Demleme Cesitleri Psikolojisi :)

BahtsizBarista

Aktif Demleyici
Katılım
19 Tem 2020
Espressoyu hep merak etmisimdir ve disarida genelde onu icerdim ( 10 defa falan ictim mi acaba 30 yilda ? :D ) simdi ekipmani aldim kurdum iciyorum ama o damak tadi duydugum / okudugum gibi cikmiyor ve kafam karisti..Simdilerde ise hep V60 mevzusu var ortamda.. gercekten o paketteki Tadlari veren bir yontem mi yoksa Kahvenin Psikolojik bir yansimasi mi olusuyor sanki ? Kucuk seramik bir V60 gordum bununla ince filtre kahve makinesi kagitlariyla olur mu acaba ? Illa tadlari almak degil amacim ama sanki onceden ogutturup ictigim filtre kahveyle kendimin yaptigi ayni gibi. Tabii biryanda da ugrasi var ona merakliyim ondan Makine vs aldim.. Baristaliga merakim var..tam kurs bakiyordum pandemi geldi..bende dedim Makine alip kendim yapayim.
Gercekten sabredip okudugunuz icin tesekkurler :D
 

selcuk

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Tem 2019
ben önce mokapot aldım keyifli keyifli içiyordum dışarıdan öğütülmüş kahve alarak, sonra v60 aldım kendi filtresi ile yine öğütülmüş aldığım kahveleri kullandım ama baktım tatlar gelmiyor,sonra ikinci el bir kahve değirmeni aldım onunla öğütüp yapıyorum içilmeyecek kahveler olmuyor ama çikolata tadından başka tat alamıyorum,bu işlerde bence tatları alabildiğini söyleyen biri ile birlikte oturup içmek ve gerçekten bizim ağzımızın tadı mı yok yoksa o tatlar çıkıyor mu kıyaslamak lazım.Benim yaşadığım şehirde bu imkan yok bende artık sanal baharatdan kahve alıyorum kendim öğütüp içiyorum ve tat işine girmiyorum en azından hazır filtre kahvelerden daha iyi geliyor tadı.Ben normal kahve filtrelerini de katlayarak kullanıyorum bir sorun görmedim.Barista kursu konusuna gelirsek endüstriyel makineleri kullanmak ve deneyimlemek için olabilir ama diğer türlü youtube da ve forumlarda araştırmak daha iyi bir eğitim bence boşuna dünya para vermeye gerek yok.
 

paradise83

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Tem 2018
Konu başlıkla çok alakalı olmasa da ben de kendi deneyimlerimi anlatayım kısaca.

Aslına bakarsanız bu kahve işinde bir tatmin mertebesine ulaşmanın oldukça zor olduğunu düşünenlerdenim.

Her içtiğiniz kahvede, her yaptığınız demlemede daha iyisinin olduğunu düşünür, anlık olarak tatmin yaşasanız da orta vadede hep bir tatminsizlik uzun vadede ise "kahve işte, dinç tutsun, uyutmasın yeter" basitliğine indirgeyerek bir boşvermişlik veya başka bir deyişle kahve kültürünün bünyenize yerleşmesine şahit olursunuz.

Artık kahve sizin için yeni bir keşif veya heyecan değil, hayatınızın bir parçası ve tabiatınız haline gelmiştir. Bazıları buna müptelalık veya bağımlılık da diyor.

Hastalık veya başka mücbir sebepler olmadığı sürece kahve ile ilişkiniz bir ömür boyu sürecektir o nedenle öyle pahalı makinelere para vermeden önce bu yeni flörtün tadını çıkarmaya bakın derim ben, nasıl olsa zamanla ilişkiniz ciddiye döndükçe sevginize daha akıllıca ve doğru yatırımlar yapmayı tabiatıyla öğreneceksiniz.
 

BahtsizBarista

Aktif Demleyici
Katılım
19 Tem 2020
Mokapot bende denemistim lakin ucuza kacmisim ve sonucta yaniklar oldu biraktim, tadsiz di zaten. V60 hic denemedim.. bende cikolata tadi istiyorum ama yok yada alamiyorum.. 5-6 farkli yerden 10 kahve almisimdir..devam edicez bakalim
 

ytghan

Aktif Demleyici
Katılım
11 Şub 2020
Cikolata ,kakao tatları aslinda her kahvede alabileceginiz en basit ve temel tatlar.Ben kafflano ile yaptiğim espressolarda bile uzun süre damagimda kalan kakao tatlarina ulaşıyorum.Yapmaniz gereken butun parametreleri bir yere yazıp tek tek uzerlerinde çalişmak.Mumkun oldugu kadar parametreleri sabit tutup bir tanesi ile oynamak.Yoksa hergun farkli kahve fsrkli su veya başka bir yontemle yaparsaniz çorba oluyor.Bence biraz daha sakinleşip yaptiklarinizi gözden geçirin doğru kahveye ulaşirsiniz.
 

Biloumba

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Ara 2018
Konum
İstanbul
Aynı çekirdeği, demleyeceğiniz ekipmana uygun olarak öğütüp kahvenizi hazırlarsanız farklı metodlar arasındaki lezzet farkını daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Ben evde aynı çekirdekle hazırladığım, V60, Chemex, Aeropress ya da French Pressten farklı tatlar alıyorum.
 
Üst