Merhaba,
Profillerinizi, 3'lük makineden 12'lik makineye aynı şekilde kaydetmişseniz, reçeteleriniz uyum sağlamayabilir.
Profillerinizi aynı şekilde kaydetmişseniz, makinelerin ikisi de aynı firmanın üretimi dahi olsa,
kahve miktarı x4 artarken, gaz basıncı, brülör debisi, egzoz debisi, egzoz çapı, kazan hacmi aynı oranda artmadığı için, tüm bu materyallerde kullanılan malzemelerin özellikleri ( cp özgül ısı kapasiteleri ) de değişmiş olabileceğinden kavurma profillerinizin değişmesi çok olağan.
Aslında kuram/reçeteler ; birim kahve çekirdeği başına ısı aktarım denklikleri esasına göre oluşturulmalıdır.
Fakat bu mühendislik denkliklerini bir uzman bile kuracak olsa, denklemde makine özelliklerine dair pek çok ölçülmemiş bilinmezle karşılaşır.
Yine de bunu 1 makinede farklı gramajlarda kavrum yaparken matematikle çözmek kısmen mümkün. Ancak 2 farklı makinedeki farklı gramajları birbirine benzetirken, 2 farklı bilinmez çıkacak karşınıza. Burada çözüm, duyusaldır. Siz kavurma reçetelerinizi okuyabilir, anlamlandırabiliyor, tatları yönetebiliyor, farklı kahve çekirdeklerine özel asiditeyi yönetici eylemlerde bulunabiliyorsanız; bu kabiliyetle 2 farklı makinede benzer yaklaşımlarla yaptığınız kavurma sonuçlarını, tadım testleriyle birbirine yaklaştırabilirsiniz. Ben şöyle diyorum, dünyanın en gelişmiş laboratuvarı insan damaklarıdır.
Fakat işi basitleştirirsek, eski reçetenize ulaşmak istiyorsanız en sağlıklı yöntem, kavurmayı belli aşamalara bölüp, dönüş noktanızda zaman parametresini dikkate almak, diğer aşamalarda Ror : yani derece/zaman, egzoz parametreleri için de çakmak testi ve kazan-egzoz grafiklerinin çizgisel davranışlarını eski profilinize benzetmek olacaktır.
Yine de en iyisi, en kolayı, yeni makinenizde yeni profiller keşfetmek, eski makinenizde ulaşabildiğiniz tatlardan daha iyilerine ulaşmaya çalışmak olacaktır.
Zıt kutuplu profiller uygulayarak, hangi parametrelerde tadın hangi notalara evrildiğini keşfetmek...