Findik, Vanilya, Karamel Aromali Kahveler

sdfg

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Kas 2015
Merhaba,
Kahve dunyasinda rastladigim, aromali kahve cekirdeklerinden denedim. Findik, vanilya ve karamel aromalari var. Surup ile yapilmadigini biliyorum. Bu aromalar cekirdege nasil ekleniyor? Kavurma asamasinda mi? Kimyasal bir islemden mi geciyor? Ek olarak su sitede de boyle kahvelere rastladim:

https://www.ozekahve.com.tr/tr/oze-...li-filtre-kahveler/chocolate-raspberry-500-gr

Bu tarz aromali kahvelerin uretim asamasini bilen biri varsa, nasil oldugunu paylasirsa sevinirim.
 

Petscheneg

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Eyl 2016
Kimyasal işlem demek yetersiz bir tanım aslında. Kahvenin kavrulması sırasında oluşan Maillard reaksiyonları da kimyasal bir işlemdir esasında. Bahsettiğiniz aromalar kahve çekirdeğinin üzerine sıkılarak ince bir tabaka oluşturuyor. Bu yüzden aromalı çekirdekler daha yağlı gözükür. Günümde kullanılan aromalar ekseriyetle sentetik aromalardan oluşuyor, bunlar bir çok alanda böyle. Nargile, parfümler, tütün aromaları, yiyecek ve içeceklerde kullanılan aromalar hep sentetik aroma endüstrisinin nimetleridir bizlere. Zararlıdır demiyorum, bu aromasına ve üreticisine göre değişir. Sonuç olarak sentetik, yapay ve sonradan eklenmiştir.
 

atabora

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Mar 2015
bunları almayın. hayır bak tanımı falan kenara bıraktım, entry'nin biraz sonra haddinden fazla bilgi içerecek olmasına ve moderatorlerin insafına sığınarak söylüyorum almayın bunları.

eğer kurtlu küflü miyadı dolmuş çekirdeği kavurup satmaktan daha edepsiz bir iş varsa o da bu aromalı kahveleri halka satmaktır. ben özellikle aromalı kahve mevzubahis oldugunda işin tat yada koku yada kişisel beğeni kısmında değilim. sanılabileceğinin aksine işin raconunda da değilim, ki hiçbir zaman olmadım, herhangi bir içecegin yada yiyecegin raconu, adabı falan olmaz, sadece daha fazla tatsal verim yada kişisel keyif almanızı saglayacak ufak tefek ekstralar, öneriler olabilir, ki onları da kişi uygulayıp uygulamamakta tamamen serbesttir. yiyecek ve içecek mevzusu kimsenin alay yada övünç konusu yapılamaz. özetle işin "kahve içmek isteyen sade kahve içmelidir" kısmında değilim. böyle bir söyleme asla inanmadım inanmayacagim da. sütlü, kremalı, şekerli, şuruplu hatta iyi bir markaysa aromalı şuruplu, soslu ve dahi aklınıza gelmeyecek binbir "insan tuketimine uygun" malzeme konulabilir kahve içerisine. beğenen tavuk bile koysun, ben ezip lime lime edip koydum ilginç oluyor. koyun ulan tavuk koyun, yeter ki bu aromalı kahveleri almayın içmeyin.

neden?

bu sefer kafanızı detaylarla yormayacagim, "çoğunlukla" bu tarz kahve yapılırken aroma denilen nane, kahve kavrulduktan hemen sonra sprey şeklinde "çekirdekler had safhada sıcakken" üzerine sıkılıyor. çoğunuz en azından lise mezunusunuz, bir hayal edin en az 420 fahrenheit derece, yani 215 celcius derece sıcaklık ila 465f yani 240c sıcaklık arasında yüzey ısısına sahip çekirdeklere (ki bu çekirdeklerin iç ısıları çok daha fazla) doğala özdeş aroma spreyliyorsunuz. elbette o doğala özdeş aromayı alkol yada benzeri malzemelerle karıştırıp incelten yada daha etkili ve kalıcı hale getiren firmalar da mevcut. imkanınız varsa aromalı çekirdeklerin yuzeyine bakın, ince parlak bir film tabakası ile kaplı gibilerdir, işte bunu içiyor olacaksınız. size bu çekirdeklerden 1 avucunu alıp kapalı bir kapta saklamanızı tavsiye ediyorum, hatta mümkünse çekin öyle saklayın, her gün o kapağı açın bir kere koklayın ve geçen haftalar içerisinde şaşırtıcı bir şekilde kokunun önce alkole sonra izmariti andıran bir kokuya dönüşümünü gözlemleyin. hala almak ve içmek istiyorsanız bu yine sizin seçiminizdir ve yine yukarıda yazdığım gibi kimse tek laf etme hakkına sahip değildir. ama kişisel tavsiyem "illaki kokulu bir kahve istiyorsanız" bu tarz onceden aromalandırılmış kahve almak yerine, flavor ve aroma'nin birarada bulundugu, kaliteli markalar tarafından üretilmiş özütleri, yani şurupları kullanmanızdır. bu şurupların gerçekten kaliteli olanlarında katkı malzemesi minimal düzeydedir (hiç yok diyene inanma, şişesini 15 ila 30 lira arasından satmaları mumkun olmazdı)

bunlar haricinde aromalı kahve ile ilgili içenler tarafından sıklıkla dile getirilen bir şikayet; tadı ile kokusunun bir olmamasıdır. bunda şaşılacak yada şikayet edilecek bir durum yoktur. aroma koku demektir. sadece "aromalı" iddiası ile yola çıkmış bir şirket size tatsal açıdan aynı şeyi vermek zorunda değildir. yani bir kahve çilek aromalı diye bunyesinde çilek flavor'i yani çilek tadı bulundurma zorunluluğu yoktur. tat* başkadır koku* başkadır. tat içerisinde koku da vardır ama tek başına koku içerisinde tat bulunmak durumunda değildir. firmalar burada burnun tat almadaki belirleyici etkisini kullanmaktadır. kahveye "tat" vermek istiyorsanız o tadı içeren bir malzeme kullanmanız gereklidir, ki zaten o malzeme aynı kokuyu da bunyesinde içerecektir. örneğin elma kokan portakal tadında bir portakal yoktur. siz kahveye portakal suyu eklerseniz portakal kokusu ve tadı alırsınız. özetle aromalı kahve dediklerinde tatsal açıdan karşılık gelmiyorsa sizi kazıklama durumu yoktur. flavored kahve ise başka mevzudur, mesela starbucks ve benzeri firmalar şurupların ve sosların da yardımı ile sadece aromalı değil flavored yani tatlandırılmış kahve satarlar.

bugun turkiyede bulabileceginiz en iyi koşullarda uretilmiş aromalı kahve bile belli bir kalitenin altındaki colombia çekirdeklerinden uretilmektedir. neden? çünkü ortalamanın altındaki bir colombia kahvesi filtre ve french press için daha uygun, dünya genelinin de filtre ve fench press olarak tuketmeye alışık oldugu bir kahvedir. elbette burada nitelikli colombia kahvesinden bahsetmemekteyiz. nitelikli bir colombia kahvesi, yetiştirildiği çiftlik ve yetiştirme koşullarına ve daha birçok başka şeye bağlı olarak başka başka kahve hazırlama yontemleri ile de tuketilebilir. misal bu sene world barista championship yani dunya barista yarışmasında birinci olan amcamız single origin bir colombia kullanmıştı. toparlayalım..

bu yazıda aromalı kahvelerle adı birarada anıldığı için tum colombialar kotu demek degildir. bu tarz kahve elde etmek için kötü colombia çekirdekleri kullanılmaktadır ve işin hem ironik hem de tam manasıyla pis kokulu kısmı, bu kahvelerin bir de utanmadan gourmet coffee yada turkçeleştirildigi uzere gurme kahve statusunde, ederinin 100 katına satılıyor olmasıdır. zaten önümüze gelen ney gurme değil ki bu gunlerde anasını satayım. halbuki gerçekten gurme dediğin şeyi satın almak için bir kol bir bacak yanında da göt vermek gerekir o derece pahalıdır gerçekten gurme dedigin şey.

Bu konuda kahvedelisin güzel bir yazısı var. Tam olarak süreçle ilgili olmasa da gayet açıklayıcı
 

sdfg

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Kas 2015
Teşekkürler bilgiler için. Kahvedelisi' nin dediği gibi, gerçekten tat olarak değil de sadece kokusunu alıyorsunuz içerken. Sonuçta sentetik olduğu da bir gerçek. Tüketmemek en iyisi.
 

biunlu

Yeni Demleyici
Katılım
3 Eki 2018
C2A59F43-0FDF-4507-BD36-527CC0F2E85E.jpeg
Yeni başlayanlara tavsiyeleri okurken denk geldim. Konuyu hortlatıyorum kusura bakmayın. Ben uzun süredir *tarbucks ve şimdi san*l bah*rat Guatemala kahve çekirdeği kullanıyorum ve bu çekirdek çikolata, fındık aroması sunuyormuş. Bu aroma yapay mı yani?
 
Son düzenleme:

forgondor

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Haz 2016
Ekli dosyayı görüntüle 2704
Yeni başlayanlara tavsiyeleri okurken denk geldim. Konuyu hortlatıyorum kusura bakmayın. Ben uzun süredir *tarbucks ve şimdi san*l bah*rat Guatemala kahve çekirdeği kullanıyorum ve bu çekirdek çikolata, fındık aroması sunuyormuş. Bu aroma yapay mı yani?
yapay aroma değil onlar. kahveyi içerken alabileceğiniz tatları tanımlamak için kullanılıyor.yani içinde doğrudan çikolata tadı yok ancak yaptığınız demlemeye göre çikolata andıran tatlar alabilirsiniz.
 

sdcvn

Yeni Demleyici
Katılım
21 Tem 2018
Parfüm tanıtımı gibi, şu tadlar var deniliyor..Hatta başlangıçta şu meyve, ortada şu meyve sonda şu meyve tarzı yorumlar da olabiliyor..
Tamamen damak tadınız, demleme usulu, kahvenin yapısına göre, kavuruma profiline göre (az,orta,çok kavrum)..vb birçok etkene göre değişebilen şeyler..
O yazılanlar maalesef genel bilgi..Sanmıyorum herkes o tadları alsın..Demlemeye göre tamamen farklı tadlar da alabilirsiniz..
Yapay aroma konusu ise, dikkat edin, Harman veya ingilizce Tabirle Blend olarak satılan kahvelerde olabilir..Böyle kahvelere sanırım kavurma esnasında "birşeyler" katabilirler..
 

Kemtuz

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Eki 2018
Dun kahve dunyasinin vanilya aromalı kahvesini denedim. Vanilyayi çok severim ama bu kahvenin tadı çok kötü ve keskin. İçinde aslında sağlığa zararlı olabileceğini anlıyorsunuz. Burdada belirtilmiş zaten. Bende uzak durun derim. Herset den öte tadı çok kotu
 
Üst