Yirgacheffe
Necdet Âgâh
- Katılım
- 8 Kas 2014
- Konum
- İstanbul
Kişisel bloğumda bu gece paylaştığım bir yazıyı, kendimce önemli bir konu olarak görüp burada da paylaşmayı istiyorum. Umarım karışık gelmez.
Kahvelerin Pazardaki Genel Kategorizasyonu | necdet agâh
Kahvelerin Pazardaki Genel Kategorizasyonu | necdet agâh
Kahveler genellikle Ülke, Bölge, Lokasyon ve Çiftliğe göre adlandırılır. Ama bu durumda da
- Single-farm
Single-origin
Yöresel
Nitelikli
kahvelerle karşılaşıyoruz ve anlam, kavram karmaşaları ile aklımız karışıyor.
Bugün Yöresel kahveler adı altında satılan kahveler bir bölge, bir kooperatif, bir lokasyon kahvesi olarak değerlendirilir, değerlendirilmesi de gerekir. Çünkü birden fazla çiftlik biraraya gelerek kahvelerini harmanlar ve pazara sokar. Yani yöresel kahve=bölge harmanı.
Nitelikli ise tek bir çiftlikte yetişmiş ve single-farm sınıfına giren kahvelere denir. Misalen her single-origin, single-farm kahve nitelikli kahve değildir. Çünkü bu single-farm kahvelerin hasat sonu farklı zamanlarda cupping turları ile tadımları yapılır, kıyaslanır. İyi kahveler 92+ puan alırlar. 92+ puan alan kahveler nitelikli kahve olarak tescil edilir. Bunun haricinde kalan kahveler ise bu sınıfa girmez.
Single-farm ise tek bir çiftlik kahvesidir. Birkaç çiftliğin bir araya gelerek ortaya çıkardığı kahve değildir. Misalen kahve ticaretinin ve yetiştiriciliğinin önemli olduğu birçok ülkede çoğu çiftlik sahibi ekonomik durumlarını düzeltip yan tarafındaki küçük arazi ve çiftlikleri toplayarak kendi çiftliğini büyütüyorlar. Bunda bir sorun yok gibi görünebilir. Ama bu defa da daha önce ayrı ayrı araziler, çiftlikler olan yapılar bir araya geliyor. A çiftliği ile B çiftliğinin kahveleri bir araya gelip yöresel harman oluşturuyorlar. En iyi bilinen örnek Guatemalanın Huehuetenango bölgesindeki Tres Mariastır. Aslında tarihinde bir çiftlik olan aile üyelerinin birbirilerinden ayrılmaları ve arazilerini genişletmeleri ile 3/three Marias jenerasyonu günümüzde tek bir çiftlik gibi algılanıyor.
Single-origin ise her ne kadar çiftlik kahveleri olarak anılsa da aslında yanlış bir anlatış ve algılayıştır. Single-origin deki origin dilimizde köken, kaynak, başlangıç anlamlarına gelmektedir. Ve bir single-origin kahve dendiği zaman anlaşılması gereken şey single-farmın içindeki belli bir ağacın kahvesi olduğudur. Bu açıdan baktığımızda her single-origin kahve aynı zamanda single-farmdır. Fakat her single-farm, single-origin kahve değildir. Çünkü çiftlikler de elde ettikleri ürünleri yine kendi ürünleri ile harmanlar ve piyasaya sürerler. Bunun yanı sıra arazi durumları da bu noktada işin içine girerler. Bir kahve çiftliğinin bir ucunda yetişen kahve ile diğer ucunda yetişen kahveye single-farm diyebiliriz. Fakat toprak yapıları, ağaç kökleri çok olmasa da neticede farklı kimyasal yapılarla karşı karşıya kaldığı için elde edilen kahvelerin tatları da bu orantıda değişikliğe uğrar. Her ne kadar konunun gereksiz teferruatı olarak görülse de durum böyledir.
Bunun yanı sıra single-origin kahveleri bir çiftlik ile genelleyerek işte bir çiftliğin bütün kahvesi single-origindir. Çünkü bir çiftlikten, kaynaktan yetişir. denilebilir. Fakat bu sözel açıdan, felsefî açıdan durumu çarpıtmaya girer