Kahveye Başlıyorum, Önerilerinize Ihtiyacım Var

Öğütücü

  • encore yeterli

    Kullanılan: 2 50.0%
  • kesinlikle comandante

    Kullanılan: 2 50.0%

  • Kullanılan toplam oy
    4

ErdemY

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Haz 2020
Merhabalar,

Çok geç de olsa nescafe golddan, nitelikli ve lezzetli filtre kahve ile tanıştım. French press'e hazır kahveyi koyup dolapta bekletme ile evde kahve maceram başladı. Sonra nitelikli çekirdekleri aynı şekilde "cold brew" demlemeye başladım.

Şimdi ise işi bir üst basamağa götürüp ekipman almak istiyorum. Birkaç aydır araştırıyorum ve aeropress ile başlamaya karar verdim. Bu kararda v60 seçmeme nedenim daha çok yeni olmam ve gooseneck kettle gibi v60'ı keyifli kılan ekipmanlara henüz yatırım yapmamak istememem oldu. Aeropress'e ise kolay temizlenebilir olması ve araştırırken okuduğum "aeropress ile kötü kahve yapmak neredeyse imkansız" yorumu itti.

Böylece ilk ekipmanımın aeropress almaya kafaya koydum, yanına öğütücü araştırmaya başladım.

2 seçenek arasındayım, önerilerinize burada ihtiyacım var.
1) baratza encore, elektrikli öğütücüsü. elektrikli olması, bana yetecek olması, daha uygun olması gibi artıları var.
2)comandante c40 nitro. ev tipi öğütücülerin mercedes'i olması, %90 tek başıma içeceğim için manuel olsa da beni çok yormayacak olması, daha iyi ve homojen bir öğütme sunması ile öne çıkıyor.

Özeleştiri yaparsam ben encore ve comandante ile hazırlanmış 2 kahvenin hangisinin hangisiyle yapıldığını ayırt edebileceğimi düşünmüyorum. Ama tabii ki gönül comandante istiyor. Ayrıca almışken en iyisi olsun diyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz? yeni başlayan için aeropress+comandante eşlemesi mantıksız mı?

Okuduğunuz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
 

Kdundar

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Mar 2020
Temel bir soru var aslında kendiniz onu cevaplarsanız sorun çözülür.
Aeropress çok mobil bir demleme ekipmanı, yanınızda her yere götürür ve rahatlıkla sıcak su bulursanız kahve yaparsınız. Eğer ev harici kullanım olacaksa zaten sorunuzun cevabı verilmiş oluyor.
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
"aeropress ile kötü kahve yapmak neredeyse imkansız"

Merhabalar,
Öncelikle bu hususu netleştirelim kafanızın karışmasına sebep olup yanlış tercih yaptırmasın. @Kdundar 'ın da dediği gibi Aeropress oldukça mobil bir ekipman. Zaten en büyük avantajı bu. Ancak her zaman için mükemmel kahve yapılabilecek bir ekipman olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü suyun sıcaklığı, çekirdeğin kavurma derecesi, kullanılan filtrenin metal veya kağıt olup olmaması gibi başlıca faktörler kahvenin tadını ciddi oranda etkileyecektir. Bu da yanlış kavurma, yanlış filtre, yanlış su sıcaklığı kullandığınızda kahvenin tadının kötü olmasına sebep olacaktır. Yani bu kısımda özetle, Aeropress güzel bir ekipman olsa da yaptığınız kahvenin iyi olup olmaması sadece kullandığınız reçeteye ve materyallere bağlı olarak sizin elinizde.
Zaten bu mantık tüm demleme ekipmanları için geçerli.

Aeropress kullanıyorum, özellikle seyahatlerde sürekli yanımda. Bir de el değirmeni taşıyorum çantada. Deneyim de olduğu için kötü kahve içmiyorum bu kombinasyonla. Ekip sağlam yani. Ama evde olduğum süreler denemeler haricinde Aeropress fazla demlemiyorum. Genellikle V60 tüketiyorum. Damak tadıma daha uygun bir metod.

Değirmen olarak sorduğunuz iki modelden Comandante daha iyi bir seçim olacak. Hem portatif, hem oldukça kaliteli, hem de başarılı sonuçları olan bir değirmen. Ve maddi olarak değer kaybetmeyen bir şey. En azından bizim ülke şartlarında kurdan vs kendini amorti ediyor ikinci el satıldığında.
 

koyukahverengi

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2019
Konum
İnegöl
merhaba,
Aeropress ile hazırlayacağınız kahveler V60 a göre daha gövdeli olacaktır her zaman. V60 ile tatsal farklar daha görebilirsiniz.
Kahveye bulaştığınıza göre yakın zamanda V60 ekipmanları araştırmaya başlarsınız mutlaka...

Benim tavsiyem Delterpress olur bu konuda. Demleme ile ilgili birçok unsura müdahale edebilirsiniz.
Terazi, goosneck kettle olmasa da rahat kullanabilirsiniz.
Karar vermeden mutlaka karşılaştırmalarını inceleyiniz derim. Fiyatları da yakındır birbirine.

Değirmen ise birinci önceliğiniz olmalı, homojen öğütüm önemli.
Bütçenize göre comandante, yerli molent, timemore hepsi iş görebilir.
 

benjaminuber

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Haz 2020
youtube da gaggia kanalında güzel kıyaslama yapılmış.izlemeni tavsiye ederim arada bakıyorum oraya
 
Üst