Hatalarım?

sinancavus23

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Mar 2021
Merhaba arkadaşlar
Bende sizin aranıza katılan yeni bir kahveseverim. Elimden geldiğince farklı kahve türleri deneyimlemeye ve aralarındaki farkı anlamaya çalışıyorum. Ancak bu konuda yaşadığım çok büyük bir sıkıntı var;
Şöyle ki şu ana kadar nitelikli kahve olarak adlandırılan birçok kahveyi deneme şansı elde ettim ve birkaç markaya da göz gezdirdim. Bunlardan örnek vermem gerekirse şehrimdeki butik kahveci olan Maple'dan v60 ile yapılmış neredeyse tüm kahvelerini denedim.(costa rica tarazzu, ruanda, uganda, mexico...) Onlardan satın aldığım ve french press olarak çektirdiğim kahveleri de evde french press ile usülüne uygun olarak demledim. Onun dışında coffee factory'den almış olduğum brasilia fazenda sertaozinho kahveyi şu an yudumlarken bu yazıyı yazıyorum.

Şöyle ki gittiğim butik kahvecide içtiğim kahveler arasında ruanda dışında hiçbir şekilde aromatik bir farklılık almadım. (aromatik diyorum çünkü asiditesi ve gövdesi farklıydı) Ve gittiğim bu butik kahvecide herşeyin en ince ayrıntısına kadar yapıldığı da gözümden kaçmadı(buna rağmen tadımım bu şekilde oldu) Eve aldığım çektirilmiş filtre kahvelerimi ise yaptığımda ne kadar farklı tatlar alsam da bu tatlar aromatik olarak değil yine dediğim gibi gövde ve asidite bakımından farklıydı.(tat olarak gerçekten alabildiğim tek kahve ruandaydı şarabımsı bir tat aldım)

Kendi demleme yöntemimden de bahsetmek istiyorum ki yanlışlarım ortaya çıksın. French press 200 ml 12 gram kahve önceden öğütülmüş şekilde. İçme suyu tam olarak fokurdamaya başlamadan suyu alıp döküyorum(yavaş bir şekilde) 3 dakika bekledikten sonra bir kere tahta kaşıkla karıştırıyorum tortuların çökmesinden sonra ise kahvemi dolduruyorum. İçtiğim kahvede hiçbir tortu kalmıyor. (ve şunu belirtmek isterim ki bu yöntemdeki en büyük sorunun kahve öğütücüsü ile kahveyi yapmadan hemen önce öğütmemek olduğunu biliyor ancak kahve öğütücülerin fiyatları benim için eğer ki gittiğim maple butik kahvecideki kadar bir tat fark yaratacak ise verilecek bir miktar değil.-uzun cümlenin karışıklığı için özür dilerim-) İçtiğim kahvelerin kötü olduğunu söylemiyorum kesinlikle yaptığım kahveler de içtiğim kahveler de içilebilecek ve zevk verecek tatta. ancak dediğim gibi aromatik bir fark yok.

Sonuç olarak değerli üyeler, merak ettiğim şey denediğim ve evde yaptığım kahve arasında büyük bir fark olmadığına anlam veremiyor ve aromatik tatlar alamıyorum. Sizce bu işe uygun değil miyim? Teşekkürler.
 

sicario

Aktif Demleyici
Katılım
9 Ara 2020
Aromatik tad alma olayı zaman içinde kazanılan bir durum. Deneye deneye gelişiyor ağzınızın tadı. French press’te bu tadları almak biraz daha zor, kahve kalın öğütülüyor, suda çözünmedik bekleniyor falan. Daha farklı aromatik tadlar peşindeyseniz v60 ile demlemeyi deneyebilirsiniz.
 

thks009

Yeni Kahvesever
Katılım
3 Şub 2021
Konum
Kayseri
Küçük bir detay ancak şahsım adına söylemeliyim ki kahveden aldığım ilk yudumu henüz yeni demlenmiş ve çok sıcakken aldığımda hiçbir fincanda yeterli aromayı hissedemedigimi farkettim. Evet belki dördüncü ya da beşinci yudumunuzu almadan kahve ideal sıcaklığa gelmiş oluyor ancak öyle de olsa yine tat alamıyorsunuz çünkü ilk yudum dilinizi yakarak hissizlesmesine sebep oluyor. Naçizane tavsiyem ilk yudumunuzu kahve ılıdıktan sonra alıp denemeniz olacaktır.
 

sinancavus23

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Mar 2021
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. v60'ta denediğimi belirtmiştim.
sıcaklık konusunda ise muhtemelen haklısınız. yarınki kahvemde kesinlikle deneyeceğim.
 

berkaay9

Aktif Demleyici
Katılım
15 Eyl 2020
French press demlerken filtreyi bastırmadan önce kaşıkla köpükleri alıp atmanızı tavsiye ederim
 
Üst