Blooming Sonrası Kabarma

thekenan

Yeni Kahvesever
Katılım
28 Ara 2018
Merhabalar, forumda aradım fakat bulamadım. Bazı V60, Kalita videolarında görüyorum, blooming işleminden sonra kahve partikülleri kabarmaya başlıyor. Bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi? Ben demleme yaparken hiç olmuyor kabarma.
 

presscoffee

Yeni Demleyici
Katılım
3 Eki 2015
Kahvenin tazeliği, kavrum profili ve homojen öğütülmesi önemli etkenler.Kabarmayan kahve genellikle bayat veya çok açık kavrumdur.Ben son zamanlarda hep orta kavruma yakın kahveler tükettim ve blooming sırasında hep muffin gibi kabardı.Ama kabaran taze kahve ile kabarmayan taze kahve arasında ne fark oldugunu, kavurucular daha iyi bilir.
 

morclumsy

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Eki 2018
Ben de merak ediyordum bu durumu. Ben demlerken taze kavrulmuş yeni çekilmiş kahveler de kabarmıyor ve özellikle bazılarında videolarda görüldüğü gibi o kremamsı köpük de oluşmuyor. Sebebini merak ediyorum.
 

batugen

Aktif Demleyici
Katılım
13 Şub 2017
Kabarma iyi şeylerin bir göstergesi. Kavurma sırasında kahvede ki nem karbondioksit gazına dönüşüyor. Daha sonra degassing denen süreç başlıyor. Bu süreçte kahve çekirdeğinden co2 çıkışı oluyor ve bu süre kahvenin yöresine ve kavrulma profiline göre değişiyor. Demleme sırasında hiç kabarma olmaması bir kaç durumdan kaynaklanabilir.

-Kahve kavurma tarihinin üstünden uzun süre geçmiş olabilir.
-Bazı yöreler demlenirken daha az kabarıyor.
-Pakette valf olmayabilir yada valf çalışmıyor olabilir. Kahve kavrulduktan sonraki günlerde oksijen ile teması oksitlenme yapıyor.
-Kahvenin saklanma koşulları gaz çıkış süresini hızlandırabiliyor, fazla sıcak yada düşük nemli gibi.
-Yöresi
-Kavurma profili, hızlı kavrumda daha hızlı degassing olurken yavaş kavrumda tersi. Açık kavrum da koyu kavurmaya göre daha az gaz çıkışı olabilir.
-Öğütme boyutu da etkili. Çekirdek ne kadar ince ayarda öğütülürse co2 çıkışı daha hızlı olur.
-Çekirdek ne kadar sertse co2 çıkışı da aynı oranda zorlaşır.
-Öğütümden sonra kahvenin ne kadar beklediği.

gibi aklıma gelen birkaç durum var. Demleme sırasında blooming süreci kahvenin güzel ve karakteristik aroma ve lezzetinin bardağa yansıması için gerekli. Ekşi yada bitter tatların bardağa yansıması bu sürecin uzunluğu veya kısalığına göre değişebilir. Aynı zamanda bu süreçte tüm kahvelerin eşit oradan ıslanması da gerekli.
 

morclumsy

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Eki 2018
Aslında, kahveyi burada önerilen yerlerden ve çoğunlukla değişik yörelerden alıyorum. Öğütüm boyutu, tazelik, saklama koşulları, değişik yöreler gibi değişkenleri istemeden de olsa gözlemiş oluyorum sanırım. Ama kabarma olayını sadece kendi kavurduğum kahveyi 9-10 gün sonra demlediğimde gözlemledim. Ben de sorun acaba demleme şeklimde mi diye düşünmüştüm en sonunda:rolleyes:
 
Üst