V60 Akış Sorunu

thekenan

Yeni Kahvesever
Katılım
28 Ara 2018
Merhabalar, son birkaç demlemede karşılaştığım bir sorunumdan bahsetmek istiyorum. V60 ile demleme yaptığımda kahveye suyu eklemeye başladığım ilk kısımlarda (ilk 200 gram mesela) akış gayet seri ve devamlı oluyor. Fakat son 100 gramı eklerken hele ki son 50 gramda resmen damla damla akıyor kahve servera. Kahvedeki tozlar filtreyi tıkıyor desem, kruve ile elediğim zamanlarda da aynı sorunu yaşıyorum. Filtreden dolayı desem Hario marka üç farklı filtre var ve üçünde de aynı sorunu yaşıyorum. Atlamadığım bir şey yoksa akışı etkileyecek tek ekten su kalıyor geriye. Suyun ısısı acaba etkiliyor olabilir mi? Gerçi suyu da 90 - 94 derece arası tutmaya özen gösteriyorum demleme boyunca.
 

orkunozkaya

Aktif Demleyici
Katılım
15 Tem 2018
Konum
İzmir
Aynı durumu ben de bazı çekirdeklerde çok yaşıyorum. Açıkcası bunun sebebini çok düşünmedim çekirdeğin karakteristik bir özelliği olarak kabul ettim. Tıkanmanın yaşanacağını bildiğim zaman suyu biraz daha kuvvetli akışla eklemek bende az da olsa fayda sağlıyor
 
Z

ziyaretci4

Guest
Çekirdeğe göre değişen bir durum bu. Ben iki sebepten dolayı böyle olduğunu düşünüyorum.

Çekirdek doğal işlem görmüş bir çekirdekse eğer öğütüm sırasında yıkanmış çekirdeklere göre daha fazla toz yapıyor. Bu toz demleme sırasında dibe çöküyor ve demleme sonuna doğru akışı yavaşlatıyor.

Bazı çekirdeklerin yöresine göre, içinde kepek diye tabir edilen kabuğumsu taneler beliriyor öğütüm yaptıktan sonra. Bu kepekleri üfleyerek vs. kahveden arındırmaz isek demleme sırasında dibe çökerek demleme sonuna doğru akışı yavaşlatıyor.

Bunlar benim gözlemim. Başka bir sebebi de olabilir.
 
Z

ziyretci3

Guest
Etiyopya kahvelerinde daha sık karşılaşılan bir durum hele hele birde değirmeniniz toz üretiyorsa filtre tamamen tıkanıyor ögütme boyutunu büyütmenize rağmen ciddi bir tıkanma varsa iyi bir değirmen alma vaktiniz gelmiş demektir.
 

thekenan

Yeni Kahvesever
Katılım
28 Ara 2018
Değirmenim toz üretiyor, doğru. Fakat ben bu sorunu kruve ile kahveyi eledikten sonra, yani kahvede toz olayı yokken de yaşıyorum.
 

morpheus

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Eyl 2018
Değirmenim toz üretiyor, doğru. Fakat ben bu sorunu kruve ile kahveyi eledikten sonra, yani kahvede toz olayı yokken de yaşıyorum.
Benzer bir durum bende de oluyor özellikle etiyopya kahvelerinde v60 için kruve firmasının önerisi 400 mikron eğer 12li kruve setine sahipseniz 500 mikronla elediğinizde problem ortadan kalkıyor. (ama bu sefer daha çok fire veriyorsunuz hele kahve biraz pahalıysa sıkıntı olabilir tercih sizin)
 

metehan

Tecrübeli Demleyici
Katılım
30 Kas 2012
Konum
ANTALYA
Daha kalın değil daha ince öğütmeyi deneyin enteresan bir şekilde azalıyor tıkanma. Ve chaffları üfleyerek elinizden geldiğince uçurun. Yine tıkanıyorsa su dökmeyi 1 defa da ya 2 defa da ve hızlı dökmekten başka çare yok :confused:
 
Üst