Sözen Değirmenin Fabrika Öğütüm Standardını Değiştirme

koroglu

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Haz 2020
Selamlar değerli arkadaşlar,

Bildiğiniz üzere Sözen değirmenler belirli bir öğütüm standardında üretilmiyor. O gün ustanın elinden ne çıktıysa öğütüm boyutlarınız da anca o seviyeyi destekliyor. Ben nitelikli kahve dünyasına girer girmez geçici olarak (CDT ya da muadili bir değirmen alana kadar) işimi görmesi açısından bu değirmene yönlenmiştim. Ama bu değirmenle türk kahvesi ile moka pot aralığı dışında öğütüm yapamıyordum.

Bu nedenle bu sabah Sözen değirmenin içini açarak burr ile vida arasındaki boşluğu belirleyen demir parçasını geriye alarak ( bir miktar dremel yardımıyla, çoğunlukla çekiç is your friend ) istediğim aralığa nihayet kavuştum. Aşağıda da işlem sonrası öğütüm boyutlarını paylaşıyorum.

Bu arada vakti zamınında Tchibo'dan aldığım değirmenden de hiç memnun değildim ( en azından V60 için görüp görebileceğiniz en tutarsız öğütümü yapıyor) , Sözen ile bir miktar daha yola devam edilebileceğini düşünüyorum. Öğütüm boyutları ile ilgili yorumlarınızı beklerim.






 

UmutCan

Yeni Kahvesever
Katılım
3 May 2020
Konum
Ankara
Ben de sözen kullanan birisiyim. Elinize sağlık öğütüm fabrika ayarına nazaran iyi görünüyor. Eğer bakmak isterseniz internette bu video benim işime yaramıştı. Hem öğütüm kalitesini hem de süresini olumlu etkiledi benim açımdan.
 
Son düzenleme:

Forester

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Haz 2020
Oldukça başarılı görünüyor. Sözenin tasarlayıcısı ile görüşmek lazım aslında bu sorunu yerinde halledip öyle kullanıma sunulursa herkes cd öncesinde uzun bir süre kullanım yapar..
 

koroglu

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Haz 2020
Ben de sözen kullanan birisiyim. Elinize sağlık öğütüm fabrika ayarına nazaran iyi görünüyor. Eğer bakmak isterseniz internette bu videı benim işime yaramıştı. Hem öğütüm kalitesini hem de süresini olumlu etkiledi benim açımdan.

Çok güzel anlatılmış, değirmenin içindeki yivler videodaki gibi ( ben yine dremel kullanırım ) keskinleştirilirse çok çok daha iyi sonuç vereceğini düşünüyorum. Parlatma ve keskinleştirme öncesi ve sonrası resimleri de bu kanaldan paylaşırım. Benim kullandığım değirmende yivlerin aralığı çok keskin değil gibi geldi bana da. Bu arada 22 gr kahve v60 ayarında 2 dk 'ya yakın sürüyor ( özellikle hızlı çekmiyorum bu arada tutarlılığı bozduğu için)

Tşk
 
Üst