Kahve 101 - Arabica Ve Robusta Kahve Nedir?

Daha önce Robusta içtiniz mi?

  • Evet

    Kullanılan: 13 56.5%
  • Hayır

    Kullanılan: 10 43.5%

  • Kullanılan toplam oy
    23

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Kahveye merak sarıp, araştırma yapmaya başladığınızda karşınıza farklı ülkelere ait kahve türleri çıkacaktır.

Fakat nedir bu kahve? Kahvenin bir meyve olduğunu biliyor musunuz? Kahve ağaçta yetişen bir meyvedir ve hatta çiçek de açar.

Bu yazıyı okuduktan sonra hem bir farkındalık olacak hem de bir kahve ucuzsa neden içinde robusta olabilir anlaşmış olacağız :D

1200px-CoffeeBerry.jpg

Kahve meyvesi
Kahve ağaçları (Coffea), Rubiaceae ailesine ait çiçek açan bitkiler arasında yer almaktadır. Çiçek açtığında ise aşağıdaki resimdeki gibi görünmektedir.

100 den fazla kahve türü olmasına rağmen, ticari olarak karşılaşabileceğiniz kahve çekirdeklerinin 99%’u Arabica (coffea arabica) ve Robusta (coffea canephora) olmak üzere iki ana türe ayrılmaktadır.

1200px-Coffe_flower.jpg

Kahve ağacı çiçeklenmesi
Bu yazıda bu iki tür arasındaki genel farklara değineceğim ve bundan sonra kahve içeriklerine baktığınızda, daha doğru bir seçim yapabileceksiniz.​

Kafein
Robusta, Arabicaya göre 2 kat fazla kafein içerir. O yüzden, günlük kafein tüketiminizi kontrol ediyorsanız, dikkatli olmanız gerekir.

Yetiştirme Zorluğu
Robusta deniz seviyesinde, daha geniş bir sıcaklık aralığında yetiştirilebilir. İçeriğindeki yüksek miktardaki kafein, böcek gibi zararlılara karşı koruma görevi görmektedir. Bunun aksine Arabica, daha yükseklerde, daha zorlu koşullarda üretilir ve birim alandaki hasat daha düşüktür.

Şekil
Robusta genel olarak daha küçük ve yuvarlak, Arabica ise daha büyük ve ovaldir. Orta hat çizgisi Robustada düz, Arabica da ise S şeklindedir.

Tat Profili
Arabica çekirdekleri daha yumuşak içimli, meyvemsi ve çiçeksi aromalara sabit, asidite yönünden zengin, dengeli tatlar vermektedir. Bunun sebeplerinden bir tanesi içeriğindeki şekerlerin ve yağların Robustaya kıyasla daha yüksek miktarda olmasıdır. Bu bileşenler kavrulma sırasında parçalanarak, fincanlarımızdaki güzel tatları vermektedir.

Bunun yanında Robustanın tadı daha sert ve topraksıdır. Asidite açısından cansızdır. Çözünebilir kahve ve harmanlarda karşımıza çokça Robusta çıkmaktadır.

Not: Nitelikli ya da daha kaliteli Robusta üretimi de vardır fakat Türkiye'de bulmak çok kolay değildir.

Fiyat
Robusta fiyatları Arabicaya göre daha ucuzdur. Robusta tek başına tüketmek için çok uygun olmadığından, genellikle espresso harmanlarında ve çözünebilir kahvelerde kullanılmaktadır. Espressoda daha çok gövde ve kremayı arttırmak için kullanılır. Genellikle İtalyan harmanlarında karşımıza çıkmaktadır. Üzülerek söylemek gerekir ki, ucuz olduğundan dolayı Türk kahvesinin içine zaman zaman eklenmektedir.

Ekran Alıntısı.PNG

138925032_410191053593354_869302707159103871_n (1).jpg

Paketlerin üstünde neden 100% Arabica yazıyor? Bunun da cevabı sanırım verilmiş oldu. Afiyet olsun!

Instagram Paylaşımım:

https://www.instagram.com/p/CKG2Ld7Bl1H/?utm_source=ig_web_copy_link


Kaynaklar:

Resimler

Kafein Oranı Makale
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Konuyu görünce hemen bir Robusta demledim ve deneyimlerimi yazmak isterim :D
Eşim Kuru Kahveci İbrahim Bey'in (izmir) Türk Kahvesini çok seviyor. Geçtiğimiz günlerde Türk Kahvesi almak için uğradığımda Robusta satıldığını gördüm. Denemek için 100 gram satın aldım. Duyduğuma göre özellikle gece geç saatlere kadar ders çalışmak isteyen üniversite öğrencileri alıyormuş.

Origami S kullanarak 16 grama/240 ml su ekleyerek demledim. Kahveyi öğüttüğümde aldığım koku topraksı, hafif baharatsı kokulardı. Daha sonra demleme sırasında çok net bir şekilde Nescafe Klasik kokusu aldım. Tadımda ağızı tamamen kaplayan ve yakan bir acılık vardı. Soğudukça bu hissiyat yerini hafif çikolata ve fındık tadımlarına bıraksa da oldukça keyifsiz bir kahveydi. Kahveyi birde espresso blend yaparak deneyeceğim.

Yüksek kafein ile ilgili olarak ise şunu söyleyebilirim yakın zamanda Lavazza'nın robusta eklenmiş blendlerini denedim. Gerçekten beni oldukça etkiledi. İlk kaz kahve içtikten sonra uzun bir süre uykusuz kaldım :D Ayrıca tadı oldukça hoşuma gitmişti...
 

durmusfaruk

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Ağu 2017
Konum
Ankara
%100 robusta içmedim ancak @Espresso Perfetto'nun %25 robusta içeren espresso harmanını ilk espresso yapmaya başladığım dönem tüketmiştim. Bol kremalı ve sizin de tat profili kısmında belirtiğiniz şekildeydi. Hem damak tadı gelişimine hem de espresso yapımında pratik kazanma anlamında katkısı olmuştu. Bana o dönemler espresso yaparken daha kolay bir şekilde kanallama vs olmadan güzel bir demleme yapabildiğim hissini veriyordu. Tabi başlarda değişkenleri kontrol edemediğim ve etkilerini anlayamadığım için %100 arabica çekirdekler ile güzel demleme yapamadığımı düşünerek bu yorumda bulunuyorum.
 

PortatifBarista

Aktif Demleyici
Katılım
11 Eyl 2019
Konum
Eskişehir
Yüzde yüz grade 1 bir robusta içtim, hatta damak kalibrasyonum için birkaç ayda bir tüketiyorum. Ciel coffee bazı kahveciler istediği için getirip kavuruyor. Bende ara ara americano şeklinde tadımını yapıyorum. Hiç hoş değil dümdüz taş aroması olan ama kafeik asit in kahvedeki varlığını anlayabilmek için çok uygun bir ortam yaratıyor, robusta kahvesi.
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Yüzde yüz grade 1 bir robusta içtim, hatta damak kalibrasyonum için birkaç ayda bir tüketiyorum. Ciel coffee bazı kahveciler istediği için getirip kavuruyor. Bende ara ara americano şeklinde tadımını yapıyorum. Hiç hoş değil dümdüz taş aroması olan ama kafeik asit in kahvedeki varlığını anlayabilmek için çok uygun bir ortam yaratıyor, robusta kahvesi.

İşte arayıp bulamadığım tanım: 'dümdüz taş aroması' :D
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Yanlış hatırlamıyorsam James Hoffmann'ın büyük tadımında kahvelerden bir tanesi nitelikli bir Robusta kahvesiydi.

Buzlukta olması lazım :D Deneyip yazarım.

Coffee E: Kaweri Turaco
  • Uganda - Mubende, Yıkanmış, Robusta
  • Yükseklik: 1200 – 1350 MASL
 

TylorDurden

Yeni Kahvesever
Katılım
15 Tem 2020
Tanzanya'dan gelen bir kahve içmiştim. Nescafe'deki o cılız spesifik tad çok yoğun bir şekilde vardı. Kaliteli robusto kahve de vardır. Ama bu kahvede sorun Oud notalı parfümler gibi, Avrupa'da beğenilen niche parfümlerde sıklıkla kullanılan Oud koku notası Türkiye'de 35 yaş üstü kişilerde çoğunlukla karşılığı HACI YAĞI dır. İşte robusto çekirdekte kaliteli de olsa bunu yaşamaya mahkum. Kişilere hep Nestle nin Nescafe' sini çağrıştıracak
 

Shepherd

Kahve Masası Fan Club
Katılım
22 Ağu 2020
Konum
İstanbul
Elinize sağlık paylaşımı daha önce Instagram hesabında görmüştüm ama okumamıştım burada görünce okudum, nitelikli robusta diye bir şeyin varlığını öğrenmiş oldum. Daha önce hiç robusta içmedim, hiç heves de etmedim. Bu yazıdan sonra sırf meraktan algılarımı açıp bulacağım bir tane
 
Üst