Ogutucu kahve tipleri arasinda ayar gecisi

childishfears

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Ara 2016
Arkadaşlar ben espresso turevleri için beko ve demoka ikilisini kullanıyorum sanalbaharattan etiyopya sidama ve columbia alıyotum. Hario v60 cakması da kullanıyorum iki kahveyi de esit oranda içiyotum. Size sorum şu benim espresso için kullandığım demoka ayarı grnrlde sabit espressoya göre. Mecburen pourover için sozen kullanıyorum. Ben demokayı hem espresso hem pour over için pratik şekilde nasıl kullananilirim. Ayarı değiştirirsem tekrar tutturmak problem olabilir diyr dusunuyorum.
 

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
İnce ve orta / kalın öğütümler arası sık geçişler kahve israfına sebep olur. Espresso odaklı ve kademesiz öğütücülerde ayar kadranın öğütümü kalınlaştırmak için çeyrek ya da yarım tur oynatsanız bile orta çekim kalınlığına ulaşamayabilirsiniz. Ayar üzerinde büyük hareketlerin böyle minimal değişiklikler sunması espresso öğütümünüzde kolaylıkla ince ayar yapabilmeniz ve arzuladığınız o tatlı öğütüm noktasını aşırı hassas dokunuşlar yapmadan ayarlayabilmeniz içindir. Dolayısıyla kahve israfıyla beraber her seferinde ayarlama zahmetiniz de olacak.

Kimi öğütücülerde kademesiz ayar sistemine rağmen farklı öğütüm türleri için kadran üzerinde göstergeler bulunur: espresso, drip vb. Bu göstergeler basit referanslarla geçişlerinizi bir parça kolaylaştıracaktır. Fakat unutmayın, bu yapıda olanlar dahi temel olarak espresso odaklıdır ve ayar sistemini kolaylaştırıp öğütücüleri çok yönlü hale getirme çabası ürüne sonradan eklenmiş fikirlerdendir.

Sadece espresso öğütümü için ayar yaparken dahi en azından birkaç deneme yapmanız gerekir. Bir de sürekli kalın - ince arası geçişler yaptığınızı düşünün. Ayar kadranı üzerine bir takım işaretler koyabilirsiniz(eğer yoksa), ancak dediğim gibi yine de pratik olarak ve tekrar edilebilir sonuçlarla mevcut ekipmanınızda bunu uygulayamazsınız.

En akılcı çözüm, espresso öğütücünüzle beraber halihazırda yaptığınız gibi bir el değirmeni kullanıp pour over yöntemlerini tamamen el değirmeni üzerinde halletmenizdir. Orta ve kalın öğütümlerde bahsettiğiniz elektrikli öğütücünün çok da iç açıcı sonuçlar vermeyeceğini tahmin ediyorum. Dolayısıyla, sisteminizi hiç değiştirmeyin. Bunun ziyansız, pratik ve en önemlisi tekrar edilebilir ve sürekli aynı sonuçları alabileceğiniz bir yöntemi yok. Herhangi bir demleme türünde tekrar edilebilir öğütüm sonuçlarına ulaşamıyorsanız da sabit bir zemin üzerinde hareket edip diğer değişkenlerinizi kontrol etmeniz gittikçe zorlaşır.

Selamlarımla...
 

sefffax

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eyl 2012
Pratik değitirme olmaz da işaret koyabilirisin belki. Ama tur sayısını da hesaplaman gerekecek :D
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Elektrikli öğütücümü bir kere pour over için ayarladım, güzel bir sonuç da aldım, çünkü arkadaşıma 100gr kahve çekip sonra aynı kahveden kendim için bir seferlik çektim süper oldu. Ancak yeniden espresso ayarına çektiğimde ayar tutması 3. çekimi falan bulmuştu. Bu yüzden pourover için el değirmeni kullanıyorum(hario skerton) belki havadan bir para gelirse kendime bir Comandante Nitro alabilirim. Ama havadan para gelmesini beklemem lazım.:D

Yani demem o ki, pour over için el değirmenine devam :D
 

bahadr

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Şub 2016
Konum
Tekirdağ
@sefffax hocamın dediği gibi işaret koyun.Şu an espresso için ayarlı ise makinenin ayar düğmesi ve onun karşısındaki yere işaret koyun.Oradan yola çıkarak tur sayısı hesaplayarak belki bir şey yapılabilir.Ben sözende o yola işi halletim.
 

ErkanB

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Eyl 2017
Konum
Bursa
hocam kademesiz bir öğütücü için bunun hiç mi hiç pratik bir tarafı yok, işarette koysanız bu gerçekten hiç verimli olmayacaktır hem kahve israfı hemde zaman kaybı @raistlin hocamın da dediği gibi
yapılabilecek en mantıklı şey Demoka espressoda sabit, pour over için el değirmenine devam
ya da kademeli bir öğütücüye geçmek, ki bu üst düzey bir öğütücü olmadıkça her iki yöntem için yine verimli olmayacaktır :D
 

childishfears

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Ara 2016
Herkese değerli katkıları için teşekkür ediyorum. Ben de şu an için aynı metodla devam edeyim. İşaret koyarak denediğimde bariz espresso kalitem düşüyor. Kahve boşa gidiyor. Sözene devam o zaman :D
 

esavas

Emir Savaş
Katılım
28 Ara 2015
Başlığı hortlatayım sorumla :D

Haznede kahve varken ve ayar geçişi yaparken(inceden kalına, kalından inceye) çalışması gerekmeyen bir öğütücü var mı?

Mantıken, inceltirken 2 dişli arasında kahve çekirdeği olduğundan çalışması gerekiyor diye düşünüyorum ama farklı sistemi olan makineler var mı bilmiyorum, sizden öneri bekliyorum.

Eğer yoksa da geçişlerin çok kolay olduğu, en az israfın yapıldığı, sık sık espresso-pour over arası geçiş yapılacak orta seviye bir öğütücü önerisi verebilirseniz sevinirim, yakın zamanda bir arkadaşıma almayı planlıyoruz.
 
Z

ziyaretci5

Guest
Niche zero da inceden kalına geçerken hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Kalından inceye geçerken tavsiye ediliyor ama yapmazsanız da bir şey olduğunu sanmıyorum.

Geçişler son derece kolay ve single dose olduğundan ve retention yok seviyesinde olduğundan 0,1gr israf ile kullanılabiliyor.
 

esavas

Emir Savaş
Katılım
28 Ara 2015
Niche zero da inceden kalına geçerken hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Kalından inceye geçerken tavsiye ediliyor ama yapmazsanız da bir şey olduğunu sanmıyorum.

Geçişler son derece kolay ve single dose olduğundan ve retention yok seviyesinde olduğundan 0,1gr israf ile kullanılabiliyor.
Öneriniz için teşekkür ediyorum ama 3000-4000 bandında orta seviye bir şey arıyoruz, niche zero maliyetli olur tahminen.
 
Z

ziyaretci5

Guest
Eğer ingiltereden getirecek birini bulabilirseniz 3870 tl ye geliyor.
 

esavas

Emir Savaş
Katılım
28 Ara 2015
Çok değilmiş aslinda ama sanmıyorum getirecek birini bulabileceğimizi :D
 
Üst