Lelit Grace-anna

atakanserifoglu

Yeni Kahvesever
Katılım
3 Eyl 2020
Konum
Ankara
Espresso makinesi olarak ikisinden birini alacağım ama aradaki fiyat farkına değer mi bilemedim. Farkları az çok biliyorum ama yorumluycak kadar derin bi bilgim olmadığı için sizin de fikirlerinizi almak istedim. yardımcı olursanız çok memnun olurum. ;)
 

cofprof

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Tem 2020
Konum
Ankara
Ben grace kullanıcısıyım. Merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Ayrıca kahvesakal'ın detaylı bir karşılaştırma videosu mevcut youtubeda grace ve anna ile ilgili...
 

ebtt

Tecrübeli Demleyici
Katılım
11 Nis 2017
Ben de bir yıldan fazla Grace kullanıyorum.Ben de alım aşamasında grace mi anna mı ikileminde kalıp Grace almıştım.çok memnunum.
 

atemizel

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Kas 2020
Sanırım ayrı bir başlık olmadığı ve makinanın Grace'e benzerliği nedeniyle Victoria'cılar olarak biz de bu başlığa kaynak yapıyoruz :D. Eski makinamdan sonra 4-5 günlük bir alışma periyodu gerekti, bugün yaptığım double espresso'yu paylaşmak istedim.

Lelit Victoria PL91T
Nuova Simonelli Grinta değirmen
Lelit Bottomless/naked portafiltre
Overdose - Endonezya Flores
Zwilling Sorrento espresso bardağı

Makinadan genel olarak memnun olmakla birlikte henüz fotoğraf paylaşabilecek seviyede kalitede ve tutarlı microfoam yapamadığım için onu yakın bir gelecekte paylaşmayı umuyorum.

Makinaya dair nispeten ufak ancak negatif denebilecek iki nokta ise şu şekilde:
- Beklediğimdem biraz fazla vibrasyon yapıyor (hafif bardaklar kayabiliyor) ve bundan dolayı gürültülü çalışıyor.
- Su haznesi daha pratik tasarlanabilirmiş, üzerinde raf/dolap olan bir yere konulursa erişmek güç

DoubleEspresso.jpg NakedPortafilter.jpg
 

BahtsizBarista

Aktif Demleyici
Katılım
19 Tem 2020
Maliyet ve kahve fiyatlari nedeniyle bende Anna sectim. Sutlu cok icmem dedim ama suanda latte cok yapiyorum sadece sut isleme konusunda bence gucu dusuk o kadar.. Espresso gayet guzel ve kremali cikiyor.. ben alirken 1500 tl fark vardi onu da kahve ve ekipmana ayirdim
 

atemizel

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Kas 2020
Makinanın preinfusion'ı konusunda tecrübeleriniz nedir acaba? Kontrollü denemeler yapacağım ancak çok fazla kahve içmek ya da ziyan etmek istemediğim için henüz girişemedim :D.

İşin teorisi anladığım kadarıyla şu şekilde: Preinfusion ile kahvenin ıslanmasını sağlıyoruz, bu sırada daha düşük basınçlı su verildiği için kahve tanecikleri ıslanıp şişiyor, dolayısıyla tanecikler arasındaki challeling'e sebep olacak açıklıklar kapanıyor, kahve daha düzgün (uniform) akarak daha verimli bir extraction sağlanıyor.

Ben espresso'yu 1:3 yapıyorum (double: giridi: 18gr kuru kahve çıktı: 54gr sıvı kahve). Bu şekilde yüksek oranlarda kahve zaten uzun süre su ile temas ediyor olduğu için preinfusion gerekli değil gibi bazı yorumlar okudum. Yukarıdaki teoriye göre bu tam olarak aynı şey değil: preinfusion'da su ilk başta düşük basınçlı (~3 bar?) veriliyor, doğrudan kahve yapılırsa doğrudan yüksek basınçlı (~9 bar) su verilmiş oluyor.

Bu konuda makina özelinde kontrollü olarak deneyen olduysa (1:1'de anlamlı ancak daha yüksekte anlamlı değil vs.) öğrenmek çok faydalı olur :D.
 
Üst