Gene Cafe Kavrum Sorunu

smpltt

Yeni Kahvesever
Katılım
22 Ara 2015
Merhaba, bazı kahve çekirdeklerinde kavrum yaparken çekirdeklerin dışı yanıyor hemen, ne yaptıysam homojen bir gelişme elde edemedim. Isıyı arttırdığınız ve first crack öncesinde yaşadığım sorun, yüksek sıcaklıklara çıkmamayı denedim ya da direkt max sıcaklığa ayarladım vs.vs ama olmuyor, çekirdekler kahverengileştikten sonra ısı artışıyla birlikte dış yüzeyleri yanıyor, olması gerektiği gibi homojen ulaşmıyorlar first crack'e (yanıyor derken homojen görünmeyen yanık yanık bir dış yüzeyleri oluyor).

son denediğim ve sonuç alamadığım çekirdekler rwanda red bourbon washed ve high grown. şu an resim atamıyorum ama nette bulduğum şu resme benzer bir durum, bendeki sonuçlar bu kadar homojen değil daha kötü. ayrıca kabuklarından da ayrılmıyorlar iyice kavurmazsanız, yani kabuklarını salmadan yanık hale geliyorlar denebilir.

tavsiyeleriniz ya da önerebileceğiniz kavrum profilleri varsa yardımcı olursanız sevinirim.

PQ-q9mjpCYGaVxAUrBGZzcwt5Ni-LAj6crl7ry_u-28.jpg
 

baranburunsuz

Yeni Kahvesever
Katılım
14 May 2017
Konum
izmir
Çekirdeklerin erken safhada yüzey yanıkları olmasına rağmen yüksek sıcaklıklara çıkmanız hata olmuş zaten :D kullandığınız ısıyı düşürerek denemeniz lazım
 

smpltt

Yeni Kahvesever
Katılım
22 Ara 2015
Çekirdeklerin erken safhada yüzey yanıkları olmasına rağmen yüksek sıcaklıklara çıkmanız hata olmuş zaten :D kullandığınız ısıyı düşürerek denemeniz lazım

min kaç derece olması lazım çekirdeklerin ilk çıtlaması için peki, çünkü benim demek istediğim ilk çıtlama öncesi sıcaklığı belli bir seviyeye getirmeniz lazım ve o süreçte oluyor zaten bahsettiğim. aynı profilde başka çekirdek türü sorunsuz kavrulurken bunda çekirdekler ısıyı görünce bu hale geliyor.

misal genelde 230-240 derece arası oluyor önerilen kavrum profillerinde, şimdi ben 210 a ayarlasam sürekli orada tutsam hem olmadığı gibi hem de kahveler pişmiş oluyor. forumlarda genelde önerilen işte 150-180 derece arası 4-5 dk kuruma safhasından sonra atıyorum 237 dereceye ayarladınız ve bu seviyede de ilk çıtlamayı duyunca 232 ye çekip istediğiniz an bitirdiniz gibi. ama uymuyor işte neyi nasıl yapmam gerektiğini çözebilmiş değilim.
 

baranburunsuz

Yeni Kahvesever
Katılım
14 May 2017
Konum
izmir
Parti büyüklüğüne, çekirdek türüne, çekirdek yoğunluğuna, nem oranına, oda sıcaklığına vb. faktörlere göre başlangıç sıcaklığı değişir. Kullandığınız makineyi hiç kullanmadım ısıyı nasıl uyguluyor bilmiyorum bu da bir faktör. ama 230-240 dediğiniz başlangıç sıcaklığıysa böyle küçük ölçeklerde kavurma için biraz yüksek bi başlangıç sıcaklığı gibi geldi bana. Bu arada dryning phase süresi first crack in hangi sıcaklıkta başlayacağı gibi şeyler kullandığınız çekirdeğe göre ve yukarıda yazdığım diğer faktörlere göre değişir. Her profili her çekirdeğe uygulayamazsınız profiller o çekirdeğe özeldir hatta ve hatta profillerden aynı sonuçları almak için çekirdek dışında ortam koşullarının da o profilin hazırlandığı ortam koşullarının aynısı olması lazım :D

Özetle şunu yapın sonuç alın şeklinde bir tavsiye verilemez ve bu kararları nasıl almanız gerektiği de bir kaç cümlede anlatılmaz. Amatör olarak hobi amaçlı uğraşıyorsanız bu işle deneme yanılma yoluyla ilerleyip sonuçlarınızı not alın ve sonuçların üstünden geçin. Böylece yaptığınız değişikliklerin çekirdekte fiziki ve tatsal olarak neleri değiştirdiğini takip edebilirsiniz. Daha çok deneme yapın sonuçları not edin :D
 

smpltt

Yeni Kahvesever
Katılım
22 Ara 2015
öncelikle yorumlarınız için teşekkürler.

deneme yanılma çok yaptım, 230-240 dediği makinenin çıkış sıcaklığı tabi çekirdek ısısını ölçmek mümkün değil de. sadece %90 hiçbir çekirdekte bu sorunu yaşamıyorum, probadorcolectiva dan aldığım peru çekirdeklerinde de olmuştu, belki nitelikli yıkanmış çekirdek türlerinde oluyor bilmiyorum ama çekirdeklerin ısıyı alış biçimini çözemiyorum.

biliyorum her profil her çekirdeğe uymayabilir de şundan örnek verdim, bir önceki ethiopia çekirdekleri ile aynı şekilde kavurdum, aynı dakikada first crack duyuldu ama birisi homojen bir kavrum olmuşken diğeri yanık bir kavrum olarak sonuçlandı. tekrar kavrum yaparsam örnek resim koyacağım, biraz fazla deneme yaptım resmini de çekmedim de içmem lazım önce onları iyi kötü artık espresso olarak fln.))

öneri derken işte başlangıç deneme profilleri gibi google da gene cafe roasting profiles gibi aratınca çıkıyor ama bu çekireklerin derdini çözemediğim için deva olan bir şey bulamadım henüz.))
 
Son düzenleme:
Üst