Moka Potta Kahve Sıkıştırma

Meymun

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Eyl 2019
Kahve makinelerinde genelde 15 bar basınca ulaşabilecek pompa var.

Bastığı su, makineye koyduğumuz kahveden süzülüp akıyor. Basıncın yükselebilmesi için karşısında akışın debisini kısacak direnç olması gerekir.

Tamper, lever gibi elemanlarla kahveyi portafiltere sıkıştırarak gelen sıcak suyun akışına karşı direnç oluşturuyoruz. Bu direnç kahve tane boyutu ve sıkıştırma durumuna bağlı. Sanırım profesyonel makinelerde veya ev için yapılmış pahalı olanlarda manometre vardır.

Bu manometrelerden sıkıştırmanın doğru yapılıp yapılmadığı görülebilir.

Çok ince çekilmiş kahveyi aşırı sıkıştırırsak 15 barlık basınç bile suyun kahve içinden geçip süzülmesine yetmeyecektir. Bu durumda makine içinde basınç emniyet valfi yoksa kötü durumlarla karşılaşılabilir.


Moka pot için kahvenin sıkıştırılmadan süzgeçe doldurulması öneriliyor.

Bu öneri eski çağlardan kalma yanlış bilgi olamaz ama bendeki alüminyum bialettinin cidar kalınlıklarına baktım.

Alüminyum alaşımı çelik kadar dayanıma sahip olmasa da en azından 10 bar basınca dayanır diyerek ve basınç emniyet valfine içeriden parmağımla basıp, çalıştığını gördükten sonra kendimi feda edip sıkıştırma denemeleri yaptım.

İlkinde az sıkıştırdım. Sıkıştırılmamış durumuna göre fazla bir şey fark etmedi.

Silmeden 2 cm daha yüksek toz koyarak sıkıştırdım. Bu demlemede biraz krema oluştu.


Sonra sabah saatlerindeki metrobüs sıkışıklığından daha fazla Tokyo JR trenlerindeki kadar sıkıştırarak hazırladım. Tabi, bu sıkışıklığı ölçme imkanım yok.

Biraz uzaktan bombayı izlemeye başladım.:eek: Basınçtan aşağıdan kaynama sesi gelmedi tam ocağı kapamaya karar verdim, sıvı akmaya başladı. Haznede 3-4 mm kahve yükseldikten sonra emniyet valfi düdüklü tencere gibi açıldı ve daha fazla kahve gelmedi.


Sakın siz evde denemeyin. Moka potunuz çelik olsa bile, bialetti alüminyum pres enjeksiyon olmasına rağmen. Malzeme ve imalat hataları olabilir. Ve bu aletlerde işletme test basıncı bilgisi yok. Bu yazmış olsaydı bunlar emniyet için malzeme türüne bağlı olarak 1.5 ile 3.5 kat basınçta %100 testten geçirilmiş olurlardı.
 
Üst