[çözüm] Timemore C Serisi Kalibrasyon Sorunu

Shepherd

Kahve Masası Fan Club
Katılım
22 Ağu 2020
Konum
İstanbul
Sizlere kendi başıma gelen, timemore c2lerde kronik olarak karşılaşılan kalibrasyon sorunundan ve bu sorunu nasıl çözdüğümden bahsedeceğim. Saatlerce masanın üzerinde değirmenle uğraşıp kafa yorduğum, değişik duygu-durumlara girdiğim ve sök-tak bir sürü uğraştığım için, sizlerle paylaşmayı da kendime görev belirledim. :D
Sorunu anlamamda ve çözmemde bana en çok yararı olan redditteki şu konu oldu. Bu içeriğe kaynak olarak onu gösterebilirim ben sadece ufak eklemeler yapacağım.


-Değirmeni ilk satın aldığımda ne homojenlik sorunu ne de gözle görülür başka bir sorun yoktu, buna da eminim çünkü 7 klikte boş çevirmiştim ve öğütme de yapmıştım hiçbir sorun yoktu. Temelli bir temizlik yapmak istedim ve vidaları söküp, tekrar monte ettikten sonra sorun yaşamaya başladım. Daha önce 19 klikte aldığım elde ettiğim kalınlık şimdi 15-16 olmuştu ve işin ilginç tarafı daha önce rahatça bulabildiğim "sıfır" noktasını bulamaz oldum, sanki her seferinde yer değiştiriyordu. Bu durumdan şüphelenince yakından baktım ve hareketli kesicinin (iç burr), sabit kesiciye bir taraftan daha yakın diğer taraftan daha uzak olduğunu fark ettim ve aslında 16 klik sandığım yerde, hem daha çok toz üretip hem daha kalın öğütmeye başlamışım, fincanda da bunu anladıktan sonra emin oldum. Büyük hevesle, yeni aldığım değirmeni kendi ellerimle bozdum ve evlat acısı içimde derin bir yara açtı, nasıl yaptım ben bunu, nasıl çözülecek bu...Örnek Video
*Hatta bununla ilgili forumda değirmenler farklı farklı çıkıyor fabrikalardan o yüzden kalibre değiller, kimisinin 19 klikte aldığı sonuç kimisi için 17 oluyor vs, kimisi TK öğütemiyor kimisi rahatça öğütüyor, aslında bunların hepsi aynı sorun.

-Bahsettiğim reddit kaynağından, anlamam biraz uzun sürse de, ilk başta Adım 2 kullanarak çözmüştüm ve stabil çalışıyordu. Aradan 2-3 hafta geçtikten sonra tekrar aynı sorunla karşılaştım durduk yere ve test ettim bu sefer sorunumun öncesinden daha büyük olduğunu fark ettim. Çünkü sonradan anladığım kadarıyla, burr kısmını sökmesem de vidaların kendiliğinden gevşeyip sabit burrün yerinde konum değiştirmiş olabileceğini anladım (her öğütüm sonrası değirmeni hazneye vurmak, vidaları tam sıkıştırmamış olmak diye düşünüyorum) bu sorunu da Adım 2 Alternatif kullanarak (ve biraz da şans sanırım) çözdüm ve eskisinden bile iyi oldu :D

"Kaynaktan çeviriyi aşağıda yaptım ve ek olarak kendi yorumlarımı da italik olarak yazdım."

İhtiyacınız olan araçlar:
*Tornavida
*(isteğe bağlı) Kağıt, makas, bant
*Biraz sabır
Ön koşullar:
*Buradaki videoyu izleyerek değirmeni ayrıştırmayı öğrenin:
*Herhangi bir şey denemeden önce bu talimatları tamamen okuyun. Değirmeninizi sökmeden önce adımları net bir şekilde anladığınızdan emin olun.

Adım 0:
*Değirmeninizin gövdesini tutarken döndürerek ne kadar yanlış hizalandığını ölçün. Video
*Değirmenin gidebileceği en son nokta sıfır kabul ederek, videodaki gibi değirmenin metal sürtme sesini çıkarmaya başladığı yeri bulun. (11den geriye tek tek gidebilirsiniz.)
*Bu sayı 6 veya altındaysa, değirmen olması gerektiği gibi çalışır ve hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur.
*Bu sayı 7 veya 8 ise, değirmeninizin hizası biraz bozuk olduğundan 2. Adıma geçmeyi deneyin (ancak yine de önce Adım 1'deki her şeyi okuyun). Sadece orta-kalın (18+) öğütürseniz, tamamen kalibre edilmiş bir değirmen ile karşılaştırınca önemli bir fark görmeyeceksiniz.
*Bu sayı 9 ile 11 arasındaysa, Adım 1 ile devam edin.
*Bu sayı 11'in üzerindeyse, değirmen ciddi şekilde yanlış hizalanmış olabilir ve bu kılavuz muhtemelen bunu düzeltmek için yeterli olmayacaktır. (Benimki tam 11'di, 13 olup sorunu çözen var.)

Adım 1:
*Değirmeninizi temizleme talimatlarına göre ayırmak için tornavida kullanın. Dış burr (sabit burr) ayırmadan önce, değirmenin gövdesine göre konumunu not edin.
*Dış burr bir tarafında üretim yazısı vardır. Değirmenin gövdesinde yuvarlak plastik bir yuvaya sığar. Bu nedenle, dış burrü iki şekilde de değirmene geri koymak mümkündür. Plastik yuva, üretim hatalarından dolayı tamamen simetrik olmadığından, bir pozisyon diğerinden muhtemelen daha iyi hizalanacaktır. Referans için diyagramıma bakın: Diyagram
*Dış burrün plastik yuvaya göre mevcut pozisyonunu not edin. Plastik tutucunun kenarında küçük işaretler vardır, bu nedenle mevcut konumu ile ters çevrilmiş konumu arasında ayrım yapabilmelisiniz. Çıkarmadan önce referans için burr takılıyken fotoğrafını çekmenizi tavsiye ederim. (Plastik yuvada kabarık kesik çizgiler var, anlamanızı kolaylaştırır, diyagramdaki siyah bölge yani.)
*Değirmeni yanlış hizalama klik sayısı 9 ile 11 arasındaysa, dış burrün pozisyonunu tersine çevirmeyi deneyin (180 derece döndürdükten sonra tekrar yerine yerleştirin).
*Değirmeni toplayın ve Adım 0'daki ölçümleri yeniden yapın. İdeal olarak, öncekinden daha iyi kalibre olmalıdır (metal sürtme sesinin daha az klikte başlaması durumu). Bu adımda şahsen 10'dan 7'ye gittim. Yardımcı olmadıysa, değirmeninizi tekrar ayrıştırıp ve orijinal konumuna geri koyun. (Bende işe yaramadı, şahsen orjinal pozisyonu bozma taraftarı değilim.)

Adım 2:
*Adım 1'i denediyseniz, dış burrünüzün plastik yuvaya biraz gevşek bir şekilde oturduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Teorik olarak vidalar ve dış kapak, onu yerinde sabitlemeye yardımcı olmalıdır. (Evet temel sorun bu, yuvada oynayan bir dış burr, doğru oturtup iyice sıkmayınca hizalama bozuluyor ve tam sıkılmazsa zamanla gevşeyebilir.)
--Satıcımın hizalamaya ince ayar yapma talimatları aşağıdaki gibidir:
*Değirmeni 0 klik olarak ayarlayın.
*4 vidayı yarıya kadar gevşetin.
*Değirmeni altı yukarı bakacak şekilde tutun.
*Değirmeni 6 klik olarak ayarlayın.
*Değirmeni sapından tutun ve gövdesini tık sesi çıkarmayı bırakana kadar dikkatlice döndürün. Bu birkaç deneme alabilir.
*Vidaları tekrar sıkın.
*İşte bu eylemleri gerçekleştirenlerin bir videosu: Video

**Adım 2 Alternatif:
Değirmeni temizlemek için her ayırdığımda yeniden kalibre etmek istemedim, bu yüzden burrü yerinde sabitlemek için farklı bir yol izledim. Kapağı tamamen açtım ve değirmeni 6 klik olarak ayarladım. Değirmeni döndürürken dış burr ve iç burr konumuna yakından baktığımda, iki burr arasındaki boşluğun değirmenin gövdesinin bir tarafından tutarlı bir şekilde daha geniş olduğunu fark ettim. Değirmenin dış gövdesinde (bantla) daha geniş tarafta bir işaret yaptım ve ardından dış burr de dahil olmak üzere her şeyi ayrıştırdım. Dış burrün, plastik yuva ve değirmen gövdesine göre konumunu hatırlayarak, dış burrün yüksekliğiyle aynı genişlikte ve dış burr çevresinin 1 / 3'ünü kaplayacak kadar uzun dar bir kağıt şeridi kestim. Daha sonra bu kağıt şeridini, iki burr arasındaki boşluğun en geniş olduğunu bulduğum yere karşılık gelen dış burrün dış kenarına bantlıyorum ve dış burrü dikkatlice eskisi gibi aynı konuma geri yerleştiriyorum. Doğru yapılırsa, dış burr plastik yuvaya daha sıkı bir şekilde oturmalı ve yine de nazik bir kuvvetle çıkarılabilmelidir. Daha sonra iç burr ve çember kapak dışındaki her şeyi geri koyuyorum ve yanlış hizalamamı kontrol etmek için Adım 0'ı yeniden yapıyorum. Bu noktada, değirmenim 6 klik ile serbestçe dönebiliyor, bu özelliklerin normal sınırlar içinde olduğunu söylüyor.
**Bu kısım çok kafa karıştırıcı olabilir dikkatli olun, benim sorunumu kökten çözen bu kısım oldu. Kendi burr'ümün fotoğrafını koyuyorum, benim için yazılı kısmın sağ tarafındaki bölge oldu sizin için farklı olabilir. Tam denk gelecek şekilde kesin şeridi, çift kat kağıt çok sıkı oluyor denedim, tek kat yapın. Fotoğraf

Çaresizlik önlemleri:
*Dış burrünüzün hala ciddi şekilde yanlış hizalanmış olduğunu fark ederseniz, yalnızca dış burr için plastik yuvanızın çok deforme olduğunu varsayabilirim. Hangi tarafın merkez aksa çok yakın olduğunu kolayca anlayabiliyorsanız, bu tarafı eşitlemek için zımpara kağıdı kullanmayı ve dış burrü içeride tutan eksik malzemeyi telafi etmek için dış burrü yerinde tutmak için daha fazla kağıt + bant kullanmayı düşünebilirsiniz. Bunu kendim denemedim ve modifiye yaparak kaybedecek hiçbir şeyinizin kalmadığını hissetmediğiniz sürece bunu yapmanızı kesinlikle önermiyorum. (Burada bahsedilen yeterince oturduğunu hissetmezseniz bantı artırın ya da daha kalın bir şey koyun. Dediğim gibi bende çift kat kağıt fazla geldi, sıkıştı tek kat bant yaptım önerilen gibi. Her ihtimale karşı yazılmış bir bölüm burası.)

Bonus Adım:
*Değirmeninizde dış burrün doğru konumda olduğundan emin olduktan sonra, 0 klik konumunuzun olduğu pirinç üzerinde bir işaret yapabilirsiniz. Dış burr aynı konfigürasyona yerleştirildiği sürece, gelecekte değirmeni ayrıştırsanız bile bu değişmeyecektir. Böylece değirmeninizin hangi kalınlığa ayarlandığını anlamak için sıfıra kadar geri saymanıza gerek kalmaz, faydalı olabilir. (hesap yapabilir ve normal aralığınızı 7-23 klik ile sınırlayabileceğinizi varsayarsak). Ek olarak, dış burrünüzü daha sonra yanlışlıkla ters pozisyona koyarsanız, önceden işaretlediğiniz 0 klik konumunuz 6 klik olarak görünecektir. (Bunu henüz denemedim gerek de duymadım, denenebilir.)

Umarım Timemore sahibi herkes için faydalı olur, konuyla ilgili aklıma gelen oldukça ya da fotoğraf/video çektikçe konuya eklemeler yapacağım. Siz de eklemeler yaparsanız sevinirim ve gözlemlerim kadarıyla sorularınızı cevaplayıp yardımcı olmaya çalışırım. Bol kahveli günler!
 

Ekli dosyalar

  • upload_2022-1-24_10-53-14.gif
    upload_2022-1-24_10-53-14.gif
    42 bayt · Görüntüleme: 27
  • upload_2022-1-24_10-53-14.gif
    upload_2022-1-24_10-53-14.gif
    42 bayt · Görüntüleme: 22

Shepherd

Kahve Masası Fan Club
Katılım
22 Ağu 2020
Konum
İstanbul
Ekleme

Bu arada önemli not olarak belirtmek istiyorum. Sorun hisseden ya da hissetmeyen her timemore c2 sahibinin, kalibrasyon testi yapmasını, yani "Adım 0" uygulamasını öneriyorum. Yukarıda da yazıyor ama aşağıda da özet geçiyorum kendi fikrimle;

Metal sürtme sesinin başladığı klik
6 ise kusursuz kalibre olduğunu gösterir.
7-8 ise V60 için iyidir ama daha çok toz üretir ve TK performansı kötü olur.
9 ise problem başladı demektir, kesinlikle doğru sonuç vermez.
10-12 ise kesinlikle göz ardı etmeyin, bant uygulayın.

Timemore firmasının da değirmeni 6klikten aşağıda öğütmemeyi önermesi de bu yüzden, kesici sürttüğü için.

Ek-2: YouTube'a bir tarafın çok geniş diğer tarafın çok dar olduğunu gösteren, yalnış hizalanmış değirmenimin videosunu yükledim, daha iyi anlaşılır. @teyyaredenkahve 'ye danışmak için yolladığım Instagram mesajlarında buldum.
18 click civarına getirince net 26 clicklik bir boşluk göze çarpıyor videoda.
[/URL]

Doğru Kalibre Olmuş:
Temel nokta şu ki, yukarı clicklerden geldiğinizde sürtme sesi 6 veya altında başlamalı.
Not: Çeviri kaynaklı kesilme/başlama durumu kafamı karıştırmış ona istinaden postu ve yorumları da editledim. Şimdi daha anlaşılır oldu.

Değirmenimin videosunu da altta paylaşıyorum;

 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Çok güzel bir yazı olmuş Can. Benim de ilk düzgün değirmenim Timemore C1 'di. O zamanlar C2 yoktu :D

Severek kullandığım ve bütçesi limitli olanlara gözüm kapalı önerdiğim bir değirmen.

Eline sağlık. El değirmenleri bildiğin gibi ilgi alanım ve ben de kısa zaman içinde bu konuda içerik üretmeye başlayacağım.

Burayı el değirmeni içeriğine boğabiliriz :D
 

muttalipcaglar

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Ocak 2022
Konum
Ankara
Emeğinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Peki bu kalibrasyon işlemi sadece Timemore c2 değirmenler içinmi yoksa tüm Timemore modelleri içinde geçerlimidir?

Düzeltme: Timemore slim s yaklaşık 2 hafta önce sıfır aldığım değirmenimde 7 klikte hafif geliyor ses sonrasında herhangi bir sürtme sesi yok.
 
Son düzenleme:

Shepherd

Kahve Masası Fan Club
Katılım
22 Ağu 2020
Konum
İstanbul
Çok güzel bir yazı olmuş Can. Benim de ilk düzgün değirmenim Timemore C1 'di. O zamanlar C2 yoktu :D

Severek kullandığım ve bütçesi limitli olanlara gözüm kapalı önerdiğim bir değirmen.

Eline sağlık. El değirmenleri bildiğin gibi ilgi alanım ve ben de kısa zaman içinde bu konuda içerik üretmeye başlayacağım.

Burayı el değirmeni içeriğine boğabiliriz :D

Diğer forumda yazmıştım sadece buraya taşımış oldum aslında, fikri mülkiyet de Reddit kullanıcısına ait ben sadece eklemeler yaptım. Desteklerin için ben de teşekkür ederim. :D

Emeğinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Peki bu kalibrasyon işlemi sadece Timemore c2 değirmenler içinmi yoksa tüm Timemore modelleri içinde geçerlimidir?

Düzeltme: Timemore slim s yaklaşık 2 hafta önce sıfır aldığım değirmenimde 7 klikte hafif geliyor ses sonrasında herhangi bir sürtme sesi yok.

Burr set aynı olsa da, birbirilerinden çok farklı yuvaya sahip değirmenler o yüzden o modellerde bu sorunun olacağını sanmıyorum. Mil aralıkları da aynı sanırım ama G1 modelinde aralık daha fazla diye duydum o da apayrı bir yuva. :D Plastik yuva ve yuvaya tam oturamayan dış burr kalibrasyon sorunu yaratıyor C2'de.

Çok iyi bir klavuz olmuş. Emeğinize sağlık. Benim C2'de sürtme sesi 10-11 kliklerde de geliyor. Adım1'i deneyebilirim ama garantisi de daha devam ediyor. Bu nedenle servise göndermek de bir diğer alternatif.

Merhabalar, öncelikle değirmeniniz hayırlı olsun. Sanırım Timemore bu durumu düzeltmek için bir şeyler yaptı çünkü alüminyum ayar vidasına sahip modelleri alan arkadaşlar bu sorunu yaşamadılar gibi bir şey. Genelde kalibrasyon sorunu eski modellerde çıkan bir şey o da biraz şans olabilir. Açıkçası ben değirmeni ilk aldığımda sorun yoktu, dört vidayı da söküp iç burru çıkardıktan sonra oldu diye düşünüyorum.
Gelbura'dan alınan C2'ler eski model geliyor, servisin ekstra bir şey yapacağını sanmıyorum yine de bir sorun ama sorunu çözmek çok basit rehbere göre ilerlerseniz. :D
 

hasansutcu

Aktif Demleyici
Katılım
11 May 2020
Konum
İzmir
Merhabalar, öncelikle değirmeniniz hayırlı olsun. Sanırım Timemore bu durumu düzeltmek için bir şeyler yaptı çünkü alüminyum ayar vidasına sahip modelleri alan arkadaşlar bu sorunu yaşamadılar gibi bir şey. Genelde kalibrasyon sorunu eski modellerde çıkan bir şey o da biraz şans olabilir. Açıkçası ben değirmeni ilk aldığımda sorun yoktu, dört vidayı da söküp iç burru çıkardıktan sonra oldu diye düşünüyorum.
Gelbura'dan alınan C2'ler eski model geliyor, servisin ekstra bir şey yapacağını sanmıyorum yine de bir sorun ama sorunu çözmek çok basit rehbere göre ilerlerseniz. :D
Çok teşekkürler. Aslında yeni bir değirmen değil. Temmuz 2020'de alındı. Ben de 1 sene kadar önce başka bir arkadaştan 2.el olarak satın almıştım. Yaklaşık 3-4 aydır bu sürtme sesi var ama göz ardı ediyordum. Dediğiniz gibi Adım1'i deneyip çözüm bulamazsam distribütör firmayla görüşmek de mümkün. Sonuçta gitmesi, işlemi, gelmesi nereden baksanız 1 hafta değirmensiz kalabilirim.
 

Shepherd

Kahve Masası Fan Club
Katılım
22 Ağu 2020
Konum
İstanbul
Çok teşekkürler. Aslında yeni bir değirmen değil. Temmuz 2020'de alındı. Ben de 1 sene kadar önce başka bir arkadaştan 2.el olarak satın almıştım. Yaklaşık 3-4 aydır bu sürtme sesi var ama göz ardı ediyordum. Dediğiniz gibi Adım1'i deneyip çözüm bulamazsam distribütör firmayla görüşmek de mümkün. Sonuçta gitmesi, işlemi, gelmesi nereden baksanız 1 hafta değirmensiz kalabilirim.

Sonuç alamazsınız eğer, adım 2 alternatif kısmında fotoğraf da ekledim. Kağıt yapıştırmak kesin çözüm. Rehberi şöyle sindirerek okursanız 10dknızı alır sorunu çözmek, uğraşmazsınız
 

nuclearmoonrise

Eşsiz Kahve Çekirdeği
Katılım
29 Kas 2018
Ben C2'yi kullanmaya başladığımdan bu yana 1.5 yıl geçti. Bu konuyu da epey önce görmüştüm ama hiç doğru düzgün okumadım bile çünkü olduğundan daha kötü hale getirme endişesi vardı. Ha yine sökmedim, bir kalibrasyon yapmayacağım ancak şunu sormak istiyorum. Kolu serbest bırakıp değirmeni salladığımda örneğin 6-7 klikte bir sürtme sesi gelmezken, kolu tutup hafif baskı uygulayıp çevirdiğimde 10-11 kliklere kadar hafif de olsa sürtme sesi gelebiliyor. Burada hangi durumu baz almalıyız?
 

Shepherd

Kahve Masası Fan Club
Katılım
22 Ağu 2020
Konum
İstanbul
Ben C2'yi kullanmaya başladığımdan bu yana 1.5 yıl geçti. Bu konuyu da epey önce görmüştüm ama hiç doğru düzgün okumadım bile çünkü olduğundan daha kötü hale getirme endişesi vardı. Ha yine sökmedim, bir kalibrasyon yapmayacağım ancak şunu sormak istiyorum. Kolu serbest bırakıp değirmeni salladığımda örneğin 6-7 klikte bir sürtme sesi gelmezken, kolu tutup hafif baskı uygulayıp çevirdiğimde 10-11 kliklere kadar hafif de olsa sürtme sesi gelebiliyor. Burada hangi durumu baz almalıyız?

Çok güzel bir soru teşekkürler. **Öncelikle değirmeni temizlemeniz gerekiyor fırçayla, kendi deneyimlerime göre temizlemeden yapınca yanıltıcı olabiliyor.
Kolu tutup baskı uyguladığınızda değil serbest salınımda iken sürtme sesinin gelip gelmemesine bakmamız gerekiyor. Değirmeni ters olarak kolundan tutup gövdeyi döndürmek ya da yorumdaki videodaki gibi gövdeden tutup kolu çevirtmek.
 

selhandes

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Eyl 2021
Konum
Zonguldak
Hocam ben en sona kadar çeviriyorum hiç dönmüyor. Daha sonra 3 click alıyorum geriye sürtme sesi yok. Acaba doğru mu yapıyorum?
 
Üst