Espresso Akış Sıkıntısı

tahakucuk

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Nis 2019
Hocam o sepette akış almak için daha kalın öğütmek gerek ya kuş hatırlamıyorsam. Onda ayarı tuttursam bile basınçsız çözemiyorum bir türlü neyse sanal baharattan 1 kiloluk kahve alıp denemeye devam edeceğim bakalım bulabilirim inşallah düzgün ayarı
 

Drmetal

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Mar 2019
Hocam bir de 60 mli tek bardağa almayın. İki bardağa alıp 30 60 sn sonra için. tat değişecek mi bir bakın
 

poyraz

Aktif Demleyici
Katılım
7 Ağu 2018
Comandante ile espressoda en iyi sonuç için red clix aks setini almanızı tavsiye ederim.

Makinenin basınçlı sepeti için ise en fazla 12 klik kullanın, daha aşağı düşerseniz basınçlı sepette ya çok yavaş olur ya da hiç akmaz.
 

harun90

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Eki 2019
Merhaba Hocam üzerinden baya zaman geçmiş ama sormak istedim. İstediğiniz sonucu alabildiniz mi? basınçlı ve basınçsız sepet arasında belirgin fark var mı?
 

FirstCrack

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Haz 2017
..basınçlı ve basınçsız sepet arasında belirgin fark var mı?

Naked sepetler, shotlarınızı geliştirmeniz açısından bence elzem. Bu sepetler sayesinde kanallanma, sıkıştırma ve dozlamadaki hatalarınızı daha rahat tespit eder ve ona göre ayarlamalar yaparsınız. İyi bir ayar tutturduğunuz zaman düzgün bir akış ve kaplan desenli kremalar elde edebilirsiniz.
 

sefffax

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eyl 2012
Naked sepetler, shotlarınızı geliştirmeniz açısından bence elzem. Bu sepetler sayesinde kanallanma, sıkıştırma ve dozlamadaki hatalarınızı daha rahat tespit eder ve ona göre ayarlamalar yaparsınız. İyi bir ayar tutturduğunuz zaman düzgün bir akış ve kaplan desenli kremalar elde edebilirsiniz.
Hocam, arkadaş basınçlı ile basınçsız sormuş. Naked işe alakası yok. Basınçlı sepette her şekilde krema alırsınız. Amatör kullanıcılar ve ya başlangıç için iyidir.
 

FirstCrack

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Haz 2017
@sefffax Haklısınız hocam :D Basınçsız sepet takılı naked portafiltre yazmam gerekirdi. Örneği aşağıda.

 
Son düzenleme:

Serceny

Yeni Kahvesever
Katılım
23 May 2018
Merhaba yine aynı sorun yaşıyorum , değirmenin ayarlarını değiştirdim sanırım . Sorunuma gelecek olursak ?

Az önce 18 gr çekirdek öğüttüm . 10 snden geç geliyor espresso yani 20 yi buluyor . portafiltreye fazla baskıda yapmadım . Sanırım İnce öğüttüm . Bir dahakine bir tık daha kalın öğüteceğim . Sizce bir yanlışım var mı ? Geç geliyor diye biraz daha kalınlaştırmak gerekiyor . Daha önce dengeyi bulmuştum ama sanırım değirmen eskiyor aşınmaya başlamış olabilir .

Not : kullandığım çekirdek türü aynı .
Makina gaggia classic .
 

Lautreamont

Yeni Demleyici
Katılım
20 Nis 2012
Akışın tek sorumlusu kahvenin inceliği değil. Kahvenin türü (aynı olduğunu belirtmişsiniz, dolayısıyla bu kriteri eleyebilirsiniz), tazeliği, nem vb. farklı faktörler de var ve iyi bir barista her gün, bazen birkaç saatte bir kahvesinin inceliğini değiştirerek doğru akışı yakalamaya çalışır. Yani değirmen ayarınızı sürekli olarak sabit tutmanız doğru değil, tam tersi sürekli olarak duruma göre değiştirmeniz gerekir. Dolayısıyla bu ayarlarla oynadıkça akışınızın geç gelmesi, bazen hiç gelmemesi, çok hızlı gelmesi normal bir durum ve sizin bu duruma göre aksiyon almanız gerekiyor. İşin keyifli kısmı da çoğu kahvesever için burası zaten.

Kolay gelsin
 

aycansezer

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Ağu 2017
Konum
İstanbul
Formül aslında çok basit. Bende de Dedica 680 var. Basınçsız sepete 15gr kahve koyuyorum. Kahveyi kalın çekersem 25 sn de dupduru 60ml bir kahve alıyorum O yüzden deneme yanılma ile gitgide incelttim kahveyi. Aynı basınçta sıkıştırdığım için en son denemede artık makine çok hafif zorlanma göstererek ama ip gibi ve kremamsı bir kahve aldım. Siz de bu yoldan çözüme ulaşabilirsiniz. Kahvenin cinsine ve tazeliğine göre formül değişiyor tabii ki. Her yeni kahvede 1,2 shot gidiyor haliyle.
 

Cknvisual

Profesyonel Demleyici
Katılım
9 Tem 2019
ben delonghi treviso kullanıyorum ve evet 18 gr kahve briaz fazla gibi gözüküyor.

tavsiyem 14-15 gram kahveyi 10 klik altıdna öğütün güzelce bir tampleyin sonrasıdna da 25-30 sn aralığında 2x espresso almaya çalışın.

şu an yakınımda yok ama bazı çekirdeklerle espresso tariflerimi postlarım burdan, o çekirdeklerle paylaştığım tarifleri uygyulayarak shot almayı denersiniz en kötü.
 

Cknvisual

Profesyonel Demleyici
Katılım
9 Tem 2019
Null'dan aldığım Peru San Ignacio için:

Comandante 7klikte 16gr kahve - 32gr espresso (zamanını not almayı unutmuşum)

Mantra'dan aldığım Ethiopia Koke için:

Comandante 6 klik, 30 saniyede 15 g kahve - 30 gram espresso

Null'un San Ignacio'su kaldı mı bilmiyorum ama Mantra Ethiopia Koke devamlı aldığım kahvelerden olduğu için hala olduğunu biliyorum ayrıca lezzet olarak San Ignacio'dan çok daha fazla beğenmiştim. Tavsiye ederim.

Onun dışında çok eski not ve tariflerim mevcut, o zamandan buz amana espresso yapışım baya bir değiştiği için onları paylaşmamın çok bir anlamı yok.
 

Omega

Aktif Demleyici
Katılım
24 May 2016
Konum
Ankara
Sadece espresso içiyorsanız, nihai çözüm için bir seçenek de (uzun vadeli , pratiklik ve hız açısından) elektrikli bir espresso değirmeni edinmeniz olabilir.
Espressoya özel değirmenler neredeyse tüm kademesiz ayar skalasında çok hassas ayarlara imkan verebiliyor.
Ör benim kullandığım eureka olympus 75 kademesiz ayar düğmesini 5 den 6 ya getirmek bile 10 sn lik bir fark yaratıyor( 30 ml 20 sn yada 30 ml 30 sn gibi)
Öyle sürekli ayar değişimine de gerek olmuyor.
Ben 1 kg çekirdek paketini açtığımda ki ort 20-25 gün de tükenir, görece bayatlasa bile akışda min farklar olur.
Kademeli değirmenler de( önceki değirmenim m vario) bu ayarlar can sıkıcı olabiliyor.
Hep 1 tık fazla yada 2 tık az.
Olympusun oldukça kallavi ayar düğmesi sıkı ve hızlıca dönmüyor, yavazça sanki uzun bir bıçagı kuma sokar gibi ne kadar kuvvet veriseniz o kadar mm ilerliyor.
Bu arada elektrikli değirmenlerin ayarı MUTLAKA öğütüm yaparken yapılmalı.değirmen yanıtı ise genelde bir 10 sn sonraki çıktıda belli oluyor.
Yani hızlı ve büyük bir değirmen 17 gr ı 3,5 sn de öğüttüğü için ayarın nihai çıktısını görmek 2 shot sonra oluyor.
Ayar bir kere oturdu mu artık unutabilirsin ayar mevzusunu.
Ta ki bir dahaki pakete kadar öyle gider
Hatta aynı çekirdeği sipariş ederseniz değirmen ayarı ile oynamaya bile gerek olmadan devam edebiliyorsunuz.
Kusura bakmayın mevzunun özü ile ilgili değil ama elektrikli değirmenlerde durum nedir diyenlere bir fikir vermesi için yazdım
 
Üst