Teşekkür ederim çok güzel anlatmışsınız elinize sağlıkEğer tadım notları alarak, bir gurme gibi sadece tadım yaparak bu işi yapmak değil de ben normal şekilde tüketerek en iyi sonucu almak istiyorum diyorsanız, 250gr'lık paketin bir kısmı deneme yanılma için kaybedilebilir ancak bence değiyor.
Her şeyden önce çekirdek, imkanlar dahilinde, iyi olmalı ve iyi kavurulmalı. Öğütümün olabildiğince homojen olması bunun için de iyi bir öğütücü tercih edilmesi ilk faktör. Aslında ilk faktör kavurma ancak kavurmayı siz yapmıyorsanız bu değinilecek bir husus mevcut değil sadece alacağınız yeri değiştirebilirsiniz. Kullanılan demleme ekipmanına uygun öğütme yapılması, bu uygunluk firmanın verdiği kalınlığın bir miktar üstü yada altı da olabilir bu kavurma ve çekirdeğin profili ile alakalı deneyerek bulunabilir. Çok genel geçer bir söylem olacak ancak demlemede kavurma koyulaştıkça ısı düşürülmeli.
Bir baz demleme yapılması gerek. Eğer v60 ile yapıyorsanız örneğin, v60'ın standart tarifini birebir uygulamanız gerek. Ardından "underextracted" yada "overextracted" olup olmadığına (Türkçeye nasıl çevireyim bilemedim) kanaat getirip buna göre öğütüm ayarını değiştirmekle başlarsınız. Eğer öğütüm ayarında tam yerimi buldum ama hala problem var diyorsanız ısı değeriyle oynarsınız. Eğer ısı ile oynadığınızda sonuç olumsuzlaştıysa ısıyı eski haline getirip süreci ve su/kahve oranlarını değiştirirsiniz.
Çekirdeklerin tadım notları kavurmadan sonra yapılan 'cupping' ile ortaya çıkıyor ve demlemede bunlardan hangisini aldığımız metoda göre değişkenlik gösteriyor. Bana sorarsanız, karakteristik tadı olan bir çekirdek ile kendinizi alıştırınız. Yani örneğin Çilek tadı çok yoğun olduğu bilinen bir çekirdek olabilir bu tat değişebilir örnek olarak çilek dedim. Kompleks tatları olan çekirdeklerde "Galiba ben yapamıyorum" düşüncesi yer edinebilir zihninizde. Aynı çekirdeğin birden fazla kavurucuda farklı tadım notları aldığını görmüş olabilirsiniz, bu aslında meyvenin topraktan çektiği materyalleri içinde barındırmasıyla kavurmadaki farklılıkların verdiği sonuç arasındaki ilişkiden kaynaklanıyor.
Kendimce en basit haliyle anlatmaya çalıştım, biraz da karışık oldu farkındayım. Umarım anlaşılabilmişimdir, hatam varsa bilenler lütfen düzeltsin.
Teşekkür ederim denicemBir kahve bitme aşamasına geldiğinde diğeri elinizde olacak şekilde satın alın. Yada kahvenin son 10g'ını kenara ayırın. İki (ya da daha fazla) kahveyi paralel bir biçimde cupping yapın.
Tat ve koku notları oldukça bireysel. İki kişi aynı tadı alsa dahi bunu farklı bir biçimde niteleyebilir. Fakat bir yerden sonra örneğin üzerinde yaban mersini yazan 3 - 5 kahve tattıktan sonra, hayatınızda hiç yaban mersini yemediyseniz dahi kahveler arasındaki benzerliğe yaban mersini köşesini ayirabiliyorsunuz.
Bu benim için mesela rhubarb için olmuştu. Hayatımda hiç rhubarb yada rhubarb reçeli yemedim. Fakat coffee collective'den aldığım Kenya kahvesinde yoğun rhubarb aroması yazıyordu. O kahveyi çektiğim zamanki kokuyu başka kahvelerde nerede olsa tanırım. Bir kahvenin üzerinde rhubarb yazıyorsa, beklentim o benzer bir aroma olacağı yönünde olur.
Öncelikle kahveyi tadarken ana unsurların neler olduğunun farkına varmak ve bunları ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Gövde, asidite, uçucu yağlar ve aromatikler. Belirtilen unsurlar her zaman birebir eşleştirebileceğiniz tatlara işaret etmez. Örneğin yaban mersini, asiditenin bir tanımlayıcısı olabilir. Kakao kuru aromadan alınan bir duyuma işaret ediyor olabilir. Belirtilen tatların tamamını ağzınızla hissetme diye bir şey yok. Ağız ve burun koordine olarak çalışır. Ayrıca bazı notalar sıcakken daha iyi anlaşılabilir bazıları da kahve soğudukça ön plana çıkar. Daha iyi tanımlama yapmak için olabildiğince farklı şeyi deneyimleyip tatlarını yorumlamanız daha sonra kahveyi tadarken bunları anımsamanız gerekir.Arkadaşlar kahvenin bahsedilen çikolata, çiçeksi vs... tatlarını daha iyi almak için nasıl demlememiz gerekiyor tam olarak kahve nasıl öğütülmeli, normalden daha mi kalın ve kavurma kısmı etki ediyorsa nasıl olmalı ? Ben her demledigim de farklı oluyor
her yorumda farklı bilgiler öğreniyorum sağ olunÖncelikle kahveyi tadarken ana unsurların neler olduğunun farkına varmak ve bunları ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Gövde, asidite, uçucu yağlar ve aromatikler. Belirtilen unsurlar her zaman birebir eşleştirebileceğiniz tatlara işaret etmez. Örneğin yaban mersini, asiditenin bir tanımlayıcısı olabilir. Kakao kuru aromadan alınan bir duyuma işaret ediyor olabilir. Belirtilen tatların tamamını ağzınızla hissetme diye bir şey yok. Ağız ve burun koordine olarak çalışır. Ayrıca bazı notalar sıcakken daha iyi anlaşılabilir bazıları da kahve soğudukça ön plana çıkar. Daha iyi tanımlama yapmak için olabildiğince farklı şeyi deneyimleyip tatlarını yorumlamanız daha sonra kahveyi tadarken bunları anımsamanız gerekir.
Edit: Tabii bütün bunlardan önce kahvenin optimum seviyede çözünmüş olması yani doğru ekstrakte edilmiş olması gerekir. Ekşilik ile kaliteli asiditeyi, Bitterliğin yoğunluğu ile gövdeyi ve mouth feel i karıştırmamak gerekir. Az çözünmüş bir kahvenin ekşiliği asiditeye karar vermeyi, aşırı çözünmüş bir kahvenin bitterliği gövdeyi ve mouth feel i yargılamayı etkiler. Bunları