Kavrulmuş kahvenin tazeliği hakkında..

zumrutkaraca

Firma Yetkilisi
Katılım
11 Şub 2016
Öncelikle şunu söyleyeyim bu konu biraz görecelik olmakla birlikte amacım şu tarihten sonraki kahve de hala tazedir demek değil sadece konuya daha dikkatli yaklaşılmasına dokunmaktır. Ayrıca konu tartışmaya açıktır ve fikirlerinizi de söyleyebilirsiniz. Hızlıca derlediğim bir yazı oldu kusura bakmayın.

Kavrulma Tarihi Her Şey Değildir
Öncelikle bir konuya açıklık getirmeliyiz. Kavrulma tarihi hakkında konuşuyoruz, ancak kavrulma tarihi size kahvenin bizzat kendisinin iyi olup olmadığı konusunda bir fikir vermez.

Her zaman Yeni hasat kahve bir önceki hasattan daha iyi olacak diye kesin bir şey de söylenemez. Bazı kahvelerin bir önceki hasatlarının yeni hasatlarından daha oturmuş bir profilleri gözlemlenmiştir.

Her çekirdeğin kendine has bir dinlenme zamanı vardır. Bazı kahveler için nadir de olsa kavrulmanın hemen ardından en iyi tatsal profilini gösterebilir.

Her kahvenin kendine özgü optimal tat profil zamanı vardır.
Kahvenin kavrulduktan bir kaç gün sonra bayatlamaya başladığı gibi bir kanı da vardır. Ancak uygun koşullarda paketlenmiş ve oksijen ile teması minimum olan bir çekirdeğin 20. gününe kadar tazeliğinden bahsedilebilir. Kendim kavurduğum etiyopya yirgacheffe çekirdeğini 3. ayında bile espresso yaptığımda hiç bir kayıp söz konusu değildi. Kaldı ki espresso ayarında kavrulmuş bir kahve açık kavrulmuş bir kahveye göre daha zayıflayan yapısı sayesinde daha fazla bayatlama eğilimdedir. Cafeimports'tan Joe Marrocco "Link" bir videosunda çekirdeğin optimum espresso için 15. günü ve sonrasının uygun olduğundan bahsetmişti

Çoğu espresso sunan kafeler ortalama 3-9 gün arasında çekirdeğin profilinin oturduğunu öngörerek bu şekilde kullanırlar.
Crema-coffee en uygun profili 7 ila 12 gün arası bulduklarını ve böyle kullandıklarını belirtmiştir. "Link"

Bu arada tabi drip için farklı zamanlar da tecrübe edilebilir.
Bluebottle'da kahvenin saklanması hakkında bir yazı bulabilirsiniz. "Link"
Tazelik konusunda daha fazla yazı okumak isteyen linklere göz atabilir. (ingilizce)
Lens Coffee

PerfectDailyGrind

Peoplescoffee NZ
Biraz daha teknik konu okumaktan hoşlanıyorsanız : Link

.
 
Son düzenleme:

fatihonder

Yeni Demleyici
Katılım
21 Mar 2017
Cevap: Kavrulmuş kahvenin tazeliği hakkında..

Elinize sağlık hepimizin kafasını kurcalayan bir konu bu. Ben şunu merak ediyorum: blooming kahvenin tazeliğini kesin olarak gösterir mi? Çünkü bazı kahvelerde blooming 12-13. Günde kesilirken bazılarında 1 ay sonra bile etkileyici şekilde devam ediyor.
 

aedemirci

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Eki 2016
Pour-over için kavurduğum kahvelerde hiçbir zaman dört günden önce iyi performans alamadım. Artık mecbur kalmadıkça dört gün tamamlanmadan kahveyi kullanmıyorum. Bu konu çok tartışmalı bir konu gerçekten. Benim pratikler bu yönde şekillendi.

Blooming konusuna gelirsek, bunu etkileyen çok faktör var. Özetle ortam ısısı, nem düzeyi, kahvenin orijini, kavurma düzeyi, çekirdeğin yapısı gibi faktörlerin herbiri blooming'i etkiler. Yani özetle her ne kadar önemli bir kriter olsa da sadece kahvenin kavrulduğu tarih tek başına blooming'i açıklamaya yetmez.....
 
Son düzenleme:

OverdoseCoffee

Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2016
Konum
İzmir
Cevap: Kavrulmuş kahvenin tazeliği hakkında..

Yirgacheffe gibi kütle ağırlıkları yüksek olan (sıkı molekül yapısına sahip) kahveler daha geç bayatlar. Ne demeşiler; "sıkı can kolay çıkmaz." :D
 

zumrutkaraca

Firma Yetkilisi
Katılım
11 Şub 2016
Cevap: Kavrulmuş kahvenin tazeliği hakkında..

Bu arada belirtmeyi unutmuşum; yıkanmış (fully washed) yirgacheffe'den bahsetmiştim. Konuda bahsedilen tazelik süresi natural process yirgacheffe için geçerli olmayacaktır. dikkat edin çünkü doğal işlem (natural process) kahvenin canı o kadar da sıkı değil sonra ölü kahve içmeyin :D




Yirgacheffe gibi kütle ağırlıkları yüksek olan (sıkı molekül yapısına sahip) kahveler daha geç bayatlar. Ne demeşiler; "sıkı can kolay çıkmaz." :D
 

zumrutkaraca

Firma Yetkilisi
Katılım
11 Şub 2016
paket hiç açılmaz ise kavrulmuş çekirdek tazeliğini 1 ay korur mu?
aslında ideal tüketim aralığı 1 ay gibi ortalama bir süre diyebiliriz. ancak kahvenin kavrulma seviyesi de önemli daha koyu kahve daha çabuk bayatlama eğilimindedir, 2. dalga yanık seviyede bir kahveden bahsediyorsak bu süre daha daha kısadır..

tazelik.jpg

severek takip ettiğim barista Chris Baca'nın ilgili videosuna da göz atabilirsiniz

video linki:

 
Üst