Beko ve Arcelik için pid

taikiaeb

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Kas 2016
Boyler biraz buyukce ise biraz akittiktan sonra gurup basligina boyler sicakligindaki su geliyor. Ama ev tipi makinelerimizde boyler hepi topu 200ml kadar su aldigindan o hesabi kendimiz yapiyoruz. Benim boyler 107 dereceyi gosterdiginde (ama icinin su sicakligi degil boylerin dis yuzey sicakligi) gurup basligindan 92-93 derece gibi akis oluyor. Bu da duble shot icin yetiyor. Makinenin kalibrasyonunu saglam yapmak makineyi tanimak gerek.
 

baranburunsuz

Yeni Kahvesever
Katılım
14 May 2017
Konum
izmir
anladım büyük bi boylerde grubu flashladıktan sonra direkt pid de ayarlanan sıcaklıkla demleme yapılabilir diyorsunuz yani teşekkür ederim
 

myso

Aktif Demleyici
Katılım
6 Kas 2014
boiler sıcaklığını pid ile ayarladıktan sonra asıl önemli olan grup başlığına giden ve kahveyle buluşan suyun sıcaklığı sürekli stabil kalır mı ? demleme sıcaklığıyla boiler sıcaklığı arasında oluşan farkı bir kere ölçüp öğrendiğimizde aradaki fark sürekli sabit kalır mı ?
Sabit kalmaz. PID ile tanımlanan offset termodinamik dengenin sonucu, bu dengeyi etkileyen parametrelerden biri değiştiği zaman yeni bir denge konumuna geçer. Fakat bunu ayarlamak oldukça kolay. PID'yi 100°C'ye ayarlarsiniz. Daha sonra 20 - 30 dakika dengeye gelmesini beklersiniz. Gruptan su akittiginizda "flash boiling" görmeniz gerekir. Daha sonra 99°Cye ayarlarsiniz. Yine dengeye gelmesini beklersiniz. Gruptan su akittiginizda bu sefer flash boiling görmemeniz gerekir. Makinaniz bu iki denemeye uygunsa pid sıcaklık offseti düzgün ayarlanmıştır. 19000 TL ödeyip aldığınız PIDli çift kazanlı bir espresso makinasının fabrika tarafından tanımlanmış sıcaklık offset'i dahi tam doğru olmak zorunda değil.
Grup başlığı sıcaklığını ölçmeye yarayan scace thermofilter 600 usd'ye satılıyor: https://www.espressoparts.com/scace-2-espresso-machine-thermofilter-temperature-pressure-device
Not: 99°C/100°C deniz seviyesi için. Yükselti arttıkça her 300m'de kaynama sıcaklığı 1°C düşer.
 
Son düzenleme:

baranburunsuz

Yeni Kahvesever
Katılım
14 May 2017
Konum
izmir
çok güzel teknik bir açıklama teşekkür ederim ancak anlamadım :D sonuç olarak pid ile sıcaklığımı örneğin 100 dereceye ayarladım ve atıyorum suyun çıkış sıcaklığı da 94 derece oldu bunu da ölçtüm şimdi bu verileri aldıktan sonra her demlemeden önce grubu 3-4 saniye flashlayıp sonra portafiltreyi takıp demlemeye başlarsam her seferinde 94 dereceyi yakalar mıyım.? sonuçta pid kazanın içi veya yüzeyi istenen sıcaklığa geldiğinde su ısıtmasını durdurma prensibiyle çalışan bir mekanizma değil mi ?
 
Üst