9 Bar Vs. 15 Bar

Gkbrk

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Eki 2018
Merhaba, forumda maalesef bu konuyla alakalı derli toplu bir bilgi bulamadım. Gaggia veya lelit gibi markalar ev tipi modellerinde 15 bar basınç kullanmış. Ancak daha profesyonel makineler araştırdığım kadarıyla 9 bar ile çalışıyor. Bu durum tadım anlamında çok fark yaratıyor mu? Forumda pl81t gibi modelleri kullananlar yorumlardan okuduğum kadarıyla memnun. Gerçek bir espresso içebildiklerini söylüyorlar. Bu durumda makinelerin basınçları büyük bir etken değil mi? Eğer önemli bir etkense firmalar niçin 15 barlık ürünler üretiyorlar. Genel tüketici için kullanımı mı daha kolay?Başka bir konu da forumdakiler 15 bar ile çalışan delonghi ec680 i beğenmiyor. Bu durumu anlayamadım. Niçin böyle? Bar dışında başka ne gibi faktörler mevcut?
Teşekkürler.
 

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
Bende manometre var pompa çıkışını ölçüyor eğer öğütme ve tamp olması gerektiği gibiyse shot'ları genelde 9-10 bar civarı alıyorum. Çok ince öğütüm ya da sıkı tamp yaparsanız ya da portafiltreye kör sepet koyarsanız basınç 15 bara kadar çıkıyor ama ideal bir shot sırasında bu basınca çıkmıyor.
 

Blooming

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Ara 2018
Mağazalarda çok fazla üretim gerçekleştiği için genelde sanayi tipi dediğimiz dayanıklı makineler üretiliyor ve ürün yapılırken herkesin aynı standartlara uyamayacağı düşünülerek (tamper,portafiltrenin yapısı,öğütüm,kalibrasyon vs.) 15 bara kalibre ediliyor genelde, amaç yanlış bir işlem uygulansa bile aynı verimi her zaman alabilmek için ama 9 bar espressoyu demlemek için yeterli olur önemli olan şey aslında espresso akarken kanallaşma olmaması, tabi ilerleyen teknoloji çeşitli makine tipleri çıkarıyor karşımıza lezzet farkının basınçla alakasının çok az olduğunu düşünüyorum. Kahvenin tazeliği hangi varityden olduğu yıkama yöntemi gibi şeyler lezzet farkını büyük ölçüde değiştirir.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Selamlar,

Ev tipi makinelerde 15 bar kullanılmasının nedeni evde sizin basınçlı sepet, pod kahve ve yanlış öğütülmüş kahve kullanabilme olasılığını düşünmektir. Aslında 15 bar pompanin en tepe çıkış basincidir ve her zaman uygulanmaz. Eğer kahveye uygun bir öğütüm, uygun bir tamp yaparsanız manometre 10 bar basıncı asla geçmeyecektir.

Esasen bununla ilgili baska basliklarda videolar var ama ilgili başlığı bulmak zor olabiliyor. 9 barlık makine genelde rotasyon pompalı bir makine oluyor, ki bazılarında pompa 12 barlık oluyor ama zorlanmadığı sürece 9 barı geçmiyor, veya profil ayarlama yapmıyorsanız da geçmiyor.

Vibrasyon pompa daha güçlü, daha küçük ama ortalama 9 bar basınç verirken bile büyük bir aralıkta salınım yapıyor. Rotasyon pompalı makineler ise 9 bar etrafinda belki 8.9-9.1 arasinda salınım yapiyor.

Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur...

Saygılarımla,
 

myso

Aktif Demleyici
Katılım
6 Kas 2014
Basinc seviyesi debiye baglidir.
Ristretto shot aliyorsaniz basınç yükselir.
Lungo shot aliyorsaniz düşer.

Makineler genelde ulka E5 modelini kullanıyor.
imag004.jpg


Fakat makinalar over pressure valfi kullanarak 9 bar basıncı asmiyor.
 
Son düzenleme:
Üst