Kahve Konusunda Hayal Kırıklığı

Tatlı kahve olur mu?


  • Kullanılan toplam oy
    39

NiharKahveci

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Ara 2020
Merhaba,
İnternetten farklı kahveler denemek için aşağıdaki seti aldım:
https://www.aroastinglab.com/seckin-kahveler-deneme-paketi

Hepsi 50 gramlık paketler şöyle:
1. Guatemala Huehuetenango
2. Colombia Supremo
3. Ethiopia Sidamo
4. El Salvador SHG
5. Brazil Bella Giana

Evde French Press bulunca bende kahve satın alıp denemek istedim.

Böyle adı French Press falan olunca insan aldanıyor, halbuki bildiğin kaynattığın suya kahve tozunu ekleyip, tanelerini süzüyorsun.
Yani bir neskafe,jacobstan farkı yok hazırlama bakımından.

Ancak beni hayal kırıklığına uğratan kahvelerin tadıydı.

Çay şekersiz içilmiyor kesinlikle tadı kötü olduğu için ancak kahveden en azından güzel bir tat beklerdim açıkçası ancak şeker atmadan tadı çok acıydı, sulandırılmış bir şey içiyor gibi hissettim.

Ki iki fincan için 4 çay kaşığı kahve koydum, yani ölçüde sıkıntı yok.

Birinci hayal kırıklığına uğratan, kahvenin acı olmasıydı.

İkinci ve en büyük hayal kırıklığımsa şu oldu, çünkü acı kahveye şeker atarak çözülebilir:
kahvelerin hepsinin aynı tatta olması.

Yani başta amacım, farklı kahveleri deneyip, güzel, tatlı gelenle, tadı güzel olanı sürekli almaktı.

Ancak üstte belirttiğim kahvelerin içeriği sırayla:
1- portakal,sütlü çikolata,mapple şurup
2- kırmızı orman meyveleri
3- çiçek kokuları,baharat
4- kakao,erik,çikolata
5- meyvemsi çikolata, pürüzsüz gövde

diye etiketlenmiş.

Ancak hepsi aynı kokuyor.

French press yaptım tatları aynı.

İnce taneli olduğu için Türk kahvesi gibi cezvede pişirdim, sanki sulu tat yerine daha yoğun ve daha güzel oldu ama yinede acı ve en önemlisi içerisinde bulundurdukları iddia edilen tatların hiçbiri alınmıyordu.

Birkaç arkadaşıma sordum, senin damak tadın gelişmemiştir o yüzden alamamışsın gibi idiot cevaplar aldım.

Şunuda söyleyeyim, senelerdir parfümeri üzerine iş yapıyorum.
Binlerce koku kokladım, ne nasıl kokar gayet iyi biliyorum.
Ayrıca bizim sektörde, niş parfümler harici, kokular standart ve piyasa ürünüdür, biz bunlara güvenli liman deriz.

Şekerleri ve portakal kokular erkek parfümleri için, çiçeksi ve vanilya kokular kadınlar için üretiliyor, dünyaca ünlü firmalar tarafından.
Senelerdir, koku üzerine çalışıyorum, birkaç sene açık parfümeride çalıştıktan sonra, kendi kokularımı ürettiğim bir yerim var, niş üretiyorum.

Bazı üretici burunlar haricinde, yeni parfüm çıkmıyor aslında.
Tıpkı aynı akorla yapılan, birbirine benzeyen Karadeniz şarkıları gibi.
Veya arabesk, pop (aranje) müzikler gibi, birbirinin teknik olarak aynısı işler.

Nereye bağlayacaksın dersen, şu:
sektörde böyle forumlarda, kokuların zenginliğinden, içerisindeki mürdüm kokusundan tutun, toskanaya, sedirden, deriye kokuların geldiğini anlatan insanlar olur.
Normal bir insanın alamadığı ama onların gelişmiş burnu sayesinde hissettikleri bir sürü kokudan bahsederler, diğer kısım avam kendileri üstün gibi.
Burun o kadar gelişmez.

Sürekli kaliteli kahve, kendi kahven, markettekiler kanserojen gibi ifadelerden sonra, kahve denemek istedim ve hayal kırıklığına uğradım.

Dediğim parfüm forumlarındaki o uğraştıkları şeyi gizemli göstermeye çalışan insanlar gibi uzatmadan, direkt cevap verebilecek insanların cevabını görmek isterim.

İyi forumlar.
 

kahve724

Yeni Demleyici
Katılım
2 Eyl 2020
French press ile, süre fazla olursa, kahve acı olur. İçmeyip dökmek lazım. Aynı durum tüm yöntemlerde geçerli. Zehir gibi oluyor. Meyve tadı ve kokular olmasa da kahvenin kendi hoş tadı olmalıydı. Şekersiz zevkle içilebilmeli. Bence bir kahveye şeker katma ihtiyacı oluyorsa zaman aşımı olmuş,kahve acılaşmış demektir.

Damak bence yaş ilerledikçe gelişmiyor, geriliyor. Bazılarının gerçekten meyve tadı aldığına inansam da bu yazıların hep pazarlama amaçlı, yanıltıcı ifadeler olduğunu sanıyorum.

Beklenti ne kadar büyükse, hayal kırıklığı da aynı oranda büyük olur.

Tarihi geçmiş olabilir. Kavurma tarihi hiç bahsedilmemiş olabilir. Degassing süresi gerekir. Bu da sabit değil. Kahveye göre değişecek. Yeni kavrulmuş kahve, tüketilmez. Gaz salınımı için beklemek gerekir. 2..14 gün arasında oluyor. Ucuz değirmen kullandınız, öğütülmüş kahve aldınız 3 günde bayatladı? Öğütme derecesi french press için uygun değildi? suyun sertliği fazla, ya da çok sıcak idi kahve yandı. vs. Yüzlerce bahane vardır. Kahveniz bu yüzden acı olmuştur.

Termometre, hassas tartı kullandınız mı? Kronometre tuttunuz mu? Sanmıyorum. Ki onlara da bir süre sonra gerek olmuyor. Alışkanlık ile yapılabiliyor.

Kısaca, demleme süreciniz hatalı olabilir. Kahve açıkta kalmış bayatlamış olabilir. Başlangıç için, 3.nesil kafe ya da bu işi bilen birinin kahvesini içmeniz çok ikna edici olacaktır.
 
Son düzenleme:

Etozlu

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Kas 2020
evde niş parfüm nasıl yaparız. çay kaşığı, çorba kasesi ve buhara esanslarım var.

her işi iyi yapandan satın almazsak bu kapitalist düzen yürümez, hepimiz işsiz kalırız :D bence işini iyi yapan üçüncü nesil kahvecileri zaman buldukça ziyaret edin hem kahve içip hem sohbet edin. belki bu kahve denen asidik meyve size hitap edecek bir içecek değildir. zira içine kattığınız şekerin tadını verecek bir çekirdek hiç olmayacak. çikolata gibi düşünün, herkes gerçek çekirdekten yapılmış çikolatayı sevmez, acı bu der geçer. yahut herkes kırmızı şarap sevmez, kekremsi bulur beyaz şarap içer veya şekerlendirilmiş bir bira içmeyi tercih eder.
kanserojen kısmı paketlenmiş her şeyde geçerli. hassasiyet göstermek önemli olsa da küçük yaşlardan gelen şekere olan alışmışlık bir anda değişmiyor. ben çayı şekersiz içmeye birkaç senede ancak alışabildim. şu an hiçbir asitsiz içecekteki yapay şekere tahammül edemiyorum. yani damak tadınızın gelişmesi değil bir yöne evrilmesini beklerseniz bu tükettiğiniz gıdalara göre zamanla olur. ama kalkıp tadım notasında limonlu cheesecake yazan bir kahveden hangi limonlu cheesecake tadını alacağınızı bilmediğiniz bir tadım hayal kırıklığı olur. kavurucuların da her kahveyi aynı kalitede kavurmadığı, kahvelerin orijinine ait bilgilerin bir kısmını sakladığını gördüğünüzde o kahveleri almayın. kesin bir bityeniği vardır.
 

selcuk

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Tem 2019
O kadar çok hata var ki neresinden nasıl başlamak lazım bilmem, öyle öğütülmüş kahve alıp kaç ml fincan için kaç gr kahveyi kaç dakika demlediğiniz bilmeden konuşmak olmaz. Zaten o tat ve kokular için milletin ne kadar para harcadığını bir duysanız. Sadece değirmene 2400 tl para veriliyor, 250 gr kahveye 100 tl para veriliyor, tartı 1000 tl yani öyle çay kaşığı ve süresiz frenchpress ile o tatları almak hiç kolay değil.
Para olayını geçtim filtresi , kullanılan suyun özellikleri, demleme süresi akış hızı suyun sıcaklığı vs. gibi birçok değişkeni doğru yaparsanız elde edilecek lezzetler var . Ve zaten her tadı almanız mümkün değil bazılarını alırsınız başkasının almadığı tadı alırsınız. Bu tatlar da pour over yöntemler için alınabilecek tatlar diye biliyorum. Yani bu kahveden yazan tatları almak işi baya deneyim gerektiren heyecanlı iş.
 
Son düzenleme:

1healthpoint

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Şub 2020
Konum
Bursa
baştan sona hatalarla dolu metin okudum. nereden düzeltmeye başlasam bilmiyorum ama idiot dediğiniz arkadaşınızı ciddiye alıp nerede hata yapıyorum deseniz aç çok çözerdiniz. parfümeri olmayı bırakın vedat milör de olsanız kahve farklı bi olay.
 

kahveiso

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Eyl 2020
Kahve olayı bir serüven aslında. Mesela bir çok insan espressoyu sevmez ama kahve geçmişi olan biri için espresso içinde çeşitli tatlar barındıran bir içecek oluverir. Biraz araştırma biraz alıştırma biraz kahvecileri gezip tatma ile bu yazdıklarınızın yanlış olduğunu anlayabilirsiniz.
 

dogaozdemir04

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Eki 2020
En bilinçsiz şekilde yapılan filtre kahveler bile, granül kahveden daha belirgin bir aroma ve lezzet verir.
Birkaç aydır ciddi anlamda uğraşıyorum nitelikli kahve işiyle, elediğim kahvelerden Türk kahvesi yapma olayına bile girdim, hayatımda ilk defa Türk kahvesi demledim.
Yakın zamanda ise annemin yaptığı, kendi usulü ve yıllardır bulunduğum ildeki popüler bir kahveciden alınmış kahve ile yaptığı Türk kahvesini içtim.
İlk yudumdan sonra dedim ki, hayatımda yaptığım ilk Türk kahvesinin tadı dahi bundan daha iyiydi (anneme laf atmak için yazmıyorum :D ellerine sağlık afiyetle de içtim)
Hem kahvenin içilişini, hem yapılışını, hem de çekirdeğin tazeliğinin tada olan etkilerini görmüşüm çünkü bu süreçte.
Kahve işi cidden bi derya deniz, gittikçe gidiyor. Değirmen ile farklı boylarda öğütüm yapıp, tariflerinizi değiştirip, insanların önerdiği çekirdekler ile yapmaya başlarsanız bir şeyler, cidden ben ne içmişim şimdiye kadar diyeceksiniz.
 

Adsra

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Tem 2017
Tüm forum bu metne ağlıyor şuanda :D
Benim asıl anlamadığım olay ise bu forum genelde epey kahveyle ilgilenenlerin yer aldığı bir forum, bu arkadaşımız güzel denk getirip burayı üye olup upuzun bir şeyler yazmış. Helal olsun :D
 

dogaozdemir04

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Eki 2020
Tüm forum bu metne ağlıyor şuanda :D
Benim asıl anlamadığım olay ise bu forum genelde epey kahveyle ilgilenenlerin yer aldığı bir forum, bu arkadaşımız güzel denk getirip burayı üye olup upuzun bir şeyler yazmış. Helal olsun :D
Kahve konusunda cidden büyük bir algı da var, 3. nesil kahve işi palazlansın diye midir yoksa insanların tutkusundan mı, yoksa bir beyaz yaka görüntüsü olduğu düşünüldüğü için mi bilmiyorum. En çok şişiren de malum zincir mağazanın önünde sıra bekleyen arkadaşlar. O değil de bunu bi konuşmak lazım, Starbucks filtre kahvesini içip de mmmmm ne lezzetli kahve diyen bir tane forumdaş çıkar mı acaba?
 

NiharKahveci

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Ara 2020
Zaten kahveden anlayan birisiyle de birlikte yaptık, tartı, terazi, değirmeni var onunda.

El salvadorla, brazil'i onun kahve makinesinde denedik.
Bu elimdeki kahveler, aeropress çekim ve siparişimden bir gün önce falan çekilmişti.

Tat olarak, tıpkı cezvede pişirdiğim kahveden çok az farkı vardı ki herhangi bir çayıda zaten semaverde demleyince tadı farklı oluyor.

Aynı kahveyi içtik arkadaşlar, o daha iyileri var, yinede kötü değil gibi genel yorum yaptı ama olay şu:
Kahve tatlı değil.

Benim french press veya cezve ile şeker atmadan ve farklı "aromaları" bir kahveden almam mümkün mü?
Parfüm forumlarındaki benzer insanlar burada da varmış, onu anladım, yine de cevap veren bilgili kişilere ayrıca teşekkür ederim.
 

Horizon

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Haz 2015
Zaten kahveden anlayan birisiyle de birlikte yaptık, tartı, terazi, değirmeni var onunda.

El salvadorla, brazil'i onun kahve makinesinde denedik.
Bu elimdeki kahveler, aeropress çekim ve siparişimden bir gün önce falan çekilmişti.

Tat olarak, tıpkı cezvede pişirdiğim kahveden çok az farkı vardı ki herhangi bir çayıda zaten semaverde demleyince tadı farklı oluyor.

Aynı kahveyi içtik arkadaşlar, o daha iyileri var, yinede kötü değil gibi genel yorum yaptı ama olay şu:
Kahve tatlı değil.

Benim french press veya cezve ile şeker atmadan ve farklı "aromaları" bir kahveden almam mümkün mü?
Parfüm forumlarındaki benzer insanlar burada da varmış, onu anladım, yine de cevap veren bilgili kişilere ayrıca teşekkür ederim.
Parfüm forumunda parfüm yapmayı öğrenip öğrenemeyeceğinizi bilemiyorum ama bu forumu okumayı denerseniz ve yeterince uğraşırsanız şeker koymadan içebileceğiniz tatlı kahveye kavuşabilirsiniz.
 

Kdundar

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Mar 2020
Zaten kahveden anlayan birisiyle de birlikte yaptık, tartı, terazi, değirmeni var onunda.

El salvadorla, brazil'i onun kahve makinesinde denedik.
Bu elimdeki kahveler, aeropress çekim ve siparişimden bir gün önce falan çekilmişti.

Tat olarak, tıpkı cezvede pişirdiğim kahveden çok az farkı vardı ki herhangi bir çayıda zaten semaverde demleyince tadı farklı oluyor.

Aynı kahveyi içtik arkadaşlar, o daha iyileri var, yinede kötü değil gibi genel yorum yaptı ama olay şu:
Kahve tatlı değil.

Benim french press veya cezve ile şeker atmadan ve farklı "aromaları" bir kahveden almam mümkün mü?
Parfüm forumlarındaki benzer insanlar burada da varmış, onu anladım, yine de cevap veren bilgili kişilere ayrıca teşekkür ederim.
Kahve işine bu kadar on yargı ile girerseniz iyi bir kahve almanız mümkün değil. Çok kısaca yorumlarımı yazayım, ama en başta şunu söyleyeyim iyi bir çekirdek doğru kavrulmuş ise ve siz de doğru demlemis iseniz zaten tatlı olması lazım. Bu tatlılığin elbet derecesi var, siz içine rafine şeker atılmış kadar veya üstüne yazan meyvenin yoğunluğu kadar tatlılık bekliyorsanız boşuna beklemeyin derim.

Şimdi ilk konuya girişteki tarifinizi anlamadım, granül kahve ile taze çekilmiş kahvenin demlemesi nasıl aynı oluyor? Siz granül kahveyi süzüyor/filtreliyor musunuz? Granül kahve kahve değildir, üretim süreçlerinden elde edilen sıkıştırılmış bir yan üründür ve su ile temas edince tümü ile çözünür, zaten bu anlamı ile çekirdek kahve ile alakası yoktur.

Çekirdek bir kahveyi düzgün demlemek için sıcaklık/zaman/basınç parametrelerini düzgün kullanmanız lazım. Eğer filtre tarzı kahve yapıyorsanız basınç olmadığı için süre ve sıcaklık kritik hale geliyor.

Dolayısı ile elinizde taze çekirdek kahveyi işleyecek ekipman olmalı, düzgün bir değirmen, tartı, ısı ölçebilecek ekipman, kuğu boyun Kettle, düzgün filtre kağıdı gibi. Bunlar olmadan kahvenin hakkını vermeniz zor.

Sonrasında kahvenin demleme metoduna göre öğütülmüş olması gerekiyor, aeropress için öğütülmüş olan kahvenin French press, cezve ve filtre kahve makinesi için kullanılması zaten başlangıçta yapabileceğiniz en büyük hata, kalınlık skalasina göre Türk kahvesi en ince French press en kalın diyebiliriz.

Bundan sonra kullandığınız su. Her su ile kahve yapılmaz, daha doğrusu hakkını vererek çözüp iyi sonuç alamazsınız. Bu demlemeleri hangi su ile yaptınız?

Tabi en önemli şeyi en sonda tekrar yazalım her çekirdek ve kavurma profilinden en iyi kahveyi alamazsınız, bunlar da seviye seviye kalite kalite.

Bu farkları almak için daha önce birçok kahve denemiş görece daha tecrübeli bir burun ve damak gerekir.

Ben size olması gerekeni yazayım madem elinizde French press var onunla deneyin.

30gr kahve / 500ml Su
Su 60-100mg/l gh, 30-60mg/l kh olmalı
Taze cekirdegi (7-10 gün degass tamamlamış) French presse uygun şekilde düzgün bir değirmen ile öğütme.
Kahveyi ögütüyoruz, French press içine alıyoruz, üstüne 98c suyu döküyoruz ve 4 dakika bekliyoruz, 4 dakika sonunda bir kaşıkla en üstundeki köpükleri sıyırıp atıyoruz, filtre kısmını takıyoruz ve 4-5 dakika daha bekliyoruz. Sonra ister presi basarak ister basmadan kahveyi alıyoruz.

Kahveyi deneyimlerken çok sıcak olmamasına özen gösterin yoksa aroma/tat zenginliğini alamazsınız.
 
Son düzenleme:

Lautreamont

Yeni Demleyici
Katılım
20 Nis 2012
Ben her şeyi geçtim kahvede tatlılık arama noktasına takıldım. Anket de yapılmış tatlı kahve olur mu diye, kahve tatlı bir şey değil, kahve aromatik bir şey. Tatlı bir içecek içme beklentiniz varsa sıcak çikolata, sahlep vb. içebilirsiniz. Kahveye de, çaya da şeker konmaz, konmamalıdır. Bir şeyin tadını sevmiyorsanız içmeyin bu kadar basit, onu şekerle olmayan bir şeye çevirmeye çalışıp sonra da siz anlamıyorsunuz, ben parfümcüyüm çok iyi anlıyorum diye kahve severleri trollemeye gerek yok.
 

Kdundar

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Mar 2020
Zaten kahveden anlayan birisiyle de birlikte yaptık, tartı, terazi, değirmeni var onunda.

El salvadorla, brazil'i onun kahve makinesinde denedik.
Bu elimdeki kahveler, aeropress çekim ve siparişimden bir gün önce falan çekilmişti.

Tat olarak, tıpkı cezvede pişirdiğim kahveden çok az farkı vardı ki herhangi bir çayıda zaten semaverde demleyince tadı farklı oluyor.

Aynı kahveyi içtik arkadaşlar, o daha iyileri var, yinede kötü değil gibi genel yorum yaptı ama olay şu:
Kahve tatlı değil.

Benim french press veya cezve ile şeker atmadan ve farklı "aromaları" bir kahveden almam mümkün mü?
Parfüm forumlarındaki benzer insanlar burada da varmış, onu anladım, yine de cevap veren bilgili kişilere ayrıca teşekkür ederim.
Bir de sanırım kullandığınız tanımları tam bilmeden kullanıyorsunuz, şeker ile aromanın ne ilgisi var ki?
Kahve tadımı yaparken 3 farklı terim kullanılır. Aroma/tat/lezzet bunlar benzer veya birbiri yerine kullanılacak terimler değildir. Aroma kokuyu tarif eder retronasal ve ortonazal olarak (burun ve damak arkası) alınan kokuların birleşimi diyebiliriz. Tat ise doğrudan dil ile ilgilidir. Bunlar da bilgidiniz gibi 5 temele dayanır, acı, ekşi, tatlı, acı, umami. Lezzet ise bu iki yolun birlesiminden ortaya çıkan sonuçtur. Dolayısı ile kahvenin içine şeker atarak aromadan ziyade daha çok tadı etkilersiniz.
 

NiharKahveci

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Ara 2020
Kahve işine bu kadar on yargı ile girerseniz iyi bir kahve almanız mümkün değil. Çok kısaca yorumlarımı yazayım, ama en başta şunu söyleyeyim iyi bir çekirdek doğru kavrulmuş ise ve siz de doğru demlemis iseniz zaten tatlı olması lazım. Bu tatlılığin elbet derecesi var, siz içine rafine şeker atılmış kadar veya üstüne yazan meyvenin yoğunluğu kadar tatlılık bekliyorsanız boşuna beklemeyin derim.

Şimdi ilk konuya girişteki tarifinizi anlamadım, granül kahve ile taze çekilmiş kahvenin demlemesi nasıl aynı oluyor? Siz granül kahveyi süzüyor/filtreliyor musunuz? Granül kahve kahve değildir, üretim süreçlerinden elde edilen sıkıştırılmış bir yan üründür ve su ile temas edince tümü ile çözünür, zaten bu anlamı ile çekirdek kahve ile alakası yoktur.

Çekirdek bir kahveyi düzgün demlemek için sıcaklık/zaman/basınç parametrelerini düzgün kullanmanız lazım. Eğer filtre tarzı kahve yapıyorsanız basınç olmadığı için süre ve sıcaklık kritik hale geliyor.

Dolayısı ile elinizde taze çekirdek kahveyi işleyecek ekipman olmalı, düzgün bir değirmen, tartı, ısı ölçebilecek ekipman, kuğu boyun Kettle, düzgün filtre kağıdı gibi. Bunlar olmadan kahvenin hakkını vermeniz zor.

Sonrasında kahvenin demleme metoduna göre öğütülmüş olması gerekiyor, aeropress için öğütülmüş olan kahvenin French press, cezve ve filtre kahve makinesi için kullanılması zaten başlangıçta yapabileceğiniz en büyük hata, kalınlık skalasina göre Türk kahvesi en ince French press en kalın diyebiliriz.

Bundan sonra kullandığınız su. Her su ile kahve yapılmaz, daha doğrusu hakkını vererek çözüp iyi sonuç alamazsınız. Bu demlemeleri hangi su ile yaptınız?

Tabi en önemli şeyi en sonda tekrar yazalım her çekirdek ve kavurma profilinden en iyi kahveyi alamazsınız, bunlar da seviye seviye kalite kalite.

Bu farkları almak için daha önce birçok kahve denemiş görece daha tecrübeli bir burun ve damak gerekir.

Ben size olması gerekeni yazayım madem elinizde French press var onunla deneyin.

30gr kahve / 500ml Su
Su 60-100mg/l gh, 30-60mg/l kh olmalı
Taze cekirdegi (7-10 gün degass tamamlamış) French presse uygun şekilde düzgün bir değirmen ile öğütme.
Kahveyi ögütüyoruz, French press içine alıyoruz, üstüne 98c suyu döküyoruz ve 4 dakika bekliyoruz, 4 dakika sonunda bir kaşıkla en üstundeki köpükleri sıyırıp atıyoruz, filtre kısmını takıyoruz ve 4-5 dakika daha bekliyoruz. Sonra ister presi basarak ister basmadan kahveyi alıyoruz.

Kahveyi deneyimlerken çok sıcak olmamasına özen gösterin yoksa aroma/tat zenginliğini alamazsınız.

Çok teşekkür ederim, aradığım cevap buydu.
 

NiharKahveci

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Ara 2020
French press ile, süre fazla olursa, kahve acı olur. İçmeyip dökmek lazım. Aynı durum tüm yöntemlerde geçerli. Zehir gibi oluyor. Meyve tadı ve kokular olmasa da kahvenin kendi hoş tadı olmalıydı. Şekersiz zevkle içilebilmeli. Bence bir kahveye şeker katma ihtiyacı oluyorsa zaman aşımı olmuş,kahve acılaşmış demektir.

Damak bence yaş ilerledikçe gelişmiyor, geriliyor. Bazılarının gerçekten meyve tadı aldığına inansam da bu yazıların hep pazarlama amaçlı, yanıltıcı ifadeler olduğunu sanıyorum.

Beklenti ne kadar büyükse, hayal kırıklığı da aynı oranda büyük olur.

Tarihi geçmiş olabilir. Kavurma tarihi hiç bahsedilmemiş olabilir. Degassing süresi gerekir. Bu da sabit değil. Kahveye göre değişecek. Yeni kavrulmuş kahve, tüketilmez. Gaz salınımı için beklemek gerekir. 2..14 gün arasında oluyor. Ucuz değirmen kullandınız, öğütülmüş kahve aldınız 3 günde bayatladı? Öğütme derecesi french press için uygun değildi? suyun sertliği fazla, ya da çok sıcak idi kahve yandı. vs. Yüzlerce bahane vardır. Kahveniz bu yüzden acı olmuştur.

Termometre, hassas tartı kullandınız mı? Kronometre tuttunuz mu? Sanmıyorum. Ki onlara da bir süre sonra gerek olmuyor. Alışkanlık ile yapılabiliyor.

Kısaca, demleme süreciniz hatalı olabilir. Kahve açıkta kalmış bayatlamış olabilir. Başlangıç için, 3.nesil kafe ya da bu işi bilen birinin kahvesini içmeniz çok ikna edici olacaktır.

evde niş parfüm nasıl yaparız. çay kaşığı, çorba kasesi ve buhara esanslarım var.

her işi iyi yapandan satın almazsak bu kapitalist düzen yürümez, hepimiz işsiz kalırız :D bence işini iyi yapan üçüncü nesil kahvecileri zaman buldukça ziyaret edin hem kahve içip hem sohbet edin. belki bu kahve denen asidik meyve size hitap edecek bir içecek değildir. zira içine kattığınız şekerin tadını verecek bir çekirdek hiç olmayacak. çikolata gibi düşünün, herkes gerçek çekirdekten yapılmış çikolatayı sevmez, acı bu der geçer. yahut herkes kırmızı şarap sevmez, kekremsi bulur beyaz şarap içer veya şekerlendirilmiş bir bira içmeyi tercih eder.
kanserojen kısmı paketlenmiş her şeyde geçerli. hassasiyet göstermek önemli olsa da küçük yaşlardan gelen şekere olan alışmışlık bir anda değişmiyor. ben çayı şekersiz içmeye birkaç senede ancak alışabildim. şu an hiçbir asitsiz içecekteki yapay şekere tahammül edemiyorum. yani damak tadınızın gelişmesi değil bir yöne evrilmesini beklerseniz bu tükettiğiniz gıdalara göre zamanla olur. ama kalkıp tadım notasında limonlu cheesecake yazan bir kahveden hangi limonlu cheesecake tadını alacağınızı bilmediğiniz bir tadım hayal kırıklığı olur. kavurucuların da her kahveyi aynı kalitede kavurmadığı, kahvelerin orijinine ait bilgilerin bir kısmını sakladığını gördüğünüzde o kahveleri almayın. kesin bir bityeniği vardır.

En bilinçsiz şekilde yapılan filtre kahveler bile, granül kahveden daha belirgin bir aroma ve lezzet verir.
Birkaç aydır ciddi anlamda uğraşıyorum nitelikli kahve işiyle, elediğim kahvelerden Türk kahvesi yapma olayına bile girdim, hayatımda ilk defa Türk kahvesi demledim.
Yakın zamanda ise annemin yaptığı, kendi usulü ve yıllardır bulunduğum ildeki popüler bir kahveciden alınmış kahve ile yaptığı Türk kahvesini içtim.
İlk yudumdan sonra dedim ki, hayatımda yaptığım ilk Türk kahvesinin tadı dahi bundan daha iyiydi (anneme laf atmak için yazmıyorum :D ellerine sağlık afiyetle de içtim)
Hem kahvenin içilişini, hem yapılışını, hem de çekirdeğin tazeliğinin tada olan etkilerini görmüşüm çünkü bu süreçte.
Kahve işi cidden bi derya deniz, gittikçe gidiyor. Değirmen ile farklı boylarda öğütüm yapıp, tariflerinizi değiştirip, insanların önerdiği çekirdekler ile yapmaya başlarsanız bir şeyler, cidden ben ne içmişim şimdiye kadar diyeceksiniz.

Çok teşekkür ederim.
 
Üst