French Press Kahve Yöntemim

jackjoker

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Nis 2019
Konum
Ankara
Merhabalar Herkese.

Evren Ben. Ankaradan.

Bu kahve olayına merak kuzenim sayesinde merak saldıktan sonra bu foruma üye olmak hemde sizlerden daha çok bilgi almak istedim.
öncelikle french press yöntemiyle kahve yapıyorum. Bu şekilde başladım ama böyle de devam edeceğim gibi.
Orta derecede kavrulmuş şekilde çekirdekleri temin ediyorum. çekirdekleri orta düzeyde değirmenden geçirtip az miktarlarda satın alıyorum. az almamın sebebi bayatlama süresinden önce tüketmek.
Bu sırada öğütücü arayışım var ve çekirdekleri evimde kendim hazırlamak istiyorum.
neyse
french press de kullandığım yöntem ne kadar doğru, artı ve eksileri nelerdir yön verebilirseniz sevinirim.

1. ısıtıcıda suyu ısıtıyorum ve bu sırada ekipmanları hazırlamaya başlıyorum. bu ilk ısınan su fincan ve fp'nin ısısını stabil tutmak için yaptığım ön ısıtma.
2. ölçülü kap ile 200ml suyu ikinci ısıtıcıya koyup diğer suyu ısıtmaya başlıyorum.
3. ilk ısıtıcada ki su kaynayınca bunu fincana ve FP içine koyup beklemeye alıyorum. böylece demlenme süresinde ısı daha yavaş düşecek.
4. ikinci ısıtıcı da ki su kaynadıktan sonra 2dk timer tutuyorum ve ısının düşmesini sağlıyorum.
5. bu 2dk lık bekleme süresinde 14gr kahveyi ölçü bardağına alıyorum ve sonrasında kahveyi FP içine koyup az miktarda suyu yavaş şekilde boşaltıyorum. çok hafif karıştırma sonrası 30sn bekliyorum ve suyun geri kalanı yavaş şekilde boşaltıyorum.
6. suyun tamamını boşalttıktan sonra 4 numara önceden kestiğim ve ayarladığım kağıt filtreyi ıslatıp french press in filtresini kaplayacak şekilde geçiriyorum ve FP içine yerleştiriyorum.
not: kağıt filtre ekstradan kullandığım bir yöntem. böylece kahve üzerinde biriken yağ olmuyor ve çökelti meydana gelmiyor. aroma ise çok güzel şekilde kalıyor.
7. 5dk lık demlenme sonrası kağıt filtreli press i yavaş şekilde bastırarak işleme başlıyorum. tabi normalden daha çok baskı uygulamam gerekiyor ekstra filtre olduğundan dolayı ama sonuç çok tatmin edici ve güzel.
8. servis edip keyfime bakıyorum :D

kullandığım yöntem konusunda önerilerinizi merak ediyorum.
daha önce kağıt filtre kullanmıyordum. şimdi ise bu şekilde yapıyorum. meyve aromaları daha baskın oluyor sanki bu şekilde.

saygılarımla

IMG_6737.JPG
IMG_6738.JPG
 
Son düzenleme:

blackeagle17

Yeni Kahvesever
Katılım
3 Ocak 2019
Youtube'da izlediğim bir örnekte buna ek olarak 4. dakikanın sonunda en üstteki kahveleri bir kaşıkla nazikçe karıştırıyordu adam.Sonra bir iki dakika daha bekliyordu. Kahveler bir süre sonra kendiliğinden çökmeye başlıyordu.
Edit : Tam ben yazarken bir üstte yazan hocamın bahsettiği beyefendinin tekniğinde yapıyordu bunu.
 

pofpof

Yeni Demleyici
Katılım
20 Ocak 2016
Konum
Fethiye
Kesinlikle James Hoffman tekniğini deneyin, ben immersion demleme yaparken son zamanlarda sadece bu tekniği kullanıyorum.
 

blackeagle17

Yeni Kahvesever
Katılım
3 Ocak 2019
Şimdi tekrar izledim. Demleme sonunda preslemiyor galiba. Kahvenin üstüne getirip öyle boşaltıyor
 

freenautilus

Tecrübeli Demleyici
Katılım
2 Eyl 2018
Konum
Ankara
Gün geçmiyor ki, öğrendiğimiz genel kuralları bozan ve buna rağmen daha iyi sonuçları beraberinde getiren bir yöntem çıkmasın:D Hoffman metodunu bu başlıkla duymuş oldum ve yorumlar çok iyi. 9dk toplam süre! Yarın sabah ilk iş deneyeceğim
 

galmar

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Eki 2018
Hoffman metodu kesinlikle harika. V60ımı memlekette unuttum 2 aydır french press ile gayet kaliteli kupalar elde ediyorum. Yalnız kahve gramajını, öğütümünü, su sıcaklığını, ilk ve ikinci bekleme süresini her çekirdekte 3-4 denemede ancak optimum seviyeye çıkartabiliyorum. Sonuç olarak baya baya iyi kahve :D
 

jackjoker

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Nis 2019
Konum
Ankara
Hoffman yönteminde yaklaşık 13-15dk lık bir zaman geçmesi gerekiyor. bu sürede suyun sıcaklığı ciddi oranda düşmeyecek mi? benim yöntemimde bile su sıcaklığını optimum seviyede tutmak için gereken zaman kısıtlı. Hoffman kullanan kişiler nasıl çözüyorsunuz bu durumu? ben sanırım kendi yöntemimle biraz daha devam edeceğim :D kuzen bir test et sen @freenautilus bakalım nasıl olacak :D
 

pofpof

Yeni Demleyici
Katılım
20 Ocak 2016
Konum
Fethiye
Toplam süre 9 dk Hoffman metodunda. Ben 10dk civarı tercih ediyorum. Kupayı da kaynar su ile ısıtınca içim sıcaklığı gayet iyi oluyor bana göre.
 

galmar

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Eki 2018
Benim de genelde 8-10 dk civarında bitiyor, zaten biraz ılık içmek gerek kahveyi :D
 

lion256

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Kas 2018
Hoffmann yöntemini denedim, belki en iyi French presslerden biri olabilir, ancak benim açımdan Chemex in yerini alamıyacağını düşünüyorum. Sebebi ise aynı kahveyi kullanmama rağmen Chemex de elde edilen tadları alınmaması ve kahvede ufak da olsa bir ekşi tad oluşması.
 

jackjoker

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Nis 2019
Konum
Ankara
Hoffmann 9-10dk ise o zaman tamam. kabul edilebilir bir süre en azından sıcaklığı korumak açısından.
denemek lazım. @freenautilus yorumla bakalım sen bugün denersin bunu kesin :D
 

Santibag

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Nis 2019
Benim de sürekli kullandığım James Hoffman'ın metodunda biraz soğuma oluyor. Benim için kabul edilebilir ama annemin ve kardeşimin kahvesini 30 saniye mikrodalga fırında ısıtıyorum :D Yapacak olursanız fırına sadece bardağı koyun. French press'i koyunca kahveyi kaynatıyor

Ekşiliği önlemek için kahveyi değiştirmek gerekebilir. Bazı kahveler daha ekşi. Ben olayın kavrulma derecesi ile alakalı olduğunu düşünüp kavurmaya da başladım. Kavurduğum Colombia Supremo'da henüz hiç ekşilik görmedim.

Bir de bu soğuma galiba biraz ekşiliği artırıyor. Benim kullandığım en etkili çözüm, suyu 96 °C olarak koymak. Bu su, FP'ye koyduğumda derhal 87-88 °C bölgesine düşüyor. Ekşilik nispeten düşük oluyor. Kahve de güzel oluyor.

96 °C bana göre yanmadan önceki son çıkış gibi. Aynı zamanda en iyi kahveyi genelde bu sıcaklıkta yapıyorum.

French press'i çaydanlıktaki suya sokarak sıcak tutmak da bir çözüm ama pratik olmayabilir.
 

freenautilus

Tecrübeli Demleyici
Katılım
2 Eyl 2018
Konum
Ankara
Az önce denedim yöntemi, daha gövdeli bir kahve oldu, hoşuma gitti ancak daha denemem gerekli. Isı benim için ideal,o konuda sıkıntım yok.
 

jackjoker

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Nis 2019
Konum
Ankara
bu arada kahvenin demlenme süresinde ısısının korunmasını isteyenlerdenseniz o zaman aşağıya bakın :D

demlenme süresinde kaynattığım suyun içine koyuyorum French Press'i. böylece ısı kaybı olmuyor. tavsiye ederim :D



IMG_6764.JPG
 
Üst