Birazcık Sorum Var:)

befall

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Ocak 2019
evde kahve kavurmak için makine yapmayı düşünüyorum tamburlu büyük makinelerin biraz minyatürü olcak
rüzgarlı hava akımı tamburun içinden ve yani kahveden geçerse herhangi bi sıkıntı olurmu ?
tambur deliklimi olmalı yoksa düz metalmi?
v60-frnechpress-filtre kagıdı- mokapot vs vs örnek veriyorum a101 mokapotla bialetti arasında ne fark var sorum diger ürünler içinde geçerli malum baya pahalı ..degirmene şimdilik bin lira felan veremem ama bu ekipmanlarda hario nun v60 ıdiger sahtelerine göre gerçekten tad felan farkediyorsa ben para biriktirip bunları almayı düşünüyorum ?
Grupta kahve mesh eleklerden üretip satan vardı ankaradaydı yanılmıyorsam o arkadaşı bi ekleyebilirmisiniz.
espresso sifon tarzı şeylere param yetmeyecegi için bu tür şeyleri geçiyorum kahvededegişik tadları severim guatemala santa barbara ve etiyopyanın bi çekirdegini french presste yapmış bayada sevmiştim. tadları alacagım fazla sert olmayacak hangi kahve çekirdeklerini ve hangi filtre boyutlarını önerirsiniz?
kahve çekirdegi kavurmak için sıcaklık egrisi döküman nereden bulabilirim ve bu kahve kavurmada püf noktalar nelerdir ?
termometre ,tartı vs ekipman öneriisine açıgım ?
şuan lık soracaklarım bunlar :D devamı gelirse buradan sorarım yardım edersenizde sevinirim
 

baranburunsuz

Yeni Kahvesever
Katılım
14 May 2017
Konum
izmir
Sorular çok güzel ama konular çok dağınık okurken başını unuttum :D yardımcı olmak isterim ama çoğunu tam idrak edemedim.
Kavurmayla ilgili sorularınızla başlayayım elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım.
- dışardan gelen havayı ev yapımı bir makinede tam olarak düzenleyemeyeceğiniz için ısı kaynağının üstünde dönen bir tambur sistemine dayalı bir şey yapıp herhangi bir prob bağlantısı falan yapmadan da sıcaklığı harici olarak ölçeceğinizi varsayıyorum. bu durumda olabildiğince sağlam kapatılmış ama kavurma sırasında örnek almanıza yarayacak küçük bir boşluğu olan bir silindir tasarlamanızı öneririm. iç içe silindir yapabilirseniz içteki delikli olursa chaff ların kahvenin bulunduğu alandan ayrılmasına yardımcı olur dıştaki silindir kapalı olsa daha iyi. çekirdeklere temas edecek hava üstünde etkili bir kontrolünüzün olması malesef ev yapımı bir işte pek mümkün değil. kahve çekirdeğini kavururken kavurma eğrisini çokd etaylı çalışmanıza gerek yok çünkü hava akımı ve anlık çekirdek sıcaklıkları gibi değerlere tam anlamıyla ulaşamayacağınız için işinize yaramaz. dakika bazında tamburun içindeki sıcaklığı not etmeniz ve olabildiğince stabil kalabilen bir ortamda makinenizle çalışmanız faydalı olabilir. grafik üstünde görmek isterseniz kendi eğrinizi x eksenine dakika y eksenine sıcaklık değerleri gelecek şekilde hazırlayabilirsiniz. püf noktaları ise yazmakla bitmeyen şeyler uzun süreli araştırmalarınızla ufkunuzun tez zamanda açılmasını diliyorum :D
- ekipmanla ilgili sorulara gelelim. tabii ki her zaman yüksek fiyatlı olan en iyisidir diye düşünmüyorum ama çoğu ekipmanda orjinali ve replikası arasında malzeme kalitesi yüzünden demlemelerinizde kalite farkı oluyor iyi fiyat performans ürünnlerini araştırarak almanız lazım. kaliteli bir değirmen isi kesinlikle fincan kalitesini üst düzeyde etkiler ve maalesef evet kalite ve fiyat değirmen kulvarında paralel ilerliyor :/ sifon demişsiniz yazınızın bir yerinde zaten o ekipmandan uzak dursanız daha faydalı. ev tipi bir espresso makinesi her zaman çok pahalı değil iyi bir araştırmayla uygun fiyata bulabilirsiniz burda da ikinci el satan arkadaşlar olabiliyor.
- genel olarak yeni fovari kahvelerinizi de kendiniz deneyerek bulmanızı öneririm olabildiğince farklı alternatifleri deneyimlemek önemli daha önce deneyip sevmediğiniz bir kahve farklı bi kavurucunun elinde vazgeçemeyeceğiniz bir hal alabilir. pour over demlemeler tercihinizse kahvenin potansiyeline ulaşmak için V60 öneriyorum.
 

befall

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Ocak 2019
soruların hepsi birbiriyle baglantılı deil kafama takılanları sormuştum.
kahvelerin hepsinde yüksek sıcaklıktan başlayıp düşürerek ve sonra artırarakmı gidiyor zaten göz kararı yapacagım kahve profilleriyle ilgili döküman nereden bulabilirim?
kaliteli degirmene şuan para vermezsemde sözen var şuan eleklerden geçirip boyutlarına göre kahve yapsam bi problem olmaz galiba
ev tipi espresso makinesi tartı vs vs diger ekipmanlar hakkında halen önerilere açıgım .
öneriniz sadece v 60 mı french press chmex filtre kahve aero press nasıldır
 

baranburunsuz

Yeni Kahvesever
Katılım
14 May 2017
Konum
izmir
Doküman bulmak biraz zor türkçe zaten hiç yok. örnek kavurma eğrileri görmek için doküman arıyorsanız roast profile, sample ROR curve şeklinle aramalarla kavurma profili örneklerine ulaşabilirsiniz. ama bütün parametrelere göre değişkenlik gösterdiğinden makine boyutu, ortamın nem içeriği, kullanılan çekirdeğin başlangıç sıcaklığı gibi bulduğunuz örnek profiller aynı standartları sağlamadığınız sürece aynı sonucu vermez yalnızca süreç hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. kahveyle ilgili teknik bilgiler içeren dokümanlar arıyorsanız coffeeresearch.org sitesine bakabilir benzer kaynaklar için yine ingilizce aramalar yapabilirsiniz.
evet eleyerek kullanırsanız faydası olur yalnız homojen öğütme yapamıyorsanız sadece tozları elemek işinize yaramaz. bir kaç farklı boyutta etekle öğütülmüş kahveyi daha homojen hale getirin.
delonghi, beko, arçelik markalarından ev tipi espresso makinesi araştırabilirsiniz.
hayır tabii ki sadece V60 değil diğer methodların da kahvenin karakteristiğinde öne çıkardığı başka şeyler var. V60 daha dengeli bütün bileşenleri bir arada daha iyi kavrayabildiğiniz bir içim sağlıyor bana göre o yüzden öncelikle onu önerdim yeni kahve keşiflerinizde de filtre yöntemlerde değerlendirmek için en çok v60 yardımcı olur diye düşünüyorum
 
Üst