El Değirmeninden Sonra Ne Alınmalı?

Hasskabal

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Kas 2012
Diyelim ki El değirmeni ile Espresso çekmekten bıktık.
Gerek ayar sıkıntıları gerekse harcanan zaman dan ötürü El değirmeninden sonra en uygun fiyatlı satın alabileceğimiz ve bizi memnun edecek Espresso yapabileceğimiz derecede çekimi kolayca yapabilen makine olarak ne önerirsiniz? (mesela bende tchibo öğütücü var espresso inceliğinde öğütme yapamıyor maalesef :confused: )

öyle allangirli ayarla ve özelliklerde aramıyorum. Yalnızca Evde Espresso inceliğini bize sunabilsin yeter. Prof değilde Espresso içmeyi seven bir insanın evde Espresso hazırlaması için sizin anlayacağınız dilden konuşacak olursak :D maddi dururmumuzda kısıtlı Beko+sözen ikilisi yerine Beko+? olmalı?

Teşekkürler.
 
Son düzenleme:

espressodelisi

Yeni Kahvesever
Katılım
5 May 2012
Malesef el değirmeninden sonra daha kolaylık sağlayacak elektrikli değirmenler çok pahalı, yani arada çook büyük fiyat farkı var. Malesef ev eşyaları üreten markaların ürettiği ucuz değirmenler espresso için yeterli değil, profesyonerl makina markalarının ev tipi ya da küçük kafeler için ürettiği küçük modeller ev için olabilir onlar da bin liradan yüksek fiyatlarda. Ama ara sıra Masterbarista'nın eline kafelerden çıkma ikinci el iyi durumda öğütücüler düşüyor o zaman uygun fiyata eve öğütücü alabilme fırsatımız oluyor.
 

puspus

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Kas 2012
bu değirmenler niye pahalı? hepsi kafe ortamına uygun üetildiği için mi, ev tipi espresso makineleri üretiliyorken ev tipi güzel bir değirmen neden üretilmez aklım almıyor.
 

espressodelisi

Yeni Kahvesever
Katılım
5 May 2012
bu değirmenler niye pahalı? hepsi kafe ortamına uygun üetildiği için mi, ev tipi espresso makineleri üretiliyorken ev tipi güzel bir değirmen neden üretilmez aklım almıyor.

Ev tipi güzel değirmene örnek:
VARIO home

Espresso için öğütmede tanelerin homojen olması çok önemli bu yüzden espresso değirmenlerinin öğütme dişlileri ve kalınlık ayarlama mekanizmaları üretilirken toleranslar daha düşük olduğundan üretim maliyetleri yüksek, haliyle fiyatları da yüksek. Bu örneğini verdiğim öğütücüyü ben 400Euro+KDV ödeyerek aldım. Bunu alabilmek için en az iki yıl para biriktirdim ama iki yıldan uzun süre el değirmeni kullandıktan sonra o paraya değer dedim.
 

Lautreamont

Yeni Demleyici
Katılım
20 Nis 2012
İkinci el rancilio rocky alabilirsiniz. Zaman zaman satan oluyor, mesela ben de saticam ama once vario bulmam gerek :D)
 

kahveUNO

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Nis 2012
Espresso için Sözen'den sonraki çözümler ne yazık ki bu iş için üretilmiş profesyonel espresso değirmeni çözümleridir ve pahalıdır.
Bütçenize göre önereceğim çözümler sırasıyla:
- Versalab M3 (evde kullanım için üretilmiş değirmenlerin en iyisidir, ama bence aşırı pahalı bir çözümdür)
- Profesyonel, konik bıçaklı bir espresso değirmeni (pek çok alternatif var ve pahalıdır)
- Profesyonel bir espresso değirmeni (64mm ve daha üzeri bıçak çapı)
- İkinci el profesyonel bir espresso değirmeni (64mm ve daha üzeri bıçak çapı)
- Mahlkonig/Baratza Vario benzeri bir ev değirmeni
- Rancilio Rocky veya Ascaso i1 benzeri (50mm ve daha üzeri bıçaklı bir ev değirmeni)

Espresso için önemli olan değirmenin ince öğütebiliyor olması değildir. Önemli olan, öğütülen kahve parçacıklarının inceli/kalınlı değişken boyutta değil, belli bir tolerans içinde ve aynı kalınlıkta/büyüklükte olmasıdır. Ayarladığınız ayarın her öğütmede değişmememesi ve tutarlı olması için öğütme sırasında bıçakların hızının değişmemesi ve aralarındaki mesafenin mikron (milimetrenin binde biri) hassasiyetinde sabit olması gerekir.

Yukarıdaki çözümler dışındaki ucuz çözümler (Tchibo, Krups, Delonghi, vb.) espresso için uygun değildir ve vereceğiniz para boşa gider, benden söylemesi.
 
Son düzenleme:

fectus

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Eki 2012
Delonghi'nin iyi bir öğütücü olmadığının farkındayım ama yukarıdaki Baratza Encore yada Capresso Infinity iş görmezmi giriş seviyesi olarak, Özellikler Baratza. Zira diğer seçenekler gerçekten pahalı ve birçok bütçeyi zorlayacak makineler.
 

nodrac

Yeni Kahvesever
Katılım
9 May 2012
isteyen arkadaşlar için elimdeki rocky hala satmadım isteyen arkadaşlar özel mesaj gönderebilir.
 

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
Cüzdan öğütücü

Merhabalar arkadaşım ...

Türkçe' mizde güzel bir laf var "Ne kadar ekmek, o kadar köfte" espresso ve değirmen arasındaki ilişkiyi çok iyi anlatır. İyi bir espresso yapmak istiyorsanız çektiğiniz kahvenin çekme kalınlığı (fineness) ve taneciklerin eşit çekilmesi (consistency) çok önemli. El değirmeninde çekme kalınlığını çok iyi ayarlayabiliyoruz çünkü alttaki vida kademeli değil (stepless) teoride sonsuz ayar imkanı sunuyor. Hadi bunu tam tutturduk diyelim %50 kaliteli bir espresso yaptık (kahvenin taze kavrulmuş, tamperi de espro calibrated ile yapmış ve espresso makinasının da hatasız olduğunu farzedelim). Geriye tanecik eşitliği kalıyor ki bu da tamamen öğütme dişlilerinin (burrs) imalat kalitesiyle ve tipiyle alakalı bir konu. Sözen el değirmenlerinde imalatın tamamen eski usüllerle el yordamı ile yapıldığını düşünürseniz geri kalan %50 lik kaliteyi ne kadar tutturduğunuza bağlı olarak içtiğiniz espresso kalitesi aşağı yukarı %60-70 olacaktır (çok iyimser bir tahmin).

Gelelim ileri teknoloji ile üretilen değirmenlere ve tiplerine.

ilk seviyede 60-70$ Doğan görünümlü anadollar var onlara dikkat edin çakma flat dişli de-longhi, cousinart, tchibo gibi makinalar sadece filtre kahve için öğütme yapar bazıları french press için bile yapamıyor.

Ev tipi kademeli (stepped) giriş seviyesi değirmenlere bakalım. Bunlar yaklaşık 100$-100€ seviyesindeki makinalardır. En çok bilinen marka ve modeller: baratza encore, baratza maestro, solis scala (starbucks barrista), capresso infinity (bunun farklı markalar altında en az 2-3 varyasyonu var) bu makinaların hemen hepsi 38mm konik dişli (conical burr) kullanır ve takribi 10-15 kademesi vardır.

Bu tip makinaların genel sorunu dişlilerinin fabrikasyon olmasına rağmen dengesiz öğütme yapmalarıdır. Bunun da iki sebebi var birincisi konik dişli olması ikincisi ise dişli çapının küçük ve motorların nispeten güçsüz olmasıdır. İkinci genel sorun çekme kalınlığının kademeli ayarlanmasından dolayı hassas espresso kalınlığının tutturulamamasıdır. Ayrıca espresso inceliğinde bile çekemeyen bazı modellerde türk kahvesi için çekim yapabildiği yazıyor ki bu tamamen palavradır (adam gibi türk kahvesi çeken makinalar 500€ dan başlar bknz. mazzer mini). sadece capresso infinity modeli için internette bir iki mod yapılan forum var burada da dişliler birbirine değecek kadar yaklaştırılıp sonra üst kademeler espresso için kullanılıyor. Bir modda da kademe aparatı iptal edilip kademesiz hale getiriliyor (meraklısına).

Bu makinalarda espresso için kahve çekmek dediğim etkenlerden dolayı imkansıza yakın ama modlanmış bir makina ise ya da kademe sayısı fazla ve en alta kademesi türk kahvesine yakın çeken bir makina denk gelirse belki ayar tutturmak mümkün olabilir.

Yukarıda anlattığım sınıfın bir üstünde yani 150€-300€ arasında bir sınıf var ki bunlar genelde krom kasa üzerine yine 38-40mm endüstriyel kalitede konik dişli kullanılan ancak kademesiz (stepless) ayarlanabilen ve doserli veya dosersiz modelleri bulunan seridir. Gövdeleri ve dişlileri haricinde aşağı yukarı her yeri plastik (bazılarında gövde de plastik) olan bu modellerin avantajları çekme kademelerinin çok hassas ayarlanabilmesinden dolayı (el değirmeninde olduğu gibi) espresso için öğütme yapabilmeleridir. Bu hassaslığı sağlayan şey worm drive (helezonik dişli) tabir edilen bir sonsuz vidanın, üst öğütme dişlisinin bağlı olduğu kasayı mikrometrik bir şekilde döndürerek alt dişli ile arasındaki mesafeyi ayarlamasıdır. Dezavantajları ise farklı çekim kalınlıkları arasında geçişin çin işkencesi olmasıdır. En ince çekim ile en kalın çekim arasında yaklaşık 60-70 tur. Ayrıca üst öğütme dişli kasasının ve kasa vida dişlerinin plastik olmasından ötürü zamanla ayar bozulması sonra ayar tutturamama gibi kafa yediren sonuçlar da ortaya çıkması muhtemeldir. ama 120€ gibi bir fiyata almanya'dan 220V bir nemox lux alıp şansınızı deneyebilirsiniz. Yine yakın fiyatlarda aynı dişli setini kullanan ispanyol malı iberital challenge (MC2) hem plastik kasa hem krom kasa ve doserli dosersiz 200€ ya kadar alternatifleri de mevcuttur. Ayrıca internette bu modelden çok memnun olup da öve öve bitiremeyen bir tayfa mevcut. Zannediyorum "bang for buck" ya da "fiyat/performans oranı yüksek" tabirini bu makina için kullanıyorlar. Bu modelin bu kadar tutulmasının nedeni dişli setinin üst düzey kalitede üretilmiş olması. Bu arada bu modeli bir süre kullanmış sonra da yaw bu değirmen o kadar da eşit taneli çekmiyo biraz da tozlu mu çekiyor ne ? dikkat edin diyen birileri de varmış

CoffeeGeek - Iberital Grinders - All - Simon Weatherley's Review

aynı seride benzer modeller şunlar
nemox lux
Lelit PL 043
isomac Gran Macinino
quickmill 031
vs vs

Bunların bir üst sınıfına geçecek olursak fiyat 300€-500€ arası diyelim bu seride ilk akla gelen efsane 50mm flat dişli rancilio rocky, doserli dosersiz model ve 50 kademeli ayarıyla hem espresso hem de diğer kahve türleri için hızlı geçiş imkanı sunuyor. USA fiyatı 340$ avrupa fiyatı ise 280€ civarında olan bu makina adam gibi espresso içmeye başlayanların ilk tercihi. süper ötesi işçilik metal kasa 7kg ağırlık 40cm boyuyla mutfakta cuk oturan güzelin bir kaç kusuru var o da çekirdek haznesi (hopper) çıkmıyor. temizlemesi biraz zor(muş). Azcık da statik ve çekimden sonra içeride kalan inatçı 3-5 gram kahveyi de eklemeden geçmeyelim ayrıca rahat duramayıp 50 kademe yetmez ben sonsuz isterim diye stepless mod yapanlar da var.

Bir üst fiyat aralığında ev kullanıcıları için bol bol ayar yapmak amacıyla bir oyuncak geliştirilmiş adı da mahlkönig vario. Bu alet avrupada 400€ USA da ise baratza vario adı altında 450$ dan satılıyor. Bir ana, bir hassas kademe sayesinde yaklaşık 250'ye yakın ayar kademesi var seramik 54mm flat dişliler, ön ayarlı dozlama vs vs tam bir teknoloji harikası ama fiyat üst sınıfta. Şikayetler ise temizledikten sonra tekrar kalibre etmek gerekiyor(muş). Ayrıca bazısı bundan da bıkıp bir üst model isterim diye tutturabiliyor (sonu yok bu işin)

Bu sınıfta yine 50mm flat dişli seti ve tamamı metal kasa, süper işçilikle üretilmiş makinalar da mevcut benim favorim USA'da satılan Pasquini moka ve k2 serileri aynı makina italyan anfim haus, amfim best ve amfim doserless modelleri ve yine Almanya'da satılan ECM casa ve ECM casa special serisi sadece marka adı değişik ve birbirinin aynısı kasa ve dişli seti kullanıyor. rocky gibi stepped ayarlı bu cihazlar için çok kolay stepless modları var.


500$/€ üstü sınıfta mazzer, macap, la cimbali, mahlkönig, compak, nouva simonelli vs vs bir sürü marka model mevcut bunlara hiç girmeyeceğim yoruldum onlar da başka bir gün...

CoffeeGeek - Coffee & Espresso Grinder Reviews adresinde hangi değirmen ne kadar rating almış yorumlar vs mevcut. azcık ingilizce lazım.
görüşmek üzere
 

Hasskabal

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Kas 2012
Hocam ağzına parmaklarına sağlık valla üşenmeyip döktürmüşsün...
Zevkle okudum hep bütçe işte aslında en iyisini alsan dahi yine sıkıntı yaşanır ve daha iyisi yokmu bunun der insanoğlu doyumsuz malesef yaratılışımızda var bu...
 

Hasskabal

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Kas 2012
Peki dostlar rancilio rocky ve Vario arası bir öğütücü yokmu bu piyasada?
Vario bütçeyi aşıyor rancilio rocky için ise araştırdığım kadarı ile kimse tavsiye etmiyor :confused: çok sorunluymuş dişliler aşınıyormuş espresso kıvamında öğütme dahi yapamıyorlarmış vb. can sıkıcı yorumlar okudum :confused: Bu sebepten rancilio rocky dende biraz soğumuş durumdayım şuan ama vario da alamıyorum başka ne seçenek önerebilirsiniz? ikinci el de olabilir.

Teşekkürler.
 

kahveUNO

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Nis 2012
Ascaso i1

Ascaso i1 ve i1-d düz bıçaklı modellerine bakabilirsiniz. 54mm düz bıçakları, 250W motoru, stepless ayarı var. Şimdiki değirmenimden önce 6 ay kadar kullandım ve espresso için çok memnundum.
Üstelik sıfırını Rockyden daha hesaplı bulabilirsiniz.
 

fectus

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Eki 2012
[MENTION=123]DragonFly[/MENTION] yazı için çok teşekkürler gerçekten faydalı:D

Benim açımdan bahsedilen paraları vermek için zaman lazım, bu arada kör topal idare etmekten başka çare yok. Hani insanın aklına kapsül'lü makinelere yönelmekte geçmiyor değil bütçe açısından. Kötü öğütücü yerine kapsül'lü makine fiyat/performans açısından daha iyi olabilir belki, araştırmak gerekecek:D
 

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
Kapsüller pahalı, kahvesi bayat. Memnun kalmayıp Sözen'de öğütüp kapsül doldurmak daha zahmetli olur.

Yukarıda verilen linki puana göre sıraladım, aşağı doğru bütçenize uygun bir makinaya geldiğinizde inceleyin. 3. sırada el değirmenleri görülüyor, tabi fiyat performans oranı son derece düşük olduğu için oraya yerleşmiş.
CoffeeGeek - Coffee & Espresso Grinder Reviews
 

espressodelisi

Yeni Kahvesever
Katılım
5 May 2012
[MENTION=123]DragonFly[/MENTION] yazı için çok teşekkürler gerçekten faydalı:D

Benim açımdan bahsedilen paraları vermek için zaman lazım, bu arada kör topal idare etmekten başka çare yok. Hani insanın aklına kapsül'lü makinelere yönelmekte geçmiyor değil bütçe açısından. Kötü öğütücü yerine kapsül'lü makine fiyat/performans açısından daha iyi olabilir belki, araştırmak gerekecek:D

Ben Vario değirmeni alabilmek için yaklaşık 3 yıl boyunca el değirmeni kullandım. O değirmene verdiğim 400Euro+KDV benim bütçemi çok sarstı, bu yüzden kahve ekipmanları konusunda bütçeyi dert edenleri çok iyi anlıyorum.

İyi bir değirmen edinene kadar el değirmeni ile yetinenlere tavsiyem hiç öyle arada kalan ucuz modelleri alıp boşa para harcamayın, el değirmeni ile devam edin.

El değirmenini kullandığım zamanlarda şarjlı matkabın ucuna değirmenin miline uygun uç takıp değirmeni onunla çeviriyordum, elle çevirmenin yanında büyük kolaylık sağlıyor. Hatta şarjlı matkap sürekli mutfakta kahve malzemeleri için ayırdığım çekmecede duruyordu, hala da o çekmecede durur, el değirmenini ayda bir iki kere türk kahvesi için kullanmaya devam ediyorum o zamanlar matkap işe yarıyor. Yaklaşık 50-100 liralık bir 12V şarjlı matkap alın, hem evde böyle bir alet başka işlere de yarar hem de el değirmeni çevirme derdiniz biraz azaltır. El değirmenini matkapla çevirince kahve öğütmek bir dakika kadar sürüyor.
 

Fatih

Yeni Kahvesever
Katılım
8 May 2012
İki tane normal değirmen (biri Cuisinar 50 euro, diğeri de Bodum 90 euro) harcamış ve iyi bir sonuç alamamış biri olarak espressodelisine katılıyorum. En sonra forumdaki mazzer'lerden birini alınca "tamam ya buymuş" diyebildim.

Yani diyeceğim şu ki, ya el değirmeni ya da üst sınıf bir değirmen ikilisinden biri olsun. Arasında vereceğiniz paraya yazık bence (ben o hataya düştüm, siz düşmeyin diye diyorum)
 

nodrac

Yeni Kahvesever
Katılım
9 May 2012
Kahve konusu pahalı bir konu.

Ben ilk kahveye merak saldığımda sözen ve bar14 ile başlamıştım. sözene 20tl bar14 ede 50-100tl arası bir para vermiştim.

Daha sonra beko çıkınca 140tlye beko aldım. Ve bu sırada bir fırsat çıktı ve Masterbaristadan ikinci el bir rocky alma şansım oldu yaklaşık 150 160 euro gibi bir fiyat vermiştim.(sofor 300euro). Yaklaşık 1 1.5 senedir keyifle kullandım.

Geçen sene 450tlye ikinci el bir nuova simonelli oscar aldım.(sıfır 1500tl) ve en son mazzer miniye geçtim.

Bunları neden yazdım bu iş bütçe meselesi paranız olduğu sürece alabileceğiniz sürekli üst modeller mevcut.

Rocky içinse bu forumda pekçok bu işe gönül vermiş kullanıcının değirmenidir Rocky. Ve yeni başlayan orta seviyedeki bir kullanıcı için oldukça iyi bir cihaz.
Zaten iyi bir cihaz olmasa bukadar yoğun satışı bilgisi modu olmazdı :D
 

espressodelisi

Yeni Kahvesever
Katılım
5 May 2012
Nodrac, sen oscar aldığına göre beko duruyor mu? İkinci el beko arıyorum da. Benim bar14 iyice eskidi, hem 58mm portafiltre çaplı bi makinem olsun da düzgün tamper de alabileyim diyorum.
 
Üst