Chemex ile demleme

merrtk

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Haz 2016
Yaklaşık 6 - 8 aydır v60 ile demlemeler yapıyorum. Şu aralar elimde chemex var ve daha önce çok deneyimim yok. Sizin kullandığınız oran, blooming gramı ve teknikler neler? Şu an 22 gr kahve / 300 gram su şeklinde 100 gr ile blooming yapıp geri kalan suyu dk dk koyuyorum ve 3 dk'da demleniyor kahve.​
 

adolate

Aktif Demleyici
Katılım
22 Şub 2016
Cevap: Chemex ile demleme

Ben chemexe çok alışamadım. Dajha iyi olabileceğini düşünerek araştırma yaparken Scott Rao'nun Neden Chemex'den Nefret Ediyorum" diye bir yazısını okumuştum. Burada chemexin ekstraksyonu idealin altında bıraktığını kahve ve suyun yeterince karışamadığını savunmuş. Ve eğer illa ki chemex kullanmak isteyen varsa mümkün olduğunca çok karıştırmak gerektiğini savunmuş. Bı görüşü olduğu gibi kabul etmek zorunda değiliz ama kabul etmek gerekiyor ki Chemexin filtresi cidden çok ilginç bir filtre, bitter tatları bardağa geçirmiyor gerçekten. Yani krıştırma içi cidden önemli. Bence aralara biraz karıştırma ekleyebilirsiniz. Birde eğer dediğim gibi karıştırma yaparsanız kahve miktarını 18 gram kahve 300 gram su olarak deneyin. Bu söylediğimi yaparsanız daha az pürüzsüz ama daha aromatik bir kahve içersiniz.
 
Son düzenleme:

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
Cevap: Chemex ile demleme

Chemex demlerken doğru öğütülmüş bir kahve kullanıyorsak zaten istediğimiz tatları almamız kolay olur. Fakat az gramaj ve uygun olmayan incelikteki öğütüm demleme işini zorlaştırır. Bu nedenle kalın öğütüm yapılması gerekmekte. Kalın öğütüm yapılmış kahvede demleme esnasında suyun döküşü ile su darbeleri ile karıştırmamız mümkün. Fakat dışarıdan bir kaşık veya aparat ile müdahale esnasında bitterimsiliğin ortaya çıkmasını sağlamış oluruz. Bunu göz ardı etmemek gerekir. Demleme esnasında çok karıştırmak ise bardağa geçmesini beklediğimiz aromatik uçucu yağların dağılmasını kolaylaştırır. Bu yöntem kahveden beklediğimiz aromaların bilinçli bir şekilde kaybedilmesi anlamına gelecektir. Bunu da göz ardı edemeyiz.

Demlemeler de genel olarak 15/16/17 gr birimleri kullanılmakta 1 gr kahve birimi için.
Bu oranlar ise sıvı miktarda çözünmüş katı miktar mantığına dayandırılmakta, tat unsurları göz önünde bulundurularak.

kendime yaptığım demlemelerde 30 gr kahve 480 gr su kullanıyorum. 3:30 - 4:00dk sürüyor ortalama.
 
Son düzenleme:

boris

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Şub 2015
Cevap: Chemex ile demleme

suyu arada bir az daha yüksekten dökerseniz zaten kahve epey karışmış oluyor. temas ettirdiğiniz suyun miktarına, gramaja ve tabi ki öğütme büyüklüğüne göre demleme süresi epey değişiyor. demleme süresine göre de tadı direkt olarak etkileniyor. her çekirdek için ayrı bir gramaj ve öğütme büyüklüğü kullanmayı tercih ediyorum ben.

düşük gramaj, büyük öğütme ile demleme süresi çok kısalıyor ve çok açık/hafif bir kahve çıkıyor.

cupping uzmanı falan değilim ama bitter tadları geçirmediğini de düşünmüyorum. biraz koyu kavrulmuş bir kahveyi ince çekip demleme süresini uzatırsanız gayet de acı bir kahve elde etmeniz mümkün. ya da bana öyle geliyor :D
 
Üst