Ceado E37sd Single Dose Grinder Inceleme

djdigy

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Tem 2015
Arkadaşlar merhaba,

Bu site üzerinde daha önce Baratza Sette 270’i Türkiye’de ilk olarak almış ve incelemesini yapmıştım.( incelemeyi buradan görebilirsiniz) Kullandığım Sette 270 gerçekten çok güzel sonuçlar verdi ancak single dose yapmak için özel olarak tasarlanmış endüstriyel kalitede bir öğütücü görünce kendime hakim olamadım. Espressoperfetto’dan Enis Bey ile görüşerek siparişimi verdim ve sizlere bilgi vermek istedim. Espressoperfetto'nun hem sipariş sırasında hem de sonrasında benim gibi pimpirikli bir müşteriyle sabırla ilgilenmesi de gerçekten güzel bir deneyimdi. Espresso cihazımı da 2 sene önce buradan almıştım zaten. Geçelim incelememize.


Ceado İtalyan bir marka ve espresso cihazları, öğütücüler üzerinde büyük bir deneyime sahip. Ceado’nun pek çok ürünü mevcut. E37SD modeli ise Single Dose ‘a dikkat çeken SD harflerini içermekte. Prosumer bir cihaz yani cihazın kalitesi endüstriyel standartlarda, dışarıda kafelerde gördüğünüz öğütücülerden. Hatta bu modeli kafelerde de kullanıyorlar. Cihaz 13kg a yakın bir ağırlığa sahip, her yanı kaliteli malzemeden yapılmış, 21cm en x31cm boy x37cm yüksekliğe sahip kale gibi sağlam bir İtalyan öğütücü.

Ben kahvemi tartıyorum, öğütücüme döküp tarttığım kahveden espressomu yapıyorum. Sette 270’de de böyle yapıyordum. Buna single dose diyoruz. Öğütücü haznesinde kahve saklamayı sevmiyorum. Zira günde 1-2 kahve yapıyorum ve kahvenin hepsinin havayla temas etmesi daha çabuk bayatlaması demek. Normal şartlarda kahve hazneli (hopper) öğütücülerle de bunu yaparsınız ancak bu tarz öğütücülerin haznesi üstten baskı yapan kahveyle daha güzel çalışır. Single Dose için pek uygun sayılmazlar. Ceado’nun E37SD’ye çok benzeyen hopperlı E37S modeli zaten piyasada mevcuttu. Bu Cihaz ise biraz daha farklı.


Teknik olarak e37sd ve e37s arasında bazı farklar var dileyen araştırabilir ancak aşağıda kısa bir özetini geçiyorum:

1- E37sd Motor gücü 400W , 960 RPM yani bıçak dönüş hızına sahip. Daha yavaş dönüş hızı single dose için daha iyi sonuçlar veriyor.

2- Kahve öğütme odası yapısı single dose için optimize edilmiş

3- Öğütme bıçakları 83mm titanyum kaplama yatay bıçaklara sahip, paslanma, korozyon vs olmuyor. Bu önemli zira single dose yaparken statik elektriklenme sonucu öğütülen kahve öğütücünün ağzına yapışmasın diye 1-2 fıs su sıkıyoruz kahve tanelerinin üzerine. Ayrıca titanyum çok daha uzun ömürlü bir materyal.

4- Hoppersız üst mekanizma hava püskürtülebilen mekanik bir aparat içeriyor.

5- Cihazın üzerinde 1 adet düşme var. Basınca öğütme başlıyor, tekrar basınca duruyor. Single dose mantığına uygun. Zaman ayarlı öğütme yok zira cihazın mantığına aykırı.

6- Cihazın üzerine hopper takamıyorsunuz bunu belirteyim. E37S in hopperı buna olmuyor.


Kahve hazırlarken en büyük problem kahvenin, öğütücü içine yapışması kalıntı bırakması, dolayısıyla bir sonraki kahveyi hazırlarken daha önce yapmış olduğunuz kahveden artan bayat kahveyi de alırsınız. Özellikle hopper yani kahve haznesi olan öğütücülerde bu böyle olur. Ard arda kahve yapıyorsanız pek problem değil ancak benim gibi 3-4 saat arayla ya da günde 1 kahve yapıyorsanız öğütücüdeki bu atık kahveler sorun olmaya başlıyor.Bu atık kahveyi öğütücüden çıkarmak için ya önden kahve öğütmelisiniz ya da öğütücüyü açıp temizlemeniz lazım. Ceado e37SD bunun için özel tasarlanmış bir öğütücü. Öğütücünün tepesindeki plastik kısım dikkatinizi hemen çekmiştir. Bu aslında bir hava püskürtme mekanizması; öğütme işlemi bitince üstüne 3-4 defa elinizle bas-çek yapıyorsunuz, mekanizma öğütücü haznesine hava üflüyor ve haznede kalan kahve kolayca çıkıyor. E37SD’de single dose hazırlamanız için kutu içerisinden Portafiltre için Funnel, spray şişesi , ve öğütülen kahve için kab çıkıyor. Kahveyi tartıyorsunuz, kahvenin üzerinde 2 fıs su sıkıp kahveleri elinizle sallıyorsunuz tüm kahveler hafif nemleniyor. Makine üzerindeki basit On/off tuşyuna basıp makine çalışır haldeyken kahveyi üstten hazneye döküyorsunuz. Kahve yavaşça ve çok sessiz bir şekilde öğütülüyor. Bu su ile ıslatmanın çok basit bir mantığı var ‘statik etkiyi azaltmak’ . Haznede kalan son kahve kalıntılarını da üstteki hava püskürtme mekanizmasına 3-4 defa vuruyoruz. HarikaJ Kahve haznesi tertemiz. Yaptığım denemelerde hazne tamamen temizken 18 gram gram kahve koyunca yaklaşık 17,8 gram öğütülmüş halde alıyorum. Maksimum 0,2-0,3 gram kalıntı oluyor ki muhteşem bir rakam bu. Çok çılgın bir espresso tadımcısının bile bu farkı anlayabileceğini sanmam.

Ceado cihazların üst mekanizmasını 3 vidayı sökerek kolayca çıkarıp öğütücü dişlilerine doğrudan ulaşabiliyorsunuz üstelik öğütme ayarınız asla bozulmuyor zira dizaynını kim yaptıysa herşey düşünülmüşJ Quickset sistemi kahve ayarınızı 1 milim bile oynamayacak şekilde kitliyor, siz istemedikçe asla yerinden oynamıyor. Siz ayar yaptığınızda sadece üstteki dişli aşağı yukarı hareket ediyor. Alttaki öğütücü dişlisi sabit kalıyor. Milimetrik ayar yapabiliyorsunuz. Quickset ayar çubuğunu serbest bırakan bir mekanizma var. Espresso’dan V60 a geçiş yapacağınızı düşünelim. Quick set ayar çubuğu mekanizmasını gevşetip, siyah diski elle çevirerek bir anda büyük kademe atlayabiliyorsunuz. Böylece çubuğu onlarca defa çevirmenize gerek kalmıyor.

Steadylock sistemi sayesinde ise üst ve alt bıçaklarasla yukarı aşağı hareket etmiyor. Kaya gibi sağlam bir ayar sistemi var. Üstelik üstteki dişli mekanizmasını çıkarım dişlileri temizleseniz bile geri taktığınızda aynı ayar korunuyor.

Cihaz Silent System özelliğine sahip, piyasadaki pekçok cihazdan 30% daha sessiz. Özellikle Sette 270 gibi gürültülü bir cihazdan sonra farkı daha iyi deneyimledim.

Ceado E37SD benim kullandığım ilk düz bıçaklı öğütücü. Espresso lezzeti anlamında hemen bir fark oluyor. Bu kalitede bir cihazdan da bunu bekliyorsunuz zaten. Dileyen arkadaşlar konik ve düz bıçak arasındaki farkları araştırabilirler tabi. Ben bu öğütücüden çok memnun kaldım açıkçası. Kaliteli ömürlük bir single dose öğütücü isteyenler alabilirler. Merak ettiğiniz şeyler varsa cevaplamaya çalışırım.

Not: Şimdilik cihazı deneme aşamasındayım 1-2 güne de video çekip koyacağım. Şimdilik resim çekebildim.

Ecm Classika 2 PID ve Ceado E37SD

20200222_154146.jpg 20200222_154156.jpg 20200222_154204.jpg
 

Omega

Aktif Demleyici
Katılım
24 May 2016
Konum
Ankara
Güle güle kullanın
Çok güzel bir seçim
Aynı yollardan geçmiş biri olarak seçimimi Eureka olympus E75 HS dan yana kullandım.Forumda incelemem var .
SD için 10 numara seçim olmuş sizinki
Olympus seçiminde Fiyat bu kararı almamda etkili olmuştu, zira ceado %50 daha pahalıydı.
Şu an fiyat ne bilemiyorum.
Ceado alamayacak olanlar üzülmesin :D
Sadece 2.5 gr retansiyonu olan aynı kalitede/Ticari bir değirmen edinilebilinir.
Damak zevkim iyi olsada tad almadaki sorunlarım nedeniyle çok iddalı tad duyum yok. o yüzden bu yolu seçtim.
Eureka olympus 75 mm dişli seti ve kademesiz ayarı var.
Her sabah ilk öğütümde 0,9 sn öğütümü döküyorum.
Sonra gelsin taze çekim
Evet hopperda kahve bekliyor, bir miktar bayatlama oluyor mu, evet.
peki bunu ben anlayabiliyor muyum ? Hayır.
Gelinebilecek en üst seviye değirmene ulaştığınız için sizi tebrik ederim, umarım damağınız da bunun hakkını veriyordur
 

djdigy

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Tem 2015
Çok teşekkür ederim:D

Evet fiyat olarak biraz uç bir öğütücü ama böyle 1 kere alınan şeylerde genelde en iyisini alma huyumdan ödün veremiyorum. Bahsettiğiniz gibi yarısı kadar daha fiyat farkı var. Benim de sizin gibi damağım pek gelişmiş değil ama tabi sette 270'den sonra bariz bir fark anlaşılıyor henüz 1-2 gün oldu alalı. Ben aslında biraz single dose kahve hazırlarkenki ritüeli de seviyorum. Yani kahvem öğütülsün hemen içeyim değil, o uğraşma sürecini falan da seviyorum:D Kahveyi paketinden çıkarmak, tartmak, öğütmek vs bana çok zevkli geliyor. Sizin öğütücü'de gayet güzel dediğiniz gibi biraz artık kahve öğütümü yapılıp kullanılabilir.
 

Lautreamont

Yeni Demleyici
Katılım
20 Nis 2012
Çok güzel bir rutin, kediniz de çok tatlıymış :D

Yalnız shot time neden o kadar uzun sürdü? Sağ taraftan da 3-4 sn neredeyse akış olmadı. Bu tip sorunlu akışları çözmekte hiç profesyonel değilim ama WDT belki faydalı olabilir.
 

djdigy

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Tem 2015
Çok güzel bir rutin, kediniz de çok tatlıymış :D

Yalnız shot time neden o kadar uzun sürdü? Sağ taraftan da 3-4 sn neredeyse akış olmadı. Bu tip sorunlu akışları çözmekte hiç profesyonel değilim ama WDT belki faydalı olabilir.

Çok teşekkür ediyorum kedim de olaya dahil oldu bugün:D

Shot time uzun zira elimdeki kahve eski olduğu için sıkı tamp yaptım ama yine de kanallanma vs oldu daha taze çekirdekle daha güzel shot aldım aslında bugün 30 saniye alınıyor probem yok aslında. WDT de yapıyorum bazen ama bu sefer yapmadım. Cihaz henüz yeni olduğu için her türlü yöntemi deniyorum.
 

ShaidarHaran

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Haz 2020
Öğütücünüzü iyi günlerde kullanın. Acaba bu geçen süre zarfında fikirleriniz ne yönde? İyi günler diliyorum
 

djdigy

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Tem 2015
Öğütücünüzü iyi günlerde kullanın. Acaba bu geçen süre zarfında fikirleriniz ne yönde? İyi günler diliyorum
Merhabalar. Geçen süre zarfında öğütücüye SSP marka özel bıçaklar getirttim Güney Kore'den böylece stock bıçaklara göre çok çok daha iyi öğütüm alıyorum. Rutinimi oturttum kanallanma nadir de olsa olabiliyor ama birkaç ufak değişiklik (tamp şiddeti, doz vs) bu problemi de aşabiliyorum. Kahvemi tadan herkes çok memnun kalıyor.
 

ShaidarHaran

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Haz 2020
Single dose da sevdiğim olay istediğin öğütme derecelerine rahatlıkla geçebiliyorsun. Videolarda filan makro ayar olsun mikro ayar olsun çok rahat deniliyor siz denediniz mi filtre öğütme sonra espresso sonra aero filan değişim yapılınca yoruyor mu yoksa kolay mı? Ayarı kilitleme sistemi çok sağlam deniliyor, cihazla alakalı bir durum var mı içinize sinmeyen? İyi günlerde kullanın
 

atoprak

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2012
Çok güzel bir öğütücü, iyi günler de kullanın.. Benzer bir ayar mekanizmasını Macap serilerinde görmüştüm ... ama boyut olarak bunun ölçüleri ve duruşu da güzel ...

Bu arada o shot gayet iyi geldi benim de gözüme :D Neyse, tekrar iyi günler de, keyifle kullanın
 

djdigy

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Tem 2015
Single dose da sevdiğim olay istediğin öğütme derecelerine rahatlıkla geçebiliyorsun. Videolarda filan makro ayar olsun mikro ayar olsun çok rahat deniliyor siz denediniz mi filtre öğütme sonra espresso sonra aero filan değişim yapılınca yoruyor mu yoksa kolay mı? Ayarı kilitleme sistemi çok sağlam deniliyor, cihazla alakalı bir durum var mı içinize sinmeyen? İyi günlerde kullanın

Geçiş çok kolay. mekanizma milimetrik ilerleyebiliyor ve şaşmıyor tabi. İçime sinmeyen bir durum şu an yok başlarda konik öğütücüden geçtiğim için zorlandım ama şimdi alıştım, rutinim oturdu.
 

onderaydin

Yeni Kahvesever
Katılım
11 Haz 2019
Merhabalar. Geçen süre zarfında öğütücüye SSP marka özel bıçaklar getirttim Güney Kore'den böylece stock bıçaklara göre çok çok daha iyi öğütüm alıyorum. Rutinimi oturttum kanallanma nadir de olsa olabiliyor ama birkaç ufak değişiklik (tamp şiddeti, doz vs) bu problemi de aşabiliyorum. Kahvemi tadan herkes çok memnun kalıyor.

Hayırlı olsun. Kargosuyla ne kadara mal oldu size SSP bıçaklar?
 

openyoureys

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Ocak 2020
Merhabalar. Geçen süre zarfında öğütücüye SSP marka özel bıçaklar getirttim Güney Kore'den böylece stock bıçaklara göre çok çok daha iyi öğütüm alıyorum. Rutinimi oturttum kanallanma nadir de olsa olabiliyor ama birkaç ufak değişiklik (tamp şiddeti, doz vs) bu problemi de aşabiliyorum. Kahvemi tadan herkes çok memnun kalıyor.

merhabalar,

ben de bir tık alt / ev segmenti olan ceado E5SD'yu espresso perfetto'dan aldım.
daha önce lelit, baratza'nın alt segment öğütücülerini deneyimlemiştim...
AMA
ceado bambaşka bir deneyimmiş, bu kadar üst kalite malzeme kullanan bir marka görmemiştim. (yani herhangi bir sektörde bilgisayar, otomotiv, uçak vs.)

benim aldığım ürün; teşhir ürünüydü ve firma yeni ceado e5sd getirmeyeceğini bana söyledi ve ardından siteden ürünün ilanını kaldırdı. - döviz kurları vs. değinmeyeceğim ama ceado üretimi malları herkes bir gün çıplak gözle görmeli ve imkanı varsa edinmeli, bu yüzden böyle bir ayrıntı girdim. -


benim sorum: ssp bıçakları aldığınız firmanın linkini burdan veya özel mesaj ile paylaşabilir misiniz?

edit: 2dk sonra google'da "ssp burrs" olarak aratınca buldum, teşekkür ederim.
yine de ceado'dan ÇOK MEMNUN olduğumu tekrar yazayım ;)
 

djdigy

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Tem 2015
merhabalar,

ben de bir tık alt / ev segmenti olan ceado E5SD'yu espresso perfetto'dan aldım.
daha önce lelit, baratza'nın alt segment öğütücülerini deneyimlemiştim...
AMA
ceado bambaşka bir deneyimmiş, bu kadar üst kalite malzeme kullanan bir marka görmemiştim. (yani herhangi bir sektörde bilgisayar, otomotiv, uçak vs.)

benim aldığım ürün; teşhir ürünüydü ve firma yeni ceado e5sd getirmeyeceğini bana söyledi ve ardından siteden ürünün ilanını kaldırdı. - döviz kurları vs. değinmeyeceğim ama ceado üretimi malları herkes bir gün çıplak gözle görmeli ve imkanı varsa edinmeli, bu yüzden böyle bir ayrıntı girdim. -


benim sorum: ssp bıçakları aldığınız firmanın linkini burdan veya özel mesaj ile paylaşabilir misiniz? :D

hayırlı olsun yeni öğütücünüz. SSP bıçakları http://www.sspgrind.com/ sitesinden temin edebilirsiniz.
 
Üst