VST Precision Basket

ekremk

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Eki 2016
VST Precision Basket
VST Basket nedir? Ben de ilk duyduğumda çok anlam verememiştim, hatta youtubeda izlediğim videolarda sepet işte ne farkı var demiştim.
“Düşük tortu ve çok miktarda konsantrasyon ile tutarlı shot performansı almanızı sağlar” Evet firmanın vadettiği buydu ve ilgimi çekmişti.
Aslında bunlar optimize edilmiş ebat ve şekillerde ve kanalları mikro makinelerde yeni teknolojiyle sorunları minimize ederek üretilmiş sepetler.
VST firmanın adı, bunun yanında benim bildiğim IMS firmasının da ürettiği hassas “precision” sepetler de var.
Son HasBean siparişimde Black Hole harmanıyla birlikte VST sepet de aldım.
Farklı testlerle ve grafiklerle daha detaylı bilgiler vermek isterdim ancak bu ortam ve ekipmanım yok ne yazık ki, birkaç günlük tecrübelerimden bahsedebilirm sadece.
7, 15, 18, 20, 22 ve 25 gramlık basketler var. Ayrıca ridged ve ridgeless olarak iki şekilde satılıyor, tam Türkçesi mi emin değilim ama ridged olanda yukarı doğru çıkıntı var bu model portafiltreye takıldığında kilitleniyor, ridgeless olanda sırt yok portafiltreye oturuyor ama kilitlenme olmuyor bu nedenle çıkarıp takmak daha kolay. Tamp kolaylığı ve tutarlılığı ve ridged olana göre daha az kanallaşma sorunu olduğunu okuduğum için ridgeless aldım, ancak ridgeless portafiltreye kilitlenmediği için posayı çıkarmak biraz daha zor oluyor portafiltreyi sert vurduğunuzda basket yerinden çıkabiliyor, sepette dozlama ve ölçüm yapıp portafiltreye takanlar için ideal diyebiliriz.
770f0bc21e7bde0ad8f7b7083942532b.jpg


Özelliklerinde +/-1g dozlamaya müsait olduğu belirtiliyor. Ben 15 gr. ridgeless aldım ve sepeti normal doldurup işaret parmağımla yaydım ve nutation tamp (tamperın kenarıyla kahveye baskı uyguladıktan sonra tamp etmek) yaptım, sepette 18 gr. kahve vardı, makinenin orjinal sepetinde dozladığımda da bu gramajda oluyor. HasBean Chris’e sorduğumda 16 gr. dan fazla almaz demişti ama mümkünmüş. Bu arada sepet bu kapasitede problem yaratmıyor herhangi bir aşırı dozlama problemi yaşamadım.
Shot süresi ve shot gramajını tutturmak için orjinal sepettekinden çok az daha ince öğütüm gerektiriyor. 30 sn.de 18 gr in 34 gr out aldım ve tatsal anlamda ufak da olsa bir farklılık kesinlikle var. Az da olsa oluşan acılık da kayboluyor ve tatlılık biraz daha ortaya çıkıyor ve daha keyifli bir içimi oluyor. Bu harmanı her iki sepette de denedim ve belirttiğim gibi fark az da olsa hissedilebiliyor. Açıkçası shot alırken kanallaşma, early blonding (açık renkte kahvenin erken gelmeye başlaması) vs gibi problemler zaten yaşamıyordum ama firma VST sepetlerin bu sorunları da azalttığını söylüyor.
7d6ade511b63e5dc14657e19a7741f1a.jpg


db650fe8f61e531ecbb8c665254453f6.jpg


Ayrica Black Hole blend espressoda cok iyi, asidite az ama yavan degil, govdeli ama dengeli, krema ince ama fotografta da gorebileceginiz gibi sonuna kadar kaybolmuyor, kahvede kuru meyve tatlari var, oneririm
a2acc39ef86c5b572a909fdbf149f9bd.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
 

bahadr

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Şub 2016
Konum
Tekirdağ
Cevap: VST Precision Basket

Bu sepetler bizim bekolara olmaz büyük ihtimal ile :D Ama Black hole blendı çok övüyorlar :D Denemeyi düşünüyorum.
 

sefffax

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eyl 2012
Cevap: VST Precision Basket

Beko için düşünmüştüm fakat ben ims filtre almıitım sepet yerine. Bekonunki çok iyi değildüşünebilirim byndan.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

djdigy

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Tem 2015
Cevap: VST Precision Basket

@ ekremk seninki gelmiş benimki de yolda bu hafta içi gelir sanırım. Bu arada bir ekleme yapayım ridged ve ridgeless arasındaki fark aslında sepetin içindeki çıkıntıdan ibaret. Çıkıntılı model (Ridged) temp yaparken referans çizgi almanıza olanak sağlıyor. Tamamen tercih meselesi. Ben de ridgeless modelden sipariş verdim. Black hole'ü de beğenmene sevindim afiyet olsun:D
 

ekremk

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Eki 2016
Cevap: VST Precision Basket

@ djdigy ridged modelinde cikinti oldugunu belirttim :D fark olarak ridgeless tabana dogru daha duz oldugu icin tamp ettiginizde daha tutarli sonuclar aliniyor diye okudum eksi yonu olarak da kilitlenmedigi icin portafiltreden kolayca cikmasini soyleyebiliriz


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
 

Horizon

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Haz 2015
Cevap: VST Precision Basket

Vst basket bende kullandim, espresso tadina etkisinden çok memnun kaldim.Üzerinde yazan gramaji %10 gecmemek gerekiyor.Yani 15 gr yaziyorsa 16,5 u gecmemek en dogru tadi veriyor.Tabii bu makineye göre degisiyormu bilemiyorum. Rancilio silviada 15,5 gr ile istedigim tadi yakaladim.
 

serji

Yeni Kahvesever
Katılım
2 May 2017
Cevap: VST Precision Basket

öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
kesinlikle çok faydalı oldu.
ben de almak istiyorum. ve epeydir de bakıyorum.
farklı markalar var.
The best portafilter basket for espresso için de olumlu yorumlar okudum.
kararsız kaldım :D
 

ekremk

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Eki 2016
Cevap: VST Precision Basket

@ serji hassas sepet üreten firmalar var, decentespresso firmasının eksentrik ürünleri var, denemedim ama heyecan verici yenilikci yaklasımları var, bircok metotla bu alana onculuk edenlerden scott rao nun decentespressoda calısmasından dolayı arastırmıstım, ama bu ürünleriyle ilgili pek bilgim yok. hassas sepet kategorisinde genlde VST ve IMS karsılastırılıyor ve kullananlar standart baskete göre fark oldugu gorusunde.
 

usual66

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Ocak 2015
Cevap: VST Precision Basket

Güzel bir konuya temas edilmiş. Bence bu konuyu duş başlığıyla (shower screen) birlikte ele almakta fayda var. Grup basşlığında akan suyun portalfiltreye farklı bölgelerden ve eşit hızda girmesi hem kanallanma olmaması hemde daha iyi krema almaya fayda sağlayacaktır. Bu konuda işe yarar shower screen sadece expobar da gördüm açıkçası.
Sepetlerde benzer şekilde kahve filtre edilirken işlev görmektedir. Sepetlerdeki deliklerin yerleşimi, boyutu vs. tadı etkilemektedir. Firmalar çok pahalı makineler satsa da bu iki bileşende çok vasat ürünler veriyor. Bir barista arkadaş 30.000 tl lik makinede (marka vermeyeyim) yanlış sepet geldiğini söylemişti.
 

usual66

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Ocak 2015
Cevap: VST Precision Basket

Çoğumuz değirmen veya makinemizi değiştirip biraz ilerleme kaydedebilecekken çok daha ucuza shower screen ve sepet değişikliği ile upgrade sağlanabilir. Ayrıca sepet değişikliği gramaj değiştiği için tüm rutini de değiştirebiliyor. Örneğin triple 22 gram basketle uğraşmak yeni bir oyun gibi. Hem tamp ve gramajla oynayıp kanallanma olmadan (bottomless portalfiltre şart) düzgün shot almaya çalışıyorsunuz. Sonuç çok 7/14g shotlara göre çok farklı ve tatmin edici olabiliyor.

Ayrıca arkadaşları bir konuda uyarmak isterim. Bu ürünlerde boyutlara dikkat etsinler. Özellikle sepetler her portalfiltreye uymuyor. Sepetlerin derinliğine dikkat. Örneğin rocket portalfiltresi çok derinken expobar'ın pf'ye bazı double basketler bile sığmıyor.
 

ekremk

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Eki 2016
[MENTION=313]usual66[/MENTION] genisliginde problem olmuyor ancak derinlikten dolayı uymayabilir, onu kontrol ederek almak lazım
d3fe7578d433b5901a774c3eb3b8da61.png
 
Son düzenleme:

serji

Yeni Kahvesever
Katılım
2 May 2017
Cevap: VST Precision Basket

en iyisi naked portafilter kullanmak, o zaman hiç bir sıkıntı olmaz.
ancak double espresso için düşük gramajlı sepet kullanmak daha mantıklı.

bu arada decent espresso filtre siparişi verdim. 18 ve 22 gr olarak. umarım sorunsuz bir şekilde gelir.
deneyip paylaşırım.
 

djdigy

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Tem 2015
Cevap: VST Precision Basket

Benim 18g Double VST Basket dün geldi ve bu sabah denedim. Almadan önce standart sepeti çıkarıp ölçüsüne bakmıştım 24.2mm çok rahat sığacaktı düşündüğüm gibi de oldu. Kutunun içinden sizin sepetin mikroskop altında deliklerinin fotoğrafı ve test sonucu çıkıyor. Her sepet bu şekilde tek tek inceleniyor. İnceleme tarihi de elle girilmiş temmuz 2017 yazıyordu. Portafiltreye takınca kesinlikle yerinden çıkma gibi bir durum yok, cuk oturdu. Öğütücümün ayarını sadece 1 makro ayarı geri aldım ve ilk shot gayet güzel geldi. Damak tadım kötü olduğundan tanım yapamıyorum ama aromada daha yoğun, detaylı tat aldığımı düşünüyorum, tarifini yapamıyorum. Kahve posası çok rahat çıkıyor. Portafiltreyi takınca grup başlığına daha çabuk sıkışıyor bunun sebebi de sepetin üst kısmının çok az daha kalın olması.
 
Üst