Kütahya Porselen Vs Hario Dripper (inceleme)

Alizrl

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Ocak 2020
Merhaba herkese. Öncelikle herkese sağlıklı günler dilerim.

Çoktandır takip ediyorum formu fakat ilk mesajım olacak.
Evde v60 demlemeyle uğraşmaktayim şuan. Daha önce delonghi makine ile espresso yapıyordum 3 sene kadar. (Ufak bir tanışma oldu böylelikle :D )

Dripper olarak Kütahya porselen kullanıyordum şimdiye kadar fakat zamanla kendimi geliştirdikce yetersiz kaldığını düşünmeye başladım çünkü aynı ayarda aynı filtre kağıtlarıyla (40li karton kutu) demleme yapamama rağmen bazen demleme süreleri uzuyordu bazen tam tutuyordu.
Hario hiç kullanmadım şimdiye kadar fakat videolardan gördüğüm kadarıyla Kütahya porselen harioya göre kanalları çok belirsiz ve filtre kağıdı tamamen yapıştığında hiçbir hava kanalı oluşmuyor.

Ben de denemek amacıyla plastik hario sipariş verdim ve gerçekten hava kanalları arasında muazzam bir fark olduğunu gördüm. 40li karton kutudaki kağıt filtre ile sadece su dökerek denemeler yaptım ikisinde de süreleri size sunuyorum:

Bir tam dolu su bardağını birden boca edip süreyi başlattım tam 275 ml kaynar su.

Kütahya porselen - tamamen süzülmesi 28.9 saniye
Hario Dripper 14.3 saniye

Gerçekten büyük bir süre farkı var sadece kanal şekli ve derinliği yüzünden.

Rasim olarak da ekleme yapıyorum çıkış deliği genişliği ve kanalların derinliği arasındaki farkı görebilirsiniz. Ve Kütahya porselen dikkat ederseniz çıkış deliğinden kanallar bir taraftan belirginken diğer tarafta tamamen belirsiz. Hepsinde aynı sorun varmidir bilmiyorum. Harioda ise gayet düzgün kanal yapısı ve geniş bir delik bulunmakta.

Daha sonra hario dripper ile 100 li japon üretimi filtre kağıdını denedim ve ilginç bir şekilde 10.3 saniyede tamamen süzüldü. 40li karton kutu filtre kağıdından daha erken. Normalde daha fazla sürer diye tahmin etmiştim. Anlayamadım bu durumu.
Doğrulamak için tekrar yaptığım denemelerde benzer sonuçlar aldım.

Kahve ile normal yaptığım denemelerde ise üstteki sonuçlardan bir farki yoktu. Burada öğütcü ve hangi kahve kullandım gibi detaylara girmiyorum çünkü tamamen ayni koşullarda sadece Dripperlarin davranışı önemli olan.

Yazıyı yazma sebebim ise yeni başlayanlar hangi seçeneği seçme konusunda yardımcı olmak. Kütahya porselen evet uygun fiyat porselen sağlıklı bir seçenek. Fakat demleme üzerine ciddi etkileri olduğunu düşünüyorum. İleride tatmin etmeyecektir.
Hario ile yaptığım demlemelrde aynı reçete ile daha ince öğütüme izin veriyor ve tadım notaları üzerinde belirgin fark oluşuyor (olumlu yönde). Burada niyetim de kesinlikle yerli üretim malı kötülemek değil yanlış anlaşılsın da istemiyorum :D dediğim gibi sadece arada kararsız kalanlar için bir bilgilendirme yazısı sadece.


2020-03-21 19.38.54.png
Kütahya porselen çıkış deliğindeki düzensiz kanal yapısı görülüyor. Üst tarafta neredeyse silik ve çıkış deliği harioya göre daha küçük. Bu hava akışını engelleyip akış süresini belirgin bir şekilde uzatıyor.

2020-03-21 19.32.43.jpg
Hario çıkış deliği.
 

oguzhanata

Yeni Kahvesever
Katılım
23 Mar 2020
Tam şu an kütahya porselen mi alsam plastik hario mu alsam diye düşünürken bu posta denk geldim, çok teşekkür ediyorum bu inceleme için, çok işime yaradı.
 

ytghan

Aktif Demleyici
Katılım
11 Şub 2020
Çok güzel bir karşilaştırma.V60 almayı düşünüyorum hario almam kesinleşti ama plastik mi?porselen mi? Yari yariya fark var.
 

ytghan

Aktif Demleyici
Katılım
11 Şub 2020
Isıyi sogurmaması açısından mı? Porselen estetik dışında avantaji yok galiba.Plastiğin sağlık açisindan etkisi oldugunu dusunmuyorum
 
Üst