french press icin sözen ögütme kalinliği

'French Press' forumunda endabah tarafından 2 Şub 2015 tarihinde açılan konu

  1. endabah

    endabah Yeni Üye

    Uzun zamandir french kullanmamistim. Elimdeki sözen cok kalin cekmedigi icin dün aksam parcalayip modifiye etmek zorunda kaldim ve en son ulastigim kalinlik fotolarda ki kalinlik oldu. ancak emin olamadim bu kalinlik french icin iyi mi yoksa ince veya kalin mi?
     

    Ekli dosyalar:

    Son düzenleme: 2 Şub 2015
  2. moretimeforcoffee

    moretimeforcoffee Aktif Üye

    Bence gayet iyi kalınlığı. çok kalın bile olmuş diyebilirim. ben daha ince yapıyorum ve sıkıntı olmuyor.
     
  3. endabah

    endabah Yeni Üye

    Sanirim bir yerde hata yapiyorum. elimde 6 gun once kavrulmus guatemala antigua ve etihopia sidamo var. French de demledigimde bogazimda icerken hafif acilik hissediyorum ve aroma tadini fazla alamiyorum yani siradan bir kahve iciyormusum hissiyati veriyor. 300ml suya 2 kahve kasigi kahve koyuyorum sanirim 14-16 gr ma denk geliyor ve suyu 1 dk dinlendirip dokuyorum yinede tat OlumsuZ. (bu arada guatemala sidamo ya oranla biraz daha iyi tat veriyor )
     
  4. naif

    naif Yeni Üye

    Bana da iyi gibi geldi kalınlık :)
     
  5. Cy

    Cy Administrator Site Yetkilisi

    sanki biraz fazla kalın olmuş gibi. çok kalın olunca aromaları hissetmek zor olur. ben sözenin vidasını çıkartarak french press için uygun kalınlık elde edebiliyorum. ama sözen el yapımı olduğundan herkeste aynı ayarda aynı netice olmuyor. bir de kesinlikle hassas terazi edinin. 15-20 tl fiyatı var.
     
  6. endabah

    endabah Yeni Üye

    Aslinda bende inceltsem mi diye dusunuyordum cunku dediginiz gibi aromalari hissedemiyorum. ama daha fazla inceltirsemde daha da aci olur gibi geldi. ya ben kahveyi cok koyuyorum bu acilik o yuzden ya da sozen cok homojen cekmiyor acilikta ordan geliyor. kisacasi suanda isin icinden cikamiyorum :)
     
  7. Montage

    Montage Yeni Üye

    Basit şeyler yazacağım ama; Çok kaynar su kullanmayın bence, armomasını öldürüyor ve daha acı yanık bir tat bırakıyor. French Press'i ne kadar demlediğiniz sürede tadı etkiliyor. Değişik yöntemler deneyerek kendi damak tadınıza uygun olan yöntemi bulabilirsiniz.
     
  8. Cy

    Cy Administrator Site Yetkilisi

  9. endabah

    endabah Yeni Üye

    İlk olarak kahve miktarini azaltip denemeyi hala sıknti devam ederse kalinlikla oynamayi dusunuyorum
     
  10. Yirgacheffe

    Yirgacheffe Necdet Âgâh - Bonarri Coffee

    Fotoğraflardaki ilk kalınlık uygun. Ama ondan çok az daha ince yapılabilir.

    Gramaj olarak 300 ml suya 17 gr kahve uygundur.

    Suyun sıcaklığı mümkünse 93/95 lerde olsun. (Su kaynamaya başlarken hafif hafif baloncuklar yapar ya işte tam da o noktada suyu alın)

    Aslında frencpress pek sevilmeyen/sevmediğim bir yöntem olsa da demleme konusunda 4 / dk beklemeyin. Kahvelerin tazeliği ve kavrulma derecesi göz önünde bulundurulara 1,5 / 2 / 2,5 dk demlemek daha uygundur. Demleme yaparken frenchpress için şöyle bir yöntem tavsiye edicem:

    -Frenchpress e kahveyi koyun
    -30 ml su ile kahveyi önden ıslatın blooming yapın
    -30 sanıye bekleyin 90 ml su ekleyin.
    -30 saniye bekleyin 90 ml su ekleyin (bir kaşık yardımıyla hafifce karıştırın)
    -30 saniye bekleyin 90 ml su ekleyin.
    -kapağı takıp 30 saniye daha bekleyin ve içime hazır.

    Bir de bu şekilde tadına bakın. Tekrar yorum yazarak frenchpress için farklı yöntemler geliştirelim.


    :)
     
  11. Yirgacheffe

    Yirgacheffe Necdet Âgâh - Bonarri Coffee

    Şerif hocanın linkine daha yeni göz attım da benzer yöntemleri tavsiye etmişiz. :D
     
  12. endabah

    endabah Yeni Üye

    Aslinda bende french pressi uzun zamandir kullanmamistim genelde makinede yapiyorum kahveyi ama su siralar evde tek icen ben oldugum icin bir bardak icinde makineyle ugrasmak zor geliyor. Tek sıkinti suana kadar frech te istedigim sonucu alamam
    Verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim.. Bu yöntemi ilk kez duydum dogrusu en kisa zamanda uygulayip nasil olduguna bir an once bakmak istiyorum :)
     
  13. zekimert

    zekimert Yeni Üye

    Cevap: french press icin sözen ögütme kalinliği

    Hocam sizdeki sözen hangisinden? Bende tombul sözen var, yalan olmasın vidasını çıkartsam çekirdekler öğütülmeden düşer gibi görünüyor.

    Aşağı yukarı herkeste birer sözen var. Aletler her ne kadar el işçiliği de olsa, ayar vidasının dişleri (thread) ve değirmen dişlileri sonuçta üniversal torna ürünü -yani standarda yakın-. Bence sözen değirmenler için gevşetme derecesi ile ayar konuşabiliriz. Hatta buna Sözen Standart İncelik Derecesi (SSİD) bile diyebiliriz. :D

    Ben mesela bugün yaptığım French Press'te Tombul Sözen'i tam sıktıktan sonra 1,5 tur gevşeterek (SSİD: 1,5) öğüttüm kahve French Press'e hiç uygun değildi :)

    [​IMG]
     
  14. hakanbey

    hakanbey Yeni Üye

    Cevap: french press icin sözen ögütme kalinliği

    Merhaba ben de farkli bi noktayı sorsam:
    Sozenle ozellikle french press kalınlığında homojen öğütebilen varsa resmini çekip koyabilir mi? Ben homojen çekmediğini düşünüyorum ama beklentim mi yuksek acaba diye de şüpheye düştüm.
     
  15. Cy

    Cy Administrator Site Yetkilisi

    Cevap: french press icin sözen ögütme kalinliği

    [MENTION=243]zekimert[/MENTION] [MENTION=456]hakanbey[/MENTION] french press için kalın bir ayar gerekiyor. homojenlik çok önemli değil. bu yüzden vidayı çıkartmak gerekiyor. ayrıca el yapımı olduğundan vidayı şu kadar gevşetiyorum desem bile sizde aynı ayarda olmayacaktır.
     
  16. baristamc

    baristamc Yeni Üye

    Cevap: french press icin sözen ögütme kalinliği

    ilk etapda kalınlığa bende takılmıştım ama daha sonra süreyle oynamak daha mantıklı geldi birde kahve kavrulduktan sonra 3 5 gün asidite yüksek olduğu için yanıltabiliyor.

    su anda dikkat ettiğim noktalar:

    -her kahve aldığımda 2 3 4 dakikaları test ediyorum
    -kahve bayatladıkça demleme sürelerimi değiştiriyorum
    -french preste demlemede herhangi bir basınç olmaması ve demleme esnasında suyun ısı kaybetmesi nedeniyle kalın öğütmelerde kahve aromasına suya bırakamadığını düşünüyorum.
    -yirgacheffe nin dediği gibi önce kahveyi ıslatıp mutlaka blooming yapılmalı
     
  17. Kahveperver

    Kahveperver Yeni Üye

    Cevap: french press icin sözen ögütme kalinliği

    Necdet Bey, merhaba.

    Biraz eski bir mesaj ama yeni gördüm. Bu süre tavsiyeniz sizden alacağımız bütün çekirdekler için de geçerli mi acaba, taze oldukları sürece? Yani kavurma derecesi genel olarak bu sürelere uygun mu oluyor, yoksa bu özel bir sipariş miydi?
     
  18. Yirgacheffe

    Yirgacheffe Necdet Âgâh - Bonarri Coffee

    Cevap: french press icin sözen ögütme kalinliği

    Merhaba [MENTION=844]Kahveperver[/MENTION]
    Cityplus ile fullcityplus arası kavrulmuş kahveler için geçerli.

    Su sıcaklığına dikkat etmek şartıyla taze kahveler için geçerli. :)
     
  19. Kahveperver

    Kahveperver Yeni Üye

    Cevap: french press icin sözen ögütme kalinliği

    Çok teşekkürler, Necdet Bey. :)
     
  20. mustiabi

    mustiabi Yeni Üye

    Cevap: french press icin sözen ögütme kalinliği

    Kg79 da French Press için hangi ayarda çekim yapıyorsunuz?