V60 Deneyimlerim Ve Notlarım

sur81

Yeni Demleyici
Katılım
17 Nis 2020
Herkese selamlar,

Forumda reklamını gördüğüm bi V60 seti aldım. Tartı, V60 kağıt, server, küçük bir ibrik gibi malzemeler var. Çoğu Epinox marka.

Neyse şimdi gelelim deneyimlerime. Ben normalde espresso içerim, ya da türevlerini. Flitre kahve yerine Americano tüketirim mesela. V60 ile bu ilk deneyimim oldu ve çok şaşırdım. Evde boş duran sözen değirmenimi de iş yerine getirdim ki seti zaten iş yerinde kullanmak için almıştım. Evde espresso makinem var.

V60 ile içtiğim bu kahve şimdiye kadar içtiğim en iyi poul over-flitre mantığı ile sonuç veren yöntem oldu. Kahvenin berraklığı ve notları o kadar temiz ki çok şaşırdım. Tamam espresso yu bir kenara koyalım; o zirve ancak ondan sonra daha uzun içebileceğiniz alternatif en iyi kahve yöntemi V60 dır bence.

Tabii V60 dan doğru lezzetleri almak için kaidelere uymak önemli. Üzerinden foş diye suyu döker, su sıcaklığına bakmaz, gramajlara uymazsanız bu bahsettiğim lezzeti yakalayamazsınız.

Ben nasıl yapıyorum onu da yazayım.

21 gr kahve için 300 gr su kullanıyorum. ilk önce kahveyi ıslatacak kadar 95 derece civarında su ekliyorum ve gazını salmasını sağlayıp çıkan kahveyi boşaltıyorum. Ardından dairesel hareketler ile kahveyi biraz geçecek kadar yavaşça su ekleyip süzülmesini bekliyorum, sonuna kadar süzülmeden tekrar dairesel hareketler ile kahve ekliyorum. Bu arada kahveyide sözen de 2.5 tur'a yakın ayarda öğütüyorum. Neticede 300gr'a ulaşınca su eklemeyi bitirip suyun tamamen süzülmesini bekliyorum. Sonrasında ise bardağıma servis edip afiyet ile içiyorum. Netice itibari ile kahveyi hazırlamak 5dk filan sürüyor.

İki tip kahve ile denedim, bir tanesi single orgin nitelikli bir arabica çekirdeği idi. Bu kahvedeki notalar o kadar ortaya çıktı ki sanki kahve değil de başka sıcak bir içecekmiş hissi verdi. Güzel ama beni çok sarmadı. Sonra ise daha çok espresso için kullandığım robusta karışımı bir blend kullandım. Onda ise istediğim o kahve tadının üzerine ferahlatıcı baharat notaları beni mest etti. Damak tadı tabii, herkesin zevki kendine.

Bir kötü yanı kupanızdaki kahve hemen bitiyor çünkü çok leziz.

Herkese bol keyifli neşeli günler dilerim.
 
Son düzenleme:

bakyuz

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Şub 2021
Herhangi bir değişiklik yaptınız mı değirmende . Bende de sözen var . French pres kullanıyordum çok toz oluyo kahvede. V60 aldım yeni ama deneylemedim daha.
Önce sözene getirip dişlilerini ayarlattıracaktım
 

sur81

Yeni Demleyici
Katılım
17 Nis 2020
Herhangi bir değişiklik yaptınız mı değirmende . Bende de sözen var . French pres kullanıyordum çok toz oluyo kahvede. V60 aldım yeni ama deneylemedim daha.
Önce sözene getirip dişlilerini ayarlattıracaktım
Yani ben çok sorun yaşamıyorum, toz oluyorsa da hazneden french press'e aktarırken uçuşuyordur. O kadar detay'a takılmıyorum belkide. Aldığım sonuç tatmin edici. Kahve iyi ve taze ise her türlü aroması açığa çıkıyor.
 
Üst