Filtre kahvede kahve/su oranları

'Filtre Kahve' forumunda zekimert tarafından 5 May 2015 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. zekimert

    zekimert Yeni Üye

    Filtre kahve için çok çeşitli kahve/su oranları bulunuyor. Ancak Hario V60 türevi bir damlatıcı ile kahve yapmak için kahve/su oranı sorulduğunda "x ml suya y gr kahve" cevabı ölçekli kabı ve hassas terazisi olmayan biri için birşey ifade etmiyor.

    O nedenle uzun uzun hesap ederek ve deneye yanıla çıkardığım ölçüleri buradan vermek ve sizlerin yorumlarını almak istiyorum.

    (ölçüler yaklaşıktır)

    Karton bardak: 7 oz (200 ml)
    Kupa: 14 oz (400 ml)

    Beko ölçeği: 7 g
    Yemek kaşığı :~7 g

    Bir sürü çay kıvamında ve katran karası kahve denemesinin ardından deneye yanıla bulduğum sonuç: Kupada (400 ml) içmek için 2 yemek kaşığı (14 g) çekirdek kahve kullanmak oldu.

    Sizlerin de yorumlarınızı ve deneyimlerinizi dinlemek isterim.
     
    experienced bunu beğendi.
  2. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    pour-over için 1/16 oran kullanıyorum. Moka da 1e 11.Yoğun kahve istediğimde aeropress ile 1/12 oran yapıyorum. 20 gram kahve 250 gram su gibi.
     
  3. Yirgacheffe

    Yirgacheffe Necdet Âgâh - Bonarri Coffee

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    Demleme oranları konusu sevdiğim konulardandır :)

    bu aralar ayrıca yoğunlaştığım bir konu aynı zamanda.

    demlemelerde genellikle 1 kişi için 20 gr kahve x 16 ml su kullanıyorum
    aeropress için de farklı oranlar da denemeler yapsam da
    favorim 20 gr kahve x 12.5 ml su şeklinde oluyor

    ama daha da önemlisi çalıştığım konulardan biri de filtre geçirgenlikleri
    çünkü kağıt ve metal filtreyi aynı oranlarda demlesek bile yine de dağlar kadar bir fark görüyoruz tat açısından
     
  4. MrFahrenheit

    MrFahrenheit Emir OTLUOĞLU

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    Ben ofiste uzun yillardir Bosch marka filtre kahve makinesi kullaniyorum. Her demlemede maksimum iki kupa da icsem kokusu tum kati sardigi icin tum demligi dolduracak kadar demliyorum, kisa surede tuketiyoruz el birligi ile :)

    Kullandigim filtre kagit. Olcu olarak kupayi baz aliyorum. Her kupa su icin 7 gr kadar cekirdek ogutuyorum. Makine toplam 5 kupa su aliyor, buna karsin 30-35 gr arasi cekirdek ogutmus oluyorum. Gene az kisi icin yapacaksam da suyu kupa ile olceklendirip ona gore cekirdek miktarini ayarliyorum.
     
  5. khvsvr

    khvsvr Yeni Üye

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    Hario v60 pour over ve porlex değirmen kullanan arkadaşlar değirmeni hangi tıkta kullanıyorsunuz?

    Latte için 3 tuk, french press için 8 tık kullanıyorum, pour over kalınlığı ne olmalı?
     
  6. malemsteen

    malemsteen Yeni Üye

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    pour over için 350 ml suya 21-26 gr kahve koyuyorum. İstediğim kıvama göre kahveyi gramajını değiştiriyorum. French press içinde buna yakın koyuyorum. Ama pour over demlerken kağıta göre bazen olay değişiyor. Bazıları hızlı akış sağlıyor gibi geliyor bana o zaman kahve pek tutmuyor. Bu şekil bir durum varsa rahat 30 gr üstü koyuyorum. Ama çok gramaja takan insan değilim önemli olan içerken hissettiğim diye düşünüyorum. Bu sebeple yukarıda deneme olayınızı sevdim. Birşeyi referans alıp azaltıp alçaltarak damak tadına uygun oranı yakalamak önemli.
     
  7. khvsvr

    khvsvr Yeni Üye

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    Cevabıonız için teşekkür ederim, aslında ben kahve miktarından çok kahve kalınlığı konusunda karışıklık yapıyorum.
     
  8. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    ne kadar sıktığına göre de numara değişir, fakat 8 french press için ince olur. 12 civarı french press için uygun, pour over 7-8
     
  9. CoffeeBosnjak

    CoffeeBosnjak Aktif Üye

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    Arkadaşlar benim de konuyla ilgili bir sorunum var , elimde hario dripper, hario buono kettle ve uygun bir ölçü kaşıgı var ama , ne bir hassas tartım ne düzgün bir öğütücüm nede hario'nun filtre kağıtlarından var . Standart tipte bulunan kağıtları katlama yöntemiyle v60'a uygun hale getiriyorum , elimde antika bir el değirmeni mevcut fakat sorun şu demleme sürem 4dk'yi geciyor ( filtre kağıdı içinde su hemen tahliye olmuyor , düzgünce akmıyor ) ve en sonda kağıtta zift gibi tortu kalıyor bolca . Sorun nedir acaba ? Şimdiden teşekkürler
     
  10. atabora

    atabora Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    Muhtemelen çok ince ve tozlu öğütüyorsunuz daha kalın ogutmeyi deneyin. Hasar terazi zorunlu değil ancak her seferinde aynı standartlarda demleme yapmayı kolaylaştırıyor.
     
  11. merrtk

    merrtk Aktif Üye

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    aslında tartı önemli görünmese de çok etkili bir etken. neyi ne kadar koydunuz, kaç saniyede ne kadar su döküldü, kahvenin demleniş süresi ne kadar vs vs etkenleri bildiğimizde hem kontrol hem de farklı denemeler açısından hata payını en aza düşürüyor.
     
  12. ekremk

    ekremk Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    mert, kahve gramajının tartılması gerekiyor kesinlikle, diger konuda katılmakla birlikte zamanla alıştıkça bir standart oluşuyor zaten, blooming icin ne kadar su dokmen gerektigi, bekleme suresi, sonrasındaki ikinci ve ücüncü demleme vs bunlar oturuyor, misal daha bugun sabahın 5inde v60 la demledim, teraziye koymusum farkında degilim uykudan, 300 ml de bırakacaktım 304 ml olmus, teraziden alırken farkettim.
     
  13. CoffeeBosnjak

    CoffeeBosnjak Aktif Üye

    Cevap: Filtre kahvede kahve/su oranları

    Tartıyı en kısa zaman da alacağım fakat gramaj konusunda bir sorun olduğunu düşünmüyorum bahsettiğim demlemenin uzun sürmesinin sebebi aşırı bir şekilde tozlu öğütmesi , bir arkadaştan duymuştum da çay süzgecinden eleyerek deneyeyim dedim gördüm kü elekten yarısı geçti okadar tozluydu. El değirmenin de modifiye yaparak toz problemini en aza indirebilir miyiz acaba ?