Dolar Zammı

yunusyalova

Yeni Kahvesever
Katılım
11 Tem 2018
arkadaşlar ya avrupaya iltica edeceğiz
ya bu kahve alımını toptan olarak yapanlar sanal baharat gibi bunu yerli parayla yapacaklar
yada yeşil kahve stoklayıp kavurmayı kendimiz yapacağız
yada kahveyi kendimiz yetiştireceğiz
 

esavas

Emir Savaş
Katılım
28 Ara 2015
Geçmiş fiyatlar burada: https://web.archive.org/web/20160223071643/https://www.kronotrop.com.tr/tr/online-magaza/kahveler
15 sonuçtan 10 tanesinin fiyatı 35 TL.
Güncel fiyatlar: https://www.kronotrop.com.tr/tr/online-magaza/kahveler
6 sonucun ortalaması 45 TL yapıyor.

İki sene öncesinin ortalamasıyla bu senenin ortalamasını karşılaştırdım. Kahveler aynı sınıfta olduğu için tüm masraflarının üç aşağı beş yukarı aynı olduğunu varsaymak çok yanlış olmasa gerek (Satılan her 1 kg kahve için hammadde fiyatları dolar bazında benzer, harcanan enerji (kWh) ve iş gücü (h) benzer, diğer işletme masrafları da benzer).
Küresel anlamda bakıldığında ülkede asgari ücret alanlar %40, diğer çalışan ve normal zam alanlar minimum %25 - %30 fakirleşti. Bu işle uğraşanların da bu oranlarda fakirleşmiş olması normal. Kronotrop'un kahve fiyatlarında döviz hesabına göre %40 düşüş var. Bu da bence ülke gerçeğiyle çelişmiyor.

Şahsi fikrim, kur %100'den daha fazla artış göstermişken, ithal herhangi bir ürünün fiyatında merkez bankasının sene başında açıkladığı enflasyon beklenti oranlarındaki gibi %10 fiyat artışı ummak gerçekçi olmuyor.

Avrupa'da insanlar 250 gr kahve için iki sene önce yaklaşık McDonalds'taki menü fiyatı kadar ücret ödüyorlardı şimdi de aynı dolaylarda ücret ödüyorlar.

Ben de burada 10 € / 350 gr sporluyum. Geçen sene döviz alırken 100 TL'ye 850 gr kahve alabiliyorken; bu sene 110 TL'ye 550 gr kahve alabiliyorum.

Özetle ben burda 10 euroya kahvemi alırım siz 70TL den aşağı kahve almamalısınız diyorsunuz. :D

Kimse polyannacılık yapmıyor ama ülkedeki kur artışının yükünü sadece tüketiciye yüklersen de bu gemi yürümez. Ben cebimdeki paradan daha fazla veriyorsam işletme de kârını azaltmasını bilmeli ki denge kurulsun. Tabii bu benim fikrim.
 
Z

ziyretci3

Guest
Malum yer çogu çekirdegini 50 Tl den satıyordu kimse burdan bu fiyata çekirdek almaz demiştim özellikle ayıklama ve kavrum özensiz halde iken birden 35-38Tl olan çekirdegi 50 yaptılar şimdi 45 Tl ye indirmişler heralde satışlar baya düştü ki geri adım attılar :D Ama bu saatten sonra yemez ellerindeki müşteri kitlesini başka yerlere yönelttiler zaten kendileri kaybetti
 
Üst