Çözünebilir Kahve Nedir? Tüketilebilir Mi?

Enhedu

Yeni Demleyici
Katılım
30 Haz 2018
Yukarıda bir mesajımda tüketilmemelidir diye yorumumu bitirmiştim ama konu burada uzayınca ben de biraz araştırayım dedim ve açıkçası tüketilmemesi ve sağlığa zararları konusunda pek ikna edici şeyler bulamadım. Şu linklere bakabilirsiniz:

https://www.healthline.com/nutrition/instant-coffee-good-or-bad
https://www.nutritionadvance.com/instant-coffee-good-bad/

Tek olumsuz yanı normal kahveye göre iki kat akrilamid içeriyor olması gibi görünüyor. Hatta bazı bilimsel makaleler buldum. Normal demleme kahvelerde bulunan sağlığa olumlu etkiler instant coffee tüketenlerde de görülmüş.

Başlıca olumsuz yanı tabii ki lezzet olarak demleme kahvenin yanına bile yaklaşamayacak olması ama instant kahvenin öyle bir iddiası da yok zaten.

Kahve demlenemeyecek ortamlarda çok canınız kahve istiyorsa içilebilir olarak düşüncemi değiştirdim ben şu an. Ama ben yıllardır içmedim, içeceğimi de sanmam çünkü kahveyi lezzeti için, keyif olarak içiyorum. Sırf kafein alayım diye değil.
 

Enhedu

Yeni Demleyici
Katılım
30 Haz 2018
@sdcvn

Verdiğiniz linkte hatalı bilgiler var. Instant kahve yoğun kafein içeriyor demiş. Halbuki normal demleme kahveye göre daha az kafein içerdiği yazıyor birçok yabancı sitede.

Ayrıca yapay aroma ve tatlandırıcılar nedeniyle zararlı olduğundan bahsetmiş. Yapay aroma Ve tatlandırıcı içermeyen sade instant kahveler de var. Verdiğiniz yazı yanlış yönlendiriyor. İngilizce kaynaklardan okumanızı öneriririm.
 

myso

Aktif Demleyici
Katılım
6 Kas 2014
...
Ama şimdi İnstan kahve eşittir Taze kahve demek,
...
Ben mi yanılıyorum diye konuyu baştan sona tekrar okudum fakat yanılmıyormuşum. Konu altında kimse; demlenmiş freeze-dry işleminden geçmiş granül kahve, taze demlenmiş nitelikli kahveye eşittir dememiş. Af edersiniz ama sanrısal ve hezeyanlı bir yaklaşım. :D

Tartışmaya girmeyeceğim, instant kahve tüketmiyorum. Fakat tadı güzel ve fiyatı uçuk olmayanı varsa, saçma sapan yerlerde, rezil kahvelerden üretilen, daha da rezil işlemle önüme getirilen kahveyi içeceğime, instant içerim daha iyi.

Açıkçası, dışarıda kahve içtiğim zaman her seferinde, hayatımda içtiğim en b***** kahve yoksa bu kahvemiydi diye soracağıma; başka içecekleri tercih ediyorum. Su, çay, limonata vs.

Başlık altındaki hiçbir linki açıp okumadım. Birey olarak beni ilgilendirmiyor. Kahveden çok daha zararlı olduğuna inandığım gıdaları da tüketiyorum. Benim tükettiklerimden çok daha zararlı olduğunu bildiğim maddeleri en azından tüketmiyorum (en başta tütün).

Fakat başlık altındaki tamamen dogmatik düşünce şekliyle girilmiş mesajları forum kültürü içerisinde hoş görmediğimi, yakıştıramadığımı belirtmek isterim.

Objektif olarak yaklaşabilecekseniz, konu hakkında James Hoffman yayınlamış olduğu tadım videosunu izlemenizi öneririm.
James Hoffman, dünya çapında barista yarışmasında birinciliği olan, Avrupa ve dünyada en iyi 10 kahve kavurma evi listelerine (kişisel listeler) girecek kadar değer verilen Square mile kavurma evinin kurucularından biri, ve kahve konusunda yazdığı saygın kitapları paylaşımları olan birisi. https://jimseven.com



İngilizce anlamayanlar için özetlersek:
Karıştırıldıktan sonra denenen kahvelerin hiçbiri taze kahvedeki aromatik kokuları barındırmıyor. Fakat hiçbirinde hoş olmayan bir koku yok.
Kahvede aldığımız asidite tadını andıran, hissettiren intant kahveden bahsediyor.
Dengeli ve tatlılığı olan instant (blend) kahveden bahsediyor.
Güzel bir biçimde demlenmiş lezzetli bir kahveyle yarışamayacak fakat gayet hoş içimli lezzetli bir instant kahveden bahsediyor.
İnstant kahveden Etiyopya kahvesi kökenli karakteristik (şeftali, limon asiditesi) tatları hissettiğini belirtiyor.
Taze demlenmiş kahveye en yakın yada sahip olan kahveden etkilendiğini açıkça belirtiyor.
Son olarak da denediği instant kahvelerin hava alanı, tren istasyonu vs gibi yerlerde içmek zorunda kaldığı kahvelerden çok daha lezzetli olduğunu söylüyor.
Değerlendirdiği instant kahveler bardak başına 10 - 15 TL gibi bir fiyatı var. (Dışarıda içtiğim -yurtdışında- kahvelerin fiyatıyla yaklaşık aynı).
 

sdcvn

Yeni Demleyici
Katılım
21 Tem 2018
Arkadaşlar, instant kahveyi öven bir yazıya hayır diyorum beni eleştiriyorsunuz?
Pes ediyorum..Mesajlarımı da siliyorum..
3ncü nesil, Taze, Nitelikli Kahveler konusunda İnstant kahvenin yeri olmayacağını düşünüyorum..Ama instant kahveyi öven yorumlar ve beni eleştiriler olacak ise buyrun size bırakıyorum konuyu
Saygılar
 
Son düzenleme:

Bugrafurkan

Yeni Kahvesever
Katılım
9 May 2017
Arkadaşlar, instant kahveyi öven bir yazıya hayır diyorum beni eleştiriyorsunuz? Lütfen başlığı açan arkadaşın ısrarlı cevaplarını, o da kahve bu da kahve, benimse hayır nitelikli kahveden bahsediyor isek instan kahvenin yeri niteliksiz kahvedir dememden bunları mı çıkartıyorsunuz :D
Pes ediyorum..
O zaman marketlerde satılan, paketlenmiş kahveleri Taze, nitelikli kahve kapsamına alalım..
Özür dileyerek bu konuyu takibi bırakıyorum, cidden nasıl yorumlar yapıyorsunuz anlamıyorum??
Saygılar
Hocam size katılıyorum, konuyu bence bırakın konu size dönmüş durumda. Ayrıca bu platformda instant kahveyi içilebilir bulup taze kahvelerle neredeyse eşdeğer tutmak bana da pek mantıklı gelmiyor.
 

freenautilus

Tecrübeli Demleyici
Katılım
2 Eyl 2018
Konum
Ankara
Ben de bildiklerimi eklemek istiyorum,
Öncelikle taze demlenmiş kahve çok farklı birşey ve forumdaki tüm arkadaşların bu konuda hemfikir olacağını biliyorum. Fiyatlar daha uygun olabilse çok daha da yaygınlaşacağından eminim. Zincir kahve dükkanları instant kahveden anlık demlenen kahve kültürüne geçişte bir ara basamak oldular öyle yada böyle, iyi de oldu.
İnstant kahve jacobs gibi bilindik firmaların ürünleri ise yoklukta gider anca. Elbette bunu içerken yöresel aroma beklemek mantıklı olmaz. Zaten kategori çok farklı, uzun süre dayanıp kısa sürede hazırlanan bir içecek olması için fabrikasyon işlemle kurutulup kutulanan bir üründen bahsediyoruz. Dipfrize koyulan et bile lezzetini kaybediyor bir miktar. Muhtemelen yüksek oranda kavrularak homojen tat yakalanmaya çalışılan tonlarca kahveyi düşünün. Yukarıda paylaşılmış, ben de izlemiştim benzerini, öğütülen çekirdekler demleniyor ve elde edilen kahvenin suyu iki yöntem ile alınıyor: biri daha ucuz olan ısı ile, diğeri de pahalı olan -50 derecede soğutma. Soğuduktan sonra parçalanan tanecikler, neminin alınması için düşük basınç altında 60 derece gibi bir sıcaklıkta kurutuluyor. Ucuz yöntemle klasik, soğutma ile gold elde ediliyor.
Benim deneyimlerime göre, birkaç damla su ile ıslattığınızda çamurlaşması gayet normal. Zira bu bir konsantre ürün ve ben de evde çekirdek kahve demlediğimde bardak dibinde kalanını yıkamaz isem suyu buharlaştıkça benzer durum ortaya çıkıyor. Eğer demlediğimiz kahvenin suyunu komple buharlaştırsaydık yine bir çamur elde edecektik. Bunu instant kahveyi savunmak için yazmadım tabi, sadece bir ek bilgi.
Sonuç olarak sadece adındaki kahve kelimesi ortak olam, birbirinden çok farklı kategoride iki ürün var önümüzde. Bu konuyu okuyan tüm arkadaşlar da bunun farkında zaten bence. Hadi bir kahve demliyelim:D
 

papatunde

Yeni Kahvesever
Katılım
28 Ocak 2019
Evde filtre kahve yapmaya başladıktan sonra granül kahve veya dışarıda filtre kahve, expresso içemez oldum.
 

arifilman

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Haz 2019
Yanlış da ısrar etme konusunda azminizi takdir ettim.
Yanlış bir önerme ancak bu kadar inatla ve ısrarla savunulabilirdi
 
Üst