Beko 2170 OPV ve SPV Modifikasyonu

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
Bekomla yaptığım espressoların acı olması ve bu konuda kusuru baristada :D değil makinede bulmamdan dolayı OPV ve SPV modifikasyonlarını yapmaya karar verdim.

SPV için forumumuzda ve yabancı sitelerde önerilen kör civatalar Amerikan ölçülü olduğundan piyasada bulmakta zorlandım. Makinanın SPV'sini söküp dişlerini kumpasla ölçtüğümde M7 x 0.75 olduğunu gördüm. M7'nin civatacılarda standardı x1 olduğundan (dişlerinin arası 1mm) .75 diş aralığı için tornada civata yaptırdım (babam yaptı). Aşağıdaki fotoğraflarda soldaki parça bu özel yapım civatadır.

OPV için Gaggia Classic'in B0147/A kodlu parçasını kullandım. Parçayı Gaggia'nın Yunanistan bayisi Eurogat'tan aldım. Elden aldırma fırsatım olduğundan kargosuz, vergi dahil fiyatı 22,95€'ya geldi. Aşağıdaki fotoğraflarda sağda olan parça Classic modelinin OPV'sidir. Yanında conta da vermişler.

SN853713.JPG


SN853708.JPG


SN853709.JPG
 

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
Mod için makineyi sökmeye başladım:

SN853724.JPG


Mod'tan önceki orjinal hortum bağlantıları:

SN853725.JPG


SPV vidası takılmış durumda:

SN853726.JPG


SN853727.JPG
 

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
Solda makinanın orjinal parçası. İçindeki delikten çıkışındaki hortuma su geçebiliyor. Sağdaki civata ile bu deliği tıkadık. Çıkan hortumu OPV'nin su atma ucuna takacağız:

SN853728.JPG


OPV mod'u için pompadan gelen hortumun kazana bağlandığı parçayı söküyoruz:

SN853729.JPG


Rengi kırmızı olduğu için içinden çıkan contayı kullanmaya karar verdim:

SN853730.JPG


Classic OPV'sini kazana taktım:

SN853731.JPG
 

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
SPV ve OPV mod'ları yapılmış durumda:

SN853732.JPG


Mod sonrası makinadan çıkan orjinal parçalar:

SN853736.JPG


OPV içindeki ayar vidasını yaklaşık 450 derece gevşettikten sonra akışsız basıncı 9,5 bara ayarladım:

SN853735.JPG
 

MasterBarista

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Nis 2012
çok güzel resimli anlatım ile bir modifikasyon olmuş, gerçekten profesyonel ve açıklayıcı. OPV'den çıkan hortumun ucunu da elektrik kablolarından uzak, aşağıdaki "su haznesine" suyu akıtacak şekilde tahliye ettiğinizi düşünüyorum (resimlerde göremedim).

tekrardan teşekkürler....
 

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
Rica ederim. Birşeyler paylaşıp başkalarına faydalı olursam ne mutlu bana.

OPV ile birlikte SPV modifikasyonu yaptığımdan, SPV çıkışını tıkayınca oradan hazneye dönen tahliye hortumununu ucu boşta kaldı. O ucu OPV'nin tahliye ucuna taktım, böylece basınç artınca salınan su hazneye geri dönüyor.
 

seaman

Yeni Kahvesever
Katılım
6 May 2012
Eski forumda görmüştüm, buraya da üşenmeyip taşımışsınız. Süpersiniz, elinize sağlık.
 

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
O kadar fotoğraf çekip uğraştıktan sonra paylaşmasam üzülürdüm :D. İşinize yarar umarım.
 

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
OPV takmadan önce el değirmeniyle öğüttüğüm çekirdeklerden mideyi zorlayacak acılıkta espressolar yapıyordum. Şimdi yine acı oluyor ama modifikasyondan sonra sonuna kadar içemediğim espresso hiç olmadı.
 

Cy

Tecrübeli Demleyici
Katılım
12 Nis 2012
sizinkisi biraz sizden kaynaklanıyor galiba. belkide yumuşak içimli çekirdekler kullanmıyorsunuz. ben sayın masterbarista dan yumuşak içimli bir kahve için çekirdek istedim kendisi harmanlayıp göndermiş. (üzerine bolivya yazmış) bende el değirmeni kullanıyorum (sözen). ilk denemede aldığım shot 35 saniye sürdü ve acılık yoktu.
 

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
Pek çok farklı yerden, farklı harmanları, farklı kavurma dereceleriyle denedim. Kalın çektim, ince çektim, olmadı. OPV'yi takınca makinayı tıkayacak kadar ince de çeksem sadece kötü bir kahve oluyor. İçerim dersem içebiliyorum. Öncesinde ince çekince zift gibi oluyordu. Sonuçta OPV ile ne kadar ince çekersem çekeyim basınç 9 barı geçemiyor.

Beko'da mevcut olan bir basınç önleme sistemi daha var. Grup başlığının içinde duruyor ama söylenenlere göre devreye girdiği basınç seviyesi makinadan makinaya değişiyor. Bu ayar benim makinada yüksek bir seviyede olduğundan bunlar başıma gelmiş olabilir.
 

Cy

Tecrübeli Demleyici
Katılım
12 Nis 2012
yanlış anlamadıysam OPV basıncı 9 bara düşürüyor öyle mi ? o zaman niye daha düşük basınçlı almadık :S
 

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
Evet, OPV'nin ayar vidası var, ben akış yokken 9,5 bara ayarladım. Makinadaki pompa ise 15 bar basabiliyor ve genelde bu tarz makinaların pompaları bu şekilde. Makinada fazla basınçta suyu tahliye edecek bir sistem yoksa ve kahveyi çok ince çekerseniz pompa 15 barla çekirdekten her türlü acı tadı çıkartabiliyor anladığım kadarıyla :D

Espresso 9 bar civarında yapılmasına karşın heralde üreticiler cihazın gücünü ön plana çıkarmak için pompanın maksimum basıncını tanıtımlarda kullanıyorlar.
 

puspus

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Kas 2012
bu modlar ne işe yarıyor? gerçi daha makinenin parçalarını tanıyamadım halen ama OPV sPV nedir vs.. :D
 

selcukm

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Haz 2012
OPV: Over Pressure Valve. Pompadan gelen yüksek basınçlı suyun kahveye 9 bar civarı bir basınç uygulaması için gerektiğinde açılarak basıncı düşüren bir vana. Gaggia'nın üst modellerinde olup Beko'da olmayan bu valfi eklemeye OPV modu deniyor.

SPV: Steam Pressure Valve'di sanırım. Makinadan su yerine buhar gelmesin diye Beko'da olan ve buhar çubuğundan su tahliye hortumuna açılan bir vana. Aslında bir borunun içinde lastik top gibi birşey. Buharın düzensiz çıkışına neden olduğu iddia ediliyor. Bu tahliye deliğini bir şekilde kapatmaya da SPV modu deniyor.

Amacım OPV moduydu. İkisini birden yaptım, böylece SPV iptalinden kalan hortumu OPV'ye taktım. Yeni hortum gerekmedi.

SPV ile cihaz su akmadan önce buharı uzaklaştırıyor. Böylece su yerine buhar almıyorsunuz. İptal edince buharı azaltmak için bu işi manuel yapmak iyi oluyor. Espresso düğmesine basmadan önce buhar musluğunu açıyorsunuz ve öyle basıyorsunuz. Su gelene kadar buhar çıkışı sağlıyorsunuz. Suyu görünce buhar musluğunu kapatıyorsunuz ve gruba direk buharsız su geliyor.
 
Üst