25 Litre - Belgesel

ibrahimt

Yeni Kahvesever
Katılım
18 Nis 2018
Herkese merhabalar, bugün tesadüfen öğrendiğim, bu konuda hali hazırda tüketimlerimde dikkatli davranmama rağmen yine de etkilendiğim ve konu hakkında sadece bireysel olarak bir şeyler yapmanın yeterli olmayacağınının resmen yüzüme çarpıldığı bir National Geographic belgeseli paylaşmak istiyorum. Çok yeni bir belgesel değil, aramızda daha önce izleyenler vardır muhtemelen, ama bu konuda farkındalığın oluşması adına mümkün olduğunca yayılması gerektiğini düşünüyorum.

Özellikle kahve sektöründe gerek kendimiz evimizde gerek kafelerde zaman zaman demleme ve temizlikte ideali yakalamaya çalışırken inanılmaz derecede israfla karşılaşıyoruz.

Mesela kettleı sıcaklık tutarlılığı için tamamen doldurup, bir sonraki demlemeden önce kalan suyu lavaboya döküp yenisini doldurmak.

Mesela filtreleri ve bardakları ısıtıp ıslatmak için kullanılan su miktarını abartmak günlük olarak yapıldığına çokça şahit olduğumuz durumlardan sadece ikisi.

Örnekler arttırılabilir, sadece belki de yaptığının ekolojik zararından habersiz birisinde farkındalık oluşturabilmek adına aklıma ilk gelenlerden yazmak istedim. Başlık altında örnekler çoğaltılabilir.

Kahvede mükemmeli yakalamaya çalışırken neler kaybediyoruz belki de farkında değiliz. Üstelik bu amaçla yapılan çoğu israfın da etkisi sadece teorik boyutta kalacak kadar, damakla farkedilemeyecek kadar küçük, belki de hiç yok.

Umarım forum üyeleri olarak öncelikle kendimizde daha sonra da çevremizde mümkün olduğunca farkındalık oluşturabiliriz. 53 dakikalık bir video, zaman ayırıp izlemenizi tavsiye ederim, iyi seyirler.

 

Lautreamont

Yeni Demleyici
Katılım
20 Nis 2012
Ben de hep cooling flush'a harcadığım suya üzülüyorum. Depoya koyduğum suyla bardaklarca kahve yapabilecek olmama rağmen, cooling flush rutini sebebiyle o suyun 10'da biri kadar kahve ancak yapıyorum.
 
Üst