Kapsül Kahve Makineleri

Kapsül kahve...

  • ...b*ktur, ağzıma sürmem.

    Kullanılan: 4 14.3%
  • ...mecbur kalmadığım sürece içmem

    Kullanılan: 9 32.1%
  • ... içebilirim aslında

    Kullanılan: 13 46.4%
  • ... tabi ki kapsül kahve. Kim uğraşıcak espresso'yla?

    Kullanılan: 2 7.1%

  • Kullanılan toplam oy
    28

zekimert

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Kas 2014
Bu başlığı bu forumda açmak müslüman mahallesinde salyangoz satmak gibi görünebilir, ancak yaklaşık 6 yıldır süren "italya'da içtiğim o muhteşem espresso'ları yakalama" hevesiyle başladığım noktadan "kapsül kahve" ile biten serüvenimi paylaşmak istedim.

Sanıyorum 2009'da bir arkadaşımın beni moka pot ile tanıştırmasıyla başlayan, ardından 2011'de İtalya'da içtiğim ilk espressoya hayran olmamla devam eden kahve ilgim 2014'te bu forumla tanışmam sayesinde aldığım Arçelik makine ile doruk noktasına ulaştı. Hario ve Sözen değirmenleri ile de bu forum sayesinde tanıştım, nitelikli kahve çekirdekleri ve hassas kavrulmuş kahve çekirdekleri ile de. İşyerindeki her sabah, e-gurme'den veya kahvefabrikası'ndan aldığım çekirdekleri sözen değirmenimle öğüterek ve Hario V60 ile süzerek hazırladğım bir fincan kahveyi, haftasonları ise Arçelik'imle yaptığım espressoyu içmek son birkaç senedir artık hayatımın rutini olmuştu. "Kapsül kahve gerçek kahve değil, sadece sahtekarlık ve kolaycılık" diye düşünenlerdendim. Ta ki yurtdışına taşınırken Arçelik makinemi yanımda götüremediğim güne kadar.

Buraya getirdiğimiz Türk kahvesi stokları bitmeye yakın eşim benden habersiz uygun fiyatlı bir kapsül kahve makinesi almış. Açıkçası ilk birkaç denememde "bu ne böyle, bu içilir mi?" dediğim için Ankara'ya ilk gittiğimizde moka pot'umu, Sözen değirmenimi ve Hario V60'ımı yanımda getirmiştim, en kötü ihtimalle "moka pot veya filtre kahve içerim de yine de bunu içmem" diyerek (Arçelik ayarında yeni bir espresso makinesi almanın henüz biraz lüks kaçacağını düşündüm).

Başlarda marketten aldığım hazır çekilmiş kahve ile moka pot'a başladım. Elbette sonuçlar oldukça kötüydü, hatta kapsül kahveden bile daha kötüydü. Kredi kartımız olmadığı için buralardaki kahve kavurucularından kahve sipariş edemedim. O nedenle kapsül kahveye "idaren" başlamış bulundum. Kahveyi sadece "sabahları ayılmak" amacıyla içtiğimiz için bulabileceğimiz en ucuz kapsülleri alıyorduk.

Bir süre denedikten sonra kapsül kahvenin o kadar da kötü birşey olmadığına kanaat getirdim ve getirdiğim değirmeni ve moka pot'u neredeyse hiç ihtiyaç duymadım. Evet, italya'daki espresso'yu içemiyorum ama düşündüğümde kapsül kahve bir süre sonra mantıklı bile görünüyor. Hatta ve hatta iyi espresso'nun sırrı kaliteli çekirdek / taze kavurma / homojen öğütüm / hemen demleme ise kapsül kahve ile de bu özellikleri yakalamak "teoride" mümkün aslında. Yani bir kapsül şirketi çıksa dese ki "ben en nitelikli kahveleri / hemen kavurup, yeterince bekleyip / en homojen biçimde standart makinenin basıncına uygun ayarda öğütüp / zamanla bayatlamayacak biçimde kapsüllüyorum" dese, ,teorik olarak espresso'ya en yakın sonucu elde etmiş olmaz mıyız?

Siz ne düşünüyorsunuz merak ettim.
 

BreWatHome

Yeni Kahvesever
Katılım
18 Nis 2020
Şahsen hem v60 ile taze öğütüp filtre kahve içiyorum hem de evimde bu işlere bulaştıktan sonra aldığım nespresso var ve espresso işini evde gayet güzel görüyor. Uğraşmak istemiyorum zaten espressoyla ve gidip tam otomatik makineye de çok para vermek istemedim. Bu kapsül işi nitelikli bir espressoya göre yavan kalıyor, flat tatlar var daha çok ve kremamsılık çok iyi değil bence ama iş yapıyor. Hazır kapsül pahalı olsa da daha mantıklı zaten arada içtiğim için kapsül dolumuyla fazla uğraşmak yersiz geliyor elde edeceğin şey zaten ortada.
 

Omega

Aktif Demleyici
Katılım
24 May 2016
Konum
Ankara
6 ay nespresso kullandım; iş görür mü ? ; evet
Fotum tutkunlar klübü o yüzden seveni az olur :D
Uğraşmam diyene, param var yormuyor diyene olur tabi ki
 

hasan8989

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Kas 2018
Bende nespresso lattisima touch var Forumda ve bazı sitelerde satmaya çalıştım hatta satamadım 200 e olur mu 300 olurmu çöpten bulduk sanki biz.. neyse vazgeçtim kullanıyorum pratiklik için almıştım gemide çalıştığım dönemde molalarda falan hemencecik hazırlıyorum kapsüller yırtdışında envai çeşit üstelik ucuzu da var Türkiyede ünlü markaların kapsülleri gittiğim ülkelerin çoğunda ucuz hatta.
Ev için ise sage bambino plus espresso makinesi aldım Yanında bir kaliteli değirmen aldığım zaman tamamdır filtre k. Makinem de var canım ne çekerse onu yaparım Nespresso çok pratik bence :D) taze kahve çekip doldurulabilir kapsüllerle lezzeti artırmak mümkün ve yapacam da
 

Sugosu

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Eki 2019
Konum
İstanbul - Beylikdüzü
O kahveye lezzeti veren şey uğraşmak aslında :D
Bende evde ki tchibo cafissimoyu kullanmaya tekrar başlayacağım yakında espresso için..
Normalde filtre kahveciyiz french presste.canımız espresso istediğinde gerçekten kqpsullerden çok çok daha iyi bi kahve istesek en az 8-10 k ayırmamız lazım olduğunu gördüm.. bu da şu an için değmez diye düşünüyorum
 

ytghan

Aktif Demleyici
Katılım
11 Şub 2020
10 bin falan ütopik rakamlar.Ev tipi kullanici için kapsüllerden daha iyi kahve içmek zor olmasa gerek.Bir tarafta espresso için en zayif halkadan diger tarafta sanayi tipi sistemden bahsetmişsiniz.
Diğer konuya gelirsek kapsülden nitelikli kahve çıkmaz.Hiç kullanmadim ama aylardir okuyorum araştiriyorum ve basit mantıkla bu ortaya çıkıyor.
1)En baştan ögutulmuş kahveden bahsediyoruz.Bunu konuşmama bile gerek yok sanirim
2)Her makine için öğütüm ayari,kalibrasyonu değişen bir şey.Kahveye göre bile degişen bir şeyken Herkese uygun ogutup kapsulleyecegiz gibi bir durum olamaz.Tamp miktarini az yapıyorsundur daha ince ögütüm gerekir vs o kadar faktor var ki.Bunlarin hepsini öğütüm kalınlığını belirler ve çok hassas ayarlanır.
Daha bir sürü faktör var.Bunlarin kalibrasyonu bizim elimizde değilse hic bir zaman istedigimiz gibi espresso alamayız.Makinelerin pahalı olması kapsüllerin kullanimini mantıklı yapmaz.Ev tipi makinelerle hiç değilse taze aromasini alabileceginiz shotlar alabilirsiniz.
Kapsüllerin amacı hizli ve basit yoldan kafeini vucuda sokmakdır.İşini yapıyor mu? Bence gayet de güzel işini yapar.Amaç nitelikli kahve ise o zaman farklı makinelere yönelmek lazım.Ama hizli yoldan kafein alıp uğraşmadan shot atmaksa o zaman düşünülebilir.
Yanlışım varsa düzeltebilirisniz araştırmalarım bu yönde
 

Omega

Aktif Demleyici
Katılım
24 May 2016
Konum
Ankara
Forumdan toğay beyden duydum;
Nespresso dünyanın en kaliteli sanayi tipi dev merdaneli ultra düşük hızlı değirmenle ile inanılmaz kalitede ( homojenite / tutarlılık) öğütüm yaparak kapsül üretiyor.
İkincisi çekirdeklerinin kalitesi ; orta segment
Bu iki olumlu faktör sayesinde taze öğütüm olmadığı halde kremalı içilebilir(6/10 ) kalitetede espresso veriyor.
1k altı bütçe ile günde 1 ( max ) içecek olsam ; yanıt nespresso olur.
Zihni sinir olsam; iyi değirmen( m vario) + iyi çekirdek +reusable kapsül( çelik) +yapışkan etiket ile fişek gibi dolumla gayet iyi espresso içilebilir( pratikliği1/10). Böyle bir dönemim de oldu :D
 

alpsifan

Yeni Kahvesever
Katılım
28 May 2020
Forumdan toğay beyden duydum;
Nespresso dünyanın en kaliteli sanayi tipi dev merdaneli ultra düşük hızlı değirmenle ile inanılmaz kalitede ( homojenite / tutarlılık) öğütüm yaparak kapsül üretiyor.
İkincisi çekirdeklerinin kalitesi ; orta segment
Bu iki olumlu faktör sayesinde taze öğütüm olmadığı halde kremalı içilebilir(6/10 ) kalitetede espresso veriyor.
1k altı bütçe ile günde 1 ( max ) içecek olsam ; yanıt nespresso olur.
Zihni sinir olsam; iyi değirmen( m vario) + iyi çekirdek +reusable kapsül( çelik) +yapışkan etiket ile fişek gibi dolumla gayet iyi espresso içilebilir( pratikliği1/10). Böyle bir dönemim de oldu :D

Yapışkan etiket nedir acaba? Kullanmadığım tchibonun caffisimosu var onda böyle birşeyler yapabilirim, tek kişilik kahve için.
 

atoprak

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2012
@zekimert Merhaba,
Aynı kaderi yaşadım, yaşıyorum :D Ben de 6ay önce Arçelik i Türkiye de bırakıp, ülkeden ayrıldım ama yanıma buraya gelirken french presslerimi ve öğütücümü (Macap m2d) alıp geldim. Geldiğimiz ev dayalı döşeli olup, tesadüfen ev sahibinin bıraktığı Nespresso makinesi ile tanıştık o günlerde.

Açıkçası ben pek yadırgamadım ancak çıktı olarak bence Espresso vermiyorlar... evet, teknik olarak, demeleme yöntemi olarak espresso tarzından ama akış çok hızlı .. bu hızlı akışa göre tadı çok farklı (klasik espresso makinelerine göre) ... gibi gibi bence çok ta bağlayıcı olmayan bazı durumları var ... ben ismine de takılmıyorum içtiğim şeyin artık.. bana ne kadar keyif verdiği önemli.. evet, pahallı bir kapsül ile fena olmayan bişey içiyorum.. çoğu zaman da kesiyor.. ama bir gerçek varki, herşey çok ama çok kolay... 1dk bile sürmeden hazır hale gelmesi.. temizleme derdinin olmayışı, çekme ve tamplama gibi adımlarında olmayışı bu işi aslında çooook cazip kılıyor... hiç su götürmez bir gerçek bu ... çıkan sonuçta ucuz çekirdek kullanan, tam otomatik bir makineden belki biraz daha bile iyidir. Buralarda kapsül çeşitliliği çok, fiyatları da makul olduğundan gayet kabul görmüş bir yöntem bu ...

Bu benim espresso ya olan merakımı kesti mi .... hayır kesinlikle. Bir kaç gün içinde yine yarı otomatik bir makine alıp kaldığım yerden devam edeceğim. O makineyi de muhtemelen tavan arasına kaldıracağım... Çok snob takılmaya gerek yok... tutarlı bir beklentiye göre bence gayet başarılı, ama farklı bir yerde bu kapsül demleme tekniği, beklentinin de öyle olması lazım.

Not : ESE pod lar ile karşılaştırılmasın.. onlar bence ayrı hikayeler... bir kaç farklı yerde içtim... onları pek beğenmedim.
 
Son düzenleme:

zekimert

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Kas 2014
1)En baştan ögutulmuş kahveden bahsediyoruz.Bunu konuşmama bile gerek yok sanirim
2)Her makine için öğütüm ayari,kalibrasyonu değişen bir şey.Kahveye göre bile degişen bir şeyken Herkese uygun ogutup kapsulleyecegiz gibi bir durum olamaz.Tamp miktarini az yapıyorsundur daha ince ögütüm gerekir vs o kadar faktor var ki.Bunlarin hepsini öğütüm kalınlığını belirler ve çok hassas ayarlanır.
Daha bir sürü faktör var.Bunlarin kalibrasyonu bizim elimizde değilse hic bir zaman istedigimiz gibi espresso alamayız.Makinelerin pahalı olması kapsüllerin kullanimini mantıklı yapmaz.Ev tipi makinelerle hiç değilse taze aromasini alabileceginiz shotlar alabilirsiniz.

Hocam, tam da onu konuşalım diyorum ben de.

Hazır çekilmiş kahveyi kullanmamamızın mantığı "çekilmiş kahvenin havayla temas alanının artması, dolayısıyla daha çabuk bayatlaması" diye biliyorum.

Nitelikli bir üretici çıksa,

1) ey ahali ben en nitelikli çekirdekleri çekip koruyucu atmosferde* kapsüllüyorum,
2) üstelik A marka makine için 30 saniyede 60 ml (yahut her neyse) verecek optimum incelikte ve homojenlikte çekiyorum ve tamperliyorum" dese,

teoride manuel makine ile aynı sonuca ulaşmaz mı?

Kapsül kahve makineleri gerçekten de vücuda en kolay yoldan kafein sokmaya yarıyor. Ancak büyük şirketler istese kapsül kahveyi "nitelikli" ve "lezzetli" de yapabilir bence.

*koruyucu atmosfer hk: 1 kg'lık çekilmiş kahve paketi de muhtemelen koruyucu atmosferde hazırlanıyordur, ancak koruyucu atmosferde paketlenmiş 10 gr'lık kapsülün tazeliği, 1 kg'lık kahvenin tazeliğinden çok daha yüksek olacaktır.
 
Son düzenleme:
Üst