Cy

Tecrübeli Demleyici
Katılım
12 Nis 2012
[MENTION=11]MasterBarista[/MENTION] nın 2008 yılında kahve çekirdekleriyle alakalı yazmış olduğu bir yazıya rastgeldim. Aynen aktarıyorum


Hangi kahve size uygun?

Size şimdi yöresel kahvelerin kendi karakteristik özelliklerini ve aromalarını anlatmak istiyorum. Bu özelliklere geçmeden önce ön bilgiyi de paylaşmak istiyorum :

Yörsel kahve tadarken (örn. Guatemala Antigua, Ethiopia Yirgachaffe, Costa Rica Tarrazu, vs) en önemli 3 öğe : Body (Gövde), Aroma (Koku / tatsal koku) ve Acidty (Asit oranı).

Kahvenin gövdesi (body) belirlenirken yapılan işlemi de kısaca değineyim, belki evde denemek isteyen olur : Kahveyi içerken (filtre, french press, moka pot tercih edilmeli) dilinizle damağınıza "sürtecek"siniz. Sürterken kahveyi 3 "terime" böleceksiniz : Sıvı yağ, gres yağı veya sulu. Eğer gres yağı gibiyse, o kahve "high body"dir. sulu gibiyse, "low body"dir. Bu özellik, kahvenin ne kadar yoğun olduğunu gösterir.

Bir kahvenin Body, Aroma veya Asit'ine bakarken en ideal çekirdek hali ise, orta kavurma (city - full city kavurma derecesi) ve kavrulduktan sonra 5nci gün ile yaklaşık 15nci gün arasındadır. İlk 4 gün kahvedeki CO2 nedeniyle yüksek asitli bir tat alınabilir, tavsiye edilmez.

Aroma ise kahvenin kokusunu (kokusal tat) tanımlar. Kahve hazırlandıktan sonra kokusuna bakarak, o kahvenin hangi yöreye ait olabileceğini koklayarak anlayabiliyor tadımcı (düzgün bir tadım antremanı ile 3 ayda koku duyusunu %50 oranında arttırabilirsiniz). Örneğin fındıksı bir koku alındığında, fındıkımsı ve maltımsı olarak yine ikiye ayrılır ve yine her bir kategori yine ikiye bölünür (fıstık, badem, mısır, arpa gibi).

Body ve Aroma'yı size yüzeysel de olsa anlattıktan sonra şimdi yöresel kahvelerin "genelde" kahve tatlarını (aromalarını) size yazmak istiyorum :

Mexica kahvesi :
Düşük gövdeli, sütlü çikolata, caramelimsi

Guatemala:
Antigua olanları iyi gövde, baharatlı, tütsümsü
Huehue olanları çiçekimsi ve margarinimsi koku

Costa Rica:
Tarrazu olanı turunçgiller, fındıkımsı, yüksek gövde

Nicaragua:
Diğerleri ile kıyaslandığında asidi daha düşük, armut ve vanilya tadı alınabiliyor, daha yüksek kavrulursa çikolata'ya dönüşür.

Brezilya :
Düşük asit, kremimsi bir gövde, sütlü çikolata ve kiraz kokuları alınabilir.

Peru :
Asitli, tatlı, gövde yüksek karamel kokusu.

Jamaica :
Dünyanın en kaliteli (ve pahalı) kahvelerinden biri burada yetişiyor (Blue Mountain yöresi) olgun bir tatlılığa sahip.

Hawai:
Meyvemsi ve vanilya

Kenya:
Turunçgiller, Frenk zümü, baharat, şarabımsı kokusu alınır, yüksek asitli ve yüksek gövdeli kahvelerdir.

Ethiopia (Habeşistan):
Harar bölgesi : Böğürtlen, kayısı, çikolata, deri, şarabımsı
Yirgacheffe bölgesi : yoğun çiçekimsi, turunçgiller ve yeşil çay'ımsı.

Yemen :
Şarabımsı, brendy tatları. Yüksek gövde.

Endonezya:
Sumatra: düşük asit, yüksek gövde, tatlı, toprakımsı, mantarımsı, çikolatımsı.

Sulawesi:
EKzotik baharat, yoğun bir meyve kokusu, kavurma oranı arttırıldıkça çikolatamsı.


Café'de artık kahvelerinizi seçerken, kahve de tazeyse yazdığım kokuları az da olsa yakalayabileceğinizi düşünüyorum.....

Saygılarımla,
Şerif Başaran
 

khvsvr

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Ara 2014
Bu konuya defalarca baktım, hareketlendirme vakti geldi sanırım bu konuyu. Şerif hoca çok güzel anlatmış, konu bütün olarak hoş olsa da atlanmış yerler var. Damak zevki gelişmiş, tecrübeli ya da işin uzmanı dostlarımız aradaki kopuklukları tamamlarlarsa çok iyi olur. Nedir bunlar,

Örneğin Gövde ve aroma konusu gayet iyi anlatılmış ancak asit konusu yüzeysel kalmış, asitli olması bizim bildiğimiz manada dili yakması mıdır mesela.

Yöresel kahvelerde eksik kalanlar tamamlanabilir, aynı zamanda her kahvenin altına Gövde, Asitlik ve aroma şeklinde yazılıp belki 1-10 arası puanlanabilir örneğin

ZZZZZ kahvesi
Gövde : Yüksek - 8
Asitlik : orta - 6
Aroma: düşük - 2 gibi

Neye göre seçim yapabileceğimizi biliriz. Mesela ben sütlü kahvelerde yumuşak içimi sevmem, tadı gelmeli kahvenin ve şerif hocanın tabir ettiği gibi gres yağı gibi olmalı, baileys kıvamı gibi. Ama asit eğer bildiğmiz manada ağzı dili yakmasıysa onu da sevmem, aromada süte yakışmalı.

Bu konu canlanırsa benim gibi sütlü kahve sevenler ne tarz kahve seçeceğini, nasıl bir harman yapacağını, hangi kahvenin hangi kahveyle harmanlanabileceğini (yüksek gövde ile yüksek gövde harmanı gibi), diğer çeşit kahve sevenlerde neye göre kahve alacağını hepsini tek tek denemeden analiz edebilmeli diye düşünüyorum. Bu konuda sayın adminimize @Cy bu konunun düzgün ve ömürlü olması açısından ricada bulunayım istedim.
 

khvsvr

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Ara 2014
Çekirdeklerdeki asit derecesinin ne anlama geldiğini anlatabilir misiniz, özellikle sütlü içecekler için, tadı nasıl etkiliyor.
 
Üst