyecek ve bunu yapmaya üşeniyorsunuz bari yapan biri görünce aşağı çekmeye çalışmayın.
playdead' Alıntı:
kavrulduktan sonra 20-30 günden fazlası ciddi kayba yol açıyor
20-30 gün sonra nasıl satın alayım? kahvenin geldiği dükkanda nöbet de tutamam? ve elbet elimdeki paket bitecekki gidip alabileyim. haliyle o 1 aylık süre geçiyor. ben elimdeki imkanla denedim listeledim. keşke imkanı iyi olanlar öyle bişey yapsa yani denediklerini listelese (taze veya değil), en azından anket açsanız? (gerçi sanırım onu da ben yapacağım)

çok teknik konuşuluyor ama basitce cevap bekleyenlere basit cevap verilmiyor çünkü.

inşallah sizler de bi sonuç listelersiniz.
 
Son düzenleme:

sefffax

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eyl 2012
Starbucks ilk denediğim çekirdek kahve diğer kahvelere sıra gelir tabiki ama lezzetine bakınca insan aşağı yukarı hangisi iyi farkedebiliyor
neden "asitik mi" falan diye alaylı konuşuyorsunki? yeni başlayan biri tahminimce "asitik" falan demenize bakmayacak daha kestirme olarak birkaç ürün işaret etmenizi isteyecek ve bunu yapmaya üşeniyorsunuz bari yapan biri görünce aşağı çekmeye çalışmayın.

diyorumki 20-30 gün sonra nasıl satın alayım? yani kahvenin geldiği dükkatta nöbet mi tutayım? elbet elimdeki paket bitecekki gidip alabileyim haliyle o 1 aylık süre geçiyor. ben elimdeki imkanla denedim listeledim. keşke imkanı iyi olanlar öyle bişey yapsa yani denediklerini listese (taze veya değil), en azından anket açsanız? (gerçi sanırım onu da ben yapacağım)

çok teknik konuşuluyor ama basitce cevap bekleyenlere basit cevap verilmiyor çünkü.

inşallah sizler de bi sonuç listelersiniz.
Hocam alayli degilki Kenya kahveleri asidik olur. Kahveler arasindaki farki anlamaya calisiyorum demissiniz ondan soyledim. Forum elinizin altinda terimlere bakabilirsiniz.
 

Coffeenomy

Yeni Demleyici
Katılım
14 May 2017
Taze ve bayat kavramları, içlerinde birden fazla anlam barındırdığı için karışıklık yaratıyor. Öncelikle gıda ürünleri için
TETT (tavsiye edilen tüketim tarihi - ingilizce karşılığı Best Before)
ve
SKT (son kullanma tarihi - ingilizcede use-by ya da eat-by olarak ifade ediliyor.)

Etikette yer alan TETT gıdanın bu tarihten sonra da tüketilebileceği ancak tat, aroma ve dokusunda değişimler- kayıplar meydana geldiğini belirtir.

SKT yazıyor ise bu tarihten sonra gıda güvenliğinin tehlike arz edebileceği ve tüketilmemesi gerektiği anlamına gelir.

Starbucks konusuna dönecek olursak etikette best before yazıyor. Kavrum koyu da olsa çekirdeğin barındırdığı belli bir tat ve aroma mevcut. Zamanla da kayba uğrar profil değişir. Bu durumda starbucksın kendi ürünü için tazelik kavramı kullanılabilir.

Sevgili @amadeusoul forum içinde kullanılan tazelik kavramı ise nitelikli ya da bu tanıma yakın çekirdekler için kullanılıyor.
Burada bahsedilen kahvede en yaygın rastladığımız meyvemsi tatlar kuruyemiş aromaları ya da kakao olabilir.

Aslında bunun puan olarak bir sınıflandırması da var. Nitelikli kahve satın alabileceğiniz dükkanlara danıştığınızda içeceğiniz kahvenin hasat, kavurma tarihi, tadım profili ve tadım puanı bilgisini paylaşacaklardır.

Forumda kullanılan tazelik kavramı biraz da bununla ilgili. Çünkü nitelikli kahvelerde kabul edilebilir düzeyde kayıplar yeşil çekirdek için 6 ay, kavurma tarihinden itibaren 1 ay olarak ifade ediliyor.
 
Son düzenleme:

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Forumda kullanılan tazelik kavramı biraz da bununla ilgili. Çünkü nitelikli kahvelerde kabul edilebilir düzeyde kayıplar yeşil çekirdek için 6 ay, kavurma tarihinden itibaren 1 ay olarak ifade ediliyor

Hocam,

Forumdaki değil, genel manadaki tazelik kavramı bu. Dikkat ederseniz ben kahve bayattir demedim. Bayatlamis kahve cok kotu kokuyor, tazeligini yitirmis kahve( ki arkadasimizin da starbuckstan aldığı kahveler boyle) kokmuyor, sadece sıradan kahve kokuyor, hatta o koku da azalmış oluyor.

@amadeusoul arkadaşım, taze kahve bulamam diyorsun, biz de forumu araştır diyoruz. Forumdan cok iyi kavuruculari bulabilirsin. Probador, petra, kronotrop, overdose, boxx, coffeenutz, coffeesapiens vs. gibi kavurucular var, ve siz taze kahveyi nasil bulayim diyorsunuz. İtalyayi ornek veriyorsunuz, İtalyanlar espressolarinda koyu kavrum tercih ediyorlar ve robusta cekirdek kullanıyorlar. Bu isin piri genel olarak bir millet degil, bu kafayı lutfen herkes degistirsin.

Zira bir cok yarismada Japonya'dan, Çin'den, Türkiye'den, Hindistan'dan, Amerika'dan veya Kuzey ülkelerinden sampiyon çıkıyor.

Starbucksin sorunu bayata yakın, yanık ve niteliksiz kahveyi pahalıya satmak. Starbucks okyanus ötesinden getirmiyor kahvelerini, Türkiye, Avrupa ve Ortadogu pazarina kavrumu Hollanda'da yapiyor. En cok pazari olan ulke Türkiye, Türkiye'de kavrum yapmıyor. Lütfen şu şirketi herhangi bir şekilde değerlendirmeye bile almayın. Bence gidip taze cekirdekleri degerlendirin ve bu yazinizi guncelleyin. Bakin göreceksiniz Starbucks kahveleri 1-2 puana düşecektir.

Size kahve tavsiye ederiz isterseniz. Onlari yazın. Gurmelik adina bir yazi yaziyorsaniz temel dayanaginizin saglam olmasi lazim ki sizi dikkate ve ciddiye alsinlar.

Vedat Milor'un gidip İstanbul'daki Fransız restorani temel alip gidip Fransa'daki bir Fransız restoranini degerlendirmesi gibi; tersi olması gerekirken.

Saygılar,
 

amadeusoul

Yeni Kahvesever
Katılım
18 Kas 2018
Bu isin piri genel olarak bir millet degil, bu kafayı lutfen herkes degistirsin.
piri diyen kim? "tazesini denedim" diyorum, çünkü sanki hiç tazeyi bilmezmişim gibi yorumlar, aşağı çekme arzusu varya içerinizde ondan belirttim.

sizi dikkate ve ciddiye alsinlar.
gurmelik adına yazmıyorum, denediğimde gördüğüm lezzet farkını dedim. Keşke eleştirene kadar şöyle denediklerinize dair bi sıralama yapsanız da eserinizi görsek. Sadece bana cevap yetiştiriyorsunuz. 1 tane listeniz olsun millet faydalansın.

Daha denenecek çok çekirdek kahve var elbet denesem listeyi güncellerim ama siz öyle bişey yapmak yerine başkalarının bilgisini eleştireceksiniz sanırım.

@amadeusoul arkadaşım, taze kahve bulamam diyorsun, biz de forumu araştır diyoruz.
bakarım tabiki, lakin sizde bir liste yapın, millet kestirmeden iyi kahveyi bulsun. tazesi mesele değil yani bulunur elbet. ben bulabildiklerimi denedim, denedikçe yazıyı güncellerim.

Mesele gurmelikse ve iyi biliyorsanız bir kahve puanlama listesi yapın. liste yapanı aşağı çekmekten daha faydalı olur kesin. çünkü millet detaydan çok sonuca bakacağını tahmin ediyorum. ben öyle listeler çok aradım, bulamayınca "en iyisi kendim deneyeyim" dedim, paylaştım. keşke benden önce birileri yapsaydı, uğraşmamış olurdum.
 

sefffax

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eyl 2012
piri diyen kim? "tazesini denedim" diyorum, çünkü sanki hiç tazeyi bilmezmişim gibi yorumlar, aşağı çekme arzusu varya içerinizde ondan belirttim.


gurmelik adına yazmıyorum, denediğimde gördüğüm lezzet farkını dedim. Keşke eleştirene kadar şöyle denediklerinize dair bi sıralama yapsanız da eserinizi görsek. Sadece bana cevap yetiştiriyorsunuz. 1 tane listeniz olsun millet faydalansın.

Daha denenecek çok çekirdek kahve var elbet denesem listeyi güncellerim ama siz öyle bişey yapmak yerine başkalarının bilgisini eleştireceksiniz sanırım.


bakarım tabiki, lakin sizde bir liste yapın, millet kestirmeden iyi kahveyi bulsun. tazesi mesele değil yani bulunur elbet. ben bulabildiklerimi denedim, denedikçe yazıyı güncellerim.

Mesele gurmelikse ve iyi biliyorsanız bir kahve puanlama listesi yapın. liste yapanı aşağı çekmekten daha faydalı olur kesin. çünkü millet detaydan çok sonuca bakacağını tahmin ediyorum. ben öyle listeler çok aradım, bulamayınca "en iyisi kendim deneyeyim" dedim, paylaştım. keşke benden önce birileri yapsaydı, uğraşmamış olurdum.
Yapilacak herhangi listede starbucks listede bile olmaz sanirim. Coffedepartment, boxxcoffee, overdosecoffee, petra boyle gider liste.
 

amadeusoul

Yeni Kahvesever
Katılım
18 Kas 2018
Coffedepartment, boxxcoffee, overdosecoffee, petra boyle gider liste.
Şu sıralama mı? Sence birinci Coffedepartment ise onu deneyebilirim?
1- http://coffeedepartment.co/dukkan/
2- https://www.boxxcoffee.com//kahveler
3- https://overdosecoffee.com/magaza/
4- https://www.petracoffee.com/products


Coffee department , petra , probador gibi yerlerde en azından gidip bir kahve içmenizi tavsiye ederim .
mertberkegr sıralaman şöyle değil mi?
1- http://coffeedepartment.co/dukkan/
2- https://www.petracoffee.com/products
3- https://www.probadorcolectiva.com/kahve


mehmetaksit listenin başındaki "Probador" önce önerdiğiniz mi? yoksa karışık bir liste mi?
Probador, petra, kronotrop, overdose, boxx, coffeenutz, coffeesapiens
Sıralamanız şu mu?
1- https://www.probadorcolectiva.com/kahve
2- https://www.petracoffee.com/products
3- https://www.kronotrop.com.tr/tr/online-magaza/kahveler
4- https://overdosecoffee.com/magaza/
5- https://www.boxxcoffee.com//kahveler
6- https://www.coffeenutz.net/collections
7- https://www.coffeesapiens.com/collections/kahve-cesitlerimiz

Hangisi önde giderse onu denemeyi düşünüyorum. Sanırım "Coffe department" ve "Petra coffe" en çok önerilen? ama sıralama cevaplarınız da önemli.

Bu arada yukarıdaki listelerdeki cafeleri tek tek gezip bir videoda tanıtmışlar;

Diğer kahve deneyenler ne önerir? (linklendirirseniz sevinirim)
 
Son düzenleme:

sefffax

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eyl 2012
Üst