Espresso çekirdek önerisi

sncy

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Kas 2019
forumda geçmiş konuları okumak bazen çok sürükleyici olabiliyor, bugün bu konuyu neredeyse tam okuma fırsatı buldum, öncesinde de probadorcolectiva web sayfasındaki eşlilik,asidik,acılık sertlik gibi konuları içeren yazılara denk gelmiştim bu başlık altında o yazılarınında paylaşmanın faydalı olabileceğini düşündüm.

https://www.probadorcolectiva.com/ondan-bundan sayfasından alıntırdır.

3. Kahve asiditesi nasıl açıklanır? Asidik mi yoksa ekşi mi?

Kahvedeki asidite Ph değeri açısından bakılırsa aslında portakal suyu veya kolalı içeceklerle kıyaslandığına çok daha düşüktür. Öte yandan tatsal bir değer olarak tıpkı şarapta olduğu gibi tercih edilen ve o kahvenin hem kalitesini ve hem de tazeliğini birebir gösteren pozitif bir değerdir. Damakta bıraktığı parlak, canlı, vurucu, sıçratıcı efekt aranılan karakteristiklerdir. Asidite ile kahvenin hangi rakımda ve hangi bölgede yetiştiği ve nasıl işlenip kavrulduğu arasında sıkı bir ilişki vardır. Yüksek rakımda yetişmiş, Kenya, Kostarika, Peru, Etiyopya gibi kahvelerde iklimin, gece gündüz sıcaklığı farklarının ve volkanik toprak yapısının verdiği asidik ögeler daha fazlayken, düşük rakımlarda yetişmiş bazı Brezilya ve Sumatralar ise çok daha düşük bir asiditeye sahiptir. Bu açıdan, asidite ile aranız yoksa, hernekadar artık ülke kahveleri kategorizasyonu çok bir şey anlatmıyor olsa da, düşük rakım kahvelerini ya da pulped natural veya natural kahveleri tercih ederek bundan kaçınmanız bir noktaya kadar mümkündür. Yoksa mükemmel dengeli bir asiditesi olan yüksek rakımda yetişmiş ve yıkanmış bir kahvenin bu özelliğini gölgelemek akıl karı olmayacaktır. Bir kahvenin işlenirken yıkanması ya da kurutulması da asidik yapısını birebir belirler ne de olsa. Son olarak koyu kavurmalarda yaşanan kimyasal değişimler sonucunda kahvenin sadece tatlılığı ve aromatik profili değil ama aynı zamanda asidik karakteri de sönümlenirken, öte yandan Probador Colectiva gibi yeni jenerasyon kahve öncülerinin benimsediği daha açık kavurmalarda ise asidite özellikle vurgulanır ve tatsal mozaik önplana çıkarılır. Çoğunlukla negatif bir özellik olan ve aslında yanlış kavurma ve yanlış ekstraksiyondan kaynaklanan ekşi kavramı ile asidik kavramı karıştırılmaktadır. Ya da hemen içilmeyip bekletilen ve kreması çöken ve soğuyan bir espresso’da ağzınızda gerçekten tuzlu ve ekşi bir tat bırakabilir. Bu kusurlu durumların dışında ekşilik bir kahvede aranan bir özellik değildir elbet ve asiditeyle herhangi bir alakası yoktur. Kuşkusuz bu reaksiyoner ve negatif tatsal algı probleminin doğumunda kahve damak tadının onyıllardır çok koyu kavrulmuş, çok uzun süre demlenen, içinde robusta bulunan, kusurlu kahve çekirdeklerinden üretilen ve aromatik unsurlar taşımayan bir endüstriyel-süpermarket kahve anlayışı tarafından domine edilmesi büyük pay oynamaktadır. Hiçkimse kahveden şeftali, portakal, çilek vs. gibi tatlar almayı beklemeyip buna hazırlıklı olmadığından ve henüz şaraptaki gibi geniş kitlelerin de kısmen hakim olduğu ortak bir terminoloji gelişip yaygınlaşmadığından ilk aklımıza gelen “ekşi” kavramının arkasına sığınmaktayız. Halbuki ekşi dediğimizde aslında farkında olmadan o kahvede mevcut çok canlı ve parlak meyve asitlerinin varlığını ve o kahvenin ne kadar taze olduğunu ifade etmiş oluruz.

4. Sert kahve var mıdır?

Sert kahve deyimi aslında kendi içinde çelişkili ve yanlış bir kullanımdır. Arabika kahvelerin hepsi, çekirdek cinsi (variety) ne olursa olsun, % 1.2 civarında bir kafein oranına sahiptir ve bu oran kahveden kahveye ya da kavurma derecesine göre değişmez. O açıdan Etiyopya kahvesinin Kenya’dan Guatemala’nın Brezilya’dan daha sert olduğunu söylemek yersizdir. Tabi Arabika’ya göre biyolojik olarak 2 kat kadar daha fazla kafein içeren Robusta türü dışarıda bırakılmak şartıyla. Sertlik kavramı belki de 4 şekilde izah edilebilir:

1-Genel kullanımdaki anlamıyla damakta bıraktığı his ve algılayış. Piyasa ve süpermarket kahveleri çok koyu kavruldukları için damağımızda ve burnumuzda bir yanık/is kokusu ve algısı bırakır. Bu ise bizde yanıltıcı olarak o kahvenin sert olduğu duygusunu uyandırır. Açık kavrulan bir kahve ise daha aromatiktir ve koyu kahvedeki aşırı/yıkıcı karamelize ve kömürleşmiş tatlar olmadığından bizde daha zayıf, yumuşak ve sulu bir kahve hissi uyandırır. Halbuki 200ml’lik bir demleme kahvede her ikisindeki kafein oranı da yaklaşık olarak 150mg’dır.

2-Hatalı demleme: Her demleme tekniğinde belli demleme kriterleri vardır ve bunlardan en önemlisi su-kahve oranıdır. Eğer bu oranı tutturamazsanız kahveniz ya sert ya da yumuşak olacaktır. Yani suyu fazla kahveyi az koymanız ya da suyu az kahveyi çok koymanız aynı kahvenin sert ya da yumuşak olmasıyla sonuçlanacaktır. Dahası öğütme kalınlığı, demleme süresi, suyun sertliği, Arabika ya da Robusta olması, ekipmanın kalitesi, karıştırma vs gibi diğer faktörler de işin içine girince sertlik ve yumuşaklık ile demleme tekniği arasındaki ilişki iyice giriftleşecektir.

3-Koyu kavrulmuş kahveler fiziksel olarak daha yıkıcı süreçlerden geçtiği ve kahveyi oluşturan selülozik matriks daha da kırılganlaştığı için öğütürken daha fazla tozsal partiküllere ayrışır (bu özellikle espresso gibi basıncın işin içine girdiği ve ince öğütmenin gerekli olduğu demlemelerde daha büyük bir sorundur. Kötü bir değirmeniniz varsa koyu kahveleri french press düzeyinde öğütmek de partikül ebadı dağılımını dengesizleştireceğinden tozsal partikül oranı yine artacaktır) ve bu ise süzme tekniğinize bağlı olarak daha fazla miktarda çözünmemiş katının (kollloids, yağlar, surfaktanlar vs vs) fincanınıza geçmesine yol açar. Sonuçta gövde hissi artar ve o kahvenin daha sert olduğuna ilişkin yanlış bir intiba oluşur.

4-Zihni Sinirsel bir hesaplama gibi gelcek olsa da, koyu kavrulan çekirdekler çok büyük bir kan kaybına uğrar. Bundan kastımız hem serbest hem bağıl nemini, hem CO2''yu, hem karbonhidratlarını, hem hemen tüm aromalarını ve daha sayısız başka katı maddesini kaybettiğinden ağırlığının yaklaşık %15-20'si uçar. Açık kavurmada ise bu oran %12-14 aralığını geçmez. Bunun kafeinle ilişkisi ise diyelim ki 20gr kullanarak bir demleme yapacaksınız, bunun için koyu kavrullmuş çekirdeklerden sözgelimi 50 adet öğütürken açık kavrulmuşlardan ise 35 tanesini öğütmeniz yeterli olacaktır. Kavurmayla kafeinin son derece ihmal edilecek bir oranda kaybolduğu hatırlanırsa koyu çekirdeklerden yapılmış bir fincan kahvede açık çekirdeklerden yapılanlara göre hatırı sayılır miktarda daha fazla kafein olacaktır. Bu da aldığınız kafeini arttırırken sertlik hissini de belli belirsiz yükseltebilir.

5. Espresso alırken neden 18-22 gr dozlamalı?


Birincil olarak klasik İtalyan espresso’su onyıllardır 7gr ve tek akış ağızlı kaşık ile sunulmuştur ve sunulagelmektedir. Ancak öncelikle tek akış ağızlı kaşık hem tasarımı hem de içine konulan 7gr gibi bir miktarın azlığı itibariyle doğru bir şekilde düz bir kahve yatağı oluşturmaya ve doğru tamplemeye izin vermemektedir ve sonuçta kahvenin ekstraksiyonu da hatalı olmaktadır. İkincil olarak aynı espresso shot’ı 7gr’dan almak ile çift-kaşıktaki 18gr-22’dan almak arasında büyük bir lezzet farkı doğacaktır. Kahve miktarı ne kadar çoksa o kadar tatlı, organoleptik açıdan zengin, kremamsı, gövdeli bir espresso elde edilir. Daha az kahveden aynı miktarda espresso almak ise bitterness’ın, acılığın, sertlik hissinin artmasına ve o hep alışageldiğimiz ilacımsı, yüzümüzü ekşiten, sert espresso’nun tercübe edilmesine yol açacaktır. 18gr-22’dan alınan çift shot espresso ile yapılan sütlü kahveler de dolayısıyla çok daha tatlı, aromatik ve içilebilir olacaktır.
 

Ziyaretçi_1

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Nis 2019
Konum
ankara
sadece 5. madde için yazıyorum. kaşığın içine koyduğunuz kahve miktarı ne kadar artarsa kahve tüketiminiz de otomatik olarak artar. kahveyi satanın cebine giren paranız da artar. burda yazan hiçbir şeyi samimi bulmadım, bulmayacağım. isteyen kusura bakabilir.
 

sncy

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Kas 2019
son zamanlarda kahve fabrikasından espresso shot the sheriff blend alan oldu mu? bir de espresso perfettonun espresso blendini deneyen hiç oldu mu? espresso perfetto miscela çekirdeğinin italyada kavrulduğunu söylemiş, fakat kavrum tarihi hakkında bilgi yok anladığım kadarıyla. aslında bir denemek istiyorum ama 1 kg'den az seçenek olmadığı için de cesaret edemedim. var mıdır bir tecrübesi olan?

Kahve Fabrikasının Espressosunu geçtimiz P.tesi dükkanlarında denedim, hoşuma gitti, öle beni uçurmadı ama üzmedide, aldım 10 gün önceki kavrumu evdede denedim sonuç dükkandakine yakındı orta yollu klasik bir espresso blendi bana göre.

espresso perfetto miscela bir kaç ay önce evde denemiştim ama yeni cihaza alışıyordum, o yüzden bir daha denemek istiyorum, klasik espressoyu arayanlar için ideal. Bu arada siz denedinizmi geçen süre zarfında bu blendleri?
 
Son düzenleme:

Aslanbek

Tecrübeli Demleyici
Katılım
8 May 2012
Kahve Fabrikasının Espressosunu geçtimiz P.tesi dükkanlarında denedim, hoşuma gitti, öle beni uçurmadı ama üzmedide, aldım 10 gün önceki kavrumu evdede denedim sonuç dükkandakine yakındı orta yollu klasik bir espresso blendi bana göre.

espresso perfetto miscela bir kaç ay önce evde denemiştim ama yeni cihaza alışıyordum, o yüzden bir daha denemek istiyorum, klasik espressoyu arayanlar için ideal. Bu arada siz denedinizmi geçen süre zarfında bu blendleri?
ben de espresso perfettonun miscela blendini denedim ama kahve fabrikasınınkini denemedim. espresso perfetto ben aldığım zaman 1 kg lik paketlerde satılıyordu ve bu 1 kg nin içerisinden yaklaşık 200 gr defect kahve ayırdım. hem bu sebeple hem de tat profili nedeniyle bir daha almadım, almayı da düşünmüyorum hocam.
 

hayzin

Yeni Demleyici
Katılım
21 May 2015
Uzun zamandır içtiğim espressolar içinde en memnun kaldığım Kimma Speciality Blend oldu.
 

sncy

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Kas 2019
Uzun zamandır içtiğim espressolar içinde en memnun kaldığım Kimma Speciality Blend oldu.
Tavsiyeniz üzerine Kimma la iletişime geçtim, kendileri ayrıca espresso olarak HONDURAS FINCA BEATRICE MICRO LOT da önerdiler iki çekirdeğide gurmekahveci.com üzerinden sipariş verdim, ikisindende çok memnun kaldığımı söyleye bilirim tavsiyeniz için teşekkürler.
 

sncy

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Kas 2019
Selam Türkiyede taze kavrum Robusta&Arabica Espresso Blend yapan yer arıyordum, kahveler.net vesileysiyle denk geldim, ve deneme şansı buldum deneyimlerimi aşağıdaki linkte paylaştım belki bir faydası olur.

Sevgi ve Saygılarımla
Sağlıcakla Kalın İnşallah.

https://kahveler.net/kahve/5479-marrone-com-tr.html/
 

Pearl

Yeni Kahvesever
Katılım
6 May 2020
Merhabalar. Espresso makinesinalmayi düşünüyorum. Bu işte oldukça acemiyim. Forumu inceledim epeyce öğrenecek çok faydalı bilgiler var. Herkeain emeklerine sağlık. Sizden ricam var cekirdek kahve sipariş edebileceğim guvenilir site nereleri? Ve kesinlikle şu marka şu cesit kahve öneririm diyebileceğiniz kahve nelerdir? Lavazza, illy baktım lutfen yardimlarinizi bekliyorum.
 

Lautreamont

Yeni Demleyici
Katılım
20 Nis 2012
Merhabalar. Espresso makinesinalmayi düşünüyorum. Bu işte oldukça acemiyim. Forumu inceledim epeyce öğrenecek çok faydalı bilgiler var. Herkeain emeklerine sağlık. Sizden ricam var cekirdek kahve sipariş edebileceğim guvenilir site nereleri? Ve kesinlikle şu marka şu cesit kahve öneririm diyebileceğiniz kahve nelerdir? Lavazza, illy baktım lutfen yardimlarinizi bekliyorum.
Hoş geldiniz. Bütün forum neredeyse bu sorduğunuz sorunun yanıtıyla dolu. Özellikle de online kahve satışı yapan siteler diye bir bölüm var. İsterseniz öncelikle biraz gezin.
 

Pearl

Yeni Kahvesever
Katılım
6 May 2020
Baştan sona okudum fakat konuda acemi olunca haliyle çok anlayadim. Mesela kimisi lavazza yazmış ama hangi çeşidi yada x bir kahvenin sadece cesidinin adini yazmış marka yok. Bulabildiğim 2,3 kahve oldu burada. O nedenle açık şekilde cevap aradim yoksa forumu okuyup etmeden sormuş değilim yinede teşekkür ederim cevabiniz için
 

BahtsizBarista

Aktif Demleyici
Katılım
19 Tem 2020
Kahvelerin " Demleme / Ogutum " secimi nde espresso belirtilmezse yada bilerek filtre kahve cekirdek alsam cok fark varmi sizce ? Yani ozellikle espresso icin yazmasa sorun olur mu ? Illa blend mi almaliyiz espresso icin :D ben butun cekirdekleri her cesitte deniyorum bu aralar ama espresso da krema ve tat yok
 

Eralpg

Yeni Kahvesever
Katılım
14 May 2017
Konum
İstanbul
Benden başka yapan vardır mutlaka ama size bir önerim olacak; aroması düşük, kreması bol, görece ekonomik ama taze arabica espresso çekirdeği alıp ( kuru kahveci mehmet efendi ya da sanal baharat vb. olabilir) bunu içine de normalde espressoda tek başına ekşi tad verecek ama yüksek aroması olan yüksek asiditeli (narenciye vs) gibi yine taze ve görece biraz daha pahalı bir çekirdeği blend yaparak kullandığımda hem kıvamlı ve yüksek kremalı ama hem de meyve notalarını da hissedebileceğim bir karışım alıyorum. Oranı genellikle 1 e 3 yapıyorum ( 1 narenciye notalı kahve) ama kahveden kahve ye değişebiliyor.
 
Son düzenleme:

sncy

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Kas 2019
Benden başka yapan vardır mutlaka ama size bir önerim olacak; aroması düşük, kreması bol, görece ekonomik ama taze arabica espresso çekirdeği alıp ( kuru kahveci mehmet efendi ya da sanal baharat vb. olabilir) bunu içine de normalde espresso da tek başına ekşi tad verecek ama yüksek aroması olan yüksek asiditeli (narenciye vs) gibi yine taze ve görece biraz daha pahalı bir çekirdeği blend yaparak kullandığımda hem kıvamlı ve yüksek kremalı ama hem de meyve notalarını da hissedebileceğini bir karışım alıyorum. Oranı genellikle 1 e 3 yapıyorum ( 1 narenciye notalı kahve) ama kahveden kahve ye değişebiliyor.


Kahveyle haşır neşir olmanın en güzel tarafları bunlar sanırım, deneysel takıla bilme kişiselleştirme özgün olabilme...
 

BahtsizBarista

Aktif Demleyici
Katılım
19 Tem 2020
Kahvede harman olmazsa olmaz zaten.. o yuzden en az 3 cesit kahve olur evde ama toplam 1 kg gecmez ve cabuk biter.. ustune de espresso ayarini tutturamayinca, kahve bitmesi cabasi tansiyon seker altust oluyor. yapiyorsun iciyorsun olmuyor hadi bir daha dene...
 

Eralpg

Yeni Kahvesever
Katılım
14 May 2017
Konum
İstanbul
Aynen dediğiniz gibi, deneme sayısı hep sınırlı kalıyor, ikram ettiğiniz kişilerin de damak zevkleri farklı oluyor, gurme gibi bir yudum alıp gerisini dökmek lazım da bu sefer de kahveye yazık oluyor ve maliyet de cabası
 

Ayucell

Yeni Kahvesever
Katılım
24 Ara 2019
Merhabalar, profusion coffee den alışveriş yapan Oldu mu hiç, fiyatları çok makul görünüyor.
 

kremanyak

Yeni Kahvesever
Katılım
23 Eki 2020
Arkadaşlar, üstadlar selam,
Kahve çekirdeği kullanmaya yeni başladım, hiç beğenmediğim kahveler aldım, az biraz beğendiğim daha ucuz kahveler de aldım, en sonda yine nispeten pahalı ama çok sevdiğim bir kahveyi buldum. Bunu benim gibi acemi boğazlara aktarmak istedim ki bir deneyip beğenirlerse ne ala.

İlk başta illy aldım 250 gr’lık classic olan %100 arabica. Kahve bana fiyatını hissettirmedi açıkçası. Belki de bayattı bilmiyorum. Ancak gayet güzel kokusu vardı. Kavrum tarihi nisan 2020 idi. Vakumlu paketlendiği için bayat olabilir mi bilmiyorum. Sonra gittim hediye kuponum da var diye Rossmann %100 arabica aldım. Gayet iyi çıktı. Yani gayet iyi çıktı derken en sonda ismini söyleyeceğim kahveye göre değil ama illy’e göre daha aromalı biraz acı ama içilebilir sert bir lezzeti vardı. Yine yakalarsam alabilirim hatta bunu harmanlasam mı diye bile düşünüyorum. Sonra lavazzayı çok öven okuduğum için e crema kahvesinden (mavi paket) aldım çok ekşi buldum bu kahveyi. Bu da Temmuz 2020 kavrumluydu. Bir miktar içince sıktı bu ekşilik. Yani çok kabul edilemez bir ekşilik değil belki bunu sevenler de olabilir ama ben daha tok/gövdeli aromasını burnumda hissedeceğim kahveleri seviyorum sanırım. En son moliendo espresso capri aldım enplusta görünce biraz indiğini. Temmuz 2020 kavrumlu ama açınca buram buram koktu kilitli ambalajını. Az önce iki bardak üstüste içtim ve bayıldım. Kreması çok yerinde; hafif bir ekşilik var ama çok hafif, sanki çay notaları var içinde. Nespresso vivaltoya çok benzettim tadını. Buraya kadar okuyup da bu kahveye (moliendo capri) benzeyen ama daha uygun fiyatlı benzer aromalar önerecek üstadlar varsa çok sevinirim. 250 grama 50 küsür lira çok para bence. Ya da bunu harmanlamak çözüm olabilir mi bilemedim. Otomatik khve makinesiyle espresso yapıyorum. Daha doğrusu o yapıyor ben içiyorum:D
 
Son düzenleme:

Lautreamont

Yeni Demleyici
Katılım
20 Nis 2012
Boxx Coffee - Espresso Blend
Kimma Coffee - Espresso Blend 2

Son zamanlarda genelde bunları tüketiyorum, beğeneceğinizi umuyorum.
 

kahveseven35

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Şub 2018
Arkadaşlar, üstadlar selam,
Kahve çekirdeği kullanmaya yeni başladım, hiç beğenmediğim kahveler aldım, az biraz beğendiğim daha ucuz kahveler de aldım, en sonda yine nispeten pahalı ama çok sevdiğim bir kahveyi buldum. Bunu benim gibi acemi boğazlara aktarmak istedim ki bir deneyip beğenirlerse ne ala.

İlk başta illy aldım 250 gr’lık classic olan %100 arabica. Kahve bana fiyatını hissettirmedi açıkçası. Belki de bayattı bilmiyorum. Ancak gayet güzel kokusu vardı. Kavrum tarihi nisan 2020 idi. Vakumlu paketlendiği için bayat olabilir mi bilmiyorum. Sonra gittim hediye kuponum da var diye Rossmann %100 arabica aldım. Gayet iyi çıktı. Yani gayet iyi çıktı derken en sonda ismini söyleyeceğim kahveye göre değil ama illy’e göre daha aromalı biraz acı ama içilebilir sert bir lezzeti vardı. Yine yakalarsam alabilirim hatta bunu harmanlasam mı diye bile düşünüyorum. Sonra lavazzayı çok öven okuduğum için e crema kahvesinden (mavi paket) aldım çok ekşi buldum bu kahveyi. Bu da Temmuz 2020 kavrumluydu. Bir miktar içince sıktı bu ekşilik. Yani çok kabul edilemez bir ekşilik değil belki bunu sevenler de olabilir ama ben daha tok/gövdeli aromasını burnumda hissedeceğim kahveleri seviyorum sanırım. En son moliendo espresso capri aldım enplusta görünce biraz indiğini. Temmuz 2020 kavrumlu ama açınca buram buram koktu kilitli ambalajını. Az önce iki bardak üstüste içtim ve bayıldım. Kreması çok yerinde; hafif bir ekşilik var ama çok hafif, sanki çay notaları var içinde. Nespresso vivaltoya çok benzettim tadını. Buraya kadar okuyup da bu kahveye (moliendo capri) benzeyen ama daha uygun fiyatlı benzer aromalar önerecek üstadlar varsa çok sevinirim. 250 grama 50 küsür lira çok para bence. Ya da bunu harmanlamak çözüm olabilir mi bilemedim. Otomatik khve makinesiyle espresso yapıyorum. Daha doğrusu o yapıyor ben içiyorum:D
KARDEŞİM güzel paylaşımın İÇİN TEŞEKKÜRLER bende çok fazla kahve deniyorum ve içiyorum Evde Delonghi 6900 tam otomatik kahve makinesi var amatör olarak kahve demliyorum herkesin zevki Farklı tabiki birisinin Çok sevdiğini bir başkası hiç sevmiyor ama benim denediğim favori çekirdek kahveleri sorarsan

1) DAVİDOFF 57 espresso
2)SIMON LEVELT espresso
3)STARBUCKS CHRISTMAS blend (kırmızı paket)
 
Üst