[Rehber] Kahve Elemek

gokhanizma

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Şub 2018
Konum
Gaziantep
Teşekkürler @cemix Comandante alacağım ben de. Çelik dripperı kestim ve iç içe geçebilen bir kabın altına taktım. Üstü İçin de geniş bir elek ayarlayacağım. Bu gün 37 gram Kolombiya Medellini cold brew için öğüttüm. Ersin'in videoda söylediği şekilde. French pressten biraz kalın. Çok sağlam eledim. 37 g kahveden 3.1 g elek altı çıktı. İnce öğütümlerde ise elek altı artıyor. Elek kesinlikle lazım.
 

coffeebean

Aktif Demleyici
Katılım
14 Nis 2017
Konum
İzmir
Ben plastik elekler, analiz eleği, çay süzgeci, peçete gibi bir çok şey ile kahve eledim. En verimlisi analiz eleği olmakla birlikte maalesef kesin çözüm değil. Çünkü az kayıp yaşamak için sözen ve hario'yu kalın ayarlayıp 250mikron analiz eleğiyle eliyordum böyle yapınca tozlar gidiyor ama bu sefer de büyük taneler kalıyor. Yani yine homojen değil. İnce çekip elemek gerekiyor. Çıkan tozu türk kahvesi için değerlendirip ince elense daha iyi ama bunların hepsi çok uğraştırıcı oluyor. Bence gün gelecek bir comantante veya benzer bir değirmen alacağım. Gerçi comandante ile bile elek kullananları görüyorum ama ben sözende bile elek kullanmadan kullanabildiğime göre comandanteyi eleksiz kanaat ederim diye düşünüyorum.
Tecrübelerim sonucu eleği sadece french press ve soğuk demlemede kullanıyorum artık.
@gokhanizma kruve kullanmadım ama kruve un 400 mikronu yaklaşık benim 250 mikron analiz eleğime denk olduğunu düşünürsek sonucunuz normaldir. Benim eleme sonuçlarım aşağıdaki konuda var:
http://www.kahveler.net/kahve/2649-analiz-test-elegi.html/
Hocam günlük rutin demlemelerde comandanteyi elemek biraz showa kaçıyor. Bu eleğide aldık boşa gitmesin gibisinden bi kafayla eleniyor olabilir :D
 
Üst