Türkiye Şampiyonlarının Vize Alamadığı için Yurtdışında Yarışamaması

brsrknyvz

Sezy Coffee Roastery Firma Yetkilisi
Katılım
16 Ara 2019
Konum
İSTANBUL
Olay sadece Türk Kahvesi değil ki... Geçen aylarda Türkiye'de Cezve/İbrik yarışması düzenlendi, ben de hakemlerden biriydim... Katılan yarışmacı sayısı beşti.

Barista yarışması şampiyonu Süleyman Rıfat'ın vizesi vardı, o yüzden o önümüzdeki günlerde Atina'da yarışacak.

Demleme ve Türk kahvesi yarışmasındaki arkadaşlarımız aynı firmadan. İkisine de vize çıkmadı.
Çok üzücü bir durum. Bu arada konu Yunanistan veya Türk kahvesi yarışması SCA vs de değil. Maalesef vize sorunu tüm Avrupa ülkelerinde inanılmaz bir hal aldı. Adamlar açık açık kardeşim biz sizi buraya istemiyoruz, gelemezsiniz diyor. Geçenlerde okumuş inanamamıştım. Sallama haberdir demiştim, açtım biraz baktım. Almanya'da konseri varken Volkan Konak'a üst üste iki başvurusuna da vize vermemişler. Sonra Onur Akın da yine Almanya'dan vize alamamış. Adamlar artık bizim pasaportu görünce kimsin, nesin, niye geliyorsun vs hiç bakmıyor bile. Kafadan reddi yapıştırıyor. Neden böyle oldu diye aslında uzun uzun konuşabiliriz ama gerek yok.
 

korhang

Profesyonel Demleyici
Katılım
21 Ocak 2022
Konum
İzmir
Arkadaşlar, SCA Türkiye epey uğraştı diye bir şey yok. Hepsini biliyoruz, hepsi de ellerinden geleni yapmıştır, kimsenin şüphesi yok. Ben şu anda yapmaları gerekenden bahsediyorum. Komple istifa edersin, Türkiye’de SCA’yı temsil edecek kimse kalmaz. Ondan sonra Global SCA istiyorsa, Türkiye için uğraşır. Uğraşmıyorsa da bize Afganistan muamelesi yapanlarla bir daha bu yarışmalarda bir araya gelmeyiz. Gerek yok. Süleyman Rıfat için de, çekilmesi yakışık alır…

Ben İstanbul’dan İzmir’e taşınırken, kamyona bütün eşya yüklendi, elimde uçakta getirdiğim çantanın en üstüne, annemin verdiği, içinden çamaşır ipi geçen Türk bayrağını koydum. Milliyetçi değilim, ama bu milleti bu kadar da aşağılatmam…
 

koraykor

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Ocak 2023
Konum
Kıbrıs, Türkiye
Çok üzüldüm okuduğumda ve öğrendiğimde sadece hayal edebiliyorum harcanan emekleri. Üzüntünüzü biz de paylaşıyoruz Kevser hanım. Çok üzgünüm.
Böylesine bir global etkinliğe katılmak için hareket edip vize alamamak hem organizasyonun hem de seçilen ülkenin politik yaklaşımıyla alakalıdır benim için. Organizatörlerin bunu öngörüp kolaylık sağlaması gerektiğini düşünmekteyim.
 

OkanTurfanda

Calibre Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
6 Şub 2022
Büyük saçmalık... Gerçekten çok üzüldüm... Kim olursa olsun, her şampiyonun bu heyecanı yaşamaya ve hayallerini gerçekleştirmeye imkanı olmalı... Bu bir insan hakları ihlali...

Yani demek ki bu organizasyonlar ve SCA dünyada tanınmıyor... ya vize sorunu olmayan ülkelerde düzenlesinler ya da yarışmaları iptal etsinler.. Bu sadece Alireza ve Kevser gibi başarılı yarışmacılarımızı etkilemiyor... Şimdi Alireza geçen sene Melbourn e gidemedi, bu sene o yüzden Atina'da yarışacaktı... Şimdi Atina da olmadı... Seneye ulusal yarışmalar ne olacak? Kim kazanırsa kazansın 1 kişi gidebiliyor... Bu bizim ülkemizdeki kahve sektörünü ve baristaların motivasyonunu da olumsuz etkileyecek bir durum.

Söyleyecek söz çok ama ne desek boş..
Yeni bir değişiklik olmadıysa, bu sene geçerli bir sebeple katılamayanın hakkı seneye baki, yeni senedede bir kişinin gitmeye hakkı olur, aynı sene Türkiye yi 2 kişi temsil edebilir, bir engel yok.
 

OkanTurfanda

Calibre Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
6 Şub 2022
Teşekkürler Okan. Kurallar sürekli değişiyor, umarım bu şekilde kalır.
Benim bununla ilgili eleştirdiğim başka bir konu var.
Bu sene ulusal brewers yarışması yapılmadı. Eğer yapılıp bu senenin bir kazananı olsaydı 2 kişinin gitmeye hakkı olacaktı, biri gidemese bile diğeri temsil ederdi.
Bu sene yapılmamasının nedeni maddi imkansızlık ve nasıl olsa bir kişi gidecek diye düşünülmesi diye biliyorum.
Fakat şu bile yapılabilirdi; bu sene için, imkanımız yok, yarışma yapamayacağız, denirdi. Gidecek kişinin de masraflarını karşılayamayız denirdi. Bunu kabul eden ve kendi masraflarını karşılamayı kabul eden kişiler arasından, en kötü ihtimal ile, kura ile biri seçilebilirdi. En azından temsil eden bir kişi olurdu.
Boş veya eksik geçilmesinin kimseye bir faydası yok.
keza yapılmayan diğer yarışmalar içinde geçerli.
 

NoPainNoCoffee

Süper Mokapot Adam 💪
Katılım
21 Ocak 2021
Selamlar,

Yazdıklarım belki çok keskin ama dilerim beni anlarsınız.

Tüm bu yaşadığımız süreci millet olarak hak ettik, hak ettiğimizi yaşıyor ve hak ettiğimiz şekilde yönetiliyoruz. Ülkemizde hukuk kalmadı bireysel sesler haricinde bir tavır takınamadık, ülkemizde eğitimin içi boşaltıldı bireysel sesler haricinde tavır takınamadık. Hak yendi sustuk, hukuk hiçe sayıldı sustuk, kadınlar öldürüldü sustuk, 20 sinde gençlerimizi toprağa verdik sustuk, ülke savunması için var olan askerimizi bizim olmayan topraklara gönderdiler sustuk. Şimdi biz ne için ses çıkarmaya çalışıyoruz?

Şahıslardan ve isimlerden tamami ile bağımsızdır sözlerim, şimdi biz neye tepki gösteriyoruz?
 

enkoppkaffe

Profesyonel Demleyici
Katılım
22 Ocak 2023
Konuyu milliyetçi hamaset ile ele almak istemiyorum fakat daha önce schengen vizesi verilmiş ve süresi yeni bitmiş olan bir insanın elinde dünya kadar belgesi de varken reddedilmesinin sorumluluğunu da kendimizde arayacaksak biz ölelim ya. Bizim ülkemizdeki "hak, hukuk, adalet" fln Yunanistan'ın umrunda mı zannediyorsunuz? Olay sadece bununla alakalı olsa Kevser Hanım daha önce başka ülkeden başvurduğunda Schengen alabilir miydi? 1 sene öncesine kadar her tarafımızdan adalet fışkırıyordu da şimdi mi hukuksuz olduk? Kendi sınır güvenliği(!) için yüzlerce göçmeni tüm dünyanın gözünün önünde öldürmeyi kendine hak gören bir devleti adalet timsali görüp "şöyle şöyle yapsaydık vize verirlerdi" diyeceğimize bu organizasyonu böyle bir ülkede düzenlemeyi akıl edenleri eleştirmek lazım.

*** Dünyada vize diye bir saçmalığın varlığı ve daha saçma versiyonu olan schengen vizesinin varlığı ise apayrı bir konu.
 

brewandsip

Yeni Kahvesever
Katılım
20 May 2023
Çok absürd bir durum ancak şöyle bir durum var iltica sayısı geçmiş yıllara göre arttı ve red sayısı da aynı oranda arttı.

Geçen gördüğüm bir haber erasmus gezisiyle yurtdışına çıkan bir öğrencinin üstelik 17 yaşında iltica ettiğiydi.

Anlam verilemeyen nokta daha önce vize alıp ülkesine dönmüş birine red verilmesi. Bir de önceden eğer eksik evrak ya da çok ciddi bir şüphe uyandırırsan red alırdın. Evrakların tam ise yüksek ihtimal vize alırdın.

Bence burada etkisiz kalan Türkiye Cumhuriyeti'nin devletini yönetmekte olan hükümet. Sınır politikalarını avrupa vatandaşları için aynı düzeyde zor ve karmaşık hale getirirse bilirsiniz Avrupa toplumu hemen ses çıkarır ve sonuç bekler, karşılığında daha doğru bir vize politikaları oluşacağını düşünüyorum.

Pasaportu göster elini kolunu salla geç istediğin gibi gez kal çık yapmasınlar ülke yine talep görecektir başka bir alternatifi olan ülke değil Türkiye ama siyasi irade çok zayıf.
 

EceJayTamer2022

Starbak Gold Üye
Katılım
22 Ocak 2022
Katılıyorum, bence de istifa etmeliler. Onları suçlamak amaçlı yazmıyorum, ellerinden geleni yapmışlardır belki de. Ancak bir tepki koyulmalı.
Bilmiyorum var mı böyle bir şey ama Türk kahvesi demleme yarışmasını kendi içimizde düzenleseler nasıl olur? 81 ilden yarışmacılar katılabilse.
Globali takmasak. Küfür yazıp yazıp siliyorum, Yunanlıların ne olduğu belli zaten. 3 kuruş etmezler, bizi almıyorlarmış. asfkgşlajlgksdjlsdkj
Yapılan haksızlığa karşı öfkelenmekte bir şey yok ama " Yunanlıların ne olduğu belli zaten. 3 kuruş etmezler, bizi almıyorlarmış. " demek alenen ırkçılık oluyor. Yine de siz bilirsiniz.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Katılıyorum, bence de istifa etmeliler. Onları suçlamak amaçlı yazmıyorum, ellerinden geleni yapmışlardır belki de. Ancak bir tepki koyulmalı.
Bilmiyorum var mı böyle bir şey ama Türk kahvesi demleme yarışmasını kendi içimizde düzenleseler nasıl olur? 81 ilden yarışmacılar katılabilse.
Globali takmasak. Küfür yazıp yazıp siliyorum, Yunanlıların ne olduğu belli zaten. 3 kuruş etmezler, bizi almıyorlarmış. asfkgşlajlgksdjlsdkj
Son cümle konuyla bağdaşmamış. Yorumunuzu düzeltmek daha doğru olur.

Ulusal Cezve İbrik yarışmasında baş hakem Stavros 'du ve yarışmacılarımız için ne kadar emek verdiğini kendi gözlerim ile gördüm ve bu durumdan onlar da memnun değildir.

Maalesef şu an genel bir vize krizi mevcut. Ülkelerden bağımsız.
 

agumrah

Aktif Demleyici
Katılım
11 Nis 2018
Uluslararası bir yarışmaya, resmi bir katılımcı için Yunanistan vize vermeyecek ve ben buradan Türkiye Cumhuriyeti devletini ve uygulamalarını sorumlu tutacağım öyle mi?
El insaf. Bu konu özelinde, bazı yorumlardaki imaları tümüyle reddediyorum, kabul etmiyorum.
 

portakalhalil

Uzman Demleyici ☕
Katılım
20 Ocak 2022
Uluslararası bir yarışmaya, resmi bir katılımcı için Yunanistan vize vermeyecek ve ben buradan Türkiye Cumhuriyeti devletini ve uygulamalarını sorumlu tutacağım öyle mi?
El insaf. Bu konu özelinde, bazı yorumlardaki imaları tümüyle reddediyorum, kabul etmiyorum.
Ülkeye bu kadar mülteciyi Yunanistan mı doldurdu, ekonomiyi dış güçler mi bozdu, Tüm dünya ülkeleri için artık potansiyel göçmeniz çünkü halk şikayetçi geri kalan %48lik kısım nasıl kurtulurum peşinde, suriyelisine afganına vatandaşlık veriliyor, her gün binlerce çocuk doğuruyorlar kendi ülkesinde doğum orano %2.5 olan suriye, bizim ülkemizde %5.5 olmuş, gelen mültecileri insanlık dışı botlarını patlatan onu yapan bunu yapan ülke, bu olaylar sonrası zaten vize vermez, yaşın yanında kuru da yanıyor, haklısınız sizde hadi 82 Atina...
 

beytbaba

Kavurucu
Katılım
8 Ocak 2016
Klasik hataya dusuyoruz. Suclu aramak yerine cozum arasak yillardir bu halde olmayacaktik. Bu dakikadan sonra yapilacak sey manevi destegimizi vermek ancak.

Suan turkiyeden orada olan kurum temsilcisi veya bireylerin hakli protestolarını gostermeleri şık olur. Ki eminim bu sacmaligi herkese anlatiyorlardir.

Yoksa yunanda balik urunleri tazedir, hava güzeldir, eglence maxdır bunlarla donulmesin.
 
Son düzenleme:

ikoh

Profesyonel Demleyici
Katılım
25 May 2021
Yapılan siyasi analizleri anlamıyorum. Zaten seçim sürecinde her türlü düşünceyi duyduk, bu ifadeler yeni değil ama woc bağlamında ne ilgisi var bu söylenenlerin? Arap emirlikleri gitmiyor mu Atinaya? Arap emirliklerinde insan hakları zirvede mi? Ya da Romanya medeniyet beşiği mi şuan? Son yüzyılın en eli kanlı ülkesi ABD gidiyor yahu 😄 Yoksa olay demokratiklik değil de herkes gücünün yettiğini mi şeediyor?

Zaten şu mantık nasıl meşru sayılabilir: "bu ülke bir süredir demokrasiden uzaklaşıyor. Hadi onların yarışmacısına vize vermeyelim de hükümete hadlerini bildirelim 😎"? Çok çocuksu bu. Ben red mevzusunun en temelinde yatan mevzuyu anlamadığımızı/bilmediğimizi düşünüyorum (ya da benim cahilliğim). Eğer gerçekten de olay yukardaki gibiyse zaten büyük hadsizlik, dünyanın en dandik ülkesi bile olsak suçu kendimizde aramamız kendimizi aşağılamak olur.

Sorun tespit edilse de seneye bu durumu yaşamasalar keşke. Her şeyin bir yolu vardır. Bu süreçte Niji'ye kolaylıklar dilerim, iki senedir ilgiyle ve üzülerek takip ediyorum olanları.
 

Coffeedcoffee

Tecrübeli Demleyici
Katılım
24 Ara 2022
Öncelikle hem Kevser hanım hem Alireza bey hem de Süleyman bey için motivasyon tarafında çok üzgünüm. Maalesef harcanan emek, zaman ve diğer maddi/manevi kaynakların kısa vadede onlara bir dönüşü olamayacak.

İsimleri bağımsız tutarak, alınan kararların şeffaflığına ve objektifliğine inancım kalmadı. Eğer vizelerin reddi tarafında alınmış genel bir karar var ise bunun Shengen ülkeleri tarafından konsolosluk sitelerinde gerekçe sunularak belirtilmesi ve bu bağlamda insanların maddi kaynaklarının gasbedilmemesi adına randevu sistemlerinin kapatılması gerektiğini düşünüyorum. Yok eğer vize süreci devam edecek ise, aranan ve sağlanması gereken tüm kriterlerin konsolosluk sitelerinde açıkça belirtilmesi(belli ki yazılı olanlar bu dönemde yeterli gelmiyor) ve sağlanması durumunda gerekli vizelerin sorunsuz şekilde kişilere teslim edilmesini beklerim.
 

EceJayTamer2022

Starbak Gold Üye
Katılım
22 Ocak 2022
Yapılan siyasi analizleri anlamıyorum. Zaten seçim sürecinde her türlü düşünceyi duyduk, bu ifadeler yeni değil ama woc bağlamında ne ilgisi var bu söylenenlerin? Arap emirlikleri gitmiyor mu Atinaya? Arap emirliklerinde insan hakları zirvede mi? Ya da Romanya medeniyet beşiği mi şuan? Son yüzyılın en eli kanlı ülkesi ABD gidiyor yahu 😄 Yoksa olay demokratiklik değil de herkes gücünün yettiğini mi şeediyor?

Zaten şu mantık nasıl meşru sayılabilir: "bu ülke bir süredir demokrasiden uzaklaşıyor. Hadi onların yarışmacısına vize vermeyelim de hükümete hadlerini bildirelim 😎"? Çok çocuksu bu. Ben red mevzusunun en temelinde yatan mevzuyu anlamadığımızı/bilmediğimizi düşünüyorum (ya da benim cahilliğim). Eğer gerçekten de olay yukardaki gibiyse zaten büyük hadsizlik, dünyanın en dandik ülkesi bile olsak suçu kendimizde aramamız kendimizi aşağılamak olur.

Sorun tespit edilse de seneye bu durumu yaşamasalar keşke. Her şeyin bir yolu vardır. Bu süreçte Niji'ye kolaylıklar dilerim, iki senedir ilgiyle ve üzülerek takip ediyorum olanları.
" Son yüzyılın en eli kanlı ülkesi" en ufak yeşil ışık gösterse ülkenin yarısı tek yön bileti alır sanki🙃
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Son yarışma özelinde ve şampiyona katılacak arkadaşlarımız için çok güzel bir ivme yakalanmıştı. Son yayınımızda nasıl bir ekip kurulduğunu yarışmalar için profesyonel koç desteği bile alındığına şahit olduk, öğrendik. Ama maalesef içinde bulunduğumuz şartlarda vize her şeyin önüne geçti. Kahve sektörü umarım ilerleyen dönemde bir araya gelip resmi bir statü ile bu işin üstesinden gelecektir. Yarışma için emek veren zaman harcayan ama yarışmaya katılamayan dostlarımız için çook üzgünüz. Bu yarışmada olmamak onlar kadar kahveye gönül vermiş bizleri de üzdü ve duygusal olarak etkiledi.

Şu an için tek yapabildiğimiz gönüllü olarak kahvenin ve sektörün gelişmesi için emek veren zaman harcayan SCA Türkiye’ye elimizden geldiğince destek olmak. Hepsinin emeğine sağlık.
 

brsrknyvz

Sezy Coffee Roastery Firma Yetkilisi
Katılım
16 Ara 2019
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar yorumları okuyorum ve sanırım bir noktayı gözden kaçırıyorsunuz. Öncelikle konu sadece Yunanistan değil. Yukarıda da örnek vermiştim. Volkan Konak, Onur Akın gibi çok uzun yıllardır dünyanın pek çok ülkesinde konserler veren insanlar da üst üste vize reddi yediler Almanya’dan. Yunanistan falan değil Almanya. Daha bir iki hafta önce bir arkadaşım Fransa’dan red yedi. Kaldı ki istese bugün parasını bastırıp golden visa alıp istediği yere ömür boyu elini kolunu sallaya sallaya gidebilir.

Eskiden adamlar “biz buna vize verirsek gelip başımıza dert olur mu?” diye bakardı. Sen üzerine tapu, yüklü banka hesabı vs evrakı sağladığında “bunun parası var, gelip üzerine kalmaz bu adam” der vizeyi bir günde verirdi. Konu bu kadar basitti. Buradaki asıl sorun Yunanistan, kahve, sca, cezve falan değil. AB biz Türklere vize vermiyoruz diyor. Keşke yukarıda bir arkadaşın yazdığı gibi bunu açık açık deklare etseler de insanlar da boşu boşuna vize başvurusuyla uğraşıp maddi manevi yıpranmasa ama görülen o ki böyle yapmayı tercih etmiyorlar.

Bence bunun nedenlerini sorgulayanlar da haklı ama ondan öte aslında öyle veya böyle bir çözüm bulunması gerekiyor. Aslında doğru olan buna mütekabiliyet esasında cevap verip AB vatandaşlarına vize uygulamasına geçmek ve onlar bize verene kadar bizim de onlara vize vernememizdir. Yapabilen varsa yapsın biz de alkışlayalım. Aynı durum yirmi küsur yıldır AB serbest dolaşımı için de geçerli, tam üye yapılmadığımız halde tam gümrük birliğiyle Avrupa’nın buraya gümrüksüz mal satıyor olması için de geçerli. Dünyada vize bile alamadığın koskoca bir ülkeler topluluğun mallarına gümrük birliğimiz var diye sıfır vergi uygulayan başka bir ülke var mı?

Keşke konu dediğiniz gibi kahve, sca, Yunanistan falan olsa. Maalesef çok daha ciddi, çok daha büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu sorunun yurt dışında eğitim almak isteyen çocuklarımız/gençlerimiz ayağı var, sağlık hizmeti alması gereken hastalar ayağı var, müşteri arayan ihracatçı ayağı var, fuarlar ayağı var, lojistik firmaları/çalışanları ayağı var… Daha neler neler var. Hamasetin bu noktada hiç kimseye bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum.
 
Üst